Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Zabawne lody owocowe

składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżka zmiksowanych jagód
- łyżka zmiksowanych truskawek
- łyżka zmiksowanych moreli
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego

jogurcik mieszamy z cukrami i dzielimy na trzy równe części.Do każdej dodajemy osobno po łyżce owoców.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na lód.Wstawiamy do zamrażalnika na 2-3h .Kosteczki lodów przekładamy do pucharków i po kilku minutkach podajemy spragnionym lodów dzieciaczkom;)

Odnośnik do komentarza

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO
3-4 gałązki selera naciowego
1 pierś z kurczaka pieczona lub gotowana
garść rodzynek
garść solonych migdałów, obranych
3 łyżki majonezu
1 pomarańcza
pierś z kurczaka pokroić na kawałki, rodzynki i migdały zaparzyć w gorącej wodzie po kilku minutach odsączyć, pomarańczę obrać i pokroić na kawałki,
seler pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i pomarańczą.
Sałatka przed podaniem musi postać w lodówce ok godziny.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2253.jpg

Odnośnik do komentarza

KREM Z POMIDORÓW
2 kg dojrzałych pomidorów gruntowych
pęczek bazylii
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
czosnek i cebulkę smażymy na oliwie, umyte pomidory kroimy w kostkę , dodajemy do cebulki dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory się rozgotują pod koniec gotowania dodajemy bazylię, zioła, sól i pieprz.
po wystudzeniu krem miksujemy i przecieramy przez sito.
krem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Odnośnik do komentarza

naleśnikowe sakiewki z niespodzianką
ciasto na 8 naleśników:
-2 szklanki mąki
-2 jajka
-1,5 szklanki mleka
-0,5 szklanki wody
-sól
- olej do smażenia
farsz:
-1 mały brokuł
-1 marchewka
-160 g żółtej fasolki szparagowej
- 200 g sera feta
- 100 g chudej szynki
-wiązka szczypiorku (kilka gałązek nie siekać)
- starty ser żółty
-masło

Marchewkę pokroić w plasterki, fasolkę na niewielkie kawałki i razem gotować ok. 10 min w posolonej wodzie.Po tym czasie dodać brokuł podzielony w różyczki i gotować jeszcze ok. 6 min. Wyciągnąć warzywa z wody, dodać do nich ser feta, szynkę pokrojoną w kosteczkę i posiekany szczypiorek. Wymieszać farsz i nakładać po łyżce na naleśniki. Sakiewki związać szczypiorkiem i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Posypać startym serem. Zapiekać ok. 10 min w temp.200 stopni.
Smacznego!:) pysznie smakuje polane ketchupem

Odnośnik do komentarza

Ryż zapiekany z jabłkami i bananem
-20 dag ryżu
-2 jabłka średniej wielkości
-1 duży banan
-0,5 litra mleka
-cynamon
-łyżka cukru
- 0,5 paczki cukru waniliowego
-kilka plasterków masła

Ryż ugotować na mleku z cukrem waniliowym. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy cynamonem a banany kroimy w półplasterki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek, warstwę bananów i ponownie ryż. Na górę dajemy kilka plasterków masła. Całość posypujemy cynamonem i łyżką cukru. Zapiekać ok. 20 min w temp. 180 stopni

Odnośnik do komentarza

MARCHEWKOWE KOPYTKA

SKŁADNIKI:
• 60 dag marchewek
• 20 dag mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki bułki tartej
• ½ pęczka koperku
• Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić je, ostudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce.
Do rozdrobnionej marchewki stopniowo dodawać mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Zagnieść ciasto, po czym uformować z niego wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na plasterki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku ostrożnie wkładać kopytka. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię a następnie wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelni roztopić masło, po czym dodać bułkę tartą. Całość podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia, stale mieszając. Kopytka przełożyć na talerze i polać przygotowaną bułka tartą.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2259.jpg

Odnośnik do komentarza

Makaron z truskawkami

Przepis prosty ale jak dzieciaczkom smakuje:)
SKŁADNIKI:
*makaron
*truskawki
*cukier
*śmietana lub jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy( proponuję świderki, muszelki lub w jakimś ciekawym kształcie np.literki) między czasie robimy kogiel mogiel z truskawek (truskawki blenderujemy z cukrem i śmietaną) Odcedzamy makaron i polewamy truskawkami. Smacznego:)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73mfc34hbh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44j1u3s4axv.png

