Skocz do zawartości
Forum

A co dziś - na KOLACJĘ? :)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Był wątek o tym co wcinamy na śniadanko i obiadek... a co robicie na kolację? :) Ostatnio mam jakoś wielką ochotę na szybkie ale wyszukane kolacje ale jakoś pomysłów mi brak... Mam nadzieję, że wątek się rozwinie i będzie inspiracją dla moich wieczornych wyczynów w kuchni hihi :)

"dziecko to uwidoczniona miłość" /// mama 3-letniego szczęścia! :)

Odnośnik do komentarza

To ja polecam rybkę zapiekaną pod beszamelem.

Bierzesz jakieś filety, solisz, pieprzysz - wedle uznania.
Robisz beszamel (nie bać się przepisu - ten sos jest naprawdę prosty do wykonania).
Rybkę układasz w jakimś naczyniu, ważne żeby było płaskie i nadawało się do piekarnika. Zalewasz sosem i wkładasz na jakieś 180 stopni, ja piekę około 15-20 minut, ale wolę sprawdzić, czy rybka już doszła niż wyciągać tak na czuja :)
Pasuje do tego sałata - jakakolwiek jakkolwiek zrobiona.

Uwaga - żeby było ekskluziv podaj winko i zapal świece.
Ja raz jadłam to w wersji wypasionej, tj. pani domu zapiekła pojedyncze porcje w muszlach!! tzn. takich dużych po jakichś małżach czy ostrygach (nie wiem po czym dokładnie). Wyglądało megaelegancko, a smakuje zawsze świetnie :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-26026.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68097.png

Odnośnik do komentarza

Witam
Od jakiegoś czasu dużym powodzeniem u mojej córeczki cieszy się twarożek ze śmietaną.
Trę do niego rzodkiewkę na tarce z grubymi oczkami, drobniutko cienki szczypiorek i troszeczkę solę.Jadamy to zazwyczaj na małych kromeczkach zrobionych z bagietki.

Hitem numer dwa jest pasta z makreli.Makrelę obieramy, drobno zgniatamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę,ser żólty starty na tarce i drobno pokrojoną paprykę świeżą.
Smarujemy pastą bułeczki i zapiekamy w piekarniku.

No i tzw.francuskie tosty- chleb tostowy zanurzony w jajku i smażony.Można zrobić wersję na słono i na słodko

http://www.suwaczki.com/tickers/qtch8ribr85wg5dx.png

Odnośnik do komentarza

askasam

Hitem numer dwa jest pasta z makreli.Makrelę obieramy, drobno zgniatamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę,ser żólty starty na tarce i drobno pokrojoną paprykę świeżą.
Smarujemy pastą bułeczki i zapiekamy w piekarniku.

a u nas częstym gościem bywa pasta z makreli ale na zimno i z białym serem
oczywiście makrelę oddzielić od ości i skóry, podziabać widelcem, dodać do niej jakieś 100 - 150 gramów serka białego- pół kostki, dalej gnieść widelcem czy łyzką, można doda posiekaną cebulkę i ogórka kiszonego - to dla zaostrzenia smaku i nie koniecznie,
posmarować tą pastą chlebek albo bułkę i już:Śmiech:

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

kurcze ale pyszności na te kolacje, mi się jakoś ostatnio nie chce wieczorami w ogóle nic w kuchni robić więc teraz M robi kolacje czyli kanapki z serem i szynką... a mi się już tak marzy zjeść coś np. na ciepło na kolację...
ta makrelka to wiem, że pyszności, moja babcia czasami robi jak przyjeżdżam do niej makrelę z cebulką, jajkiem na twardo i z czymś tam :P ale z serkiem nie próbowałam, muszę kiedyś skosztować :)

"dziecko to uwidoczniona miłość" /// mama 3-letniego szczęścia! :)

