Skocz do zawartości
Forum

Przepisy Antalis


Rekomendowane odpowiedzi

Zapiekanka

2 łyżki oliwy
25 g masła
1 starta marchewka
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 posiekana szalotka
puszka fasoli czerwonej
500 g wołowego mięsa mielonego
1 mini kostka przyprawowa Smażona cebula Knorr
1 kg tłuczonych ugotowanych ziemniaków
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka śmietany 36%
200 ml mleka
2 szczypty startej gałki muszkatołowej
pieprz i sól
100 g startego sera

1. W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj startą marchewkę i smaż 2 minuty. Wrzuć czosnek, cebulę i szalotkę. Smaż 2 minuty
2. Dodaj mięso mielone i smaż ok. 5 minut, cały czas mieszając widelcem, żeby mięso nie zbiło się w grudki.
3. Dopraw pieprzem i mini kostką przyprawową Smażona cebula Knorr. Wymieszaj. Przełóż do przeźroczystej foremki do zapiekania.
4. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z rozpuszczonym masłem, śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
5. Ułóż ziemniaki na mięsie o fasoli, wyrównaj szpatułką. Posyp serem.
6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut.

http://img399.imageshack.us/img399/8884/dsc02494hw1.jpghttp://img169.imageshack.us/img169/372/dsc02495ri8.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Cześć, cały czas zaglądam tutaj i już nawet wypróbowałam kilka dań i są pyszne, właśnie w niedzielę zrobiłam sałatkę z kurczakiem, ryżem, ananasem z sosem curry i jest extra. 3 maja mamy chrzciny naszego synka, więc przydadzą mi się fajne przepisy. Na pewno zrobię tą sałatkę i piersi z pieczarkami, zapiekane serem, ale potrzebuję jeszcze jakiś przepisów na mięska, które się w miarę szybko przyrządza, więc liczę na Twoją pomoc. Pozdrawiam Asia

Odnośnik do komentarza

astra192 witam "koleznake po fachu" :)
misia85 chodzi Ci o mieska ktore mozna by potem pokroic na patere czy do obiadku ?
Do tego i tego nadaje sie schab po sztygarsku,schab ze sliwka,Schab pieczony z jablkami.

Schab pieczony

Składniki:
schabu
mleko
czosnek
cebula
kwasne jabłka
sól, pieprz
majeranek

Sposób wykonania:
Czosdnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią. Piec około 2 godzin co jakiś czas smarując go mlekiem. Po około 1 1/2 godziny dodać obrane i pokrojonr kwaśne jsabłka i cebulę. Powstalą z nich masą natrzeć dokładnie upieczony schab i pozostawić do wystygnięcia.

P.S.Jablek daje 3-4 wieksze by bylo co "wcierac". Zazwyczaj powstala papke po prostu nakladam na miecho i czekam az "zastygnie".

Schab nadziewany śliwką

Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- suszone sliwki ok. 15 dkg
- przyprawy wg uznania (wegeta, pieprz, papryka ostra, goździki, gałka muszkatałowa),
- oliwa,
- czosnek

Jak przyrządzić?
Schab obmyć, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki,natrzeć czosnkiem,opruszyć przyprawami, nasmarować oliwą owinąć alu. folią i tak pozostawić w lodówce na ok 12h im dłużej tym lepszy aromat mięsa. Następnie rozgrzać piekarni 180 st. schab przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem piec ok 1,5h od czasu do czasu obracać,na ok. 15 min. przed końcem ściągnąć pokrywke w celu przyrumienienia skórki.

P.S.Schabik szybciej sie upiecze i bedzie delikatniejszy jak przed wlozeniem do lodowki mieska posypiesz je dodatkowo sola peklujaca lub do zmiekczania mies :).Ja jak robie to na obiadek to podlewam jeszcze sliwowica :) a do sosu dodaje sloiczek Uncle Ben's Pikantna Śliwka z Bordeaux.

http://www.winiary.pl/image.aspx?fileID=564&width=298&height=207

Schab po sztygarsku

ładny kawałek schabu (około 1 kg)
30 dag kiełbasy o czosnkowym smaku ( lub np. śląskiej)
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
2 cebule
sól
pieprz
słodka papryka
kminek
olej
250 ml wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego

Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat. Natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką i roztartym czosnkiem, pośrodku ułóż kiełbasę (obraną z osłonki) lub kabanosy. Teraz zwiń schab w roladę, mocno obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej olej, włóż roladę i mocno zrumień z każdej strony (odwracając roladę, staraj się jej nie nakłuwać, bo wypłynie sok i mięso będzie suche). Wlej bulion lub wywar warzywny, brytfannę przykryj. Mięso duś około 30 minut na średnim ogniu. Potem odkryj, obłóż mięso cząstkami cebul i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. Co jakiś czas skrapiaj schab wypływającym sosem, a w razie potrzeby wodą albo bulionem. Po 20 minutach pieczenia posyp roladę kminkiem. Gotowy schab wyjmij i pokrój w plastry.

Tak to wyglada:
http://ugotuj.to/im/9/3307/z3307929M.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Potrawka z parówek

Składniki:

- 6 parówek,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasolki,
- 2 małe cebule,
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
- koperek ( swiezy lub suszony )
- chili,
- sól,
- pieprz

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę wraz z parówkami pokrojonymi w kostkę. Na ogniu zostawiamy przez około 5 minut, aż cebula i parówki nabiorą ładnego koloru.Następnie dołączamy kukurydzę i czerwoną fasolkę wraz z zalewą, z której utworzy się później sos.Wszystko dusimy pod przykryciem ok 15 min, czasami mieszając.Pod koniec przyprawiamy chili w proszku ( nie za dużo, ok. pół łyżeczki ); solą i pieprzem.Dodajemy koperek - wg uznania.

Mozna podawac z ryzem lub pieczywem.

http://img90.imageshack.us/img90/4973/dsc02528oo4.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Kiedys znalazlam w necie-po sprawdzeniu go to danie czesto gosci na naszym stole :) Jutro fotka bedzie :)

Zapiekanka musztardowa

Składniki
2 filety drobiowe
1 musztarda Sarepska
2 duże cebule
4 duże ziemniaki
1 śmietana homogenizowana (mała) chyba najlepiej 18 % lub 12 %
ser żółty
sól, kminek
przyprawa do ziemniaków

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuczszem.Piersi pokroić w kawałki obtoczyć w musztardzie i układać na dnie naczynia.Cebulę pokroić w półtalarki i ułożyć jako nastepną warstwę.Jako następne ułożyć surowe ziemniaki pokrojone w talarki. Posypać solą, kminkiem i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki znowu przychodzi warstwa cebuli.
Ostatnią warstwę zalać śmietaną.A na to starkowany ser.Piec ok 60-70 minut w temp.200C. Ostatnie 20 minut piec bez przykrycia żeby ser ładnie się przyrumienił
P.S.Ja do muszdardy dodaje jeszcze troche majonezu dla złagodzenia smaku.Trzeba tez uwazac bo czasem za duzo sosu sie robi ale to niestety zalezy chyba od jakosci smietanki a na to wplywu nie mamy.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

A to serwuje dzis na obiadek.Znalazlam w necie - bardzo dobre .

Schab ponoć po cygańsku

Składniki

8 kotletów ze schabu,
3/4 kg marchwi,
1/2 kg cebuli,
30 dkg sera żółtego,
3-4 łyzki majonezu,
pieprz,
wegeta

Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawic solą, pieprzem, wegetą. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab. Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem. Piec 2 godz. przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godz. bez folii.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciężko jedynie wytrzymać 2 i 1/2 godz. pieczenia, bo zapach jest obłędny.

Ja na sam dol dodaje jeszcze ziemniaki krojone w plastry i mamy danie jednogarnkowe :Psoty:

http://img145.imageshack.us/img145/7660/dsc02717lc6.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Ale masz fajne hobby, mogłabyś mnie troszkę zarazić? Dla mnie pierogi to ogromny problem... może masz jakiś fajny przepis? Najlepiej taki, żeby sam się ugotował:gotowanie:
Tymczasem dzięki za super książkę kucharską... rewelacja!:bardzoglodny:Dobry pomysł to połowa sukcesu!

http://www.suwaczek.pl/cache/545ce0df7a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/4eb0aee931.png
+28 kwietnia 2008 Julcia wróciła do Nieba:Aniołek:

