Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Mała Mi moja propozycja lecza: 2 papryki (dowolne, może być jedna czerwona i jedna zielona, ale równie dobrze dwie czerwone), duży dojrzały pomidor, 1 cebulka, pieczarki i jakaś kiełbaska ( np. polska lub dowolna do usmażenia) plus przyprawy.
Najpierw kroje paprykę i wrzucam do garnka, dodaje trochę wody i duszę aby papryka zmiękła, smażę cebulkę i dodaje do papryki. Następnie dodaje pomidory i chwilę czekam aż też się "rozmiękną" i dodaje usmażone pieczarki i kiełbaskę. Wszystko przyprawiam słodką i ostrą papryką i pieprzem - ilość w zależności od upodobania. Można dodać koncentratu i keczupu - wcześniej dodawałam ale teraz ze względu na dietę cukrzycową już nie daje i też jest smaczne. Ostatnio dodałam też do tego lecza cukinię jednak wersja bez jest chyba lepsza.

Hej dziewczyny! Jak u was dzisiaj samopoczucie?? Ja dzisiaj caly czas gloda a jem praktycznie to samo;/ marza mi sie platki czekoladowe na mleku:) albo bulka slodka z jogurtem slodkim.. jakis kryzys zywieniowu dzisiaj mam:))
NIKUSIA ja cie podziwiam, mi sie nic nie chce gotowac:) jakis len we mnie wstapil... oby cos na szybkiego i prostego...
IWA ty chyba mierzysz ketony pasakami z tego co sie orientuje. Czy na te paski trzeba miec recepte??

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c2n0a4hekpmu1.png]Tekst linka[/url]

Cześć dziewczyny! Jakiś czas temu pisałam że pojawiła mi się wysypka na stopach. Na szczęście zniknęła jednak nie na długo, znowu się pojawiła i swędzi niestety. Zrobiłam badania żeby wykluczyć cholestazę i dziś lecę do lekarza z wynikami. ... Trzymajcie kciuki, myślałam ze końcówka ciąży przebiegnie spokojnie a tu zawsze coś wyskoczy ........ :(

Ivi daj znać jak będziesz po wizycie czy wszystko jest dobrze?
Mała Mi mi też nie chce się siedzieć w kuchni ale coś trzeba jeść. Na początku jadłam głównie to samo i po dwóch miesiącach mam już serdecznie dosyć więc kombinuje.
Wczoraj zrobiłam sałatkę gyros zjadłam ją jako dodatek do chleba na kolacje i śniadanie i cukier w normie.
Dzisiaj na podwieczorek zrobiłam mus czekoladowy z awokado- już się chłodzi w lodówce. Jestem ciekawa jaki będzie po nim cukier.

Nikusia ja chyba do ciebie wpadne na te pysznosci;)) ja zrobilam kurczaka w rwkawie z ziemniakami i mizeria. A teraz ide sie myc i gimnastykowac, zeby jakos wygladac bo ide do ginekologa dzisiaj, od miesiaca juz u swojej nje bylam bo na urlopie byla.. ciekawe czy maly rosnie, bo przeciez diabetolog powiedziala ze glodze malego;/

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c2n0a4hekpmu1.png]Tekst linka[/url]

Mała Mi zapraszam :) powiem szczerze, że wcześniej miałam dwie lewe do gotowania, zazwyczaj robiłam proste dania, których nie można było zepsuć :) a teraz przez to, że siedzę w domu to staram się zawsze coś wymyślić. Szukam przepisów w necie i sprawdzam czy dobre :)
Trzymam kciuki za wizytę i daj znać czy z maleństwem wszystko dobrze :)

Mała Mi waga synka imponująca aż zaczęłam się zastanawiać ile moja córa waży? Niestety ja wizytę mam dopiero 22.08 więc jeszcze trochę sobie poczekam no i to będzie na dwa tygodnie przed porodem.
Ivi a jak u Ciebie? Nic się nie odzywasz aż się martwie czy czasami nie skierowali Ciebie do szpitala?
A jeżeli chodzi o cukier to po musie czekoladowym z awokado wynik 91 :) bardzo przyzwoity :)

W sumie między wizytami będzie przerwa 4,5 tygodnia, to bardzo długo ale co zrobić jak lekarz na urlopie.
Ja jutro na obiad jade do teściowej także nie muszę nic kombinować.
Od kilku dni mam problem z układem pokarmowym, czuje jakby mi wszystko stało w miejscu. Chyba dzidzia już ma mało miejsca i uciska.
Mała Mi jestem ciekawa ostatecznej wagi Twojej dzidzi ale gdyby się sprawdziło to te 4 kg to naprawdę dużo.
Zaraz napisze przepis na mus.

Mus czekoladowy z awokado : awokado obrać ze skórki i zmiksować w blenderze. Dodać 2 łyżki ciemnego kakao (można mniej lub więcej w zależności od upodobania), jogurt naturalny, łyżkę miodu i trochę aromatu waniliowego. Wszystko zblendować i przełożyć w pucharki (mi wyszły dwa), wstawić na 2-3 godziny do lodówki i gotowe.
Następną wersje chce zrobić z bananem i wówczas bez miodu. Po głowie chodzi mi jeszcze wersja z melonem :)

Wersja z awokado jest najzdrowsza bo Ig awokado wynosi 10. I pewnie dlatego miałam taki niski wynik. Niestety melon czy banan mają Ig 60 więc automatycznie pewnie wynik z takimi dodatkami będzie wyższy.
Mała Mi tego najbardziej się obawiam, że dzidzia szybko mi urośnie no i tak jak mówisz rodzić "malucha" powyżej 4 kg to już wyczyn :)

Dziewczyny, mój synek na miesiąc przed porodem z USG był szacowany na 2970. Też miał byc do porodu ponad 4 kg. W dzień porodu USG pokazało ponad 4300. W efekcie urodził sie 3920 g i 60 cm. Miał po prostu długą kość udową i duży obwód głowy (37 cm) i to programowi dyktowało taka duża wagę. W rzeczywistości może byc różnie, bo szacowanie wagi z USG jest nacechowane około 10% - wym błędem.

Diabetolog ustalając mi WW i dietę oraz normy cukru pilnowała, aby obwód brzuszka nie przekraczał obwodu główki. Więc żyłowałam ginekologa, aby bardzo precyzyjnie wszystko mierzył :)

A nie wysyłają Was na KTG? Ja juz od 36 tc musiałam stać się stała bywalczynią IP z tego powodu.

o148j44jsuj4r1nc.png

Mała Mi już nieraz tutaj pisaliśmy, że chyba najgorzej jest utrzymać w ryzach właśnie poranny cukier. Sama jestem ciekawa z czego to wynika? Może diabetolog będzie znał odpowiedź na to pytanie, choć z tego co pamiętam Twoja pani doktor delikatnie mówiąc jest bardzo specyficzna :) : )
Kochana jeszcze tylko trochę i skończy się to wszystko, już jesteśmy coraz bliżej porodu. Te kilka tygodni wytrzymamy dla swoich pociech :)