Odnośnik do komentarza

Kanapkowy torcik

Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 410 kcalIlość porcji: 4
Składniki
 2 opakowania pasty rybnej KING OSCAR
 12 kromek chleba tostowego
 1/2 cebuli
 świeży ogórek i ogórek kiszony
 30 dag gładkiego serka naturalnego
 pęczek koperku
 sól, pieprz
Etapy przygotowania
Cebulę posiekać. Ogórek kiszony pokroić w kostkę.
Pastę rybną utrzeć z łyżką twarożku, wymieszać z cebulą i ogórkiem, przyprawić do smaku.
Koperek opłukać, posiekać. Resztę twarożku utrzeć z koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Świeży ogórek obrać, pokroić w plasterki.
Tosty opiec. 4 posmarować pastą rybną, a 4 - twarożkową. Tosty z pastą twarożkową ułożyć na tostach z pastą rybną.
Na paście twarożkowej rozłożyć plasterki ogórka, przykryć pozostałymi 4 tostami. Torciki przekroić po przekątnej na pół, na dwa trójkąty.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Ciepła kanapka

Składniki
 paluchy 3 szt.
 pieczarki 1/2 kg
 pomidory 3 szt.
 ogórki kiszone 3 szt.
 ser żółty tarty 25 dag
 masło 1/4 kostki
 szynka 5 plasterków
 sól 1 szczypta
 pieprz 1 szczypta
 ketchup 3 łyżki
Sposób przyrządzenia
Paluchy pokroić wzdłuż. Z 6 połówek wybrać miąższ. Każdą część smarować masłem. Pieczarki pokroić w plasterki, smażyć do miękkości. Pod koniec doprawić pieprzem i solą. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Paluchy ułożyć w brytfance. Najpierw położyć pieczarki, potem szynkę, pomidora i ogórka, zasypać serem. Piec 15 minut w temp. 180 st. C. Dekorować ogórkiem i ketchupem.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Boczek w tarcie

Składniki
 mąka pszenna 15 dag
 jajka 3 szt
 masło 7,5 dag
 boczek wędzony 15 dag
 śmietana 15 dag
 sól 1 szczypta
 pieprz 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
W mące zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać sól i włożyć posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto i formować z niego kulę. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy. Nadmiar ciasta obciąć. Ciasto nakłuć widelcem i piec 10 minut w piekarniku. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojony w kostkę boczek, zalać masą z ubitych jajek zmieszanych ze śmietaną, solą i pieprzem, piec 25 minut

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Banan na kolację...

SKŁADNIKI: • 4 banany • 4 plastry szynki • 5 dag pleśniowego sera (rokpol) • pół szklanki śmietany • pieprz • 3 łyżki masła • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: Banany obieramy, owijamy je plastrami szynki, układamy w wysmarowanej 2 łyżkami masła, formie żaroodpornej. Połowę sera rozdrabniamy, mieszamy ze śmietaną, wiórkami pozostałego masła, pieprzem oraz orzechami. Sosem tym polewamy banany i w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, zapiekamy je przez 15 minutek. Posypujemy przed podaniem pozostałym serem i natką pietrzuszki.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

dbozuta
Ciepła kanapka

Składniki
 paluchy 3 szt.
 pieczarki 1/2 kg
 pomidory 3 szt.
 ogórki kiszone 3 szt.
 ser żółty tarty 25 dag
 masło 1/4 kostki
 szynka 5 plasterków
 sól 1 szczypta
 pieprz 1 szczypta
 ketchup 3 łyżki
Sposób przyrządzenia
Paluchy pokroić wzdłuż. Z 6 połówek wybrać miąższ. Każdą część smarować masłem. Pieczarki pokroić w plasterki, smażyć do miękkości. Pod koniec doprawić pieprzem i solą. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Paluchy ułożyć w brytfance. Najpierw położyć pieczarki, potem szynkę, pomidora i ogórka, zasypać serem. Piec 15 minut w temp. 180 st. C. Dekorować ogórkiem i ketchupem.

MNIAM AŻ ZGLODNIAŁAM:whoot:

http://s2.suwaczek.com/200506164670.png
http://s3.suwaczek.com/200807055472.png
http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/d7fddd7b.gif

Odnośnik do komentarza

Dbozuta pyszne te Twoje propozycje. Obawiam się jednak, że jakbym zjadła taką kolację, to przez pół nocy musiałabym jeździć na orbitreku, żeby mi w tyłku nie zostało :sofunny:

U nas najczęściej na kolację owoce z jogurtem naturalnym lub sałatki. A potem obowiązkowo i tak godzina ćwiczeń :Śmiech:

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...