Skocz do zawartości
Forum

Katya

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Bruksela

Osiągnięcia Katya

0

Reputacja

  1. Katya

    Co dziś robicie na obiad?

    U mnie na dzisiejszą obiado-kolację będzie carbonnada po flamandzku a na desere "jabłka w pantoflach", brzmi może dziwnie ale jest proste w przygotowaniu i super smaczne. A ponieważ dużo by pisać to zapraszam na mojego bloga www.kuchniodajnia.pl (takie moje wypociny kulinarne, żadne tam zarabianie na reklamach, raczej poruszam się w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, bo ciągle się pytali o przepis na to czy na coś innego).
  2. Druga moja propozycja na znikające danie: MUS Z CZERWONYCH OWOCÓW składniki: szklanka dojrzałych pokrojonych w ćwiartki truskawek szklanka malin szklanka czerwonych czereśni lub wiśni szklanka borówek 3/4 szklanki kefiru 1/2 szklanki cukru 2 galaretki owocowe 200 ml słodkiej schłodzonej śmietany (30%) cukier waniliowy wykonanie: Obie galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i odstawić do wystudzenia. Owoce umyć i przełożyć do blendera, dodać cukier oraz kefir i dokładnie zmiksować. Następnie dodać przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksować. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego tak długo aż powstanie sztywna piana. Deser podajemy na zimno z dodatkiem dużego kleksa bitej śmietany, udekorowany np. tartą czekoladą lub kolorowymi cukierkami do deserów. Takie i podobne przepisy od jakiegos czasu przelewam na mojego bloga, jeżeli ktoś będzie zainteresowany to serdecznie zapraszam na www.kuchniodajnia.pl
  3. Idealne danie na upalne dni bo po pierwsze orzeźwia a po drugie nie trzeba gotować:-) Moja radosna gromadka (5, 12 i 14 lat) uwielbia to danie a w upalne dni to mgliby je znadać i 3 razy dziennie. Ale uwaga, składniki do niego muszą być świeże i bardzo dobrej jakości. 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 średnie ogórki gruntowe 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kromka chleba 2 łyżki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii sól, pieprz 2 łyżki wody wykonanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, pieprzu, oliwę, kromkę chleba pokrojoną w kostkę, podlać wodą, rozetrzeć całość na jednolitą masę i odstawić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Ogórek obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Wszystkie warzywa, zieleninę oraz pastę chlebową przekładamy do blendera i miksujemy okolo 5-7 minut. W tym momencie warto spróbować czy smak jest wystarczająco wyrazisty i ewentualnie doprawić. Następnie całość przelewamy przez sito i prawie gotowe. Gazpacho podawane jest na zimno więc albo przygotujemy je odpowiednio wcześnie aby zdążyło się schłodzić albo pozostanie nam dodanie kostek lodu podczas blendowania i wtedy mamy ekspresowe zimne gazpacho. Przed podaniem dekorujemy drobnymi kostkami pieczywa opiekanego na suchej patelni lub drobno posiekanymi warzywami (papryka, cebula, ogórek i pomidor - można wcześniej trochę warzyw odłożyć do dekoracji).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...