Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lezalam w Matce Polce tylko u siebie w Brzezinach ale tez wypisy mozna odbierac do 14 albo nastepnego dnia. :D Niestety jeszcze mojego wypisu nie ma. Mozliwe ze pozniej bedzie.... dobrze ze te leki co mi kazali brac to mam jeszcze kilka w domu....

A wiec leze w domciu, malota sie wierci. Po dzisiejszym badaniu ordynator stwierdzil ze nie ma sie do czego przyczepic. Macica miekka, szyjka baaaardzo dluga i zamknieta..... taka dluga ze nie mogl siegnac dna macicy :D
Maluszek zdrowy ale nie wiem czy coreczka czy synek bo tak szybko robil wczoraj to usg ze nie zdarzylam zapytac. Mialam czekac do konca ale stwierdzilam ze nie wytrzymam i zapytam na nastepnej wizycie :)
Przy wychodzeniu doktor kazal mi zapisac sie wczesniej do kogos za tydzien na sprawdzenie....

Przez caly pobyt dawali mi hydrocyzynium na uspokojenie dwa razy dziennie..... dumalam ze pewnie dlatego zebym sie nie denerwowala i znaja moją przeszlosc....
Ale spoko nibyy ciagle spac sie chce ale i tak co chwile sie budze :D
DOstalam teraz Luteine 2 razy dziennie po 2 tabletki ale 100 wiec mocniejsza dawka i spasmolina przeciwskurczowa 3 razy dziennie jedna tabletka.

Chcialam wam podziekowac za troske o nas, jestecie kochane :) :*:*:*

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

adonis_25
Osłona stawianie się macicy to nie tylko skurcze b-h . Może być spowodowane także brakiem czegoś.

Justyna nie zaszkodzi ci. Możesz sobie kupić magne b6 i brać oo 1 tabletce 3x dziennie. Ja biorę 3x2 i macica stawia się już od około 12 tc także mnie to meczy juz dawno.

Jejku zmęczona juz jestem tym dzieckiem :p On bulka i kopie i tak bez chwili odpoczynku! !!:)

Mnie ta przypadlosc dopadła w 16 tygodniu. Też biorę Magne B6. Ale ostatnie 3 dni znów dała mi popalić. W pierwszej ciąży nie mialam tego ani raz. Test obciążenia glukozą wyszedl mi super niski. Natomiast hemoglobina 11,5. Także żelazo zaczelam łykać.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

kaszka
Dostałam wyniki glukozy. Wyniki były 86, 158 i na koniec 136.
Trochę mnie zmartwił ten ostatni wynik tuż pod limitem[a i tak spóźniłam się kilka minut]. Jestem aktywna fizycznie raczej ponad przeciętną, więc to pewnie to, że sobie ostatnimi czasy pofolgowałam ze słodyczami zaważyło[ciągle mam fazę na kwaśne słodkości...].
Martwić się? Jak u Was się te wyniki kształtowały?

To ja mialam 76 na czczo, 92 po godzinie i 87 po dwoch

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

AsiaPil ja mam w planach kupic ba allegro taki zestaw. Zuzia.be27 kupowala lozeczko z posciela materacem itd w calym zestawie i naprawde baaaardzo fajnie wyglada ;) i widzac jej zakup ja tez sie zamierzam skusic, niech tylko dostane wyplate ..:)

Mialam tez zamawiac lozeczko, ale... Okazalo sie ze rodzice odkopali moje dawne lozeczko! I jest w super stanie! Pamietalam ze zawsze stalo na strychu przykryte. I rodzice bardzo dbali o nie. Jest proste, klasyczne, drewniane. I pomimo ze ma juz 25 lat! To takie same widzialam w Ikei czy Smyku :P musze tylko materac dokupic.
Jade po nie w weekend, odnowimy je, pomalujemy na bialo. Juz sie nie moge doczekac!

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8l9cwgv2.png

Ja dla Madzi kupowalam taki zestaw pościeli. Tyle że w sklepie. Byl bardzo fajny i nic sie nie zniszczył. Także teraz kupilam tylko kołdrę i poduszkę, bo te po Madzi trochę przepocone byly. Za to łóżeczko i materac musze kupić, bo sie pozbylam. Takie biale na allegro za 140 zl sobie upatrzylam. To i tak max na 3 lata, bo robi sie za małe, także nie ma co wariować, lepiej później kupić coś porządnego.

Powiem Wam że ja jakoś na razie jeszcze nie mam opętania kupowania dla brzuszkowej. Za to dla Magdy owszem. Zawsze jakiś ciuch jej z zakupów przywlokę. Moze dlatego ze sporo po Madzi mam, a szkoda mi kasy na nadmiar ubranek z których dzidzia po miesiącu wyrośnie.

