Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczki 2014

oby Laura

Rekomendowane odpowiedzi

Rosenthal wyraz 'mańkut' nie jest nacechowany pejoratywnie. To jest po prostu potoczne określenie osoby leworęcznej.
Kiedyś faktycznie mańkuctwo próbowano 'leczyć'. Mój 32. letni dziś brat musiał chodzić z mamą do poradni psychologiczno-pedagogicznej, gdzie oduczano go pisania lewą ręką. Totalny idiotyzm. Co komu przeszkadzało, że pisze lewą ręką???

Życzę wszystkim spokojnej nocy :) a sobie- mniej pobudek niż przez ostatnie kilka nocy.

Mogu- do pocieszenia powiem Ci ze moja tez się ostatnio częściej budzi w nocy. Do tego tak jej się porobiło, że po kilku godz snu sama się wybudza i uważa ten czas za świetny na zabawe. I tak sobie teraz siedzę o wpół do pierwszej i gugamy, bo zasnąć nie chce. A ładnie padła spać o 18 i z małymi przerwami spała do 23.30. Ani do niej nie gadalam, nawet się swiatlo w pokoju nie paliło. Po prostu obudzila się i koniec :) Mam nadzieję że to kiedyś jej minie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37ej28v5f59bwq.png

Jak zwykle ucielo . Wazne zeby postawic na swoim i nie pokazywac dziecku ze zawsze jesli czegos chce to to dostanie. Na upartego usypiac i dzieciatko po paru dniach sie nauczy ze to czas snu( np po kapieli) a nie zabawy. U mnie widac rezultaty mimo ze budzi sie raz w nocy i wczesnym rankiem to moge ja uspac bez problemu. Czasem do mnie gluzy ale ja nie odpowiadam

Hej u nas dalszy ciąg wyginania się i prężenia :/ mąż stwierdził, że to może być napięcie nerwowe, zdecydowaliśmy się, że pójdziemy prywatnie do neurologa. chciałam znaleźć pediatrę prywatnie ale normalnie chyba wszystkich dobrych lekarzy wywiało z mojego miasta, więc pójdziemy od razu do neurologa, podobno jest bardzo dobry, bada dziecko dokładnie, wizyta trwa minimum 30 min. zobaczymy co powie.

Mam pytanko, jak wyglądają u was spacery w taką brzydką pogodę??? bo ja od kilku dni nie byłam, u nas niby -2 ale zimny, nieprzyjemny wiar.

http://www.suwaczki.com/tickers/961l2n0abd3xxsqn.png

Kurcze miało być "napięcie mięśniowe"
Napięcie nerwowe to ja mam ostatnio :/ dzisiaj zauważyłam, że moje dziecko bardziej się śmieje do mojej mamy czy taty niż do mnie :/ rano jak mama do niej gadała to gaworzyła, śmiała się, a jak ja przyszłam i zostałam z nią sama to od razu prężenie się i płacz :/

http://www.suwaczki.com/tickers/961l2n0abd3xxsqn.png

Osa brokuły i szpinak wcinam od początku i wszytstko jest ok :)

Co do spłaszczonej główki, moja starsza córa, miała głowkę jak by patelnia dostała, spała na wznak i ne sposób było ja ułożyc inaczej, jak skończyła rok, główka wróciła do normy i jest juz okragła ja piłka ;) Róża w styczniu kończy 8 lat :)

Ja z domu z Zuzką wychodzę jak muszę, czyli po Róże do szkoły i nie ważne czy jest +5 czy -8 mus to mus, opatulam młodą i wio, dodam że poruszam się pieszo lub komunikacją miejska :( ciepła odzież i postawiony daszek gondoli chronia przed wiatrem i mrozem :)buzię smaruję kremem ochronnym żeby się nie posiekła od zimna.

Jeśli chodzi u nas o spanie rutynowo młoda usypia około 20-22, budzi sie około1-2 w nocy a 20 min, pieluszka, cyc, odkładam ją do łóżecza i dalej śpi, nigdy nie ma z tym problemu, potem budzi sie4-6 a potem o 8 już przywykłam ;)

Na święta jadziemy do moich przyszłych teściów:/ przynajmniej nie bede musiała gotować :P

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73k6nl0zy98oa1.png

Madlen, ja też już się nastawiłam, że za 2 tygodnie lecimy z koksem, ale te nowe schematy mnie zmyliły. Miałam plan podawać na noc butelkę mm plus jarzynkę. Od 7 mies. chciałabym zrezygnować z karmienia i to by były takie przedbiegi.

