Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)
Przedstawcie mi dziewczyny jaśniej tą sprawe z tymi zasiłkami ... Jeżeli się uczę ten rok, ale po zakończeniu tego semestru zamierzam przerwać naukę, to też będzie mi przysługiwał ten zasiłek o którym pisałyście wcześniej? :) I gdzie mamy się w ogóle o niego starać.. bo z tego linka wynika, że to dopiero są plany i wejdą w życie dopiero od połowy 2016 roku..
A co do kąpieli w jeziorze.. Bardzo mnie zmartwiłyście, że nie można baaardzo długo na to wyczekuje aby tylko lato aby tylko do jeziora znów! :)
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/czy-w-ciazy-wolno-kapac-sie-w-morzu-rzece-jeziorze-jak-bezpiecznie-korzystac-z-kapielisk-w-ciazy_36918.html
Ale znalazłam taki artykuł i sądze, że jednak się odważę i pływać w jeziorze będę :)

http://s4.suwaczek.com/201510187251.png

motyleczek
No właśnie z opłacaniem na zasiłek składek nie jest tak kolorowo. Byłam w zusie zapytać co moge zrobić powiedzieli ze albo założyć własną działalność i placic skladki albo musze mieć umowę na pełen etat stala i wtedy pracodawca placi składki. Ja sama jakbym chciała opłacić skladki to nie moge ...

Ty studiujesz tak? W takim razie jestes spisana niestety na straty. Nie masz mozliwosci zeby ktos Cie zatrudnil na etat chociaz na miesiac a potem na l4?

cameom u mnie w Koszalinie są jakieś szkoły rodzenia ale jeszcze nie przyjrzałam się im dokładnie... W przyszłym tygodniu to zrobię. Zazdroszczę dziewczynom w większych miastach, gdzie wybór zajęć dla kobiet w ciąży jest bardziej urozmaicony :)

Nie wiem czy to co napiszę w 100% pokrywa się ze stanem rzeczywistym ponieważ pytałam o to 3 księgowe 3 miesiące temu i każda udzieliła mi innych informacji :)

Strasznie to pogmatwane...

Jeśli chodzi o zasiłek macierzyński to z tego co wiem, jeśli jest się zatrudnioną na etat to zus dzieli kwoty wpłacane przez okres zatrudnienia przez liczbę 12 mcy, więc jeśli jest się zatrudnioną przez np 2 mce to łączną kwotę od jakiej odprowadzane były składki się dodaje i dzieli przez 12 mcy - to chyba stanowi podstawę do wypłaty urlopu macierzyńskiego.

Nie wiem czy tak można ale najlepiej byłoby się gdzieś zatrudnić na miesiąc (na podwyższonej składce - umówić się np z ciocią, która ma firmę), iść na L4 (pierwszy miesiąc ZUS na L4 chyba też płaci pracodawca dopiero od drugiego chyba ZUS) i później mieć jakąś wyższą podstawę do macierzyńskiego.

Na własnej działalności trzeba płacić 3 miesiące zus (nie można spóźnić się ani 1 dnia) żeby iść na LR, a zasiłek macierzyński liczy się inaczej - łączną kwotę od jakiej były odprowadzane składki dodaje się i dzieli przez liczbę opłacanych miesięcy (nie przez 12mcy jak w przypadku zatrudnienia na etat).

Aktualnie trwają prace nad zmianą przepisów dot. macierzyńskiego urlopu i dotyczyć będą nie tylko wypłacania świadczeń dla bezrobotnych mam - mają one na celu uniemożliwić uzyskiwanie podwyższonych świadczeń rzędu 5- 6 tys zł miesięcznie.

Polecam też art. http://ksiegowosc.infor.pl/zmiany-prawa/144207,Zasilek-macierzynski-od-2015-r.html

Raczej bez znajomości nikt kobiety w ciązy nie przyjmie, rozmyślałam nad tym i każdy z kim gadałam mi to powiedział, ale rozmyślałam, że tak jak co wakacje by zarobić jakiś własny grosz, to pójdę się opiekować jakimś dzieciaczkiem :)
Jak chcecie mogę podesłać linki z ćwiczeniami dla kobiet w ciąży.. jedne ćwiczenia to taki zestaw i pracują nogi i na kręgosłup.
I mam oddzielnie też na nóżki, plecki i pośladki :)
Ja wykonuje conajmniej jedno z nich dziennie :) czasem łączę :)

http://s4.suwaczek.com/201510187251.png

Hej dziewczyny dawno się nie odzywalam, ale staram się czytać forum w miarę na bieżąco :-) choć przyznam, że tempo produkcji kolejny stron jest błyskawiczne :-)
Moja dzidzia rośnie, nie znam jeszcze płci, ale 7.05 mam polowkowe i lekarz mówił, że wtedy się dowiemy.
Od kilku dni mam problem ze stawiająca się macica, miałam wczoraj CTG i okazało się, że mam skurcze. Dostałam do picia specjalne zioła i co dwa dni będę chodzić na to badanie. Jeżeli nie przejdzie to podłącza mnie pod kroplowki.
Co do głosowania to tylko JKM.

