Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Karmimy małe dziecko"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszamy Was do kolejnego konkursu! Tym razem mamy do wygrania 10 książek "Karmimy małe dziecko" Jolanty Zdzienickiej od Wydawnictwa "bis":

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/karmimy%20male%20dziecko.JPG

Zadanie konkursowe brzmi:
Podaj przepis na ulubiony deser Twojego dziecka" - możesz dodać też zdjęcie deseru.

Zgłoszenia należy robić z zarejestrowanego konta do 4 listopada 2014 roku do północy. Dwa dni później ogłosimy zwycięzców.

Biorąc udział w konkursie, akceptujesz jego regulamin.

Serdecznie zapraszamy również na nasz profil na Facebooku.

Odnośnik do komentarza

Ulubiony deser moich dzieciaków to deser 2w1.
Do wykonania deseru potrzebujemy:
- miseczka brzoskwiń
- miseczka malin
- miseczka kiwi
- śmietana kremówka
Każdy z gatunków owoców miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. akładamy łyżeczką owoce do foremek na lody. Aby powstały nam kolorowe lody nakładamy owoce warstwami... delikatnie aby się nie zmieszały. Wstawiamy je do zamrażalnika. Po kilku godzinach mamy przepyszny, zdrowy deser lodowy idealnie pasujący na gorące dni... deser, który swoimi kolorami skusi do zjedzenia nie jednego niejadka owoców. Lody te mają cudowny owocowy smak i naturalny cukier pochodzący jedynie z owoców. Są zdrowe!
Jak wiemy dzieci to takie małe niecierpliwe osóbki. Mrożenie lodów dla nich trwa wieczność. Potrafią setki razy zadać pytanie czy już są gotowe! Możemy w tym czasie zająć ich dalszym wspólnym kucharzeniem. Z pozostałych po lodach owoców robimy pyszny deser. Do szklanek również warstwami nakładamy każdy gatunek zmiksowanych owoców. Deser ten przyozdabiamy bitą śmietaną. Deser równie pyszny i zdrowy wykonany dosłownie w kilka minut. Smakuje nie tylko tym większym Szkrabom ale i tym całkiem małym.

monthly_2014_10/konkurs-karmimy-male-dziecko_19063.jpg

monthly_2014_10/konkurs-karmimy-male-dziecko_19064.jpg

Odnośnik do komentarza

Mam 4 przepisy - niektóre pewnie znacie - są to pewniaki dla moich dzieci - doskonałe nawet dla maluszków i do dziś przeze mnie przyrządzane ;)

1) BARDZO prosty mus morelowo-jabłkowy
1 suszona morela
1 jabłko
Morelę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin(ja zawsze zalewałam rano, w słoiczku po gotowym deserku i zostawiałam zakręconą aż do podwieczorku).
Następnie morelę blendujemy razem z obranym jabłkiem i gotowe :)
Danie proste, pełne słodyczy, w pięknym kolorze, można podawać już po 7 m-cu i - co ważne - doskonale wpływa na perystaltykę jelit.
Dodatkowy atut - jabłko w połączeniu z morelą nie ciemnieje i wolniej się utlenia, co sprawia, ze to deser idealny do przygotowania w domu i zabrania ze sobą w podróż.

2) Kisiel na soczku
1 szkl. soczku przecierowego (typu: kubusiowe, bobofrutowe itd)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl soku zagotowujemy po czym wlewamy do niego intensywnie mieszając resztę soku, w której wcześniej należy dobrze rozmieszać mąkę. Gotujemy dosłownie momencik i gotowe.
Ps. Kisiel można w ten sam sposób przygotować na domowym kompocie czy czystym soku dodając na 1 szkl. kompotu 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

3) Kluseczki na serku:
2 zwykłe serki waniliowe (razem 250-300g)
1 jajko
mąka pszenna - około 4/5 łyżek
1 łyżka oleju
bułka tarta+masło cukier/sok owocowy/ słodka śmietanka
W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oleju. Serki, jajko i mąkę dokładnie mieszamy. Ciasto "kładziemy" łyżeczka na gotującą się wodę i gotujemy kluseczki około 2 minut od wypłynięcia.
Podajemy z bułka tarta przesmażoną na maśle i obsypane cukrem, albo polane sokiem. U mnie jednak najchętniej "schodzą" polane słodką śmietanką.

