Skocz do zawartości
Forum

Październikowe fasolki

Kinga1982

Rekomendowane odpowiedzi

a co do wagi to przytyłam już 11 kg. Przed ciążą ważyłam 64kg przy wzroście 174cm, a teraz 75 kg, masakra. Wszystko przez to leżenie w pierwszych tygodniach kiedy miałam plamienia i krwiaka. Wtedy miałam największy apetyt. Teraz nie objadam się jakoś specjalnie, ale dziecko rośnie więc tyję. Najgorsze jest to, że weszło mi to wszystko w tyłek i nogi, taką mam budowę gruszki i zawsze tyłam od pasa w dół. A w brzuchu mam obecnie 96 cm. Biust zawsze miałam malutki, prawie niewidoczny :) myślałam że teraz podczas ciąży mi jakoś znacznie urośnie a tu tylko minimalnie. Gdzie ten pokarm się zmieści, może nie będę mogła karmić :(

kamamama właśnie głównie ze względu na tą szyjkę lekarz mi wprowadził częstsze wizyty i teraz będzie mnie kontrolował co 2 tyg, także następne spotkanie mamy już 1 sierpnia. I w zasadzie martwię się nie tyle samą długością tej szyjki, co tempem, w jakim się skróciła, bo do tej pory na każdej wizycie miałam 50 mm i po 3 tygodniowej przerwie o te nieszczęsne 7 mm się skróciła i nie wiem, czy to nie trochę za szybko. Może niepotrzebnie panikuję, może skraca się odpowiednio, ale wolę dmuchać na zimne, żeby nie narobić krzywdy własnym dzieciom, tym bardziej, że ta cukrzyca trochę mnie przerasta ostatnio i z resztą chciałabym mieć spokój...
I dziękuję Ci za gratulacje ;)
Martucha88 ale kochana kruszynka, jak dzielnie podtrzymuje mamusię na duchu ;) No i najważniejsze, że z efektem! Bo czucie tego "kotłowania" wynagradza wszystkie inne nieprzyjemności. Ja zawsze jak jestem przygnębiona przykładam rękę do brzucha i jak mnie któryś w nią kopnie to od razu się weselej robi. A jak się wkurzę na coś i poczuję ruchy w brzuchu to tłumaczę to sobie jak upominanie "ej ty matka, weź się ogarnij, przecież wiesz, że dla nas nie możesz się denerwować" i też często mi trochę przechodzi. Także nasze małe upominacze dają radę ;)
Vonabe Nic się nie martw, piersi pewnie jeszcze urosną, i na pewno dadzą tyle pokarmu, żeby Twój maluszek głodny nie był. Moja znajoma, np. cieszyła się, że tak jej piersi urosły w ciąży, że wcześnie zaczęła jej siara lecieć i że wykarmi synka, a po porodzie okazało się, że w jednej piersi całkiem zanikł jej pokarm, w drugiej miała niewiele, pije herbatki laktacyjne itd i też nie zawsze wystarcz na wykarmienie małego. Także nie ma żadnej reguły, trzeba czekać, co czas przyniesie i nie ma sensu martwić się na zapas. Więc główka go góry ;)
Mika88m to już na prawdę przeginka... Rozumiem prywatnie liczyć sobie za wizytę ale żeby płacić za podanie płci? Za zwolnienie? No jakim prawem?! Nie znam się jak to wygląda, ale jak na moją głowę to jest łamanie jakichś kodeksów czy praw pacjenta... Na jakiej niby podstawie bierze pieniądze za wystawienie zwolnienia?! Przecież to chyba oczywiste, że skoro ciąża jest zagrożona, to kobieta musi odpoczywać o co raczej ciężko w pracy... No chyba, że bierze kasę za wystawianie zwolnień na prośbę, co dla mnie z kolei podchodziło by poniekąd pod łapówkę. Masakra kompletna. Dobrze, że znalazłaś innego lekarza, już lepiej nawet te 50 zł, które on bierze, wydać na dojazd do innego miasta niż mieć świadomość niewłaściwej opieki... A babcie to wiesz, często zadowolone, że w ogóle u jakiegokolwiek lekarza były, dla nich nieraz to forma rozrywki ;p

http://fajnamama.pl/suwaczki/nbgdzbr.png

Karolina super brzuszek :)

