Skocz do zawartości
Forum

Grudnióweczki 2015 - czyli ostatnie dwupaczki tego roku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Grudnióweczki
Pamiętajcie ,żeby potem pod koniec ciąży upomnieć się o badanie GBS. Nie jest obowiązkowe więc nie zawsze go zrobią bez przypomnienia. To wymaz z pochwy ,odbytu wykrywający zakażenia paciorkowce,przed porodem podaje się antybiotyk żeby uniknąć w czasie porodu zarażenia dzidziusia . Na wynik czeka się ok.tygodnia ,a antybiotyk podają z tego co wiem klika godzin przed porodem.

http://s8.suwaczek.com/201512161565.png

Hej.. Ja mam dolek.. Ostatnio byłam u gin bo mam tępe bole brzucha i nagle ciaza zagrozona,szyjka macicy sie skurczyla i pani powiedziała,ze jak by to bylo większe dziecko t juz bym urodziła.. Poryczałam sie jak dziecko z przerażenia... Dostałam leki,nakaz leżenia i 0 stresów.. Serce mi peklo w połowie,tym bardziej,ze wszystko bylo idealnie, nawet badania prenatalne świetne. Takze uważajcie na siebie:(

cytrynówka
Pierwsze odczucia jakie pamiętam z dwóch pierwszych ciąż to takie bulgotanie jak burczenie w brzuszku jakby gazy w jelitach tylko ,że z czasem są coraz silniejsze i potem już wiemy ,że to dzidzia ,takie motylki w brzuchu:)
roksi
głowa do góry trzeba być dobrej myśli ,ja miałam w piątym miesiącu w drugiej ciąży rozwarcie troszkę leżałam w szpitalu,potem w domu ,ale udało się i młody ma już 15 lat
ja mam wizytę we wtorek tez troszkę obaw ,bo taki ucisk w dole brzucha ,ale mam nadzieję ,że będzie dobrze. Stosuj się do zaleceń lekarki i w razie wątpliwości na izbę przyjęć ,będzie dobrze,musi być

http://s8.suwaczek.com/201512161565.png

Roksi, nie przejmuj się moja mama też w drugiej ciąży leżała z zagrożeniem, a brat się urodził w terminie. Odpoczywaj i bądź dobrej myśli.
Co do zachcianek, ja jem wszystko prócz ryb (odrzuca mnie od nich) i zdecydowanie mniej chce mi się słodkiego, a u mnie na 100% chłopak więc jak któraś ma odwrotnie to może na dziewczynkę :)

To mnie troche pocieszyłyście. Kurde tak dziecka nie chciałam a teraz rzuciła bym wszystko dla niego!
Z picia to ja bylam pewna,ze chlopak-od wszystkiego mnie odrzucili ani jeść ani nic. Słodyczy 0. Jakos cera troszkę lepiej wygladala ,trądzik lagodniejszy super extra a tu nagle ok 15 tgc trądzik powrócił,jeść zaczelam wszystko i normalnie zwrot o 360 stopni i juz mysle,ze dziewczyna. Pan doktor w 15 tv powiedzial,ze nic tam nie widac,ale to niepewna informacja i kazał czekać do kolejnej wizyty 17.07:) ale w związku z tym,ze teraz to nic nie wiadomo i jutro idę na kontrole czy leki działają to może zapytam:) jutro 17tc

Gość monia151

Roksi, nie przejmuj sie! Lez spokojnie i odpoczywaj, przyda ci sie na przyszlosc :)
Sama wiem co pisze, udzielalam sie chwile na poczatku na tym forum, pozniej plamienia, krwawienia, wizyta w szpitalu i diagnoza dwa krwiaki, dosc duze. Oprocz tego lozysko umiejscowilo tak, ze lekarz podejrzewal ze w przyszlosci moze byc przodujace. Spadlo to na mnie jak grom z jasnego nieba. Ale duphaston i nospa przyjmowane w ilosciach hurtowych i bezwzgledne lezenie zdzialaly cuda. Po 4 tygodniach w lozku nie bylo po krwiakach sladu, lozysko sie podnioslo i czekamy na zdrowa coreczke. Ale oczywiscie co sie nasresowalam to moje.
Takze glowa go gory kolezanko, odpoczywac i zobaczysz ze wszystko bedzie dobrze! :)

