Skocz do zawartości
Forum

Skaza białkowa i co tu podawać jeść zamiast nabiału?

Rekomendowane odpowiedzi

radość serca
Dziubalko cieszę się, że wreszcie znasz wyniki i wioesz na czym stoicie... Powiem Ci, że w sumie bez tych jajek da się wytrzymać, mogłoby być gorzej, w sumie synek może sporo jeść... Mam nadzieje,ze szybko wyrośnie z alergii!!!

Cieszę się, że Maciuś ma zrobione te badania, ale już widać jakie jest przekłamanie w wynikach ;)
Maćkowi wyszło, że nie jest uczulony na białko mleka krowiego. Dawałam mu przez 3 dni obiadek - jarzyny z cielęciną i mu wyskoczyło kilka plamek.
Dziś pediatra mówiła żeby poczekać aż plamki znikną i znów podać, tyle że inny słoiczek z takim białkiem krowim. Zobaczymy.

radość serca
U nas (o dziwo!) ok ;) Czasem coś tam Mu wyskoczy na buźce, ale to po spacerze czasem i szybko znika, ogólnie jestem zadowolona, pijemy Nutramigen, zobaczymy co będzie dalej. W lato mam mu podać jajko, najpierw żółtko, potem dodać białko, zobaczymy...

Fajnie, że jest lepiej :)
A Piotruś dostanie zółtko z jajka kurzego?

Stronka za zdrowie naszych Dzieci :)

Dziubala
radość serca
U nas (o dziwo!) ok ;) Czasem coś tam Mu wyskoczy na buźce, ale to po spacerze czasem i szybko znika, ogólnie jestem zadowolona, pijemy Nutramigen, zobaczymy co będzie dalej. W lato mam mu podać jajko, najpierw żółtko, potem dodać białko, zobaczymy...

Fajnie, że jest lepiej :)
A Piotruś dostanie zółtko z jajka kurzego?

Jeszcze nie, pediatra powiedziała, że tak za miesiąc mam Mu podać najpierw żółtko JAJKA KURZEGO, potem żóltko z białkiem, zobaczymy, pewnie Go wysypie, a może nie...

Pozdrawiam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-27827.png

Ola_
U Julki AZS zdiagnozowano dopiero jak ukończyła 3 miesiąc. Do tego czasu jadłam wszystko, prócz ryb, ale nabiał, cytrusy, dosłownie wszystko i mała nie miała żadnych widocznych objawów. Dopiero jak zjadłąm ciutkę pasty z tuńczyka Julkę wysypało.... Kilka dni później na wizycie kontrolnej u pediatry okazało się, że mała nie przybiera na wadze :(. Tym sposobem zdiagnozowano u niej AZS, a mnie czekała zmiana diety: żadnych jajek, nabiału, drobiu... To co mogłam jeść było spisane na malutkiej karteczce, ale czego się nie robi dla Dziecka. Po kilku dniach diety Jula zaczęła łądnie nadrabiać zaległości wagowe. Okazało się, że nie potrzebny jest jej Nutramigen i dokarmianie Julci :D.
Teraz Mała je już praktycznie wszystko: z wyjątkiem ryb i brzoskwiń. Ryb to ja się boję Jej podać, a po brzoskwinkach jest mega zsypana.
Dopóki nie jadła nabiału Julka dostawała Bebilon Pepti2, ale nie chciała jeść go samego, dostawała tylko w kaszkach. Teraz od kilku miesięcy ma odruch wymiotny na widok kaszki z mlekiem, na szczęście może już jeść produkty nabiałowe :)

Hej kochane..ja sie zamartwiam i przezywam..moja dominiczka juz pon ad rok..i nagle skaza :Szok:najgłupsze, ze ja ciagle wszytkim o tych jej policzkach i kaszce mowilam..i nic...i nagle teraz bo się pogleblo. Jadla wszystko normalnei,w iec moze to nie jest ostra postać skazy...Ja sadze ze bialko jaja, tez jest dla niej, zle, takie wrazenie mam..ogolnie mialam problemyu sniadaniowe, bo obiady luzik..ale kurcze ja mma trojeczke i problem2 tez graniczac bo tamta nie moze? Czy się zarżnosc i gotowac 4 obiady :Szok: masakra...

