Skocz do zawartości
Forum

Przepisy Antalis


Rekomendowane odpowiedzi

WITAM
Gotowanie to moje hobby :Śmiech: Uwielbiam piec, smazyc, gotowac itp. :Oczko: I powiem nieskromnie ze nawet mi to wychodzi :Nieśmiały: Tutaj jesli pozolicie bede zamieszczac moje SPRAWDZONE pzrepisy na rozne potrawy :) No to zaczynamy :

Na pierwszy rzut zaproponuję bardzo proste i bardzo pyszne "kotlety" drobiowe Bardzo ekonomiczne danko :

WERSJA Z MUSZTARDĄ
Składniki:

*4 piersi z kurczaka
*2 jajka
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*2-3 łyżki ostrej musztardy
*Vegeta do smaku
*pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka zmielić, dodac pozostałe skłądniki i dobrze wymieszać.Wstawić na ok 1 godz. do lodówki.Kłaść łyżką na rozgrzany olej.Piec z obu stron.

WERSJA Z MAJONEZEM

Składniki:

*4 piersi z kurczaka
*4 łyżki mąki pszennej
*4 jajka
*4 łyżki majonezu
*sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka zmielić, dodac pozostałe skłądniki i dobrze wymieszać.Wstawić na ok 1 godz. do lodówki.Kłaść łyżką na rozgrzany olej.Piec z obu stron.

POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO
Składniki:

*0,5 kg mięsa mielonego
*30 dag pieczarek
*2-3 cebule
*2 kolorowe papryki
*1 por
*puszka kukurydzy
*torebka sosu "bolonese"
*szczypta chili

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć.Sos przygotować wg opisu na opakowaniu, reszte składników podsmażyć na oleju a potem połączyc z sosem i kukurydzą.Doprawić do smaku. Podawać z ryżem , pieczywem lub makaronem

"SZTYWNA" SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki:

*ugotowana marchew ( pokrojona w kostkę )
*cebula drobno pokrojona
*jajka na twardo ( pokr.w kosteczkę )
*puszka groszku
*puszka kukurydzy
*fasola z puszki
*seler ze słoika
*duży majonez
*żelatyna ok 50 g
*ocet ok 50ml
*ogórki konserwowe
*papryka konserwowa
*wędlina
*150 ml wody

Przygotowanie:

Jarzynki drobno pokroić w kosteczkę, wymieszać, dodać DUŻĄ ilość majonezu i ocet.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy się ochłodzi dodać do jarzyn i wymieszać dokładnie.Włożyć do formy wyłożonej folią aluminiową i wstawić do lodówki by stężała.

Fajne kolorowe danko, dość efektowne a przy tym smaczne .

KOTLETY Z INDYKA

Składniki:

1 kg piersi z indyka,
10 dag szynki,
10 dag żółtego sera,
duży strąk papryki (świeżej lub konserwowej),
jajo,
łyżka ziaren sezamu,
tarta bułka,
jarzynka,
sproszkowana papryka,
sól

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć solą, jarzynką i papryką. Szynkę, ser i paprykę pokroić w paski, poukładać na każdym plastrze mięsa. Złożyć plastry na pół, spiąć brzegi, obtoczyć w jaju, następnie w tartej bułce wymieszanej z sezamem i usmażyć jak kotlety. Podawać z ziemniakami pieczonymi i surówką, np. z selera naciowego.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Kociołek czyli "pieczonki"

Składniki:

- 1-1,5kg ziemniaczkow,
- 3 duze cebule,
- boczek wędzony (wg uzniania),
- ser zółty ok. 20 dkg,
- przyprawy: papryka ostra,papryka słodka, sól, przyprawa do ziemniaków,
- łyżka masła,
- na sos czerwony: połączenie przypraw dowolnych z łyżeczką oliwki i przecierem pomidorowym.

Przygotowanie:

Obrane zmieniaczki tniemy na cienkie plastry do tego cebulke na krążki, boczek w listki gurbosci dowolnej, serek rowniez w plasterki (czesc serka odkładamy na potem) Tak przygotowane produkt układamy w otłuszczonym naczyniu żaroodpornym w kolejności: warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, ser zółty, papryka ostra, słodka i od nowa, warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, serek, papryka ostra, słodka i tak do samej góry. Jako ostatnią wartstwę układamy ziemniaczki. I juz tylko do piekarnika: zapiekamy ok. 1 godz. w temp. 180-200°C. Po godzinie na górna warstwę ziemniaczków dajemy reszte sera żółtego oraz sos czerwony. Zapiekamy jeszcze przez chwilkę z otwartym naczyniem tak aby odparowala woda z zmieniaczków.

