Skocz do zawartości
Forum

Grudnióweczki 2015 - czyli ostatnie dwupaczki tego roku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

witam dziewczyny

Daises
gratuluję nowej pracy i nie martw się na zapas wszystko się ułoży :)

żoo
ooo to jak Ty będziesz pracować?? dwa dni i 3 dni wolnego??

kaisuis
Przy starszej pediatra kazała nam dawać mleko modyfikowane do 20 mc a po tym 20 mc mogłam przejść na mleko krowie

Milena od kilku dni śpi z mężem i jest tylko jedno karmienie nocne jak mu się budzi to on ją szybko zagłaska i śpi dalej :-)) będę musiała kupić łóżko dla Mileny bo w łóżeczku mało śpi to może spałaby na sofie no zobaczymy

Jeśli chodzi o kosmetyki ja mam wrażliwą buzię i fluidy czy niektóre kremy uczulają mnie od razu skóra mnie piecze więc praktycznie tylko oko podkreślę i tyle nawet chciałam coś pod te oczy kupić bo mam takie zmęczone niewyspane, ale nie dam rady stosować bo mnie po korektorze piecze skóra

Ja to teraz ganiam do laryngologa bo po zapaleniu mam prawe ucho przytkane lekarz wysłał mnie na badanie słuchu i tak mnie zbadał ten słuch, że szkoda gadać byłam dziś z wynikami to wyszło z jednego badania, że mam niedosłuch na prawe ucho tak jakbym miała przytkane , a z drugiego badania wyszło,że mam problem z lewym uchem no i muszę powtórzyć badanie gdzie indziej. Terminy sa jakies krótkie moi rodzice przyjeżdzają do Mileny mhm tylko taka opieka to nie opieka już drugi raz Milena budzi się z kupą w pieluszce spoko poprzednio była zwarta i mały bobek, a dziś to masakraaa ;-( przychodzę do domu po dwóch godz w między czasie MIlena obudziła się biorę ją na ręcę i ten smród myslałam, że mnie powali mówię do mamy, że ma kupę, a ona, że nie czuje hęęę jak można nie czuć takiego smrodu to ja nie wiem ;-( dziewczyny sorry, że tak opisuje, ale ręce mi opadają :-( poszłam ją umyć i kupa rzadka na całym tyłku rozbabrana i bądź tu człowieku spokojny tak właśnie wygląda opieka dwugodzinna z moimi rodzicami no nie mówiąc o jedzeniu bo nic nie dadzą :-(

dziś w przychodni była afera bo dziadek 90 letni przyszedł sam do laryngologa i dogadać z nim nie szło wkurzył się lekarz i pielęgniarki wydzwaniały po pielęgniarkę środowiskową i dodzwoniły się do synalka lekarz opisał mu całą sytuacje i nie wiem czy coś to pomoże, oby bo ten dziadek sam jeżdzi komunikacją miejską szkoda mi takich ludzi pozostawieni sami sobie :-(

Milena nie gada przez tel ale za to starsza tak i tak gadamy ona w pokoju ja np w kuchni :-)

Kaisuis
starsza też ściągała kapcie teraz chodzi w skarpetach po mieszkaniu, ale ja też :-)
Zosia super ma pomysły :-)

http://fajnamama.pl/suwaczki/6mr4ztx.png]Tekst linka[/url]

Mokka
Nie przypominaj mi ;) u mnie filtr nie da się odkręcić więc aż się boję pomyśleć co w nim mieszka.

Renia
Octu też nie znoszę ale pralce dobrze robi.

Oligatorka
W domu będę w środy i piątki.
Proszę, jak Milena załapała, że przy ojcu mniej się marudzi :)
Jakaś masakra z tymi badaniami. Na takie badania powinno się skargi zgłaszać, przecież nfz za nie płaci podwojnie a potem brakuje kasy na coś innego.

Ja dzisiaj jestem zupełnie nieprzytomna a usiadłam teraz po raz pierwszy dzisiaj.

Daises
Gratulacje! Będzie dobrze! Wiadomo że na początku są obawy ale uwierz mi, że da się to wszystko pogodzić :)

Jagoda
Haha, to masz pomoc w domu :)
Julka też czasem sprząta. tzn.najpierw rozlewa jogurcik, a potem "myje" stolik. Efekt- ja zmywam jogurt z ścian :)

Oligatorka
No to współczuje :( Kiepska sprawa, bo Ty zamiast być spokojna że dziecko pod dobrą opieką, to się pewnie zamartwiasz.
U nas babcia jest 1-2 dni w tygodniu, i (odpukać) sprawdza się. Wiadomo, trochę ją rozpuszcza, ale przynajmniej regularnie zagląda w pieluchę :)

Kaisius
Bo może ona wolała by szpilki,od jakichś wieśniackich kapci... Toż to papcie są dla dzieci :):)
U nas już druga noc tragiczna, Julka po jedzeniu nocnym, usypia na rękach, i jak tylko próbujemy ją przełożyć do łóżeczka, albo do nas do łóżka, to jest histeria. Drze się jak opętana! Nigdy wcześniej tak nie robiła. A ja w tym tygodniu jak na złość chodzę do pracy na 7, czyli pobudka 5.30....