Gość martitos1985

Witajcie Mamusie! Z góry przepraszam za spam, ale może ktoś skorzysta:
http://szafka.pl/profil/martitos1985
Moja córeczka urodziła się w kwietniu 2015 roku i bardzo szybko rośnie, a tym samym błyskawicznie wyrasta ze swoich ubranek. Wyprzedaję je i robię miejsce na nowe :) Wszystko, co proponuję, jest w bardzo dobrym stanie! Jeśli są jakieś uszczerbki, to informuję o tym w opisie przedmiotu.
Jeśli chcesz zakupić jednorazowo kilka moich rzeczy, przed zakupem skontaktuj się ze mną – możemy negocjować ceny. Przy większych zakupach mogę zaproponować przesyłkę gratis.
Nowe rzeczy będę dodawać na bieżąco.
Pozdrawiam!

adonis_25

Okropny ból brzucha sugerował to u mnie. Nie mogłam spać , ból po środku i po prawej stronie na dole.

Jak powiedziałam lekarzowi ze boli mnie po prawej na dole to powiedział ze to zachylek kogoś tam i ze to od złej diety ;p a boli mnie bardzo często, ale krótko.. przy kichnieciu, kaszlnieciu, czasami właśnie w nocy mnie budzi.. brzuch mnie też boli jak chodzę szybciej, np jak się spieszę i jeszcze coś niose ze sobą, ale staram się nie panikować..

Gość pasikonik

ja mam założony szew od 2 tyg, na szyjkę 17 mm, w czmp (nie polecam), obecnie jestem na wakacjach, ale ogólnie z dwójką dzieci cięzko jest prowadzić kanapowy tryb zycia :(. Schize mam straszną, najchętniej zafundowałabym sobie zestaw- szew + pessar. Poprzednie 2 ciąże- z pessarem, po zdjęciu - rrodziłam w terminie, wiec spokojnie jakoś ze mną było... Jaki masz zalecony Niusia tryb zycia? leżysz? czy polegujesz?

Fobianka
adonis_25

Okropny ból brzucha sugerował to u mnie. Nie mogłam spać , ból po środku i po prawej stronie na dole.

Jak powiedziałam lekarzowi ze boli mnie po prawej na dole to powiedział ze to zachylek kogoś tam i ze to od złej diety ;p a boli mnie bardzo często, ale krótko.. przy kichnieciu, kaszlnieciu, czasami właśnie w nocy mnie budzi.. brzuch mnie też boli jak chodzę szybciej, np jak się spieszę i jeszcze coś niose ze sobą, ale staram się nie panikować..

To ja mialam taki klujacy bol po lewej stronie. Myslalam, ze to wiezadla, ale lekarz zadal proste pytanie: ma pani zaparcia? Po potwierdzeniu powiedzial ze to przez to. Zmienilam diete- wiecej zurawiny, jogurtow, ogolnie blonnika i jak reka odjal. Przestalo bolec a i problem zaparc zmalal.

Fobianka
adonis_25

Mnie bolało ciągle. Ale zaczynało się od tego ze np leżę chwile , odpoczywam a brzuch mimo braku wysiłku zaczyna twardniec ale jest ok. A po zejściu 8 schodów lub do kuchni -masakra. Kilka razy u gin mi się to samo stało i wymacala mnie na 10 stronę (cieszy się przy tym jakby jej to przyjemność sprawiało :D) mówi ze stawia się macica.

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

Aska123
Fobianka
adonis_25

To ja mialam taki klujacy bol po lewej stronie. Myslalam, ze to wiezadla, ale lekarz zadal proste pytanie: ma pani zaparcia? Po potwierdzeniu powiedzial ze to przez to. Zmienilam diete- wiecej zurawiny, jogurtow, ogolnie blonnika i jak reka odjal. Przestalo bolec a i problem zaparc zmalal.

Zgadzam się lewo to zaparcia u mnie zawsze obecne po tardyferonie

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

Gość niuska32

do pasikonika:)

ja mam 25 tc, szew w 15tc, a pessar dołożony w 23tc..../i 2 straty-z powodu m.in.niewydolnoścni ciśniowo-szyjkowej/....od poczatku bardzo,bardzo sie oszczedzam, zero sprzatania, zero dzwigania,zero sexu......torba leków /m.in.clexane + acard/....wg mojej dr...pozwala mi na 30 minut pobytu na dworzu+swobodne poruszanie sie podobno-TO TEORIA:):):)
A PRAKTYKA=nie wychodze na dwor, tylko do lekarza jezdze z kims autem, w domu nic kompletnie nie robie,poza szybkim jedzeniem i normalnie korzystam z łazienki.
zaparłam się, że do 30 tc-JEŚLI BÓG DA DOTRWAĆ, tak będę funkcjonować....potem już odpuszczę, bo sfixować idzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość niuska32