Odnośnik do komentarza

Lazania ze szpinakiem i pokrzywą oraz kwiatami cukinii

250 g makaronu lazania
250 g szpinaku świeżego
100 g listków młodej pokrzywy
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
200 g serka wiejskiego
6 sztuk młodych cukinii z kwiatami
sól
pieprz czarny

sos beszamelowy:
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Najpierw przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Sos powinien być konsystencji ciasta naleśnikowego, w nim będzie się "gotował" makaron. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie opłukany szpinak i listki pokrzywy, smażymy 2 minuty, aż liście zwiędną.

Kwiaty cukinii rozchylamy, usuwamy słupek i dokąłdnie płuczemy.

Serek wiejski odcedzamy.

W naczyniu żaroodpornym wylewamy cienką warstwę sosu beszamelowego, następnie rozkładamy pierwszą warstwę makaronu, polewamy sosem i rozkładamy połowę szpinaku z pokrzywą, przykrywamy makaronem, który polewamy sosem, a następnie rozkładamy serek wiejski. Kolejną czynnością jest przykrycie serka makaronem, równomierne rozprowadzenie sosu beszamelowego na makaronie, rozłożenie reszty szpinaku z pokrzywą, przykrycie makaronem, polanie resztą sosu i ułożenie cukinii z kwiatami.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy makaron jest miękki.
Dobrze jest wystudzić lazanię przed pokrojeniem, a następnie podgrzać ponownie. Dzięki temu uzyskamy zgrabne kawałki i lepszy smak potrawy, bo jak każda zapiekanka, lepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy smaki się "przegryzą". I nie ma obawy, dzieci nie wyczują pokrzywy, całość ma smak delikatny i kremowy.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2260.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość bszary2410

Polecam bardzo proste danie, w 5 minut wykonane:)
szaszłyki owocowe;
Składniki;na ok 10 szaszłyków
Kiść winogrona
Mandarynki k, 3 szt
Banany 3-4 szt
kiwi 3 szt
można użyć też owoców sezonowych takich jak truskawki, maliny, morele,wedle uznania:)
Owoce obieramy i kroimy w spore kostkę, kulki winogrona na połówki
Na przemian nakłuwamy na patyk od szaszłyka:)
Moje dzieci uwielbiaja taka bombę witaminową/ SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza

Polecam pyszną letnia sałatkę. Ostatnio córcia zajadałe się nią na grillu u wujka ;-)
Podaje przepis na kilka osób bo dorosłym też bardzo smakowała ;-)

Szpinak z truskawkami i mozarellą z przepysznym sosoem.
70 dak truskawek
2 mozarelle
opakowanie młodego szpinaku
garść orzechów włoskich
2 łyżki dobrego octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz

Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki, mozarellę rwiemy na małe kawałki, orzechy podprażamy na patelni i siekamy niezbyt drobno.
Część truskawek (ok 20dag) miksujemy z octem balsamicznym i oliwą. Wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy łyżkę miodu i łyżke kakako. Gotujemy do uzyskania jednolitej konsystemcji. Doprawiamy do spamku pieprzem.
Na talerzach wykładamy szpinak, na to mozarelle i truskawki oraz posiekane orzechy i polewamy sosem.
PYYYYYYYYYYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!
Moja rada - nie dawajmy jakiegoś najtańszego octu balsamicznego bo tylko popsuje nam smak. Kupmy małą buteleczkę ale dobrego, gęstego sosu.

Odnośnik do komentarza

Idealne danie na upalne dni bo po pierwsze orzeźwia a po drugie nie trzeba gotować:-)
Moja radosna gromadka (5, 12 i 14 lat) uwielbia to danie a w upalne dni to mgliby je znadać i 3 razy dziennie.

Ale uwaga, składniki do niego muszą być świeże i bardzo dobrej jakości.