Julka pokazuje oko, ucho, nos i stopy. Szczególnie podoba się jej pokazywanie oka, jak wpycha nam palce w oczodoły, prawie do samego mózgu

http://fajnamama.pl/suwaczki/wlc5bpf.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/uek4z02.png

Cześć.
Dziękuję za gratulacje.
Musi być dobrze :)
Oligatorka, ja pracuję w przychodni i z takimi osobami jak Ty opisałaś, mam do czynienia na co dzień.
Zdarzało się dosyć często, że osoby starsze pozostawione były same sobie, ale ta samotność miała wiele przyczyn.
Czasami sam pacjent nie chce żadnej pomocy od nikogo, nawet najbliższej rodziny.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb739vvjbl2ukhim.png

daises
Gratulacje ;)

skakanka
Chyba Ty pytałaś o entitis. Pytałam dzisiaj pediatre o to. Powiedziała, że jest ok i można spróbować przy powracającym zapaleniu ucha. Nam kazała się z tym wstrzymać. Ale poleciła lactoangin w sprayu.

My już po kontroli. Uszy czyste. W poniedziałek młody wraca do żłobka. Ze szczepieniem mamy poczekać dwa tygodnie. Trzy czwórki idą naraz.

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64j44jigxjyf5q.png

Dostałam dzisiaj wiadomość z pracy, która mnie powaliła. Przez reformę pisowców czyli utworzenie KAS przenoszą mój urząd na drugą stronę miasta. Trzeba jeździć przez centrum, połączenia autobusowego bezpośredniego nie ma. Parkingów bezpłatnych nie ma. Cały plan odprowadzania i odbierania ze żłobka poszedł się jebać.

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64j44jigxjyf5q.png

Mokka
Dziękuję, że zapytałaś o Entitis. Bardzo miło z Twojej strony :)

Przykro mi z powodu kolejnej "dobrej" zmiany :(
Wiem jak to wkurza... w sumie mnie też plan żłobkowo-pracowy walnął w ostatniej chwili, tyle że u mnie to mam nadzieję tymczasowe. Jak u nas wprowadzili płatne parkingi, to byłam załamana bo pracuje w samym centrum, ale okazało się, że niektóre ulice są wyłączone z płatnej strefy, no i zawsze zostają parkingi pod dużymi sklepami i galeriami. Może u Ciebie też coś takiego się znajdzie?

http://fajnamama.pl/suwaczki/wlc5bpf.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/uek4z02.png

Mokka

Pewnie zanim Was przeniosą, to jeszcze trochę potrwa. Na pewno coś wymyślicie i będzie ok. Nie denerwuj się na razie.

Mamowczesniaka

Szkoda, że masz takie nieciekawe relacje z teściową. A skąd wiesz, że Cię nie lubi?Powiedziała Ci to?
Ja na szczęście dogaduje się z moją, choć też niekiedy ma głupie teksty typu: "Zosiu, znowu Cię mama źle ubrała, na pewno zmarzłaś. Babcia Cię zaraz ogrzeje"
Odpowiadam jej wtedy, że dzieci z AZS nie wolno przegrzewać i ona już nie kontynuuje rozmowy.

Wszystkie moje dzieci nie nosza kapci. Boso, albo skarpety i tyle... nie walczę...

Mokka
współczuję :( nas tez co jakiś czas chca gdzies przenosić a to skutkowałoby dezorganizacją dojazdów.
Jak Cie pocieszy to Ci napisze, ze i tak zmiana miejsca to jakos jest do ogarnięcia... Ja przez pomysły tzw. "dobrej zmiany" po powrocie do pracy musze wyznaczyć dwie osoby do relegowania... pewnie zlikwidują mi najpierw dziewczyny na zastepstwach, takie fajne, które chciałam u nas zatrzymac. a będe jeszcze musiała wskazać, kogo usunąc z referatu. no nie chce mi sie wracać....