4) Zapiekanka z jabłek i ryżu
3 szklanki ryżu ugotowanego na mleku
4 duże jabłka
6 łyżek cukru
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka cynamonu
Opcjonalnie: 2 łyżki grubego cukru (najlepszy jest brązowy).
Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na kogel mogel, białka ubić z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli na pianę. Jabłka obrać, zetrzeć na tartce, wymieszać z ryżem, cynamonem i koglem moglem.
Do żaroodpornego naczynia wysypać ryż z jabłkami, przykryć pianą z białek i zapiekać około 35/40 minut w piecyku w 170st.
Podawać polane słodką śmietanką i (w zależności od słodyczy/bądź kwaśności jabłek) posypane grubym cukrem.

Mniam i smacznego.

Odnośnik do komentarza

Czekoladowy deser z owocami

- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki miodu
- garść owoców, np. malin

Miąższ z awokado, kakao i miód umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy na gładką masę. Powstały krem przekładamy do pucharków i podajemy z ulubionymi owocami. Moje dzieci najbardziej lubią go jeść z truskawkami lub malinami.

Przepis prosty i szybki, a deser smaczny i zdrowy :)

Odnośnik do komentarza

Mojej 8 miesięcznej córeczce przyrządzam często :
NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE - szybki i smaczny deserek dla dzieci z nietolerancją glutenu (ale nie tylko!)

*200ml mleka modyfikowanego następnego (2)
*pół szklanki mąki kukurydzianej
*1 żółtko jaja kurzego
*szczypta soli jodowanej
*szczypta cukru
*olej z oliwek

Wszystkie składniki miksujemy powoli wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję śmietany. Rozgrzewamy mocno patelnię i na niewielkiej ilości oleju smażymy cieniutki naleśnik. Następny możemy spróbować już usmażyć bez tłuszczu - jeśli patelnia jest teflonowa z pewnością się uda. Danię podaję ze zmiksowanymi owocami - moja córeczka najbardziej lubi malinki (niestety sezon już się skończył)... i WŁALA :)

Odnośnik do komentarza

Moje dziecko uwielbia placuszki anyżkowe przedkładane plasterkami jabłek i bananów, polane musem truskawkowym i udekorowane truskawką.Placuszki łatwo upiec samemu, można je zastąpić np. malutkim naleśnikiem. Natomiast sos truskawkowy uzyskujemy miksując truskawki z odrobinką cukru.

Do tego moje dzieci kochają koktajle np- z avocado, gruszką, jabłkiem i bananem.

Galaretki z owoców czy po prostu sałatki owocowe wykonane z różnych owoców i warzyw.

Odnośnik do komentarza

Wafle mleczno - orzechowe
Masa mleczna: 1/4 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, 15 dag masła, 1 szkl. mleka w proszku

Masa orzechowa: 10 dag masła, 15 dag masła czekoladowego, łyżka kakao, 10 dag orzechów laskowych
Oraz: 3 wafle (26x26 cm)

Przygotowanie:
Masa mleczna: mleko gotujemy z cukrem. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, po czym miksując, powoli dodajemy mleko i mleko w proszku.
Masa orzechowa: orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Masło, masło czekoladowe i kakao miksujemy. dodajemy orzechy i mieszamy.
Pierwszy wafel smarujemy dość grubo masą orzechową i przykrywamy drugim waflem. Ten smarujemy również grubo masą mleczną i przykrywamy trzecim waflem. Obciążamy równomiernie i chłodzimy. Kroimy na kawałki i podajemy, u mnie z ciepłym kakao.

Odnośnik do komentarza

Mój synek Kubuś uwielbia na deserek pieczone jabłko, zawsze pomaga przy jego przygotowaniu.
Na jedną porcje potrzebne:
- jedno jabłko
- trochę ryżu
- cynamon
- trochę cukru wanilinowego.
Trzeba odkroić wierzchnią część i wydrążyć jabłko. Następnie drobniutko kroimy te jabłuszko, które wybraliśmy ze środeczka dodajemy to do ryżu. Doprawiamy do smaku cukrem wanilinowym i cynamonem i wkładamy do jabłka, przykrywamy wierzchem. Na blaszce wkładamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach około 20 minut. Gotowe jabłuszko jest idealnym deserem na chłodne jesienne wieczory.