1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 średnie ogórki gruntowe
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 kromka chleba
2 łyżki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wody

wykonanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, pieprzu, oliwę, kromkę chleba pokrojoną w kostkę, podlać wodą, rozetrzeć całość na jednolitą masę i odstawić.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Ogórek obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Wszystkie warzywa, zieleninę oraz pastę chlebową przekładamy do blendera i miksujemy okolo 5-7 minut. W tym momencie warto spróbować czy smak jest wystarczająco wyrazisty i ewentualnie doprawić. Następnie całość przelewamy przez sito i prawie gotowe.

Gazpacho podawane jest na zimno więc albo przygotujemy je odpowiednio wcześnie aby zdążyło się schłodzić albo pozostanie nam dodanie kostek lodu podczas blendowania i wtedy mamy ekspresowe zimne gazpacho.

Przed podaniem dekorujemy drobnymi kostkami pieczywa opiekanego na suchej patelni lub drobno posiekanymi warzywami (papryka, cebula, ogórek i pomidor - można wcześniej trochę warzyw odłożyć do dekoracji).

Odnośnik do komentarza

Druga moja propozycja na znikające danie:
MUS Z CZERWONYCH OWOCÓW
składniki:
szklanka dojrzałych pokrojonych w ćwiartki truskawek
szklanka malin
szklanka czerwonych czereśni lub wiśni
szklanka borówek
3/4 szklanki kefiru
1/2 szklanki cukru
2 galaretki owocowe
200 ml słodkiej schłodzonej śmietany (30%)
cukier waniliowy

wykonanie:
Obie galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i odstawić do wystudzenia.

Owoce umyć i przełożyć do blendera, dodać cukier oraz kefir i dokładnie zmiksować. Następnie dodać przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksować. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę.

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego tak długo aż powstanie sztywna piana.

Deser podajemy na zimno z dodatkiem dużego kleksa bitej śmietany, udekorowany np. tartą czekoladą lub kolorowymi cukierkami do deserów.

Takie i podobne przepisy od jakiegos czasu przelewam na mojego bloga, jeżeli ktoś będzie zainteresowany to serdecznie zapraszam na www.kuchniodajnia.pl

Odnośnik do komentarza

MARCHEWKOWE POLE

Składniki:
5-6 marchewek
3 gałązki dymki
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki jogurtu naturalnego
kolendra
sól i czarny pieprz
½ łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa do smażenia (ja używam oleju rzepakowego, można słonecznikowy)
LUB na słodko:
5-6 marchewek
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek cukru trzcinowego
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki jogurtu naturalnego
sól
½ łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa do smażenia (ja używam oleju rzepakowego, można słonecznikowy)
można dodać drobno pokrojone morele suszone lub banan

Marchewki zetrzeć na tarce (ewentualnie można użyć marchewki mrożonej, wcześniej ugotowanej na miękko i startej blenderem na gładką masę).
Białka utrzeć z cukrem i dodać wszystkie pozostałe składniki. Masa ciasta powinna być ciągnąca się . Piec na oleju z dwóch stron. Po upieczeniu podawać na ciepło polane jogurtem naturalnym.

Odnośnik do komentarza

Spaghetti z "makaronem" z cukinii

Składniki (dla 2-3 osób):
- młoda cukinia
- krojone pomidory z puszki (lub kilka świeżych)
- pół papryki pokrojonej w cienkie paski
- kilka ugotowanych różyczek kalafiora
- garść gotowanej fasoli (biała, czerwona, ciecierzyca)
- uprażone na patelni pestki dyni, słonecznika i sezamu
- czosnek
- przyprawy do smaku (sol, piperz, świeża bazylia)

Przygotowanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z nasionami i przyborem do obierania warzyw zetrzeć ją na cieńkie paski. Następnie wrzucić na patelnię i podlać odrobiną wody lub bulionu, poddusić, aby zmiękła. Następnie dodać krojone pomidory, pozostałe składniki (odpowiednio przygotowane - pokrojone, ugotowane lub uprażone), przyprawy. Chwilkę poddusić i podawać :)

