Skocz do zawartości
Forum

Listopadóweczki 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry ;)

Misiabella - no ja nie wiem jak z tą moją kondycją będzie, bo jak na razie to wystarczy, że zejdę z II piętra do auta i już sapię jak stara lokomotywa ;)

Majus - oj dawno nie byłam na basenie (a to zimno, a to katarek, a to za dużo ludzi, zawsze cosik), więc wczoraj po prostu musiałam pójść ;) Choć za wiele nie popływałam, bardziej się powygłupiałam w wodzie;) Na porządny spacer dziś idę, więc może może coś z tego będzie;) Będziesz z Wiktorią chodzić na basen? Podobno najlepiej zacząć od 4tego miesiąca życia. Dziecko jeszcze pamięta wody płodowe i macha rączkami a'la "pływam" :)
U nas są muszle tylko z Avent. Masz może jakieś inne?

Ugo - CBS dobre :) też to mam, ehh. Ogólnie to wystarczają mi 2h snu na dobę ;)

Fasolka - z tego co się orientuję, to normalne, że waga dziecka po porodzie chwilowo spada. Przede wszystkim dziecko pozbywa sie z organizmu wód płodowych a w drugiej dobie życia powinna w formie kupy wyjść smółka, więc przy takim maluszku, każdy w sumie gram jest odczuwalny. Później zaczyna już przybierać na wadze. Z resztą jesteś na oddziale - podpytaj położne. Lepszego źródła informacji nie znajdziesz ;) Powodzenia :)

http://www.suwaczek.pl/cache/9efb4a2460.png

Hej mamuśki ;-)

Wczoraj fryzjer i kosmetyczka i od razu jakoś tak lepiej.
cześka jak zapytałaś czy jestem gotowa to poczułam się jak przed egzaminem :P Wydaje mi się że jestem zabezpieczona na wszelkiego rodzaju sytuacje. CC chyba się nie boje, ale zaczynam się dramatycznie bać ewentualnej diagnozy, ile ja bym dała żeby moja córcia była zdrowa...
Dzisiaj będę szykować męża, muszę dopilnować by miał co ubrać jak mnie nie będzie:P
Truskawka nie panikuj wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Mili a ja to się zastanawiam nad sensem nie kąpania dziecka po cc. Taki dzidziuś jest bardziej narażony na bakterie bo nie klimatyzuje się w środowisku w sposób naturalny. A po cc nie dostaniemy tak od razu dzieci na pierś żeby mogły przejąć naszą flore bakteryjną. Czytałam że w takich przypadkach tzw kangurowanie powinien przejąć partner. Generalnie maluszek po cc będzie miał kontakt z wieloma położnymi osobiście wolę żeby go okąpały.
Ja mam monitor oddechu, kupiliśmy na OLX używany ale w dobrym stanie. Takie rzeczy warto poszukać z drugiej ręki tanie.
A co do higieny pewnie oczekujesz odpowiedzi doświadczonej mamy, ale z tego co pamiętam to proponowały szare mydło, a połóg przechodzi się podobnie więc majtki jednorazowe i podpaski też jak najbardziej. Mnie najbardziej przeraża moja bezradność po cc i będę musiała męża prosić albo położną o zmianę podpasek dlatego przez pierwszą dobę zamierzam zmieniać podpaskę razem z tymi majtkami jednorazowymi.

Tak piszecie o tych napakowanych torbach do szpitala, a w mojej w zasadzie jest sporo miejsca. Nie muszę brać dla maleństwa żadnych ubranek poza tymi na wyjście i kosmetyków poza pieluszkami i pampersami. Ale pampersów do torby nie pakuje jak już się ulokuje po cc to mąż przyniesie z auta i postawimy w jednym miejscu. Ja generalnie muszę wszystko mieć pod ręką w domu już zakupione i zaplanowane bo mój mąż jak mu mówię kup gaziki ze spirolem to odpowiada przecież mamy octenisept a ja wole pępuszek tymi gazikami czyścić. Poza tym po cc będziemu musiały sobie robić zastrzyki w brzuch przeciwzakrzepowe więc takie gaziki będą jak znalazł.

