Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Blw to metoda Bobas Lubi Wybór. Polega ona na rozpoczęciu rozszerzania w momencie kiedy dziecko juz siedzi czyli ok 7 miesiąca. Podaje sie dziecku obgotowane warzywa w sporych kawalkach takich by latwo bylo dziecku je chwycić do raczki i włożyć do buzi tak by moglo memlac i ssać te warzywka. Oczywiście przy tym więcej warzyw wyladuje na podłodze i ścianie ale to tez jest ogromne doświadczenie dla dziecka. Dla mnie to bylo fajne doświadczenie bo nie musiałam gotowac specjalnej zupki dla malej tylko jarzynowa dla nas (nie używam soli i veget ani kostek rosolowych) wiec warzywa kroilam w slupki . Wyjmowalam malej kilka kawałki różnego rodzaju np trzy marchewki trzy pietruszki dwie różyczki brokula trzy fasolki szparagowe i trzy pasemka papryki. W ten sposób mala probowala naturalnych smaków i poznawala różne konsystencje.
Kasze robiłam np w kostkach lub w formie kulek z mięsem i jajkiem. Makaron świderki lub rurki tez z sosem z warzywami w slupkach. Slupki wielkości domowych frytek robiłam:) sprawdzali sie świetnie. Zupkę(plyn) Danusia pila z kubka. Szybko nauczyła sie picia z normalnego kubka. Tak jej podawalam wode do posiłków.
Powiem wam ze wyjście do restauracji z rocznym i sarszym dzieckiem bylo bezstresowe i nadal jest bo Danusia pięknie je sztućcami(dostala je ok roczku i po kilku tygodniach opanowala widelec a kolejne kilka później wladala lyzka:)
Po angielsku to Baby Led Weaning.

Ketonal Maks. stężenie w osoczu osiąga w ciągu 0,5–2 h po podaniu tabletki o standardowym uwalnianiu, czopka, roztworu do wstrzykiwań, a 6–7 h po podaniu tabletki o przedłużonym uwalnianiu. t1/2 we krwi wynosi odpowiednio 2 h i 5,5 h.
Te t1/2 to okres półtrwania czyli czas w którym stężenie leku we krwi, surowicy lub osoczu zmniejszy się do połowy wartości początkowej, po zakończeniu fazy wchłaniania i dystrybucji. Wyrażony jest w godzinach. Im wyższa wartość t1/2, tym lek jest wolniej usuwany z organizmu.

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

Brałam ketonal 100. Ból zęba okropny. Jakbyście mnie wczoraj zobaczyły tarzającą się i płaczącą z bólu to zastanawiałybyście się czy egzorcysta mi nie jest potrzebny :/ apap nic nie pomógł, dentysta zrobił mi drugi raz znieczulenie, ale puściło po godzinie i zanim ketonal zaczął działać to tak wyłam z bólu że chciałam wyrywać tego zęba :/ jak sobie przypomnę to ciary mam. Dzisiaj jak będzie boleć to idę na kanałowe leczenie :/

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Kati Współczuję! Mnie do tej pory raz bolał ząb i nigdy więcej i to przez dentystę! Chciałam przyoszczędzić na dentyscie i nie poszłam do mojej stałej dentystki tylko do jakiegoś gościa na nfz. Niby prosta sprawa - wykruszyła się plomba i chcialam żeby wstawił nową, no i wstawił tylko nie sprawdził co się dzieje pod plombą, przed wizytą nic mnie nie bolało a przez 3 dni po wizycie się meczyłam bo akurat wypadł weekend, w poniedziałek miałam już temperaturę 38,5 i on zdziwiony że mnie to boli... Okazalo się, że zrobiła mi się zgorzel. Tuman jeden.

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

Dziewczyny po wpisie Kati stwierdziłam ze musze jakos umiescic odnosnik do Laktacyjnego Leksykonu Leków. jest w moim podpisie.
szukamy leku pod nazwa substancji czynnej (do znalezienia na opakowaniu lub ulotce). Znajdujemy lek w tabeli i sprawdzamy do jakej grupy należy. L1 L2 bezpeczne przy kp L3 bezpeczne z odstepem czasowym l4 L5 zakaz kp.

Gość Agnieszkaimikolaj

Cześć dziewczyny! Muszę pochwalić się moim synkiem bo w niedziele zaczął przekręcać się z brzucha na plecy i pcha już rączki do buzi:) Dwie noce przespał od 21 do 5. Jestem tak wyspana ze az mi dziwnie:)( znając zycie pochwaliłam się to dzisiejsza noc będzie nieprzespana:))
Nie wiem czy słyszałyście ze na problemy z kupka niektórzy robią tak: suszone sliwki zalewają woda a później te wode daja do przepajania. Mi osobiście wydaje się ze sliwki plus mleko to będzie biegunka. A wy co o tym myślicie ?? Słyszała o tym któraś?? ta metode usłyszałam przypadkiem.

U mnie ten ból zęba wyszedł dość niespodziewanie. Przez kilka dni lekko mnie pobolewał jak zjadłam coś zimnego lub słodkiego. Nie przejmowałam się bo mam nadwrażliwe. W niedzielę już tak mocno bolało że apap wzięłam. I zapisałam się na wczoraj do dentysty. Okazało się, że faktycznie ząb do leczenia ale zażyczyłam sobie znieczulenie (mam traumę z dzieciñstwa). Jak zaczął wiercić to okazało się że bardzo głęboko jest uszkodzony i bez znieczulenia gryzłabym ściany z bólu. Wszystko było fajnie dopóki działało znieczulenie. Dwa apapy wzięłam i nic. Kazał mi przyjść po następne znieczulenie. Działało godzinę. A potem to tak wyłam z bólu że żyć się nie chciało. Ketonal złagodził ból. Nadal "czuję" zęba ale to pikuś. Gdyby znowu bolał to mam się zgłosić na leczenie kanałowe.