Odnośnik do komentarza

Skoro pora na pomidora to jeszcze polecam
JAJKA W POMIDORKACH
-jajka (ilość oczywiście taka ilu chętnych do jedzenia)
-tyle samo dojrzałych, dużych pomidorów
-tyle samo plastrów grubej kiełbasy
-kilka łyżek masła sklarowanego
-sól, pieprz
pomidory myjemy, odcinamy plaster przy szypułce, łyżką wydrążamy ze środka miąższ (ale tylko ten wodnisty z pestkami). Plastry kiełbasy obsmażamy na masełku tak by przybrały kształt miseczek. Na każdy plaster układamy wydrążony pomidor, w środek pomidorów wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną masła.
Tak przygotowane pomidory w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zapiekamy do momentu ścięcia się białek.
Wyśmienicie smakują z pieczywem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2263.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Justyna Olejnik

Ryż z jabłkami i morelami
Składniki
ilość porcji : 2

100 g ryżu
3 jabłka
8 moreli
cukier do smaku

Ryż ugotować do miękkości.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Z moreli usunąć pestkę i pokroić w plasterki. W rondelku dusić owoce przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Dodać cukier.
Ryż polać musem owocowym i podawać.

Odnośnik do komentarza

pieczony łosoś z warzywami z sosem sojowym i sezamem

Łososia marynujemy w pieprzu, 2 ząbkami czosnku, 3 łyżce oliwy extra vergine, 1 łyżce sosu sojowego, 1 łyżce soku z cytryny.

Fasolkę szparagową, i bambusa zawijamy w folię aluminiową. Łososia i warzywa wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż łosoś się zarumieni.

Na talerz wykładamy warzywa, łososia, polewamy sosem sojowym i posypujemy sezamem

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2264.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2265.jpg

Odnośnik do komentarza

Rybka pod pierzynką warzywną
0,5 kg filetu rybnego (mintaj, panga, łosoś,miruna - jaki kto woli)
warzywa (ok. 1 kg wszystkich razem)- ziemniaki, pomidor, ogórek, papryka czerwona, groszek, kukurydza, fasolka szparagowa, brokuły, marchewka (mogą to być warzywa mrożone tzw. na patelnię z paczki jak kto woli)
250 ml bulionu warzywnego
przyprawy sól, pieprz, oliwa lub masło
Filet rybny przyprawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim rybę. Warzywa wcześniej podsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu na rybę. Przygotowujemy bulion warzywny i wlewamy go na warzywa. wszystko pieczemy w piekarniku 180 stopni ok 45 min. po czym jemy. Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza

PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM JOGURTOWO-PIETRUSZKOWYM dla całej rodziny

PLACKI
Młodą cukinię umyj dokładnie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (nie obieraj, chyba, że Twój maluch ma wyjątkowo wrażliwy brzuszek). Wymieszaj z 2 jajkami i dodaj łyżkę mąki, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż od razu na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ciasto nie nadaje się do przechowywania, bo cukinia puszcza sok).

SOS
ząbek czosnku przepuść przez praskę lub drobno posiekaj, wymieszaj z drobno posiekanymi listkami pietruszki (kilka dorodnych gałązek) oraz ze skórką otartą z jednej cytryny - dodaj do kubeczka gęstego jogurtu o smaku naturalnym i dokładnie wymieszaj

Gorące placuszki polewaj sosem i od razu podawaj! :)

Odnośnik do komentarza

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI
obłędnie zdrowe, pyszne i do tego ... owocowo słodkie!
5 łyżek suchej kaszy jaglanej
szklanka mleka
rodzynki, daktyle lub morele suszone (do wyboru, w celu nadanie słodkości)
jabłko

Kaszę ugotuj w mleku do miękkości, w międzyczasie dodaj do kaszy i mleka pokrojone suszone owoce, pod sam koniec dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Zagotuj całość i od razu podawaj.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2266.jpg

Odnośnik do komentarza

Witam,
Chciałabym podzielić się z Wami ulubionym deserkiem mojego Synusia i Tatusia:)
Są to PIECZONE BRZOSKWINIE W SOSIE MALINOWYM
A więc potrzebne nam będą:
- 4 brzoskwinie
- masło (ilość podam w przepisie)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- płatki migdałowe
Na sosik malinowy:
- pudełeczko świeżych malin
- 30g brązowego cukru
- 5 łyżek soku pomarańczowego

