Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

izabela33
Właśnie wróciłam od lekarza, szyjka ok 1,5cm, zamknięta, wiec powiedział, że ok. Powiedziałam mu o tym wiecznie twardniejącym brzuchu, nie dobrze, przepisał mi Smasmolinę dwa razy dziennie a jak to nie pomoże to czeka mnie szpital. Tylko, że przeczytałam w ulotce, że nie zaleca się tego leku stosować w ciąży, mozna "jedynie wtedy gdy lekarz stwierdzi, że korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu". Brać albo nie brać? Oto jest pytanie. Może któraś z Was stosowała?

Mnie też twardnieje ciągle brzuch ale lekarz dał tylko nospe forte 3x1.. mam nadzieje ze pomoże regularne stosowanie bo jak widać co lekarz to inaczej..

Zabawaak ja tez wychodze z podobnego zalozenia. Tylko ze moj ani mysli nie byc ze mna :P dlatego chyba najlepszym wyjsciem bedzie to ze bedzie ze mna caly czas a na ostatniej fazie juz sobie pojdzie i nie bedzie patrzyl jak rodzi sie pozniej lozysko, jak wlasnie przypadkowo cos jeszcze zrobie :P
Kolezanka ktora urodzila we wtorek mowila ze kompletnie nie kontrolowala swoich odruchow i sikala i robila druga strona nie wiedzac o tym. A pozniej po urodzeniu dziecka polozna jeszcze naciskala jej na brzuch i mowila ze doslownie pol wiadra krwi jeszcze poszlo...
Takze nie chcialabym aby maz to ogladal...

Z kolei druga kolezanka jak rodzila to polozna jeszcze specjalnie wolala go aby zagladal miedzy nogi jak dziecko wychodzi.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8l9cwgv2.png

izabela33
.... Brać albo nie brać? Oto jest pytanie. Może któraś z Was stosowała?

Brać. Ja biore od 24 tygodnia.W poprzedniej ciazy tez bralam i w szpitalu tez daja. Teraz biore 3 razy dziennie. Mi duzo daje. Wiecej niz no-spa. Juz kilka razy z kilku zrodel uslyszalam/ przeczytalam ze jest bezpieczniejsza niz no-spa bo nie przenika przez łożysko.
Jak ci nie przejdzie to wysla cie do szpitala i dostaniesz kroplowke z ferotenolem taka co pisala Kasia, co serducho kolata. Ta kroplowka jest na twardniejaca macice.
Ja tak mialam i wlasnie po tym jest lepiej.
Tylko tez dobrze jakbys brala regularnie.

Mnie wlassnie zgaga dopadlla :D I nie mam migdałów. Mleko pomaga czasem ale mam bieganie po nim :) i musze czekac az mi przywioza migdaly.

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

marta89sz

Tak z innej paczki, to na jakie kosmetyki dla dzidziusia się decydujecie?

My niezbędne minimum, z krótkimi i dobrymi składami (wspomagałam się blogiem srokao i analizami kosmetyków) sama też unikam zbędnej chemii, bo mnie zaraz wysypuje albo skóra mi się przesusza :)

Ogólnie u nas głównie Babydream, bo ma dobre składy i jest niedrogi, do pupy i ciała Linomag a+e i Linomag maść.

http://fajnamama.pl/suwaczki/7dr3e5c.png

Mój mąż był przy pierwszym porodzie i nie wyobrażam sobie żeby go nie było. Wsparcie jakie w nim znalazłam było nieocenione. A to że się zdąży coś to normalne, on był uprzedzony o tym, czytał, oglądaliśmy razem filmiki. Jakoś mu nie zbrzydlam po tym. Teraz sam powiedział, że będzie i sobie nie wyobraża tego żeby mnie puścił samą.

https://www.suwaczki.com/tickers/gann9jcgjoxdzcht.png

Mam nadzieje, ze i moj maz bedzie przy nas przy porodzie, byl moim duzym wsparciem po dwoch lyzeczkowaniach, poki co dzielnie twierdzi ze bedzie ze mna.
Wlasnie co do tych kosmetykow to mam pytanie o emolium albo oliatum, takie bardzo polecane i nawet polozna u nas zachwalala ale przecie one sa do skory atopowej i sklonnej do alergii, jesli ja od poczatku zaczne tak Dziecie traktowac to w razie W co im pozniej pomoze? Tez jestem zdania by stosowac minimum, zdecydowalam sie na poczatek na Nivea jesli okaze sie zlym wyborem kupie babydream a jako ostatecznosc zostawiam te emolium i oliatum. Mam wrazenie, ze stosowanie od poczatku to takie prowokowanie dziecka do pozniejszych sklonnosci do podraznien, ale to tylko moje widzimisie chyba...