IgaJula wszystko dobrze u Ciebie?
Em87 mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dzieci, ale pamiętaj że Ty czujesz najlepiej jak daną sytuację rozwiązać. Jak mówisz, że mogłabyś potem coś zarzucić podświadomie swojemu synkowi tzn, że świadomie chcesz podjąć taką a nie inną decyzję. I to się chwali, matka czuje najlepiej. Ważne żeby Leo nie głodował ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9c9vvjyfxnaihg.png

Truskawka więc twój mały "dobił" z wagą do mnie i Malyny w 36/37tc ok 3100g - więc napewno za duży nie jest (wg mojego gin spory dzieciak ale w normie). Na koniec bobasy najbardziej przybierają ...
hehe to kolejna z wizytą na dzisiaj jesteś :D ile tych dzisiejszych wizyt ogóle jest? :D ja mam na 17.00 więc muszę jeszcze poczekać
jeśli chodzi o sex - nie działa na wywołanie. Ja wczoraj się odważyłam i oprócz tego że brzuch był twardy zanim zasnęłam, to nic mi nie dolegało oprócz córki która przyszła w nocy że mam iść spać z nią. Za to mąż zadowolony :D

ja spakowałam 2 torby - dla siebie i dziecka. Obie wyprałam i ubrania powkładałam bez reklamówek bo i tak bałagan się zrobi w nich jak zacznę wykładać co potrzeba. Wiem że spakowanie 2 toreb się sprawdza bo nie musisz przekładać wszystkiego jak szukasz podkładów itp
planu porodu nie robię, bo u nas nie wiem czy w ogóle ktoś z czymś takim przychodzi - poza tym napisałabym w nim tylko że zgadzam się na lewatywę jeżeli chcą to niech robią, ma mnie nie boleć (a i tak znieczulenia na życzenie nie ma) i ma być wszystko ok :D a najlepiej niech mi zrobią cc bo mnie sn bardzo stresuje, a mąż mi pomoże po porodzie z dziećmi :D

ugo widzisz ja bym się pokroić dała i nie bałabym się.. nie stresuj się cc. Dla dziecka nawet bezpieczniejsza droga, bo żadnego niedotlenienia itp rzeczy nie ma. Ja się strasznie boję że coś może pójść źle przy sn i sporym dziecku :( do tego ból bo dziecko większe to wiadomo że ciężej.

Detuś a ty nie urodziłaś jeszcze? coś mi się pomieszało i myślałam że ty już po wszystkim :)
mi wyniki krwi spadły :( - hemoglobina poniżej normy. na sam koniec jeszcze musiało coś być..

m0niik mnie od tego czekania i napięcia z tym związanego nerwy noszą.

no to tyle namarudziłam z rana :D namarudze więcej po wizycie :D

http://www.suwaczki.com/tickers/l22npx9i0vxunlu6.png
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprj48agnghpqtk.png

Dziewczyny u nas w szpitalu nie kapia wogole dzieci nasza pierwsza kąpiel byla w domu. W szpitalu mieli tzw zabiegi pielęgnacyjne z czego sie mega cieszylam;)
Co do majtek tez uzywalam jednorazowych ale dopiero mozna bylo je zalozyc w 4 dobie wcześniej podklad miedzy nogami sie nosilo. Polozna nam nie zmienialam podpasek same musialysmy to robić bo nawet mężowie nie mogli pomagać. Nie ma tak zle idzie sie ruszać po cc wazne zeby podpaski mieć na wyciągnięcie reki:)
Ranę przemywali octeniseptem w domu kazali tak samo.

Tak sie troszke wtracilam wybaczcie pozdrawiam z październikowego watku;)))

http://suwaczki.maluchy.pl/li-69168.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-69169.png

Część kobietki, wczoraj wieczorem twardy brzuch i bole u dołu brzucha, ale później przeszło :-) tylko się czlowiek zastanawia czy to to czy nie to??? Czy to juz? Hehe
Przyszedł nam wczoraj monitor oddechu z angel care i baza maxi cosi isofix. Maz dzisiaj założył bazę do auta i jak szedł do pracy to wzial fotelik bo chciał się przejechać i Zobaczyć jak to jest :-) cieszył się jak dziecko, a ja mu w głowę pukalam ze z pustym fotelikiem bedzie jeździł hehe ale w sumie dobrze ze to zrobił bo mówi ze musi tam cos miedzy plastikami podłożyć bo na nierównej drodze cos tam grzegocze plastik o plastik... U Was tez tak jest? Czy cisza idealna? Mój maz ma bzika na punkcie wszelkiego skwierczenia w aucie musi być wszystko cichutko :-)
Torby tez mam 2 - jedna dla mnie do szpitala i porodu, a druga jak urodze to maz przywiezie dla Oliwierka :-) jego torbę wypralam i ciuszki są luzem a nie w reklamówkach.
Wczoraj ubralam lozeczko :-) zaraz spróbuje dodać foto :-)