Dziubala
Aida - a kto stwierdził skazę?
Ja bym nie gotowała 4 obiadów ;)

O dziubala :) No ja gotuję 2 lub 3:) , ale zwykle na zakladkę i na wiecej dni więc wsumie zwykle są jedzone 3 różne, ale gotuję góra 2;) no wiec włąsniew...śniadania im daje to samo, wiec defakto ograniczam natalie...Ale je to co potrzeba wiec chyba ok.

Dzień Dobry :)

Dawno nie zaglądałam... U nas dobrze, chyba (mam nadzieję, że na dobre) Piotruś wyrósł ze skazy, co prawda pije Nutramigen na noc i rano, ale młóci Danonki, kaszki na zwykłym mleku modyfikowanym, policzek czysty już od ponad miesiąca, jestem szczęśliwa :) Mam nadzieję, że tak juz pozostanie :)

Zdrówka dla Waszych Pociech :)

Pozdrawiam

Dziubala
Radość serca - super wiadomość, że skaza już odpuściła :)
Tylko po co te Danonki? ;)

My byliśmy na urlopie nad morzem i tam Maćka troszkę wysypało na brzuszku, to chyba od jakiejś zupki co miała w składzie pomidora, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi. Ale skóra już wróciła do normy :)

Dziubalko
jak tam wakacje sie udały?

A czasem Go poczęstuję Danonkiem albo Bakusiem, bardzo lubi :) Nie zdarza się to często...

Pozdrawiam

Radość serca – wakacje udały się, szkoda, że czas szybko zleciał. A Jastrzębiej Góry dla rodzin z małymi dziećmi nie polecam, bo są strome zejścia do plaży.

Co do Danonków (Monte itp) wiesz, że są one dla dzieci powyżej 3 rż. Pomijając, że są one przesłodzone (słodkie lepiej smakuje o czym wiedzą nie tylko marketingowcy), to zawierają ilość wapnia i wit. D właśnie dla starszych dzieci. A nadmiar wapnia i wit. D szkodzi.
Każda mama chce jak najlepiej dla swojego dziecka więc zrobisz i tak jak uważasz za słuszne.

A powiedz jak długo Piotruś będzie na Nutramigenie?

Jak dziś jadłam jogurt to Maciek patrzył na mnie jak sęp więc mu dałam łyżeczkę (alergolog mówiła żeby zacząć od 1 łyżeczki po 1 rż.). Zjadł ze smakiem i widać, że chciał więcej, ale się bałam, bo raz, że to ma białko krowie, a dwa to jeszcze był to jogurt truskawkowy. Zobaczymy czy coś wyskoczy.