TAKI OPIS ZNALAZŁAM NA TYM PORTALU
....."Niewydolność cieśniowo-szyjkowa to realne zagrożenie ciąży, które po rozpoznaniu powinno być natychmiast leczone. Rozpoznanie tej dolegliwości następuje w trakcie badania we wziernikach zgładzania i skracania się szyjki macicy przy jednoczesnym rozwieraniu się kanału szyjki macicy, którego nie poprzedzały czynności skurczowe. Wykrycie niewydolności cieśniowo-szyjkowej może nastąpić także w badaniu USG przezpochwowym, które pozwala na ocenę długości kanału szyjkowego macicy i ujścia zewnętrznego tego kanału. Bezskurczowe rozwieranie szyjki macicy poprzedza rozpoznanie przez ciężarną następujących objawów: zwiększenia wydalania wydzieliny pochwowej, pojawienia się plamienia oraz odczuwania wzmożonego ciśnienia w podbrzuszu. Przy niewydolności cieśniowo-szyjkowej można zaobserwować tzw. objaw lejka, który polega na wpuklaniu się błon płodowych......."

A DALEJ OPIS JAK ZAPOBIEGAĆ....
"Jak utrzymać ciążę?

Leczenie niewydolności ceśniowo-szyjkowej może być zachowawcze albo operacyjne. Pierwszy sposób leczenia polega na ograniczeniu aktywności ruchowej pacjentki oraz zastosowaniu środków farmakologicznych, które mają działanie tokolityczne. Jeśli chodzi o leczenie operacyjne, to dotyczy ono założenia szwu okrężnego na szyjkę macicy. Szew okrężny może być nakładany trzema metodami, które funkcjonują pod nazwami:
szew McDonalda;
szew Shirodkara;
szew brzuszny.

Profilaktycznie może on być nakładany osobom z obciążonym wywiadem położniczym, u których istnieje ryzyko pojawienia się niewydolności cieśniowo-szyjkowej. Terapeutycznie nakłada się go osobom, u których rozwarcie szyjki macicy nastąpiło przed 28. tygodniem ciąży, zaobserwowano w badaniu USG wypuklanie się błon płodowych do ujścia wewnętrznego kanału szyjki macicy.

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa to niezdolność szyjki macicy do utrzymania ciąży do dnia porodu. Pojawia się jako efekt anatomicznych i mechanicznych uszkodzeń szyjki macicy.
......."

Hej ja mam szyjkę macicy o dł 6cm lekarz powiedział że długa i kiedy ja urodzę.
Co do glukozy to ja miałam wyniki 73 na czczo,125 po godzinie i 98 po 2.Na czczo norma jest do 99/100 a potem chyba 140,wazne żeby po 2 godz spadała a nie rosła,u mnie lekarz powiedział że wynik rewelacyjny i życzyłby sobie żeby każda ciężarna taki miała a mój tryb życia nie ma nic wspólnego z aktywnym bo jestem na l4,słodycze też jem także to widać indywidualna sprawa te przyswajanie.

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzwn156xau4f0r.png

Dokładnie. Ja tez jestem na L4, wiec jedyna moja aktywnosc na codzien to gotowanie obiadu.
Slodycze? pierwsze 4 mies odrzucło mnie, mdliło strasznie nawet po malym cukierku. Teraz sporadycznie mam ochote na jakas czekolade albo lody. a glukoza tak mi wyszła:
78, 118, 112
przy czym w laboratorium siedziałam 2 godziny non stop, nawet po korytarzu sie nie przeszłam.

Przepraszam, ze pisze nie w temat ale musze sie wygadac bo pekne zaraz. Nie wiem czy to ja jestem mega rozwalona emocjonalnie czy moj maz ma humory ciazowe!!!!!???!!! Jak nie wykrzycze albo nie wyrycze to nic nie moge uzyskac, jak cos jest nie po jego mysli to zawsze konczy sie klotnia ostatnio a ja zaraz w ryk!!!
Dzisiaj wiedzial, ze zalezy mi na zajeciach ze szkoly rodzenia, to zabral samochod i pojechal tatusia samochod zaprowadzic do gazownika a ja musialam sie spoznic, bo przeciez ja sie nigdzie nie spiesze, no zesz pi...pi...pi...
Juz mi lzej, a Was jeszcze raz przepraszam no ale juz nie moglam.

Gość pasikonik

Asia- to trzeba było się wyszykować i pojechać taryfą...albo jakiegoś kolegę poprosic... :)))

Niusia- ja tez schizuję, ja odliczam do skończonego 27... zeby miała już 1 kg... a potem pewnie będę odliczać do 33- czyli do września....

Gość pasikonik

Ilus- no bo zeby z powodu kleszcza na pogotowie(!!) jechać?!?! serio serio????
na pogotowiu priorytetem sa stany zagrożenia zycia a nie kleszcze nawet u ciężarnej...
ja bym się zabrała do domu...