monthly_2014_10/konkurs-karmimy-male-dziecko_19203.jpg

monthly_2014_10/konkurs-karmimy-male-dziecko_19204.jpg

Odnośnik do komentarza

Moja córeczka zajada się budyniem na mleczku modyfikowanym z żółtkiem.
Oto przepis na pyszny i pożywny deserek:
180 ml mleczka modyfikowanego przygotowanego według przepisu
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki pszennej
opcjonalnie- łyżka musu owocowego, soczek przecierowy

Wykonanie:
Do mleka dodajemy żółtko i mąkę. wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodajemy ulubioną "wkładkę" troszkę studzimy i podajemy łakomczuszkowi.
Budyń z miseczki znika tak szybko, że zrobienie fotki jest niemożliwe :)

Odnośnik do komentarza

mój synek uwielbia lody. etykieta na opakowaniu lodów kupionych w sklepie zmotywowała mnie aby zrobić lody metodą chałupniczą. Skład kupowanych lodów jest niezwykle długi (nawet do 20 składników) kiedy robiąc domowe lody użyłam zaledwie 4-5. Sprawdziłam kilka różnych przepisów, lecz ten, który podam jest najmniej czasochłonny i nie ma szans aby nie wyszedł.

Do zrobienia lodów potrzeba:
2 jajka (koniecznie oblać wrzątkiem po skorupce)
100 g cukru
1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
300 ml śmietany 30%
opcjonalnie owoce np. zmiksowane truskawki, rodzynki itp.

Potrzebujemy 3 miski.W pierwszej ubijamy białka z 50g cukru. W drugiej żółtka z drugą połową cukru i łyżką wody. W trzeciej misce ubijamy śmietanę.
Zawartości trzech misek łączymy ze sobą (jeśli chcemy dodajemy np. truskawki). Wkładamy do zamrażarki. Po ok.3-4 godzinach lody są gotowe.

Jest jeszcze inny sposób na domowe lody – nic prostszego. Wystarczy zmiksować banana i dodać mrożone owoce np. maliny i zbledować.
http://slodko-bezcukru.blog.pl/files/2014/06/WP_000559.jpg

Odnośnik do komentarza

Ulubionym przysmakiem moich 15-miesiecznych bliźniaków jest zarazem bardzo zdrowy posiłek :D dlatego z ogromną przyjemnością go serwuję ponieważ jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu :) jest także pełen witamin i wartościowych składników.

Skdładniki: jabłuszko, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka brązowego cukru dla osłody :) ok 250ml mleka, oraz okolo 250 gram kaszy jaglanej.

Kaszę wsypujemy do malego garnuszka dodajemy troche wody i mleko. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodadjemy starte jablko, cynamon oraz cukier i mieszamy :)

i właaaala :D koniec roboty :D podajemy maluchom :D

Odnośnik do komentarza

Najczestszym deserem mojej rocznej coreczki sa owoce, gdyz je uwielbia.

Nasze deserki to
- owoce same w sobie - czesto siegamy po jablko, winogrono, banana lub maliny,
- owoce z jogurtem naturalnym lub z kaszka (dobry patent na sniadanko!),
- owocowe koktajle.

W naszej kuchni powstaja roznorakie koktajle. Wlasciwie kazdego dnia blendujemy jakies owoce. Czasem sa to koktajle typowo owocowe np. zmiksowany banan z truskawkami i jogurtem naturalnym lub mlekiem, zmiksowana czarnaporzeczka z truskawkami, czy tez maliny z gruszka i jablkiem :) Czasem mamy ochote na przemycenie warzyw w koktajlach dlatego do owocow dorzucamy troche pietruszki, szpinaku lub jarmuzu.

Dzis podaje przepis na lubiany przez core ZIELONY KOKTAJL. Co potrzebujemy?
- liscie jarmuzu
- garsc swiezej pietruszki
- jedna gruszke lub banana
- jogurt naturalny
Owoce i warzywa myjemy. Wrzucamy wszystkie skladniki do miksera i miskujemy.