Tak więc rozgrzejmy najpierw piekarnik do 200 stopni i przygotujmy sos malinowy : wszystkie składniki na sos trzeba tylko wrzucić do blendera i zmiksować :)
Połóweczki brzoskwiń bez pestek rozkładam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia skórką do dołu. Na połówki brzoskwiń kładę po jednym plasterku masła, posypuję cukrem i skrapiam miodem. Wstawiam tak przygotowane brzoskwinie do piekarnika na 10 minut, po czym wyjmuję i posypuję płatkami migdałowymi. Brzoskwinki znów wstawiam do piekarnika do czasu by zmiękły (ok. 10 minut). Lekko ciepłe polewam sosem malinowym i dekoruję listkiem mięty…. Mmmmmmm….. PYCHOTA!
Musicie koniecznie spróbować… palce lizać :))

Odnośnik do komentarza

RÓŻOWY CHŁODNIK
Bardzo smaczna zupa na upał a jej kolor zachwyci nawet niejadka :)
Składniki:
- 0,5 litra jogurtu naturalnego
- pół szklanki soku z buraków lub ugotowanej w szklance wody i przestudzonej botwinki
- pół świeżego ogórka
- pół pęczka rzodkiewek
- papryka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół ząbka czosnku
Sposób przygotowania:
Jogurt naturalny połącz z sokiem buraczanym.
Dodaj roztarty z solą czosnek oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Warzywa oczyść, umyj i drobno posiekaj.
Włóż do naczynia z zupą, wymieszaj, posyp koperkiem. Podawaj chłodnik z grzankami z bułki oraz gotowanymi na twardo jajkami.
P.S. Można samemu zrobić jogurt z naturalnego krowiego mleka: dzień wcześniej należy zakwasić je łyżeczką naturalnego jogurtu i chłodnik smakuje rewelacyjnie.

Odnośnik do komentarza

Ja proponuję danie niezbyt skomplikowane ale jakże smaczne
jabłka
serek twarogowy
Jabłka zapiekamy lub grillujemy zawinięte w specjalną folie do pieczenia ok.20 min
Potem jabłka wyjmujemy lekko przestudzamy i dodajemy obrane lekko pokrojone jabłko do twarożku
i deserek gotowy.

Odnośnik do komentarza

Pora na kalafiora - kotlety z kalafiora
Dla dzieciaków, które na widok warzyw kręcą nosem :)
Składniki:
1 główka kalfiora
2 jajka
sól, pieprz,
bułka tarta
2 duże główki cebuli
1 słoik mieszanki marchew, kukurydza, groszek
1 pęczek koperku

Kalafior ugotować, utłuc tłuczkiem do ziemniaków, wbić dwa jajka, przyprawić do smaku, dodać zrumienioną na patelni cebulkę -wcześniej pokrojoną w kostkę. dosypać warzywa ze słoiczka, wkroić koperek. Wszystko wymieszać i podsypać bułką tartą dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli na formowanie kotlecików.
Kulki obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
Cały geniusz tych kotletów polega na tym, że smakują jak mięso. Więc jeżeli wasz maluch najchętniej sięga po kotlety, przy tych zapewne nie zorientuje się, że ma do czynienia z warzywami :)
Polecam

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2267.jpg

Odnośnik do komentarza

Risotto z warzywami
Risotto z warzywami

Składniki:

4 małe cukinie
3 marchewki
kawałek selera
2 małe cebule
mały kawałek pora
4 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
pomidory w puszce BIO
5 łyżek oliwy z oliwek
200 ml wody
sól
pieprz
suszony czosnek

Cukinię obrałam (polecam ze skórką) i pokroiłam na kawałki ok 2-3 cm. Marchewkę i seler obrałam i pokroiłam w plasterki. Cebulkę i czosnek pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie, ok 5 min. Do cebulki i czosnku dodałam marchewkę, seler, por, cukinie, przyprawy. Wszystko zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam ryż. Do uduszonych warzyw dodałam pomidory z puszki i całość dusiłam jeszcze ok 5 min.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC. Wymieszałam warzywa z ryżem i przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika na ok 30 min.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...