Dziękuję dziewczynki za miłe słowa, fakt moj brzuszek wydaje się mały ale dla mnie z mojej persektywy (a nigdy brzucha nie miałam ) jest duży :P choć porównując z wami to zastanawiam się jak wy sobie radzicie z waszymi brzuszkami jak są tak pokaźne, jak odczuwacie wasze ograniczenia? ja mam dużo mniejszy a jak już pisałam zaczyna mi doskwierać dziwne uczucie że w podstawowych czynnościach robi się ciężko...
Ja miałam ostatnio w pasie 95cm, choć położna mierzy tutaj macicę w poprzek i ostatnio mi wymierzyła 26. Co do wagi to ja nie mam w domu a ważyłam się jak wam podawałam kilka tygodni temu (z dwa trzy temu) i wtedy było na plusie 6kg, choć teraz muszę znów się zważyć w pracy ale sądzę że mam ok +8kg przy wzroście 174cm

Dziewczyny tak piszecie o tych lekarzach - co się skarżycie to aż ciar przechodzą i nie mieści się w głowie jk to lekarz za podanie płci bierze 50 zł, zarządałabym faktury na te dodatkowe 50zł aby sobie nie myślał że na lewo kasę włoży do kieszeni...
tak apropos złej opieki dziś w onecie coś o jednej z porodówek na śląsku, aż mnie ciary przeszły bo jest tam o kobiecie która miała całą ciążę prawidłową a lekarze zaniedbali sprawę przy porodzie i teraz nie ma winnego. Biedne dziecko i matka...
Jeśli ktoś m chęć poczytać to umieszczam linka:
http://wiadomosci.onet.pl/slask/sprawa-lilki-z-bonifratrow-szpital-przerywa-milczenie/fk0j6

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37uay3elqekwr0.png

tak to już jest z tymi lekarzami.. Eh ostatnio pisałam ze znajomą i mówiła, że ma plamienia dość często i jak dzwoniła do swojej lekarki to spytała jej czy ją coś boli bo jak boleć będzie ma jechać do szpitala,. Ja mówię jej, że powinna jechać nawet jak nie boli bo w 12 tyg plamienia nie muszą być groźne ale warto sprawdzić .. I powinna zaprzestać z sexem to mi powiedziała że jej facet nie da rady bez.. No kurde masakra...

Ja dzisiaj czekam na gości mm ;) Mama mnie odwiedzi bo dzisiaj moje Kochane mam urodzinki. Synuś od samego rana już na dzień dobry zaśpiewał mi 100 lat kopniakami:)

Mika88, ale słodki dziubek, taki cmok cmok cmok!

Zastanawiam się na tym oilatum, zaraz wyszukam ceny, może wiecie gdzie aktualnie są jakieś promocje?

Piotruś zupełnie na nic nie miał uczulenia, ani na pampersy ani na kosmetyki Nivea czy johnsona bedtime. To nie wiem, czy ten oilatum będzie potrzebny. Z tego co kojarzę, te kosmetyki są z wysokiej półki cenowej.

Sweetbobo i Boska!!!!!!!!!!!!

Wzywam Was na forum!!!

Witam Martwcie i Vonabee

sensuana25 wszystkiego najlepszego :* Spełnienia marzeń :)

Bosska i Sweet- dołączam się do Zosii- gdzie jesteście?

Twinsowa - miło Cię znowu poczytać :)

Perlaa, Karolina - śliczne brzuszki, takie zgrabniutkie, malutkie :) Jak tak na Was patrzę to zazdroszczę bo mój się już taki wielki zrobił, że trudno cokolwiek zrobić ;)
Ja przy 172 cm ważę 59 kg, obwód w pasie: 90 cm :D
Mąż się ze mnie nabija jak wstaję z łóżka, że oto wstaje słoń :D
Na zdjęciach mój bębenek :)

Asiekk - gratuluję takiego dużego kawalera :)
Vonabe - Twoja kruszynka też pięknie rośnie :)

Musze czekać do poniedziałku na swoją kolej, już z niecierpliwości przebieram nóżkami ;)

Co do lekarzy strasznie Wam dziewczyny współczuję takich gburów :/ Moja lekarka zawsze na wszystkie pytania odpowie, wszystko sprawdzi, wyważy, wymierzy a jeszcze przy tym pogada " o d*** Maryni" tak dla rozluźnienia ;)

monthly_2014_07/pazdziernikowe-fasolki_13749.jpg

monthly_2014_07/pazdziernikowe-fasolki_13750.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhpxcubrdi.png

hej. gratuluję udanych wizyt.
Aśka C śliczny brzuszek.