Na zdrowie! Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Omlet fitness

Składniki:
- 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek Danio waniliowy
- banan

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

Odnośnik do komentarza

Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, więc zaproponuję Wam zdrowy i naprawdę pyszny deser. Podarujecie swoim maluchom solidną porcję witamin A, C, E (rabarbar), białka i wapnia (jogurt) oraz węglowodany złożone, witaminy z grupy b i błonnik (musli).
Oto przepis:
Składniki:
• 2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
• 1/4 szklanki brązowego cukru, może być też miód, jeśli dziecko jest w odpowiednim wieku i nie ma alergii
• pół szklanki wody
• 1 szklanka jogurtu naturalnego bez cukru
• 1/2 szklanki podpieczonego musli (najlepiej domowe lub takie bez cukru, z owocami suszonymi)
• cynamon lub inne przyprawy do smaku
Do garnka wrzucić rabarbar, dodać cukier, wodę, przyprawy. Gotować do miękkości, ok. 10 minut, czasem mieszając. Wystudzić, wsadzić do lodówki, by się schłodził. Rabarbar podzielić na 2 duże lub 4 małe porcje, na wierzch wyłożyć jogurt i posypać musli. Udekorować plasterkiem bananka, pomarańczy itp. ;]
Smacznego!
p.s. Oczywiście na spodzie mogą być różne owoce (rabarbar to warzywo!), ale to już nie będzie to samo. Nie mam niestety zdjęcia, a rabarbaru teraz nie dostanę, ale wstawiam fotę z owocami.

Uwielbiamy też chrupiące nektarynki. Przepis:
Składniki:
4 nektarynki
1 łyżka mielonych migdałów
2 łyżeczki miodu
1 łyżka płatków owsianych
2 łyżeczki masła
Nektarynki po umyciu przekroić na pół, wyjąć pestki. Obciąć końce połówek, by można było owoce postawić, lekko je wydrążyć. Miąższ posiekać, wymieszać z migdałami, miodem i płatkami. Napełnić farszem owoce. Położyć nektarynki w formie, obłożyć wiórkami masła, piec w 200st przez 10-15 minut. Jeść cieplutkie!

Poza tym na deser naprawdę błyskawiczny można podać same owoce, tyle że fantazyjnie ułożone. Przepisu tu nie trzeba, wystarczy puścić wodze fantazji. :D Zobaczcie.:)
Robimy tak najróżniejsze rośliny, zwierzaki (paw z ogonem z winogron), ludziki itp. :)

monthly_2014_11/konkurs-karmimy-male-dziecko_19351.jpg

monthly_2014_11/konkurs-karmimy-male-dziecko_19352.jpg

Odnośnik do komentarza

Ulubiony deser mojego dziecka to

LIZAKI - CUDAKI

Składniki:
* truskawki
* kiwi
* banan
* mango
* 200 g mlecznej czekolady
* 1 op dropsów czekoladowych
* 100 g czekolady gorzkiej
* 50 g miodu
* długie wykałaczki

Owoce, myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy (oprócz truskawek) na plastry ok. 1 cm. Z mango wycinamy dowolne kształty. Owoce nadziewamy na patyczki i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Czekoladę mleczna rozpuszczamy. Schłodzone owoce zanurzamy w czekoladzie i ozdabiamy dropsami (robimy usta, oczy i nos).
Czekoladę gorzką rozpuszczamy dodajac do niej podgrzany miód. Zawijamy w folię i czekamy aż zastygnie. Za pomoca wyciskarki do czosnku robimy włoski i przyklejamy do naszych czekoladowych owoców :)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7y9cem19f2.png http://www.suwaczki.com/zabki/images/5bdc07718e56d928.png
http://www.suwaczki.com/tickers/h5zwegz25vggdi08.png

Odnośnik do komentarza

Julia, Sebastian i Bartuś uwielbiają deserek pomarańczowy!

Składniki:
1 marchewka
kawałek dyni
3 łyżki kaszki kukurydzianej
woda

Sposób przyrządzenia:

W garnuszku zagotuj wodę na wrzątek wrzuć obraną i umytą marchewkę. Gotuj aż marchewka będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kawałeczki dynię oraz kaszkę kukurydzianą. Zagotuj i zmiksuj.

Możesz podać jako samodzielne danie lub z serkiem czy naturalnym jogurtem :) S bardzo pożywne i pyszne!

Odnośnik do komentarza

Naleśniki z jabłkami i twarożkiem:

SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
3 szklanki wody
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru, szczypta soli
2 łyżki oleju

Nadzienie (prażone jabłka):
4 jabłka
3 łyżki cukru
1 cytryna
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
Ser twarogowy naturalny

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy. kroimy na ćwiartki usuwamy gniazda z pestkami i kroimy na plastry, dodajemy sok z 1 cytryny mieszamy odstawiamy. Ciasto naleśnikowe jest bardzo proste w jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki dodajemy wodę i olej, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie nieco lejące ale tak ma być :) Rozgrzewamy patelnię i pieczemy naleśniki. Na drugiej patelni karmelizujemy cukier ok 3 do 5 minut. Dodajemy jabłka podpiekamy chwilkę i dodajemy cukier waniliowy, prażymy ok 10 minut tak aby jabłka były miękkie. Gotowe placki naleśnikowe smarujemy do połowy twarożkiem obok nakładamy jabłka. Zwijamy w rulony.