Hej dziewczyny.
Kati wspolczuje bolu zeba.dobrze ze juz po.
Gosiu i Tetide niech najlepiej na skierowaniu napisza pilne bo kolejki na rehabilitacje strasznie dlugie mi z pilne chcieli nawet malego tego samego dnia przyjac ale tez duzo zalezy od pan w rejstracji i lekarza.nam sie udalo bo tak bysmy od lipca az do wrzesnia/pazdziernika czekali.
U mnie Aleks tez sie wybina w parabole ale jak sie przeciaga a wczesniej wybinal mi sie w rogala na prawo u nas to wina przykurczu karku i w sumie cala prawa strona jest ze wzmozonym napieciem. Rehabilitacja daje efekt jest duzo lepiej ale my od 10dnia zycia jezdziemy i w domku ja z nim cwicze. Ja mam zaleconych duzo masazy rozciagania nozek raczek. Kladzenie na brzuszku i zabieranie reki do tylu a maly sam ma ja przeciagnac do przodu i glowka musi sie przekracac za reka ktora jest z tylu. Roziaganie rez miesni karku i wzmacianie ich.
Moniak nie jest zle z szczypieniami nastawialam sie na tragedie a bylo ok. U nas obylo sie bez goraczki i przeciwbolowych wiec moze poczekaj z kupowaniem jak cos bedzie sie dzialo zawsze maz moze podjechac do apteki.

Witajcie dziewczyny!
Dawno nie pisałam,ale przy moich dwóch pociechach i ogarnięciu domu ciężko znaleźć chwilę:)
Moja mała rośnie w oczach ma juz 6kg:)) gaworzy i usmiecha sie cudownie, probuje siegac po wiszące zabawki i wogole uwielbia laskotki i ciumkanie:) strasznie jest kochana.
w piatek idziemy na szczepienie. ja juz mam miesiaczke 4 dzien leje sie rzeka cos strasznego z tym ze nic mnie wogole nie boli:) jak tylko bede miala czas bede sie odzywac,tymczasem pozdrawiam Was serdecznie i życzę zdrówka dla cudownych maluszków:)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371bkd0zan1.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/5b09p07w27lb5pqw.png

Dzięki Aniu. Kocyki zmieniam mu dość często - sam wymusza, bo ciągle albo zwróci na niego albo kupka przecieknie ;) i faktycznie wtedy otwiera rączki, dotyka i zaciska nowe struktury. Ale mimo wszystko większość czasu ma mocno zaciśnięte.
Zauważyłam też, że łapie zabawki na macie edukacyjnej, ale leżąc na brzuszku zaciska mocno i dlatego Was pytałam, bo jak większość dzieci tak robi to się nie będę spinać :)
Dziś ćwiczyłam z nim przewroty, tak jak mi dziewczyny pokazały i wreszcie zaczyna trzymać rączki przy sobie a nie wzdłuż ciała :) kilka dni i powinien załapać :)

Aniu świetna tabelka! dzięki!

Idę z Kornelem na spacer, wieje jak cholera, ale jest ciepło. Nie wiem wiem czy długi czy krótki rękawek... :/

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

ewcik dzięki za radę, nie wiedzialam, że "pilne" na skierowaniu coś daje :) na pewno skorzystam :)

mooniak, mocno przytul malucha do piersi, możesz nawet zaraz po szczepieniu mu podać (jeśli karmisz piersią). Ja tylko przytuliłam i juz nie pamiętał a bólu. wyszedł z przychodni uśmiechnięty i zaraz potem usnął. Żadna z nas nie lubi jak nasze dziecko płacze, ale to jest dla jego dobra, więc podeszłam do tego technicznie, żeby się nie rozczulać. Im więcej włożysz w to swoich emocji tym gorzej, bo maluch wszystko wyczuwa.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

LLL ratuje mi nie raz skore;) nawet życie dosłownie!
Kiedys mój internista wypisal mi leki x grupy l4 ale na szczęście pediatra wylapala w porę! Przy kolejnej wizycie miałam juz ze saba kopie leksykonu i jak mi doktor przepisywal cos czego nie znalam poprosiłam o nazwę substancji czynnej i zaczelam szukac. Bardzo sie zainteresował i poprosił o zostawienie kopii. Dwa dni później bylam z Nuska u pediatry i ta opowiada mi jak to mój doktorek rozdal wszystkim kopie LLL żeby mieli i mogli korzystać...

Aniu fajny ten leksykon. Wielu lekarzy powinno z niego korzystać.

Tetide u nas dzisiaj długi rękaw. A co do ćwiczeń to mogłabyś podpowiedzieć jakie? Bo u nas też te rączki wzdłuż tułowia w większości albo bardzo szeroko rozstawione. A paluszki same będą z czasem się rozluźniać, u nas już to jest widoczne.

Ewelka świetne pociechy :)

Ewcikk a jak u Was z jedzeniem? Jest lepiej?

My juz po okuliscie. Pani dala Darkowi miesiąc jak do tego czasu nie odetkamy kanalu lzowego to mamy skierowanie na udrażnianie chirurgiczne. Jak sobie pomysle to mam dreszcze! Ze ktos będzie drut wkladal mojemu dziecku do oka brrr!!!
Nic będę go jeszcze częściej masować. Do tej pory 5 razy dziennie (przy karmieniu z lewej piersi) teraz będę przy każdym karmieniu albo i częściej! Może sie uda. Trzymajcie kciuki!!!!