Skakanka
zapomniałam że kiedys pytałas o przepisy związane z pracą do 18. U nas to wynika z kodeksu pracy, a dokładnie, ze jak u nas jest do 18 to jest wtedy 10-cio godzinny dzień pracy, a art. 148 mówi o świadczeniu do 8 godz. na dobę pracy w związku ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem do lat 4. Więc o ile nie zaczynasz wtedy pracy później, to nie moga Ci zatrzymac np od 8 do 18. ja z tego korzystałam już w ciązy.
u nas jeszcze z ustawy o pracownikach samorządowych wynika przywilej odmawiania nadgodzin i pracy w nocy, w dni wolne.

Oligatorka
ja też głucha :)) w kwietniu doczekam wreszcie mojego terminu u audiologa...

Kaisuis
to nie tylko róznica wieku :)) to też róznica płci chyba...

o148j44jsuj4r1nc.png

Gość MamaWczesniaka

Kaisuis
Tesciowa rzadko dzwoni nam, mlodego na zywo wiedziala 2! razy. Fakt, ze lubi ciuchy i mu wysyla paczki z ubrankami. Proponowaliszmy jej przeprowadzic sie do Polski, pomagac z wnukami, to nie zachciala.

Peonia
A te 8 godzin w pracy to tylko dla mamy dziecka czy dla ojca tez?

Witam :)

Dziecko dziś wstało normalnie czyli już po 8 rano i mi zburzyło plan... :)) nie zdążyłam z prysznicem i teraz czekają mnie spazmy pod łazienką...

Za to po dwóch dniach bez kupy dziś w nocniku istny kopiec kreta został wyprodukowany...

Mamo wcześniaka
obstawiam że skoro mama w domu to tacie to nie przysługuje. A potem pewnie jednemu rodzicowi. Jakoś z automatu mamie ale musialabys sprawdzić bo po prostu nie wiem.

Skakanka
u nas początek pracy nieruchomy. Musisz przyjść między 7.30 a 8.30 i być 8 godz. w pracy. Jak dostarczę zaświadczenie o kp to mogę tą dodatkową godziną żonglować jak wolę byle był 7 godz. dzień pracy.

Kaisuis
komentarze w trzeciej osobie poprzez "tłumaczenie" maluchowi są szczególnie irytujące. Mojej teściowej pewnie coś bym palnęła... Na szczęście ona ceni nasz sposób zajmowania się dziećmi i rzadko ma jakies "ale". I chyba też boi się coś głupio palnąć... Na szczęście... :))

o148j44jsuj4r1nc.png

Witam dziewczyny ;)

Kaisuis
moja teściowa jest nawet spoko, ale siostra męża - "nie dzieciata " miała takie zapędy bardzo rzadko widujemy się, ale jak kiedyś byłyśmy u tesciowej szwagierka myła podłogę i wiadomo jak to dziecko no nie upilnujesz to był tekst do Julki -No mama Cię nie nauczyła, że jak się myję podłogę to się nie chodzi " - nie szanujesz mojej pracy tak ten tego. Tak w ogóle to " zrobiła się wielką damą" tzn trzy lata temu przeprowadziła się do Krakowa ( tam gdzie my mieszkamy) i na początku ja będąc w ciaży latałam z nią po Krakowie pokazywać co gdzie i jak bo rodzina meża pochodzi z małego miasteczka teraz jak się spotykamy u teściów ( bo w Krakowie jakoś teraz nie utrzymujemy kontaktu) to wielka dama no nie cierpię takiego zachowania już nie pamięta się jak wół cielęciem był :), a była fajną normalną dziewczyną ;-)

Peonia
moja też się drze hehe :-)

Mokka
Dużo dalej bedziesz miała dojazd?? ja myślałam, że żłobek jest okolicach Twojego zamieszkania

Skakanka
Rozmawiałam z bratową jej syn brał przez trzy mc entitis i jest zachwycona tylko ona dawała synowi na wieczór po umyciu zębów i już nic w nocy nie jadł i nie pił ja staram się Julce też tak dawać więc zobaczymy

ojj mój mąż po nocy powiedział, że ja dziś śpie z Mileną czyli dała mu dziś do wiwatu ;-)

mam pytanie ??? FArbujecie włosy ??? co polececie?? jaką firmę ja nigdy nie farbowałam włosów czasem używałam " szamponetek" kolor miałam swój naturalny teraz na boczkach wyszły siwe włosy heheh bo to już pora no lub dzieci mi tyle stresu dostarczają ;-) no, ale już pora

drugie pytanie
JAk dba sie o 'gwiazdę betlejemską" kupiłam ją w markecie taką byle jaką - pierwszą lepszą nie miałam czasu wybierać no i bidna liście lecą i jest licha- nawet ją przesadziłam, ale to nic nie pomogło jakieś rady ???

http://fajnamama.pl/suwaczki/6mr4ztx.png]Tekst linka[/url]