Ciasto cebulowe

Składniki:

25 dkg mąki
1 szt żółtka
8 dkg masła
75 ml zimnej wody
1 kg cebuli
3 ząbki czosnku
20 dkg wędzonego boczku
1 łyżka mąki
300 g śmietany
2 łyżeczki ostrej musztardy
3 szt jajek
1 żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek

Przygotowanie:

Do mąki dodać żółtko, posolić, obłożyć kawałkami zimnego masła, posiekać całość nożem, szybko zagnieść ciasto dodając zimna wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię i na 45 min. włożyć do lodówki.Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na patelni, lekko rumieniąc. Dolać olej, rozgrzać go. Dodać cebulę i przesmażyć na szklisto (patelnia ma być większa, aby ten kilogram móc mieszać swobodnie). Na koniec dać posiekany czosnek, posypać mąką i chwilę smażyć, mieszając i uważając, by mąka się nie przypaliła. Odstawić z ognia i wystudzić.
Śmietanę wymieszać z jajami , żółtkiem surowym, musztardą i przyprawami, zalać jeszcze ciepłą cebulę. Przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. i wyłożyć spód i boki tortownicy ( średnicy 28 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Nałożyć masę cebulową i wstawić do piekarnika. Piec około godziny w 200 st. Podawać na ciepło. Jak się zazłoci to farsz trzyma się i można to kroić jak kawałki tortu.
Danie jest bardzo sycące. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Dobre jako przekąska do piwa

Lody domowe

Składniki :

2 szklanki słodkiej kremówki,
jajo,
2 żółtka,
pół szklanki cukru.

Dodatki:
po łyżeczce posiekanych orzechów i migdałów,
po pół łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej i rodzynków,
łyżeczka kakao lub startej czekolady,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
kilka łyżek zmiksowanych owoców lub przecieru owocowego

Przygotowanie:

Jajo i żółtka ubić do białości na parze. W osobnym naczyniu ubić na krem schłodzoną śmietankę, delikatnie wymieszać z jajami. Podzielić masę na cztery części. Jedną wymieszać z posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Drugą porcję połączyć z kakao. Trzecią - z kawą rozpuszczalną, a ostatnią z owocami lub przecierem owocowym. (Kawę i kakao najpierw rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić). Lody włożyć do osobnych pojemników i zamrozić. Podawać w pucharkach.

Naleśniki nadziewane farszem meksykańskim

Składniki

8 gotowych naleśników,
450g mięsa mielonego,
2-3 łyżki oleju,
400g sosu Uncle Ben’s® meksykańskiego chili,
200g ugotowanej czerwonej fasoli z puszki,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
sól

Przygotowanie:

Na patelni podgrzej olej i usmaż mięso mielone. Przysmażone mięso rozdrobnij na mniejsze kawałki. Odstaw na bok. Na drugiej patelni podsmaż na oleju poszatkowaną cebulę na złocisto. Zmniejsz płomień i dodaj sos meksykański chili Uncle Ben’s®. Następnie dołóż osączoną fasolę oraz rozdrobniony czosnek. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj i podgrzej całość. Przypraw do smaku solą. Tak przygotowany farsz zagęść nieco, wsypując tartą bułkę. Wymieszaj i chwilę jeszcze gotuj. Gdy farsz nieco ostygnie, napełniaj nim naleśniki.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Prosty gulasz

40-50 dag mięsa gulaszowego,
35 dag pieczarek,
3 ogórki kiszone,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
sos grzybowy w proszku

Przygotowanie:

Mięso pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć. Posolić, dodać trochę pieprzu i papryki. Dusić aż mięso będzie miękkie co jakiś czas podlewająć wodą.Sos - gotowiec z torebki przygotować wg pzrepisu na opakowaniu i dodac pod koniec. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.

PRZEPIS NA PIKANTNĄ SAŁATKĘ Z FASOLĄ
Sałatka dla tych, co lubią 'piekło w gębie'

Składniki:

1 saszetka ryżu
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki kukurydzy
oliwki
przyprawa meksykańska
zioła prowansalskie (zamiast lub oprócz przypraw meksykańskich, by sałatka była bardziej aromatyczna)
pieprz kajeński
majonez
musztarda
kurkuma

Gotujemy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (nada to ryżowi piękny żółty kolor). Kukurydzę, fasolę i oliwki odsączamy z zalewy i mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy przyprawami i mieszamy z majonezem z 2 łyżeczkami musztardy.

CEBULOWE CHIPSY

cebule
woda
jajko
maka pszenna
Vegeta
olej do smazenia

Przygotowanie:

Cebule kroimy w talarki, z wody,maki jajka zrobic ciasto ( konststencja jak na nalesniki) dodajemy Vegety.Potem talarki moczymy w ciescie ( można pozdielic na takie krązki beda lepiej wygladac takie pierscionki ) i wrzucamy an gleboki olej.Smazymy az sie zezłocą.Potem wykladamy na papierowy reczniczek zeby tłuszcz odciekł.Mozna potem posypac papryka ostra lub innymi przyprawami jakie Wam tylko przyjda do głowy.Swietne do piwa

Sałatka z zupek chińskich

Składniki:
*1 łagodna zupka chińska
*1 ostra zupka chińska
*2 podwójne piersi z kurczaka
*kapusta pekińska
*puszka groszku
*puszka kukurydzy
*słoik papryki konserwowej (600 ml)
*3 jajka
*majonez
*sól
*pieprz