pisałam wczoraj ze znowu problem mam ze zwolnieniem, no i że księgowy nie odbiera. to się wku dziś i się wzięłam za telefon i do wszystkich wydzwaniałam z pretensjami i się okazało że ten dupek znowu na urlopie i nie poinformował szefowej i chyba dostał zjebkę bo z pracy dzwonił ze właśnie zabiera zwolnienia do zusu i że go z urlopu ściągnęły

http://www.suwaczki.com/tickers/74dii09kqtlwealj.png

Witaj Zosiu :) Uwielbiam Was dziewczyny, jak tak piszecie, że wszystko ok u Was i Waszych maluszków, to się gęba uśmiecha sama:)

Sensuana!! Stooo lat, spełnienia wszystkich marzeń i lekkiego porodu:)

Ania C śliczny brzuszek, nie mogę się napatrzeć. Fajnie jak dodajecie zdjęcia, co brzuchol to inny, a wszystkie jesteśmy na podobnym etapie ciąży:)

Pysiak termin rozlazły bardziej pasuje do mojego brzucha, nie mam tylko piłeczki, ale też tak trochę na boki mi urósł. Ale i tak go lubię:)

Vonabe mam taki sam problem też od pasa w dół jestem większa, z tego co piszesz to widzę, że trochę bardziej niż Ty:) Piersi urosły mi tylko o jeden rozmiar- nie są jakoś widocznie większe, za to tyłek rośnie mi równomiernie z brzuchem. Zaraz będę miała dupę jak dwie Kim Kardashian :p Ale powiem Wam, że się tym, nie przejmuję. Kiedyś nad wodą nie czułam się komfortowo w stroju, bo tu i tam trochę za dużo kg, a teraz wszystko mi jedno. Kupiłam sobie strój jednoczęściowy, żeby chronić brzuszek, ale i tak dumnie sobie chodzę po plaży z wypiętym brzuszkiem i nie przeszkadza mi, że się patrzą;p

Karolina i bardzo dobrze zrobiłaś! Niech sobie idzie na urlop jak pozałatwia sprawy, a nie cwaniak sobie będzie urlopował, a ludzie będą czekać na kasę! Bardzo dobrze, ze go ściągneli. Ja się zastanawiam jak we wrześniu kasę dostanę, bo u mnie zakład cały staje na 2 tygodnie- wszyscy mają jednakowo urlop i w tym roku jest to od 11 do 22 sierpnia, a ja wizytę mam 13.08. Kadrowa kazała mi przynieść zwolnienie po ich urlopie i ciekawe czy przez to kasa wpłynie mi na konto z opóźnieniem.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdczbmhj00d5ze7.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1a7d4356af.png

Ania C.Ale śliczny brzuszek. Już całkiem całkiem okrąglutki ;) Fajnie tak sobie porównać swój bębenek z innymi. Porównać oczywiście wielkości, bo na pewno nie urodę - każdy jeden jest najpiękniejszy na świecie ! Może i ja jakoś na dniach się zbiorę pokazać Wam kolejny raz jak rośniemy ;p
Karolina24 to chyba Twój brzusio jakoś mi uciekł i nie napisałam, że jest śliczny i taki malutki jeszcze ;p
Przyznam się szczerze, że troszkę Wam zazdroszczę takich małych obwodów, mi już nieraz jest bardzo ciężko nosić taką beczuszkę. Szczególnie ciężkie są wieczory, napina mi się brzuch i ciągnie często. Przewrócenie się na łóżku z boku na bok to jest nieraz hardkor, dobrze jak Piotrek też jest w łóżku, to już się przyzwyczaja i albo wyciąga rękę, żebym się przeciągnęła na niej w jego str, a jak w drugą to mnie przeturliwuje ;p Ale wiadomo w nocy do łazienki nie będę go za każdym razem budziła i trochę się namęczę zawsze. Szczególnie, że plecy do tego dochodzą. I długie spacery to już raczej zapomniana dla mnie bajka, chyba, że z kimś i pomalutku, bo sama się boję. Ale tak jak to napisała perlaa nieraz mam taki park rozrywki w brzuchu, że nie da się nie cieszyć. Chłopcy są odwrotnie ułożeni - jeden główkowo, drugi miednicowo więc wzajemnie się kopią i sobie oddają i wtedy cały brzucho skacze razem z nimi ;p Jak to mój ginek stwierdził "mam niezły galimatias w brzuchu" ;p
Dziewczyny zastanawiałyście się już może nad kupnem laktatorów? Bo ja właśnie na allegro szukałam ręcznego i jeden jest jakoś podejrzanie tani i zastanawiam się czym to jest spowodowane. Nie ukrywam, że nigdy nie widziałam na żywo takiego sprzętu, tj w takim sensie, że nie zastanawiałam się nad działaniem i nie mam pojęcia czym się sugerować kupując. Byłabym wdzięczna, gdyby któraś z Was, bardziej doświadczonych, wypowiedziała się w tym temacie i wspomogła trochę ;p I interesują mnie raczej ręczne, wydaje mi się, że szkoda kasy na elektryczny. I dorzucę link tego, który znalazłam, może też skomentujecie, czy opłaca się go kupować ;)
http://allegro.pl/okazja-allegro-laktator-happyfamily-nowosc-2014-i4358375811.html