Fobianka ja się zdecyduje chyba jednak na taką, choć nie jestem jeszcze przekonana :)
Mam takie rozstępy na brzuchu, że nie wiem czy nie ucieknie, choć mówi że i tak mu się podobam i tak Kocha blablabla. To porządny dzidziol moja w połowie 29 tygodnia miała 1200g :)
Izabela Iza bierz ja biorę i biorę ją długo, jest lepsza niż nospa bo z naturalnych składników i nie przenika przez łożysko. Ja ją dostałam kiedyś na nerki, i mówiłam mojej pani Gin że mam i mówi żebym brała jak mi twardnieje. Choć u mnie w Krakowie w wielu aptekach jej nie ma i od razu proponują nospę. Za nospą stoi wielki koncern farmaceutyczny dla tego w większości dostajemy nospę niż spasmolinę :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vfxm8wxbokdg.png[/url]
http://www.suwaczki.com/tickers/eoc9299o9rzqtl1m.png[/url]

Co do kosmetyków mam takie samo podejście jak Asia. Będę używac kosmetyków do zdrowej skóry, a dopiero jak się okaże, że alergiczna, zacznę stosować coś bardziej specjalistycznego ;)
Jeśli chodzi o poród to nie wyobrażam sobie żeby mojego M. nie było, jest dla mnie wsparciem w najtrudniejszych sytuacjach wiec i w tej na pewno się sprawdzi. Poza tym nie wstydzimy się siebie, akceptujemy i mam nadzieję że nie będzie problemu z ewentualnymi niespodziankami :D

Mój mąż nie chciał być przy pierwszym porodzie, a ja nie naciskałam na niego. Trochę mi go brakowało. Na ale cóż, jego wybór. Teraz nie wiem jak to będzie, bo jest jeszcze Magda i nie wiadomo jak będzie z opieką nad nią. Zobaczymy co życie przyniesie.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

karola22
Fobianka ja się zdecyduje chyba jednak na taką, choć nie jestem jeszcze przekonana :)
Mam takie rozstępy na brzuchu, że nie wiem czy nie ucieknie, choć mówi że i tak mu się podobam i tak Kocha blablabla. To porządny dzidziol moja w połowie 29 tygodnia miała 1200g :)

Mój ma rozstępy na pośladkach, plecach i kolanach a i tak kocham go najmocniej na świecie i w ogóle nie uważam ze to jakaś jego wada wiec skoro on mówi ze jemu nie przeszkadzają moje to wierzę, że mówi prawdę, zwłaszcza ze mam takie samo podejście ;))

Mój mi od razu zapowiedział, że nigdzie mnie samej nie puści bo mi krzywdę zrobią xd. I faktycznie przez całą ciążę nawet musi być ze mną przy mierzeniu ciśnienia. Na początku było to dla mnie uciążliwe, ale teraz nie wyobrażam sobie, ze mogłoby go nie być przy mnie. Wiem, ze nie pozwoli aby ktoś zrobił krzywdę mi czy dziecku a i mnie będzie wspierał.
Mówiłam mu że jeżeli ma być później tak, ze będzie miał do mnie jakieś uprzedzenie to nie życzę sobie. Oglądaliśmy porody na yt itd. i stwierdził, ze to przecież naturalna rzecz i że za bardzo mnie kocha ;)

zabawaak co do butelki mam jedną z AVENT na początek. Jeżeli będzie trzeba to od ręki dostanę w sklepie więc ;)

Porządkuję tą moją wyprawkę.. Ehh. Liczę ile czego mam, co mi brakuje. Czas się za to wziąć, złożyć zamówienie i wyprać wszystko poprasować.. A tak mi się nie chce ;p

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5euxfrmqfx.png

I właśnie za to kocham mojego P bo nie muszę przy nim udawać i martwić o dobre wrażenie. Nawet jak przy porodzie coś się "stanie" ;) to się tym nie przejmuję. W ilości rozstępów też go nie przebiję a tylko mi one przeszkadzają. 100% akceptacji i oddania. Chcę mu jeszcze pokazać te Porody na ipli żeby był świadomy ale wierzę że da radę bo chęci ma ogromne.
Co do butelek mam jedną małą TT. Do kąpieli kupiłam płyn z Hipp a do pupy Alantan dermoline z wit. F, do tego oliwka z Hipp na w razie W i Linomag Bobo A+E gdyby rączki i nóżki miała suche. Chyba na start wystarczy?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgejk704zuf.png

A u mnie powtorka z rozrywki z wczoraj. Mala sie wierci, kreci jakby sie przekrecala i juz nie czuje kopniec po prawej stronie tylko znowu po lewej :) i badz tu madry. Wwyczytalam ze jak zmiana pozycji przzynosi ulge to jest dobrze i ze to sa skurcze B-H. Zaraz wskocze do wody i bedzie git. ALe meczace :)