Moniik mi na przedporodową depresję (wierz mi było naprawdę źle) pomogły wieczorne spacery z mężem. Wychodzimy razem codziennie, gdy już jest ciemno (cóż późno wraca z pracy) tak na 30-40 minut, odżyłam, wrócił humor,w końcu zaczęłam się śmiać... Polecam :)
Moje cukry są ok, czasami tylko gdy zjem coś więcej skaczą ale tak do 135. Ja dużo eksperymentuję, nawet mi się to podoba, tzn robię zamienniki na zdrowej mące na przykład. Dziś na śniadanie był omlet z mąki owsianej ze szpinakiem, na obiad będą leniwe z mąki gryczanej. Może wyda Wam się to dziwne, ale ja zamierzam kontynuować moją cukrzycową dietę po porodzie, jeżeli oczywiście będzie odpowiadała mojej córeczce, jeśli nie wrócę do niej jak tylko przestanę karmić. Ja mam spore problemy z wagą, tzn ciężko mi ją utrzymać w ryzach, a tu chyba właśnie wyszło najlepsze dla mnie rozwiązanie.... A przy mnie mój maż też się zdrowiej odżywia, np nie je słodyczy twierdząc, że to tylko skondensowany cukier. Dziś już nawet nie wyobrażam sobie wypić słodkiej kawy, mój cukrowy detox zrobił swoje. Poza tym gdy jest tylko temat diet najróżniejszych i słyszę o dukanie, kapuścianej albo innej oczyszczającej np na syropie klonowym, coś mi się robi w środku i wszystim powtarzam, że jedyną rozsądną dietą, jest właśnie cukrzycowa! no może jeszcze niskosodowa (ze wskazań oczywiście, eliminacja soli u niektórych powoduje problemy z tarczycą).

http://www.suwaczki.com/tickers/16udgzu35dkibaiz.png

truskawka jestesmy w tym samym wieku ciązy i wczoraj byłam na wizycie, gdzie moja mała wazy tyle ile Twój Grzes, czyli 3100 :) a wiec idziemy łeb w łeb :) ciekawe tylko która pierwsza sie rozpakuje :)
A co do sexu, to my normalnie legalnie z finałem w środku.
ugo wczoraj czytałam własnie na ten temat, ze dziecko tez czuje zblizający sie moment, kiedy wyjdzie na swiat i wtedy jest bardziej aktywne, wiec to chyba normalny objaw :)
mili u mnie w szpitalu kąpią noworodka codziennie wieczorem przed karmieniem...
detuś super, ze juz u Ciebie z tymi płytkami lepiej. Co do lekarza, to w moim miescie pediatra, do którego sie zapisuje dziecko, sam przyjezdza do dziecka w pierwszym tygodniu od wyjscia ze szpitala na kontrole.
monik jestes juz na pewno tym wszystkim zmeczona, a do tego hormony. Sama wiem po sobie jak potrafie ze zmeczenia bez powodu usiąsc i ryczec, a co dopiero bidulko Ty...3maj sie dzielnie.

Wszystkim mamom, które mają wizyty zycze dobrych wiesci :)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv093e5eso0fxzy5.png
http://www.suwaczki.com/tickers/kjmne6ydyz4px1ba.png

Hejjj!