Witam :)
Mam nadzieje ze moge do was dolaczyc? :Oczko: Moj 10- mies. synek Kacper tez ma skaze bialkowa.... Po raz pierwszy pojawila sie gdy mial okolo miesiaca. Wysypalo go strasznie... Atopowe zapalnie skory tez oczywiscie od razu sie przy tym pojawilo... Wyeliminowalam ze swojej diety wszystko co zakazane no i wysypka mu przeszla, potem z biegiem czasu azs tez ustapilo. Od 7 mies. Kacper jest na Bebilonie Pepti i po nim tez nic sie nie dzialo. Dlatego tez postanowilam zaczac dawac malemu kaszki na zwyklym mleku modyf. No i wysypki nie ma lecz za to sa dosc brzydkie kupy. Luzne i zielonkowate. Wystraszylam sie i przestalam dawac te kaszki... Oczywiscie nie zawsze te kupy byly zielone ale w kazdym razie zdarzalo sie... I przyznam wam sie ze zglupialam juz na maxa... Bo byc moze to wcale nie od mleka te kupy takie sa. Moze to taka jego natura. Wczesniej o ile pamietam tez kupkal podobnie. Aaaaa no i pojawila sie tez tzw. sapka. Wtedy jak pierwszy raz go wysypalo to tez ja mial... Wiec moze to jednak skaza? Juz sama nie wiem :Smutny:. Teraz w czwartek idziemy do alergologa. Pediatra mowila ze jakies badanie krwi mu zrobia. Czytalam ze wy tez kobietki robilyscie swoim pociechom takie badanie. Moglybyscie mi mniej wiecej powiedziec na czym to polega? I czy rzeczywiscie sie to sprawdza? Bo z wczesniejszych waszych postow wywnioskowalam ze nie do konca... No i powiedzcie mi czy ktoras z mam tez miala podobna sytacje jak my - chodzi mi o brzydkie kupy natomiast brak wysypki. Aaa i jeszcze czytalam ze za uszkami ponoc mozna sprawdzic ze skaza bialkowa jest. Powiecie w ktorym miejscu? Bo Kacper strasznie targa uszy i ma ponadrywane nawet :Smutny: Pozdrawiam

Witaj Saga

Po pierwsze to pamiętaj, że większość z dzieciaczkó wyrasta ze skazy :) I tego się trzymaj, trzeba być dobrej myśli, oczywiście dbając o dietę i skórę Maluszka :)

U nas od prawie 2 miesięcy zero uczulenia, kupki robi Piotruś różne w zależności od tego co zje (zielonawe oznaczają trawienie białka i sie zdarzają u niealergików również)... Za uszkami często objawia sie skaza w postaci uczulenia, zaczerwienionej skóry (u nas tego nie było, tajk samo jak uczulenia w załomach stawów, dlatego z prespektywy czasu myślę, że u nas nie byłą to skaza, a nietolerancja i że Mały wyrósł z tego - mam nadzieję na zawsze)... Twojego Synka "męczą" te uszka, coś Go swędzi, więc może to i skaza...

Co do badań to my zrobiliśmy badanie krwi na poziom przeciwciał IgE całkowite, wyszło przy normie do 36 tylko niecałe 4, czyli wg badania zero alergii... Pewnie to badanie zlecił Wam pediatra, bo na testy skórne Twój Synek jest za mały jeszcze...

Proponuję Ci odwiedzić dermatologa, na pewno Ci pomoże zdiagnozować co i jak, pomoze jak dbać o skórę Malucha i o Jego dietę...

My chodziliśmy do dermatolog, która stwierdziła, że tylko przy zmianie na policzku to skaza czy nietolerancja jest minimalna i na pewno zniknie, co się stało... Z tym, że Piotrulek jest nadal na Nutramigenie i na razie tak zostanie, za jakiś czas przejdziemy na bardziej lajtowe Bebilon HA itp.

Zdrówka dla Synka i powodzenia!

Pozdrawiam

Maciusiowi po jogurcie truskawkowym nic nie było. A wczoraj Maćko dorwał się do... serka homo :Śmiech:. Adaś zostawił sobie na stole serek na po drzemce. W którymś momencie patrzę a Maciek włada sobie do buzi łyżeczkę z serkiem. Byłam pełna podziwu, bo raz, że sobie sam nabrał z pudełeczka a ponad ławę sięga tylko głową, a dwa, że trafił do buzi, a jak się cieszył :Śmiech:. Wymiękłam normalnie :D
A popołudniu poczęstowałam go makaronem z jogurtem ananasowym, bo znów patrzył na mnie jak sęp. Wieczorem w jednym miejscu na brzuszku pojawiły się kropeczki. Tylko teraz nie wiem czy od serka czy od jogurtu. Ale jak kropeczki znikną to zrobię kolejną próbę żeby wiedzieć od czego to.