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Jeśli chodzi o butelkę to kupiłam antykolkową z TT.
Dziś mi też bardzo brzuch twardnieje. Na razie magnzem się ratuje, jak coś to łyknę jeszcze no-spę. Teraz leżę. Mąż zabrał dzis nas na rybkę do smażalni. Teraz pewnie odchoruję, bo mi tylko moje domowe jedzenie nie szkodzi. A na 17:30 jadę z Madzią do dentysty. Trzeba sprawdzić uzębienie i jej przed przyjściem na świat siostry. Mała już nie może się doczekać wizyty. Jedyne dziecko jakie znam które uwielbia stomatologa :)

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

marta89sz
Ania777 mi położna poleca oilatum lub emolium. Ale ja nie jestem do nich przekonana, bo z pierwszym używałam, nic nie pomagały a tanie nie były... Inne dziewczyny polecają mustela, ale chyba też musze popatrzeć na skład i wybrać te, które mają tych wszystkich bajerów jak najmniej...

Moja siostra używała oilatum przy pierwszym dziecku, tak naprawdę to są kosmetyki dla dzieci z problematyczną skórą, a przecież nie wszystkie mają problemy.
To tak jak z sudocremem, który jest na odparzenia i odleżyny a nie wiedzieć czemu poleca się go do codziennego stosowania... Zupełnie niepotrzebnie moim zdaniem, ale każdy ma prawo postąpić jak uważa.

zabawaak
Dziewczyny a kupujecie butelki w razie czego już czy jak będzie trzeba to wtedy??

Robiłam duże zamówienie na allegro i sprzedawca miał butelki sporo taniej niż w sklepach, więc wzięłam już - jedną małą, jedną dużą z TT, antykolkowe.

http://fajnamama.pl/suwaczki/7dr3e5c.png

A ja dzisiaj dopiero analizuje wczorajsza wizytę u gin. Moja mala ciągle rozwijala sie tak, ze termin usg byl identyczny jak z OM. A teraz wyszlo tydzień do tylu. Może cos się dzieje ze zmniejszylo sie tempo rozwoju. Może jest na cos chora. Nie daje mi to dzisiaj spokoju. :( tak sie martwię o moja corke. :( czy któraś doświadczona mama miała tak ze swoim dzieckiem? :(

Ewelinka dzieci rosna w swoim tempie. Moze byc po prostu drobniejsza :) a moze wyjsc tak, ze przy nast usg bedzie tydz do przodu.
U mnie wszystkie parametry 2 tyg do przodu, a np kosc udowa zgodna z wiekiem ciazy. I tez moglabym sie zamarwiac, ze skoro glowka czy brzuszek sa az o 2 tyg wieksze to czemu nozka tez nie jest? Naprawde nie ma co panikowac.. Sam lekarz mnie uspakajal, ze to jest doslownie na porzadku dziennym. Ze kazde dziecko rozwija sie w swoim, indywidualnym tempie. Wiec glowa do gory! Zero stresow!

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8l9cwgv2.png

eewelinka
A ja dzisiaj dopiero analizuje wczorajsza wizytę u gin. Moja mala ciągle rozwijala sie tak, ze termin usg byl identyczny jak z OM. A teraz wyszlo tydzień do tylu. Może cos się dzieje ze zmniejszylo sie tempo rozwoju. Może jest na cos chora. Nie daje mi to dzisiaj spokoju. :( tak sie martwię o moja corke. :( czy któraś doświadczona mama miała tak ze swoim dzieckiem? :(

Nie przejmuj sie. Moja najpierw byla 1,5tyg do przodu a nawet wiecej. Potem niby sie zrownala i sama wyzywalam na usg w 30tyg ze jest za mala. Teraz znow jest 1,5 tyg do przodu, wiec to chyba zalezy "jak zmierza". Albo po prostu dziecko bedzie z tych mniejszych i dlatego wychodzi niby do tylu :) u mnie raczej bedzie duze, bo ja 175cm, chlopak 185cm, wiec automatycznie wydaje mi sie ze bd wieksza niz po nizszych rodzicach :)

Fobianka
karola22

Mój ma rozstępy na pośladkach, plecach i kolanach a i tak kocham go najmocniej na świecie i w ogóle nie uważam ze to jakaś jego wada wiec skoro on mówi ze jemu nie przeszkadzają moje to wierzę, że mówi prawdę, zwłaszcza ze mam takie samo podejście ;))

Fobianka ale ja z moim wyglądamy jak Ci od mięsnego jeża, mój jest nie dość że drobny to jeszcze tylko kilka cm wyższy, teraz ma dobry okres i waży 55kg :) śmieje się z niego że jest moją mała anorektyczką, ciężko być z ideałem :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vfxm8wxbokdg.png[/url]
http://www.suwaczki.com/tickers/eoc9299o9rzqtl1m.png[/url]

eewelinka

U mnie z małą to samo. Lekarz powiedział że wszystko OK i tego się trzymam.