Roksi, będzie dobrze. Odpoczywaj jak najwięcej. A czy Wam lekarz też od początku kazał brać luteinę lub duphaston? Bo mi od początku, niby tylko tak profilaktycznie. Do tego oczywiście kwas foliowy. Polecam zwykły Folik. Jest niedrogi i nie jest suplementem diety lecz lekiem. Lekarz nie kazał brać żadnych witamin. Zamiast tego dużo warzyw i owoców. Na nudności polecił krople Imbifem. Kupiłam ale użyłam tylko kilka razy. Nie widzę po nich różnicy a smak ohydny

Hanusia przyszła na świat 18grudnia :-)

beatka90 co lekarz, to inna opinia... Ja biorę omegamed optima, tam jest kwas foliowy i wszystkie niezbędne witaminy, dziwię się, że twój lekarz nie wspominał o supmelentowaniu wit.D? Moja natomiast nic nie mówiła o profilaktycznym braniu luteiny czy duphastonu.
Każdy jak widać ma swoją teorię na temat leków i suplementów diety :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl6iyeydwn0wui.png

Mi kazał brać luteinę 50 dopochwowo conajmniej do 18tego tygodnia ciąży. Jedna globulka rano, jedna wieczorem. Jest to trochę uciążliwe bo to wypływa jak się rozpuści i muszę nosić ciągle wkładki. Nie wiem jaki mam poziom progesteronu ani innych hormonów. Widocznie ma takie upodobanie że to zapisuje. Chyba że mi o czymś nie powiedział (w co wątpię). Jest znanym ginekologiem,położnikiem w woj. łódzkim i ordynatorem szpitala. Cieszy się dobrą opinią

Hanusia przyszła na świat 18grudnia :-)

Mi nikt hormonów nie badal ale sadze ze luteina krzywdy nie zrobi. Może cie juz uchronila przed czymś. Ja teraz biorę 4 tabletki dopochwowo i jutro sprawdzam u gina jak to tam wygląda:) tez dostaam aspargin 3x1 - potas i magnez chyba tam sa

Beatka90 jesteś z Łodzi?

Roksi kochana ja w ciazy z synkiem od polowy 7 miesiaca mialam 3 cm rozwarcie, nie bralam duphastonu, nie musialam lezec, bylam na 4 roku studiow i ani nie myslalam o przerwaniu, 3 tygodnie przed porodem (w ogromnych stresach) zdalam ostatni egzamin i rozwarcie zaczelo powiekszac sie dopiero w terminie porodu, główka do góry.
Ps. Moj ginekolog twierdzi, że nie udowodniono naukowo iż konieczne jest leżenie podczas zazywania progesteronu (luteina, duphaston) jesli ciaza ma przetrwac przetrwa.

Czuję się bardzo dobrze, nudnosci brak, brzuszek rośnie i kształt zaczyna mieć zupelnie inny niz 3 lata temu. Upały mi nie doskwierają, wręcz wplywają na mnie bardzo dobrze (dziwne krążenie powoduje, ze jest mi chlodniej niz normalnie) takze upajam się sloncem, dzidzia wlasnie dala o sobie znac, czuje ruchy od prawie 2 tygodni, sa delikatne, tak jak piszecie, jak motylek. Przyjemnego weekendu, bedzie gorąco! Uważajcie na siebie.

Cd. Kremów na rozstępy polecam z całego serducha rvb yam krem uelastyczniajacy- ideal. To krem uzywany w spa i najlepszych klinikach chirurgicznych. Cudo.

W moim brzuchu pływa Oriana.
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3csqvbs9j1lwz.png

Ignesse owszem, w Polsce lekarze dają progesteron profilaktycznie. Dostają go kobiety:
- z plamieniem,
- bólami brzucha,
- skróconą szyjką macicy,
- po 35 roku życia,
- które już raz poroniły.
Lekarze rzadko zlecają badanie progesteronu, przepisują go w ciemno, bo takie mają wytyczne i uważa się, że przynosi to w większości przypadkow pozytywny skutek.
Nie informują o skutkach ubocznych ani dla matki ani dziecka.

W moim brzuchu pływa Oriana.
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3csqvbs9j1lwz.png

Roksi ja pierwsza ciąże przelezalam od 16tc w szpitalu pod kroplowka, konska dawka fenoterolu, i krążkiem... Jak wstawalam mialam wrażenie ze brzuch mi odpada. Ręce mi sie trzesly od leków x na dobę 36tabl. A ostatecznie Maciej wyskoczył tydzień po terminie :)
Duzy, silny , zdrowy.
Leż, dbaj o siebie , a bd dobrze.

Monitor oddechu mieliśmy my. ;)
Ale i tak co chwile nadstawiałam ucha czy wszystko ok ;)