Dzieciaki zachwycają się tymi naleśnikami...bardzo je lubię i chętnie jedzą..:) Gd poczują już zapach czekają niecierpliwe..:*

Odnośnik do komentarza

Ulubione deserki mojego synka:

Pączuszki z serka:
1/2 kg serka waniliowego
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
kawałek surowego ziemniaka
cukier brązowy/cukier puder do posypania
Składniki na pączki wymieszać łyżką i formować delikatnie małe pączuszki (można włożyć do środka rodzynki, lub jakiś owoc np, truskawkę, wiśnię bez pestki lub kawałek jabłuszka), wrzucać na rozgrzany tłuszcz, w którym będzie się piekł kawałek ziemniaka (zapobiega przypalaniu). Gdy się zrumienią, wyciągać i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, po czym obsypać cukrem.
Ps. Można do ciasta włożyć mniej mąki i piec na zasadzie racuchów w głębokim tłuszczu - to wersja dla leniwych - w tym i dla mnie :)

Wesołe galaretki w pomarańczach.
3 średnie pomarańcze
3 kolorowe galaretki na 1,5 szkl. wody
Galaretki przygotować wg. przepisu. Przestudzić.
Pomarańcze przekroić na pół, wydrążyć miąższ.
Do połówkowych skórek po pomarańczy wlać galaretki - odpowiednio: do 2 połówek rozlać 1 kolor.
Ustawione na szklankach pomarańcze wstawić do lodówki. Gdy stężeją pokroić w cząstki, układać naprzemiennie kolorami na talerzu i już :)
Z miąższu można zrobić sok do picia albo na tym soku przygotować galaretkę pomarańczową lub cytrynową i taką wlewać w skórki - będzie bardziej intensywnie i owocowo.

Odnośnik do komentarza

Moja córa jest jeszcze za mała na deserki, ale zaopatrzyłam się już w przepisy od najlepszego eksperta czyli od mojej mamy :)
Dla mnie czas jest zawsze ważny, czyli szybko, zdrowo i pysznie.
Kilka sprawdzonych i ulubionych przepisów dla niejadków, może być na
obiad lub podwieczorek.

Pianka z serka homogenizowanego lub naturalnego jogurtu,
Jeden serek homogenizowany (lub duzy jogurt naturalny)
1 galaretka owocowa + 1 szklanka kompotu
Owoce z kompotu, sezonowe lub mrożone ( truskawki, jagody, brzoskwinie),
Rozpuszczamy galaratkę w 1 szklance kompotu, studzimy, jak zaczyna gęstnieć miksujemy z serkiem i owocami.
Jak mamy więcej czasu to bierzemy różne kolory galaretek i różne owoce i robimy kolorowe pucharki.

Kotleciki(dla większych) lub kluseczki z serka homogenizowanego na słodko (dla mniejszych)
Jeden serek homogenizowany (lub duzy jogurt naturalny, wtedy 2 łyzki maki więcej)
2- 3 ugotowane ziemniaki,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
Bułka tarta,
Ugotowane ziemniaki rozcieramy widelcem, mieszamy z serkiem, jajkiem, i mąką.
Formujemy wałek, kroimy ok. na grubość około 1.5 cm ,
Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto,
Kluseczki gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia w osolonej lekko wodzie.
Pyszne z owocami, posypane cukrem waniliowym.

Dla maluchów twarożek z biszkoptami
100 gram twarogu ( najlepiej jak zrobimy sami)
100 ml mleka
8 małych biszkoptów lub 2 duże ciasteczka peti-beurre
2 łyżeczki cukru
Biszkopty zalewamy mlekiem z rozpuszczonym cukrem, jak namiękną mieszamy na papkę i dodajemy do twarożku, mieszamy. Zawsze możemy połączyć z owocami.

