Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berry.w

Hej, dołącze się do Was :) u mnie zaczął się 8 tydzień. W czwartek USG :) męczą mnie wzdęcia i silne mdłości na szczęście bez wymiotów... Niestety nic nie pomaga, całymi dniami leżę i modlę sie, żeby nie zwymiotować :P

Witajcie Dziewczyny :) 22.02 pokazały się 2 kreski, 25.02 ciążę potwierdziło badanie beta HCG, a 26.02 na USG zobaczyłam moje maleństwo i usłyszałam jego serduszko :) Jedyne objawy jakie mam to ból piersi, zaparcia i okroooopna senność - ciężko mi się obudzić o 9! Wcześniej pobolewało mnie podbrzusze, tak jak przed okresem, ale przeszło.
Maja85, ja miałam robione jeszcze, gdy nie wiedziałam o ciąży :) Jaki masz wynik? Może będę mogła pomóc.

Maja85 ja robilam wczoraj. Ale pamietam z ostatniej ciazy ze jeden z moze byc nawet pozytywny bo znaczy to ze kiedys sie przeszlo ale wazne zeby oba nie byly pozytywne. Jesli to wazne moge poszukac w dokumentach z poprzeniej ciazy ktory. Ale znam duzo osob ktore w ciazy przeszly toksoplazmoze byly pod opieka lekarza i jest ok. U mnie najpierw byly 2 ujemnie w 2 trymestrze dostalam wynik sugerujacy ze kiedys ja przeszlam ale nie teraz lekarz powiedzial ze to nie mozliwe i fakt laboratorium pomylilo wyniki. Obstawilam ich i wiecej tam nie poszlam bo nerwy byly niesamowite. Mam nadzieje ze w tej ciazy obedzie sie bez takich rewelacji ;)

Jeśli chodzi o toksoplazmoze to wygląda to tak, że niebezpieczna jest tylko jeżeli do zarażenia dochodzi w ciąży (im młodsza ciążą tym większe wady płodu). Jeżeli kiedyś doszło do zarażenia to taka osoba jest jest nośnikiem przeciwciał, ale jest to zupełnie bezpieczne dla płodu. Czyli tylko swieza infekcja jest niebezpieczna. Wiem to z wykładów na studiach. Bratowej męża podczas ciąży wyszło, że kiedyś miała kontakt z tokso i też się dziewczyna wystraszył na początku. Dziecko ma zupełnie zdrowe.

A ja też mam pytanie. Poszłam dziś do drogerii kupić olejek na rozstępy, bo po oliwce zrobiła mi się pergaminowa skóra i tutaj na żadnym kremie ani olejku nie pisze, od którego tygodnia można stosowac. Wybrałam więc olejek z migdałów, bo ktoś już tu pisała, że jest bezpieczny i dobry. Ale jak teraz patrzę na skład to jest w nim jeszcze z 10 innych składników. Wasze olejki też tak mają?

Sendi, będzie dobrze, ja powtórzę badanie za 2 tygodnie, bo mnie IgM nie wyszeďł do końca jednoznacznie, a potem chyba co 3 miesiące. Nie stresujmy się na zapas. Mnie te badania chyba wykończą. W zeszłym tygodniu miałam problem z tsh, a dzisiaj ta toksoplazmoza. Najlepsze jest to, że tydzień temu robiłam tsh i miałam wynik 2,9 (norma dla kobiet w ciąży to do 2,5), lekarz kazał mi się umówić do endokrynologa, w piątek mam wizytę, a dzisiaj zrobiłam ponownie tsh i mam wynik 2,2.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3gywld9c072uc.png