osłona
To się nazywa wyłudzenie,przeszłam to 18 lat temu z 1 dzieckiem,szwagierka poddała nam ten ,,genialny pomysł,,, były sprawy sądowe, kontrole i oczywiście musiałam kasę oddać( ale udało się na raty).nie polecam tej metody,za dużo stresu. Co do głosowania- oddam głos na JKM.

Ale faktycznie podjęłaś swoje obowiązki wynikające z umowy? Jeśli tak to czemu tak to wyszło? No bo co innego jak się lewą umowę załatwi, ale jak się podejmie prace to tak nie powinni....

Jestem studentką do czerwca a potem nie wiem jak szefowa to rozwiąże bo umowę mam do końca sierpnia niby zlecenie ale nie wiem jak ze skladkami.

Czytałam właśnie artykuł, że to swiadczenie rodzicielskie czyli 1000zl miesięcznie ma obowiązywać również dziewczyny które rodzą w ostatnim kwartale tego roku, także mamy szczęście i módlmy się żeby to weszło w życie bo jak nie to bedzie u mnie krucho...

Jak to koleżanka powiedziała Bog dal dziecko, Bóg da na dziecko ;) i tego się trzymajmy.

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyskjoy7fhx0es.png

sheViolet
Nie do konca. Bo jesli faktycznie sie bd pracowac to moga Cie cmoknac gdzies, bo zatrudnienue osoby w ciazy to nie przestepstwo. Chyba ze sie nie pracuje i wyjdzie to w kontroli to owszem. Takze nawet po znajomosci, ale pracujac jest sie bezpiecznym bo nawet w razie kontroli przedstawia sie dokumenty w ramach dowodu ze umowa nie byla fikcyjna

Nie polecam. Znajoma przez rok była u męża zatrudniona i pracowała. Teraz sądzi się z zusem.

Ja mam firmę i liczy się z 12 msc średnia. Nie z 3. Zmienili to po głośnych sprawach dotyczących otwierania firmy przez kobiety w ciąży. Ja nie idę na l4 i nie idę na macierzyński. 2 lata płaciłam niski zus i mój zasiłek jest znikomy. By dostawać pieniądze z firmy musiałabym kombinować. Nie opłaca mi się to.

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

No to faktycznie. Kuźwa w tym kraju to tylko pod górkę ludziom. Jak to kradnięcia pieniędzy, bo nie da się tego nazwać inaczej to ZUS jest pierwszy,a jak wypłacić to cyrki robią. Muszę koleżankę podpytać jak u niej, bo pracowała od jakiegoś czasu w gastronomii i z tego co wiem umowę dostała jak zaszła dopiero i teraz już na L4 poszła, bo miała zatrucie. Ciekawe jak to u niej będzie...

Rozmawiałam ostatnio z księgową i powiedziała, że inaczej jak ktoś pracuje na umowe zlecenie w danej firmie i na tej umowie zachodzi w ciążę. Wtedy jeśli przechodzicie na umowę stałą nie la problemu. Jednak jeśli już zatrudniasz ciężarną wtedy zus może się przyczepić, że wyłudzasz pieniądze. Moja szefowa boi się kontroli chociaż już pracowałam jak zaszłam w ciążę dlatego nie chce mi dać umowy normalnej... Przynajmniej tak twierdzi...

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyskjoy7fhx0es.png

motyleczek
Rozmawiałam ostatnio z księgową i powiedziała, że inaczej jak ktoś pracuje na umowe zlecenie w danej firmie i na tej umowie zachodzi w ciążę. Wtedy jeśli przechodzicie na umowę stałą nie la problemu. Jednak jeśli już zatrudniasz ciężarną wtedy zus może się przyczepić, że wyłudzasz pieniądze. Moja szefowa boi się kontroli chociaż już pracowałam jak zaszłam w ciążę dlatego nie chce mi dać umowy normalnej... Przynajmniej tak twierdzi...

ZUS to złodzieje, ale w twojej sytuacji jest jeszcze taka sprawa, że szefowa nie ma prawa zapytać cie czy jesteś w ciąży. Jest na to paragraf, i ona zawsze może powiedzieć ze nie miała wiedzy na temat tego ze w dniu zatrudnienia byłaś w ciąży. (Dopuszczalne i wiarygodne póki tego nie widac)

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)