Idealne danie na upalne dni bo po pierwsze orzeźwia a po drugie nie trzeba gotować:-)
Moja radosna gromadka (5, 12 i 14 lat) uwielbia to danie a w upalne dni to mgliby je znadać i 3 razy dziennie.
Ale uwaga, składniki do niego muszą być świeże i bardzo dobrej jakości.
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 średnie ogórki gruntowe
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 kromka chleba
2 łyżki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wody
wykonanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, pieprzu, oliwę, kromkę chleba pokrojoną w kostkę, podlać wodą, rozetrzeć całość na jednolitą masę i odstawić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Ogórek obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Wszystkie warzywa, zieleninę oraz pastę chlebową przekładamy do blendera i miksujemy okolo 5-7 minut. W tym momencie warto spróbować czy smak jest wystarczająco wyrazisty i ewentualnie doprawić. Następnie całość przelewamy przez sito i prawie gotowe.
Gazpacho podawane jest na zimno więc albo przygotujemy je odpowiednio wcześnie aby zdążyło się schłodzić albo pozostanie nam dodanie kostek lodu podczas blendowania i wtedy mamy ekspresowe zimne gazpacho.
Przed podaniem dekorujemy drobnymi kostkami pieczywa opiekanego na suchej patelni lub drobno posiekanymi warzywami (papryka, cebula, ogórek i pomidor - można wcześniej trochę warzyw odłożyć do dekoracji).