Mój od dawna ładnie zasypiał- ok 20 spał, pobudka po 4-5 godzinach. Cyc (ok.10min), 3 godziny snu i znow cyc i tak do ok. 8.30. Teraz zasypia ok. 21, spi do 8.30-9, ale co 2 godziny chce jeść :( I w dzien ciezko go uspic, najlepiej wyjsc na spacer albo pojechac gdzies autem- wtedy zasypia i sie nie budzi przez 2 godziny. A ja na spacer dzis nie wyjde, bo winda się zepsuła :(

zadzwoniła do mnie ostatnio pielęgniarka środowiskowa i powiedziała, że do ukończenia 4 miesiąca przysługują mi wizyty domowe. tyle, że Franek kończy 4 msc w ten czwartek :D ale spoko, ma przyjść do tego czasu, może się czegoś dowiem ciekawego. u Was też jest coś takiego? na początku była położna środowiskowa, a teraz pielęgniarka. nie wiedziałam o tym :P no i będziemy gadać o rozszerzaniu diety, ale nie wiem jak to jest u alergików i w ogóle przez te kupki to nie wiem jak to będzie. Franio nie robił kupki tydzień!!! dziś zrobił małego kleksa, masarka..

Doomi właśnie tak myślałam, że być może laktacja się unormowała. dziś w nocy jak nie jadł przez trzy godziny (co ostatnio rzadko się zdarza, bo w dzień je co 1,5 h, a w nocy co 2h..) to napęczniały mi cycki jak zwykle, czyli chyba jest ok. profilaktycznie napiłam się karmi i wyżłopałam herbatki laktacyjne :D najgorsze jest to, że on takich miękkich cycków nie lubi, bo nie leci z nich tak łatwo i szybko jak z twardych i się denerwuje. puszcza cyca, łapie i tak w kółko potrafi ;/

Madlen Twoja Zuzia jest podobna trochę do mojego i też ma takie schabiki pod szyjką :D

Osa co do uczulenia na mleko krowie to w mleku matki znajduje się laktoza czy jesz krowie czy nie. uczulać mogą inne składniki z mleka, np. kazeina czy jakieś inne białko. mój też się pręży i do mnie mało się cieszy, bo by tylko jadł. a jak ktoś inny go weźmie i mleka nie czuje to już nie jest taki zły na wszytko.

co do wychodzenia na dwór to my wychodzimy na 2 godziny albo i więcej jak mały ma ciepłą buźkę.

czym smarujecie buźkę na dwór?

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcqtkflu42baxi.png

Ankaczrnykot z babskimi sprawami u mnie już ok, tylko jak brałam globulki to przy zakładaniu jej czułam pod palcem dziwną gulkę przy wejściu do pochwy na tylnej ściance, moj men mówi że wygląda wszystko jak przed porodem (kazałam mu sprawdzić :D) sama nie wiem co to :(

Mogu ja chciałam jeszcze do wiosny pokarmić cycem, ale nie wiem jak to bedzie bo raz że młoda słabo przybiera na wadze (jutro idziemy na kontrole) to jeszce jakoś mało tego pokarmu mi sie robi :( Zuzka chce cyca nieraz co pół godziny, wiec przystawiam ja czesto a laktacja nie nadąża, piersi są jak flaczki, puste i miękkie :( dopiero po jakichś 3,4 godzinach czuje że mam mleko. Jak na moje oko Zuza chodzi (leży) głodna ;(
a jak jeszcze zaczne jej dawac słoiczki to boje sie że już w ogóle ta moja laktację ch** strzeli ;( al diete trzeba rozszerzac. W razie co mam przynajmniej juz sprawdzone mm Nestle NAN

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73k6nl0zy98oa1.png

Madlen, ja tez od czasu do czasu (ale rzadko) podaje NAN.
Super córa :))))

U nas nawet lepiej byloby przejsc na mm ze wzgledu na ulewania i wymioty malego, bo latwiej zagescic mleko nutritonem niz bawic sie w zageszczanie pokarmu. Ponadto pediatra zasugerowal (na podstawie ilosci granulocytow kwasochlonnych we krwi), ze maly moze miec alergie. Musze mu zrobic badanie kału na pasożyty (3 razy wybrać z jego kupy coś twardego-nie wiem jak, bo jego kupy są od początku wodniste).
I laktacja tez nie ta sama- nie stwierdzam na podstawie piersi, bo z tego co slyszalam to normalne, ze po 3 miesiacach miekną, ale po tym jak probuje odciagac trochę laktatorem. Trochę muszę się napimpować.

I taka sytuacja. A oto mój syn :)

monthly_2014_12/sierpnioweczki-2014_21407.jpg