Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
ezelka

Nasze wypieki

Rekomendowane odpowiedzi

ja lubię jeść makowiec ale nie lubię go robić :)
tak jak Betty mówi ważna jest organizacja i przeanalizowanie przepisu kilka razy żeby wiedzieć co i jak i kiedy i czy można :D


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zazwyczaj mało co ciasta mi nie wychodzą A to mój odpustowy sernik-oklap Był dobry tylko nie wyrósł a ser biały był swojski od takiej pani co i mleko od niej bierzemy

monthly_2015_05/nasze-wypieki_29022.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bettyy, na pewno przesadzasz, ciasto wcale nie wygląda na niskie. Poza tym serniki przeważnie nie "grzeszą" wzrostem. Na pewno był pyszny, a to najważniejsze. W końcu rozmiar nie ma znaczenia. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Betty też tak myślę - na pewno smakował
ja zrobiłam z chłopakami sernik na zimno z galaretką i truskawkami - zajadają się a dzisiaj kupiłam puste prawdziwe rurki i dokupiłam śmietanę w sprayu i młodzi mieli rurki z kremem


http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja nie ukrywam idę na łatwiznę czasem - babeczki kupuję gotowe, robię kremówkę i z puszki krem tofii lub czekoladowy i są babeczki lub te kupione rurki i do tego śmietana w sprayu


http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dawno mnie nie było - ale zacznę od wpisu specjalnego dla BETTY:
Ozłocę Cię chyba za przepis na kruche rurki (te ze smalcu) - robię tak co prawda rogaliki - ale za każdym razem (często!) zaglądam w przepis zatytułowany "OD BETTY" :D
Jak się uda - to najbliższy weekend zrobię je z masą chałwową i potem dam znać jakie wyszły (łącznie z przepisem na masę)


http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A na dzisiaj polecam do kawy lub herbatki ciasto bardzo czekoladowe. :)
Zdjęcia
_________
Składniki:
200 g masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa deserowa
__________
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do keksówki(10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i dowolną posypką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam z Julcią na święto dyni takie straszne rzeczy
Paluchy wiedźmy
składniki:
kostka masła 250g
dwie czubate łyżki jogurtu naturalnego
mąka 300g
cukier puder 160g
jedno jajko
jedna łyżeczka aromatu waniliowego
jedna łyżeczka aromatu migdałowego
migdały
szczypta soli
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:

Z wszystkich składników oprócz migdałów ugnieść ciasto. Można to robić ręcznie. Ja posiłkowałam się mikserem.
Następnie ciasto wkładamy na dobrą godzinę do lodówki. Gdy ciasto stwardnieje będzie się lepiej formować
Kiedy ciasto mamy już twarde to formujemy paluchy. Bierzemy małą ilość ciasta, walcujemy ręką „wężyk”, a następnie formujemy kostki. Ja to robię w taki sposób, że naciskam „wężyk” dwoma palcami, mniej więcej po środku i lekko ugniatam.Następnie nacinamy wałeczek w miejscu między odciskami mojego palca, a na sam czubek palucha wiedźmy dajemy migdał, który przypominać będzie paznokieć.
Wszystko układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z takiej ilości ciasta jaką podałam w przepisie wychodzą prawie dwie blachy paluchów różnej wielkości (niektóre robiłam ja, niektóra Julcia :D
Ciastka pieczemy 11-12 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z górną i dolną grzałką. Gotowe!

monthly_2015_11/nasze-wypieki_38643.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Noltina

Dziewczyny chciałabym sobie kupić jakiś dobry robot do domowych wypieków.Doradzicie jakie roboty warto jest wziac pod uwagę? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Quona

Sama ostatnio zamówilam sobie nowy robot. Miałam poprzedni po mamie jeszcze i sie w koncu popsul ( miał prawo bo miał może z 20 lat) .Tak wiec podjęłam poszukiwania nowego porządnego robota kuchennego. Padło na robota od firmy Teesa:

Mianowicie model easy cook.

Na pewno na plus jest 

bardzo duza moc

proste i nowoczesne wzornictwo tak wiec robot stoi sobie u mnie na blacie

jak również dodatkowe przystawki takie jak przystawka do mielenia mięska czy przystawka do robienia soków 🙂

Edytowane przez Wywijaska
Link do sklepu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mogę polecić robot kuchenny marki KitchenAid. Wydatek jest spory, ale poza ciastem do makaronu, które jest bardzo suche, wyrobi mi każde ciasto. Białka ubija błyskawicznie, a drożdżowy stał się moim ulubionym ciastem do pieczenia. Można też do niego dokupić różne dostawki, np. do przecierów, maszynkę do mielenia czy szatkownicę. Super zakup na lata. Mój ma już 10 lat i działa bez zarzutu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ilona

Piekłam dzisiaj pierwszy raz brownie z fasoli, nie spodziewałam się, że bedzie takie pyszne. Użyłam kakao decomorreno, jest takie mocno czekoladowe, że w ogóle nie czułam w tym cieście smaku fasoli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...