IgaJula Gratulacje!!! Buziaki dla Ciebie i Zosi ! Niech się zdrowo i szczęśliwie chowa! Jak samopoczucie? Męska część Twojej rodziny pewnie wniebowzięta że ma już swoją księżniczkę na świecie?!

truskawka podziwiam Twoją siostrę, ja jednak nie jestem typem "cierpiętnicy".. Dziecko jest dla mnie ważne, ale moje zdrowie też się dla mnie liczy.. Ponadto wychodzę z założenia, że tylko szczęśliwa mama może mieć szczęśliwe dziecko :) jednakże okazuje się, że nie nabiał jest przyczyną problemów naszego bąbelka, a najzwyczajniej nawet niewykształcone jeszcze w pełni jelitka.. I to cierpienie jego jest wlasnie tym spowodowane.. Trzeba przeczekać ten gorszy czas i jeść lekkostrawne rzeczy :) Dlatego póki co dalej jestem matką karmiącą piersią:)

emka-emka,Elleves dziękuję za zrozumienie :*

gabi,krofka, kassandra jedne dzieci przed porodem ruszają się bardziej, inne zaś się wyciszają:)Leo jeszcze na porodówce walił mnie nogami po żebrach:)

kassandra który masz model Angel ? My mieliśmy kupić w efekcie zapomnieliśmy i mam straszną manię sprawdzania czy maly oddycha... Eh

Deetus Cieszę się, że plytki ok i że znalazłaś rozwiązanie na swe złe dni :))))

Do mnie pediatra przyjeżdża jutro - nie muszę udawać się do przychodni:)

ugo czasami lepiej wybrać mniejsze zło :) a po za tym może trafisz do grona szczęśliwych szybko dochodzących do siebie po cc?! Nie nastawiaj się negatywnie :)

krofka ja się Tobie w ogóle nie dziwię, że się boisz.. Bo wiesz co Cię czeka.. Powiem Ci szczerze,że lepiej iść z tą błogą nieświadomością :D u mnie nie było tragicznie, ale sam fakt że trzeba to przeżyć..

emka ja cały czas trzymam kciuki za Twoją gwiazdeczkę! Wszystko będzie dobrze :)

Co do tych majtek jednorazowych to u mnie w ogóle nie można było ich używać.. W szpitalu przemęczyłam się bez nich - nie było tragicznie..

Elleves na basen można chodzić z baby jak tylko zacznie unosić główkę:-) my zamierzamy właśnie jeździć do Łodzi, bo tam jest basen z cieplutką wodą idealną dla niemowląt:)))

Fasolka moje maleństwo spadało przez trzy pierwsze doby, w czwartej przybrał 30dkg :)

moniik koniecznie znajdź sobie jakieś zajęcie aby nie myśleć o tym wszystkim złym co Cię spotkało !!

Angel urlop na horyzoncie :D

anmiodzik ja planu porodu nie robiłam.. Jako pierworódka skąd mogłabym wiedzieć co jest dla mnie dobre, a co nie?! W zasadzie nic bym w swoim porodzie nie zmieniła.. Bo bólu uniknąć się nie da.. Czasu przyspieszyć też nie.. A cała reszta była ok :))

My dzisiaj lecimy z synkiem na pierwszy spacer :))))) ahhh I'm so happy :D

igaJula Gratulacje !
Już mi chyba lepiej byłam na KTG musiałam co chwila pić wodę bo mały przysypiał i nie chciał kopać , nie wiem czemu ale zawsze gdy jedziemy autem On szaleje w tym brzuszku a jak ma trochę pokopać to śpi w najlepsze cwaniak jeden :D
Deetus właśnie byłam z mężem trochę w mieście i jakoś mi lepiej już mówiłam do męża po co ten nasz maluch siedzi w tym brzuchu skoro przybrał niewiele i rosnąć też już mu się nie chce bo przez tydzień urósł tylko troszkę więc mógłby już wyjść . Moja dieta już mnie wykańcza i nie mogę się doczekać kiedy wypiję słodką kawę czy herbatę i przede wszystkim zjem coś słodkiego . Zazdroszczę rozpakowanym mamusiom też bym chciała już wyjść na spacer przy tak ładnej pogodzie i nacieszyć się małym ;) Mąż też już nie może się doczekać już sam mówi ciekawe jakie będzie miał to czy tamto :D Mnie najgorzej martwi jedna rzecz, jak mały urodzi się z wagą np.2200 a dzieci po porodzie zazwyczaj tracą na wadzę to nie wypuszcza nas tak szybko bo z tego co się orientuję to dziecko powinno mieć te 2kg przy wypisie, czy tak nie jest ?