Domowy kisiel mleczny z żółtkiem
200 ml mleka
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Do kubka wlewamy połowę zimnego mleka, dodajemy mąką ziemniaczaną,
żółtko , roztrzepujemy /mieszamy widelcem. Drugą połowę mleka gotujemy z cukrem.
Do gorącego wlewamy zimne i i mieszając zagotowujemy, wylewamy na miseczki.
Możemy podawać ciepłe lub zimne, z owocami, sokiem,

Słodka zapiekanka a’la jabłecznik
30 dag ugotowanego makaronu ( polecam zrobić w domu, można dzień wcześniej)
3 jabłka (starte na tarce)
6 płaskich łyżeczek cukru
Cynamon,
Masło + bułka tarta do formy
Formę do mufinek smarujemy masłem, układamy: makaron / jabłka
wymieszane z cukrem i cynamonem/ makaron, wiórki masła. Zapiekamy na rumiano.
Jak nie mamy formy do mufinek to połowę ugotowanego makaronu wkładamy do formy wysmarowanej masłem , układamy starte jabłka wymieszane z cukrem i
cynamonem, przykrywamy drugą częścią makaronu, skrapiamy masłem i zapiekamy na rumiano. Kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza

Piankowe galaretki
2 różne kolory galaretek
Galaretki przygotować wg przepisu ale zmniejszyć zawartość wody o 1/4 (np. galaretke na 1/2 l. wody przygotować nie na 2 szkl a na 1,5 szkl.). Gdy galaretki ostygną i zaczną tężec ubijać na najwyższych obrotach aż powstanie piana. Wykładać na przemian galaretki do wysokich szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Serniczek na płatkach kukurydzianych.
Płatki kukurydziane- ok. 1,5 szklanki
2 łyżeczki miodu
2/3 kostki masła (koniecznie zamrożone)
Powidła śliwkowe 1 słoik
1/2 l serka waniliowego
2 Galaretki jednego koloru na 1/2 l wody każda
Płatki do posypania- około 2 garści
Masło zetrzeć na tartce i wymieszać z płatkami i miodem. Przełożyć masę do małej tortownicy i dość ciasno w niej uklepać. Włożyć do lodówki.
Obie galaretki przygotować na 1/2 l wody, gdy przestygną dodać setek i wymieszać dokładnie. Masę serowo-galaretowatą wylać do tortownicy i obsypac płatkami. My lekko wciskamy kuleczki czekoladowe lub truskawkowe układając różne wzory. Do lodówki na ok 2-3 h i gotowe

Odnośnik do komentarza

Mój synek uwielbia maślane ciasteczka, a tym chętniej je pałaszuje kiedy są w wesołe wzorki, a że mama lubi pichcić, więc ma całe zastępy foremek do ciastek, najbardziej lubi autka, traktory i muminki.

Ciacha maślane:
200 gram maki tortowej
100 gram mąki krupczatki
2 żółtka
140 masła
6 łyżek cukru pudru
1 laska wanilii lub zapach waniliowy

Przesiać na stolnicę obie maki, cukier puder, dodać żółtka i masło o temperaturze pokojowej. Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 4 mm, wykrawać kształty i następnie stempelkować - ja mam zestaw literek z Tchibo (calutki alfabet i kilka znaków, literki łączy się w całe napisy).
Potem ciacha układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 12 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

monthly_2014_11/konkurs-karmimy-male-dziecko_19434.jpg

monthly_2014_11/konkurs-karmimy-male-dziecko_19435.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

I ciaseczka które zawsze Julka zdobi sama.Jedne z jej ulubionych.

*okrągłe biszkopty
*ulubiony dżem lub marmolada
*czekolada
*posypka

Biszkopt smarujemy dżemem przekładamy drugim biszkoptem.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Zanóżamy ciasteczko biszkopcikowe.I posypujemy posypką.Bardzo prote i szybkie ciasteczka.

monthly_2014_11/konkurs-karmimy-male-dziecko_19448.jpg

Odnośnik do komentarza

Oto doskonały deser na zimę, pełen witamin. 21 miesięczny Synek go uwielbia. Mama też bo to bomba witaminowa a i przygotowuje się w 10 minut :)

Sałatka owocowa:
pół banana
kiwi
pomarańcza
3 łyżki serka homogenizowanego
łyżka miodu
szczypta cynamonu

Owoce obierz, pokrój. Serek wymieszaj z miodem i cynamonem, całością polej sałatkę.

Taką sałatkę codziennie można przygotować z innych owoców, dodając np. jabłka, gruszki.
Urozmaicenie i pełna dowolność. A mama może spać spokojnie że dostarczyła Maluchowi dzienne zapotrzebowanie na owoce :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...