Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Co diabetolog to ciut inny pomysł na dietę.
Sama miałam szczegółową "rozpiskę" ile jakich produktów wchodzi na 1WW i było to pomocne w układaniu posiłków.
A co ciekawe owoce diabetolog kazała ni tylko dodawać do posiłków - porcję samych owoców miałam o 20.30.

Mmmagda
tak, po 30 tc moze zaczać sie szalenstwo. Do jakiegoś 32 t bez problemu opanowałam cukrzycę dietą. Jednak potem zaczęły się stopniowo podwyższone cukry na czczo, no i skoki po śniadaniu. Od 34 tc włączono mi insuline, tylko na noc. Nie ma co się bac tej insuliny. Brałam ją do porodu, jednak potem dawki były zmniejszane, ponieważ pod koniec ciąży cukry spadają. Taki sygnał, że godzina zero się zbliża :)
jednak fakt, że jesli opanujesz początek dietą, to prawdopodobnie obedzie się bez insuliny, albo będa konieczne tylko małe dawki.

Korzyści z cukrzycy takie, że jestem szczuplejsza, niz przed ciążą i poznałam fajne, nowe smaki i produkty :) W domu wprowadziłam zdrowy tryb zywienia, co wczesniej było mało prawdopodobne....

Po ciązy cukry wróciły do normy. Czasami prowadzę samokontrolę. Ostatnio po posiłkach jest ok, jednak na czczo zdarza mi się wynika około 100, a to niezbyt dobry sygnał :(

o148j44jsuj4r1nc.png

Peonia no to miałaś całkiem inne zalecenia niż ja. Tak jak piszesz- co diabetolog to inne zdanie. Mmmagdo u mnie ta teoria się sprawdziła i po 30tc cukry szalały i do tej pory szaleją co jest dziwne, bo juz niedługo mam termin. Po posiłkach, które wcześniej były ok teraz cukier potrafi skoczyć i trzeba kombinować jadłospis na nowo. No i ja mam insulinę już od jakiś 3 miesięcy.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlsg18a0iy9jpg.png

ToJa tylko to mnie powstrzymuje myśl o moim synku :( aby mu krzywdy nie zrobić...
Nie wiem może jakiegoś owoca zjem...pójdę na spacer żeby nie myśleć :(
Jeszcze jak czytam, że po 30 tyg cukry mogą skakać...aż się boję co to będzie...
Do tej pory czas mi leciał jak szalony w ciąży...teraz zacznie się dłużyć ;/

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

Ja też ma kryzys.... Miałam dzisiaj gości zrobiłam dla nich pyszny deser, postawiłam ciastka i tylko patrzyłam jak jedzą. Byłam dzielna do momentu aż wyszli to szybko skubnęłam ciastko (chyba nawet 3) a później miałam wyrzuty sumienia. Co do owoców to jem głównie truskawki, kiwi, nektarynkę, brzoskwinię, jabłko, w małej ilości arbuza raz zdarzyło się, że zjadłam czereśnie. Pierwszy owoc jem na II śniadanie i drugi na podwieczorek.

Dziewczyny dacie radę! Skubnięcie czegoś to jeszcze nie tragedia a to skakanie cukrów pod koniec ciąży to ja mam maksymalnie 130. Ja np musiałam dostać sterydy na rozwój płucek synka i po nich przez tydzień cukier 150-190. To dopiero była panika. No ale lekarz wiedział co robi. Mój synuś rozwija się prawidłowo. Uszy do góry :)

Hej dziewczyny!!! Od miesiąca walczę z cukrzycą ciążowa i wyniki są różne. Jestem w 31 Tc i to prawda że po 30 jest ciężej. ... Prawie nic nie przytyłam i lekarz diabetolog mnie straszy, że dziecku zaszkodzę i sobie zresztą też. Czy ktoś na forum jest po 30 tc? ??? Jakie macie cukry na czczo i po głównych posiłkach? ???
Ja na czczo 68, 75 do 80.
Po śniadaniu było do 110, ale ostatnio nie wiedzieć czemu 123 po płatkach owsianych górskich na 2% mleku.
Po obiedzie było do 100, dziś mi wskoczyło po zupie warzywnego bez mięsa 137. ... nie wiedzieć czemu....

lvi mój synek chciał wcześniej wychodzić na świat i dlatego dostałam te leki, ale na szczęście synek urodzi się w terminie. Nie miało to związku z cukrzycą a ze skracającą szyjką. Nie martw się, to że mało przytyłaś nie musi oznaczać, że dziecku coś grozi. Ginekolog na pewno już by coś z tym robił.

ToJa dobrze, że z synkiem wszystko w porządku musiałaś się nieźle na stresować w ciąży przez to wszystko :/
Ja idę we wtorek na USG już się nie mogę doczekać. Mam nadzieje, że z moim maluszkiem wszystko w porządku.

Jakoś kryzys zażegnałam zjadłam czereśni więcej niż dotychczas aż czułam, że jestem mocno pełna....pospacerowałam i....cukier super :)

Ivi ja ostatnio kupiłam płatki owsiane inne niż zazwyczaj i miałam niespodziankę jak zobaczyłam, cukier bardziej skoczył.

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

Ja używam accu-chek i nic zlego narazie nie zauważyłam.
Ja ziemniakow tylko odrobinkę, mi najmniej podnoszą zupy wiec czesto je robię. Dzisiaj zrobię botwinkowa. A na obiad mialam cukinie nadziewana kaszą gryczana z warzywami, cukier elegancki :)
Na przekąskę super sa koktajle ja robie teraz ze szpinaku brzoskwini,truskawek z maslanka :)i dodaje troche erytrolu :)