http://www.suwaczki.com/tickers/uannyx8dilyw28lz.png

http://www.suwaczki.com/tickers/dxom4z178ztb7e1b.png

Kochane nie tylko Wy zostałyście:) - ja również;). Co prawda pewnie mnie mało kojarzycie, bo pisałam na naszym forum tylko na samym początku, później moje życie dość się pokomplikowało z pracą:( i tylko Was czytałam.
Gratuluję tym z Was, które mają już maluszki na świecie! I zazdroszczę, bo naszego szkraba nie możemy się doczekać;).
A tak z innej beczki - myślicie, ze taki monitor oddechu faktycznie jest potrzebny? Bo od siostry słyszałam, ze bezdech tylko u chłopczyków może być i dlatego nie powinno się pod głowę kłaść poduszki...ale kompletnie nie wiem czy to prawda, a staram sie racjonalnie podchodzić do ciążowych gadżetów.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgl2txmfnl.png

Iga cudowne wiadomości!!! Gratuluje :-* życzę Wam dużo zdrówka i całuje Zosieńkę w oba policzki :-)

Em moją siostrę ciężko było nazwać cierpiętnicą ;-) Raczej była mocno skoncentrowana na celu i wiedziała czego chce :-) Wiadomo każdy musi wybrać jakieś priorytety i nie mówię, że taki czy inny jest lepszy i nikogo nie oceniam ;-) Wierzę, że mama najlepiej wie co jest dobre dla niej i dla jej dzidziusia :-)

gabi faktycznie takie same te nasze dzieciaczki :-) Ciekawe która pierwsza trafi na porodówkę i jak duże te nasze smyki się urodzą. Pamiętam mówiłaś, że Maciuś był duży, ale z jaką dokładnie wagą się urodził? I jakie ciuszki mu zakładałaś? W rozmiarze 56?

Detuś dieta cukrzycowa niewątpliwie jest zdrowa i racjonalna jednak powiem Ci szczerze, że nie mogę się doczekać żeby zjeść słodycze. Nawet mówiłam mężowi, że chyba kupie sobie ptasie mleczko karmelowe na zaś żeby jeszcze było w sklepach jak się okaże, że przy karmieniu piersią również nie będę mogła jeść słodyczy i na przykład dane mi będzie zjeść to ptasie mleczko za rok, a w sklepach już nie będzie tej edycji ;-) Zastanawiam się tylko jak długi ma okres zdatności do spożycia takie ptasie mleczko :D A już moją obsesją stała się w-zetka :-) Marzy mi się takie ciasteczko i cappucino z kardamonem.. mmmmm ;-)

Monik nie daj się chandrze, idź na spacerek tak jak radziła Ci Detuś. Postara się zająć czymś myśli, może zacznij szyć zwierzaki z filcu :-) Mówię Ci to jest całkiem fajna zabawa :-)

krófka, malyna to Grzesiu z Szymkiem i Fabiankiem będą mogli przebić sobie piątki, grubaski jedne :D

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=70504]Tekst linka[/url]

http://www.suwaczki.com/tickers/ckaidqk3uhit79gg.png

anmiodzik zrobiłam plan porodu w podobnym kreatorze. Tylko trzeba wydrukować. Mama mnie wyśmiała, że w tych czasach to się nawet poród planuje;)
Truskawka moje w 32 tyg. miało brzuszek większy 2 tyg. od reszty. Lekarz mówił, że to normalne bo raz rośnie jedno później reszta dogania. Ale też się zastanawiam jak jest teraz.
ugo moje też albo się nie rusza a jak już zacznie to szaleństwo, wypycha się na wszystkie strony:D
kassandra jak bym czytała o moim P.:) On potrafi podczas jazdy wyczaić plastikowe pudełko płyty, które podobno głośno stuka;) Ja oczywiście nic nie słyszę:)
IgaJula gratulacje!!!:) dużo zdrówka dla Zosi:)
em zazdroszczę spacerku z maleństwem:) Też bym się już z moim furą powoziła^^

Pisałyście o tych kopytkach wczoraj i mnie smak dzisiaj wziął:) Z sosikiem z łopatki będą idealne:)

http://s1.suwaczek.com/201412114580.png

[link=https://dzidziusiowo.pl/suwaczki]noborderhttps://dzidziusiowo.pl/suwaczki/5fa867d16cfeb.png[/img][/link]