Odnośnik do komentarza

Tilapia z warzywami

-1 kg filetow z tilapii
-05, kg ziemniakow
-150g pieczarek
- ok 2 cebule
-1-2 papryki ( moga byc roznokolorowe)
-4 pomidory lub puszka w zalewie
-oliwa
-starty ser
-sol pieprz
-oregano

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na polmiekko ok 15 minut.Ostudzamy.Filety przyprawiamy sola i pieprzem.Zimne ziemniaki obieramy i kroimy na polcentymetrowe plastry.Naczynie do zapiekania smarujemy oliwa i wykladamy ziemniaki.Na ziemniaki filety,posiekana cebule,pieczarki i papryke ( jarzynki mozemy wczesniej podsmazyc na oliwie ).Pomidory z puszki lub obrane i posiekane pomidory swieze kladziemy na papryke.Calosc jeszcze przyprawiamy,skrapiamy odrobina oliwy i wkladamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C.Na kilka minut przed koncem pieczenia calosc posypujemy serem.

Uwazam ze w ten sposob mozna przyrzadzic kazda rybke :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Kurczak w sosie jogurtowym

- 2 piersi z kurczaka
- 2 wieksze marchewki
- pietruszka
- por
- pol selera
- 3 lyzeczki curry
- jogurt naturalny
- pol czerwonej papryki
- olej
- koperek
- 2 lyzki ketchupu
- sol, pieprz

Warzywa kroimy w stupki dlugosci ok 2 cm, pora w plasterki,kurczaka w kostke. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa, lekko podsmazamy i wrzucamy kurczaka.Dolewamy troche wody ( mozna dolac bulionu z kostki )i duzimy pod przukryciem.Gdzy warzywa zmiekna dodajemy jogurt wymieszany z curry i ketchupem.Chwile jeszcze razem dusimy, pod koniec dodajemy koperek i finito - podajemy z ryzem lub bialym pieczywem

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

KOTLECIKI Z CUKINII

Składniki:
* 1 kg cukinii
* 2 jajka
* vegeta
* maka pszenna
* olej do smazenia
* ser zolty ( il. wg uznania )

Przygotowanie:
Cukinie obrac i zetrzec na tarce o grubych okach. Doprawiamy sola i wykladamy na sito by cukinia puscila sok.Po tym czasie dodajemy jajko, straty ser, jesli masa jest zbyt rzadka mozemy dodac maki.
Na patelni rozgrzewamy tluszcz i lyzka stolowa formujemy male placuszki.Smazymy z obu stron.

Dobra rada:
Placuszki sa swietne z gulaszem lub sosem koperkowym :). Do samej potrawy mozna dodac ziola prowansalskie, koperek a nawet przyprawe do kurczaka :)

http://img244.imageshack.us/img244/884/dsc03787si3.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis
KOTLECIKI Z CUKINII

Składniki:
* 1 kg cukinii
* 2 jajka
* vegeta
* maka pszenna
* olej do smazenia
* ser zolty ( il. wg uznania )

Przygotowanie:
Cukinie obrac i zetrzec na tarce o grubych okach. Doprawiamy sola i wykladamy na sito by cukinia puscila sok.Po tym czasie dodajemy jajko, straty ser, jesli masa jest zbyt rzadka mozemy dodac maki.
Na patelni rozgrzewamy tluszcz i lyzka stolowa formujemy male placuszki.Smazymy z obu stron.

Dobra rada:
Placuszki sa swietne z gulaszem lub sosem koperkowym :). Do samej potrawy mozna dodac ziola prowansalskie, koperek a nawet przyprawe do kurczaka :)

http://img244.imageshack.us/img244/884/dsc03787si3.jpg

Uwielbiam te kotleciki tylko ze ja nie dawalam sera zoltego ale nastepnym raze sprawdze jak to z nim smakuje :)

http://piotrunio.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png

Odnośnik do komentarza

antalis :Całus: Twoje przepisy to rewelacja. Przez ostatnie dwa dni ugotowałam już dwie potrawy z Twoich przeepisów a i zanosi się na więcej. Nie dość ze łatwe w wykonaniu to :bardzoglodny: pyyyyyyyszszszneeeee. Mój M skwietował dwa ostatnie obiady takim oto zdaniem "no chociaż jakiś pożytek jest z tego Twojego siedzenia na forum". :sofunny:

dziękuję za pomysły :Podziw:

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...