http://fajnamama.pl/suwaczki/nbgdzbr.png

Cześć dziewczyny:)

U mnie też koleżanka była na soczek i lody. Potem obiadek i zapodałam pranie ciuszków dziecięcych. No i oczywiście jak się pierze to ja na komputer i nadrabiam zaległości.

Sensuana25- STO LAT:)))) i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin- zdrowia przede wszystkim i szczęśliwego rozwiązania.

Karolina24, Perlaa, AniaC- śliczne brzuszki dziewczyny . Takie zgrabniutkie. Normalnie sexy mamusie:) U mnie przy 164 cm wzrostu to już mam wrażenie,że jest ogromny:)

Martucha88- jesteśmy z Tobą. I nie pisz nic,że będziesz psuć atmosferę swoim smutasowaniem, bo od tego też tu jesteśmy-PAMIĘTAJ....
Dobrze,że maleństwo wspiera mamusie w taki uroczy sposób:)

Vonabene- super,że malutka rośnie i wszystko w porządku:)co do piersi to się w ogóle nie przejmuj mi urosły, leci siara a wcale gwarancji nie ma iż będzie po porodzie.

Milka88- chyba bym takiego zdzieliła lekarza. Jakaś kpina!!!!

Twinsowa: fajnie ,że wszystko dobrze. Z cukrzycą dasz radę. zgadzam się z dziewczynami, fajnie się czyta takie opowieści o twoich maleństwach:) Twinsowa ja na razie nie kupuję jak coś to po porodzie zobaczę czy się uda karmić i będę go potrzebować, bezsensu wydawać pieniądze a później się nie przyda.

Asiekk- no widzę iu Ciebie maluszek też rośnie fajnie. Najważniejsze żebyś ty i maleństwo się dobrze czuła. Co to tych kontroli z ZUS-już ci mówię. Mnie nawiedzili na adresie stałego zameldowania bo taki miałam na L4, a faktycznie mieszkam na innym.Przyznaje ,że może i tez była w tym moja wina bo nie zwróciłam uwagi na to L4-zawsze mi tak wystawiali. W ZUsie jak poszłam załatwiać na początku podałam adres korespondencyjny pod którym zamieszkuję ale babeczka i tak wymagała stałego. No i takim sposobem mnie nie zastali. Poczytałam na necie więc teraz spodziewam się kolejnej.Jak raz cię nie zastana pojawią się na pewno. Podobno przychodzą do domu- sprawdzają cię z dowodem osobistym, podpis i tyle. Zweryfikuję to jak mnie odwiedzą wtedy napiszę. Dziś mój był w ZUSie donieść kolejne L4- i trafił na inną panią. Wiecie co mu powiedziała jak zapytał o te kontrole i naszą obecność jak mamy L4 chodzące. Normalne ,że musimy wyjść czy do sklepu czy na spacer. Jak nas nie zastaną to tylko pilnować żeby w czasie złożyć pisemne wyjaśnienie i tyle. zupełnie inna rozmowa niż z tą babeczką co byłam- miazga.

Karolina- dobrze zrobiłaś z tym księgowym. Ja też nie odpuściłam i napisałam pismo do ZUS.Poprosiłam o pisemną odpowiedź w kwestii tej kontroli i złożonego przeze mnie wyjaśnienia ponieważ od pracownika nie zdołałam uzyskać zwrotnej odpowiedzi. Oczywiście nie zapomniałam dodać o braku profesjonalizmu babeczki i o jej karygodnym zachowaniu względem kobiety w zaawansowanej ciąży. Zobaczymy jak się ustosunkują....

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh3714i267vtp.png