Saga – pewnie, że możesz dołączyć :). Zapraszamy też na inne wątki :)
Skaza białkowa to też AZS, natomiast nie zawsze AZS to skaza białkowa. To tak na marginesie ;)
Objawem skazy białkowej nie zawsze są oznaki skórne, ale też właśnie brzydkie kupy, sapka (może oznaczać duszności), nadszarpnięte uszko, wysypki, błyszczące policzki, itd. Wszystkie te objawy mogą wystąpić razem albo każda z osobna. Najlepiej jakby oceniła to pediatra albo alergolog.
Jeśli Twój synek tak ma, to lepiej nie podawaj nic co ma białko mleka krowiego ani jajek. Widać jego organizm nie jest jeszcze gotowy na takie pokarmy.
Mój synek w wieku 10mż. miał robione testy z krwi, one nie są miarodajne ale warto je i tak zrobić, bo mogą dać wskazówki co do leczenia. Pobiera się krew z żyły i bada na określone alergeny. Mój synek miał badane IgE, białko jaja kurzego, białko mleka krowiego, na kurz i roztocza. Wyszło mu IgE przekroczone 10-krotnie co oznacza, że synek jest alergikiem, ma też uczulenie na jajko w najniższej klasie (I na VI możliwych), na kurz i roztocza nie ma, uff. Na mleko krowie nic nie wyszło a wtedy jeszcze reagował na nie, bo w pewnym obiadku było masło z mleka krowiego i dostał wysypki po takim słoiczku. I to jeden z dowodów na to, że takie badanie nie jest miarodajne, ale tak jak pisałam - warto je zrobić. Jeśli badania nic nie pokażą bierze się pod uwagę pozostałe dowody czyli oznaki skórne, kupki itp.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Jak coś to pytaj :)

Dziś sobie na spokojnie porozmawiałam z pediatrą nt. skazy białkowej Piotrulka, a właściwie tego, że chyba juz minęła (mam nadzieję) na dobre... Zwyczajnie Juniorek z niej wyrósł, jak zresztą większość dzieciaczków ma... Po wakacjach odstawimy na próbę Nutramigen i spróbujemy dawać jakieś pojedyncze porcje Nan HA lub Bebilon HA, zobaczymy dalej jak sprawa się rozwinie... Mam nadzieję, że będzie ok :)

Pozdrawiam

witam mamusie walczace ze skaza :) u nas jeszcze niestwierdzona ale praktycznie pewna...szorstka kaszka na polikach,uszkach,glowce..2 tyg nie jem nabialu i jaj,przestrzegam bardzo diety,a efektow praktycznie brak..wysypka troche sie cofnela,a kupki dalej rzadkie,zolte,strzelajace,smierdzace ze sluzem,narazie smaruje jej buzke olejem lnianym,zeby nawilzac,polecam :) a w sobote wizyta u pediatry,zobaczymy co mi powie,martwie sie dziewczynki co to za cholerstwo,moja zuzia skonczyla dzisiaj 7 tygodni :)

Dont worry about a thing,
cause every little thing gonna be all right.:apacz:

Cześć Dziewczyny!!!

Piszę i zakładam nowy wątek do mam kłopot.
Dziś zadzwoniła do mnie alergologiczka i powiedziała że przyszły wyniki Niki. Jest uczulona na mleko i jajka. I tu mam pytanie do "doświadczonych" mam: Co ona może jeść?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi, bo z tego zaskoczenia zapomniałam spytać.

http://tickers.smyki.pl/s/4577/8589.jpg
Pomóżcie
http://mamaczytata.pl/pokaz/2673/podobna_do_mnie_czy_taty

http://www.suwaczek.pl/cache/0ce19281e4.png

Gość kwiatuszek9876

prawie wszystko tylko musisz uwazac na bialko i jajka . Musisz ja obserwowac jaki chlep moze jesc bo nieraz po tym zwylkym nic moze jej nie byc . Szkoda ze mala jest alergikiem , wiem cos o tym bo my tez mamy z tym klopot ale jakos dajemy rade , no i jogurty trzeba odstawic .