Sposób wykonania:
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 woreczek ryżu (1/2 szklanki)
1 puszka kukurydzy
25 dag ogórków konserwowych (3-4 sztuki)
1 cebula
majonez
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Z tuńczyka odlać olej i podzielić go na mniejsze części. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i cebulę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

PAPRYKA Z FARSZEM Z KURCZAKA I RYŻU

Składniki ( na 4 porcje)
*4 papryki
*ugotowany ryż ( il. zalezna od wielkości papryk )
*400g mielonego filetu z kurczaka
*2 pomidory
*po 3-4 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
*4 łyzki masla
*sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z papryki odkroic wierzch i usunąć gniazdka nasienne.Ryz wymieszac z mielonym miesem,pokrojonymi pomidorami, groszkiem i kukurydza.Farsz doprawic do smaku.Napełnic farszem papryczki i przykryć wczesniej odcietymi "czapeczkami".W wysmarowanej maslem zaroodpornej formie umiescic papryczki,podlac kilkoma łyzkami wody.Piec ok 40 minut w temp. 200 stopni.

Kuskus z pieczarkami

• szklanka kuskusu
• 50 dag pieczarek
• 2 cebule
• szklanka zielonego groszku
• 2 łyżki maggi w płynie
• łyżka margaryny
• łyżka oleju
• pęczek natki
• sól
• pieprz

Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w plasterki, włożyć na mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu). Gdy grzyby odparują, dodać margarynę i zrumienić je. Osobno podsmażyć cebulę na łyżce oleju. Ugotować kuskus w wodzie z dodatkiem maggi (wg przepisu na opakowaniu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodać pieczarki, groszek i cebulę.

Ok narazie tyle bo maly wstal.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Ciesze sie ze sie podoba :) W miare mozliwosci postaram sie tez wklejac moje zdjecia potraw :) A i sorx ze nie wszystko w jednym poscie ale jednego mi zjadlo i wole teraz po kilka przepisow w jednym poscie.

Leczo z kiełbasą
• 75 dag papryki
• po 50 dag cebuli i pomidorów
• po 25 dag parówek i kiełbasy
• 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• ostra sproszkowana papryka
• sól

Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki

"Dziuwecz" z drobiu

Składniki :

• 250 g ryżu
• 350 g kurczaka
• 150 g cebuli
• 1/2 szklanki oleju
• 100 g zielonej papryki
• 150 g pomidorów
• 250 g fasoli szparagowej
• niewielki bakłażan, cukinia lub kabaczek
• łyżeczka słodkiej mielonej papryki
• sól i pieprz
• szklanka śmietany

Cebulę pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Oczyszczone mięso (pokrojone w drobne kawałki), zieloną paprykę i ziemniaki, fasolę szparagową i bakłażana pokroić w sporą kostkę i poddusić razem z cebulą na szerokiej patelni. Dodać ryż, mieloną parykę, pieprz,sól i zalać niewielką ilością wody, tak aby woda przykryła wszystko. Zagotować.
Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Na powierzchni poukładać pomidory i zapiekać w piekarniku jeszcze około pół godziny w temperaturze 200 st. C. Podawać na gorąco w tym samym naczyniu.

Kolteciki mielone z indyka

Składniki:

Przepis na 12 średnich kotlecików:
mięso mielone z indyka 800 g
ogórek konserwowy 3 szt
marchewka 200 gram
groszek 100 gram
masło roślinne, np. DELMA do kanapek 1 łyżka
przyprawy (ziarenka smaku, pieprz,oregano,zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

1. Ugotować marchewkę i groszek ( pokrojone w kosteczki )
2. Pokroić na kostki ogórki konserwowe
3. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem , pokrojone ogórki konserwowe , przyprawy i dobrze całość wymieszać .
4. Z wymieszanego mięsa formujemy kotleciki (na grubość ok. 2,5 cm) i posypujemy je oregano
5. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką DELMY
6. Wkładamy na rozgrzaną patelnię kotleciki (na mały ogień )
7. Po ok. 4 minutach na patelnię dolewamy ok. 1/3 szklanki wody i niech się nam to dusi.

Kotlety smażymy - dusimy po obu stronach. Gdy woda wyparuje to dolewmy nowej aż nam się usmażą.

Zupa kukurydziana (prosta i szybka i smaczna )

1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów (najlepiej od razu krojonych)(mogą też być 2 świeże)
1 cebula
3 łyżki oleju
600 ml bulionu drobiowego
sól
pieprz mielony

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku. Po paru minutach (można też od razu ) wrzucamy pokrojone i obrane pomidory. Dusimy przez kilka minut (aż cebula zmięknie). Następnie wrzucamy odsączoną kukurydzę i podlewamy to wszystko bulionem. Gotujemy przez chwilę. Doprawiamy. GOTOWE!!!

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Pieczeń wieprzowa w cebulowo-serowej panierce

Składniki
1 - 1,20 kg wieprzowiny (schab, szynka, łopatka)

Panierka:
250 g cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki keczupu
250 g utartego żółtego sera np. Gouda
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
zioła suszone lub świeże (np. tymianek, majeranek, oregano, bazylia)
sól, pieprz

Mięso natrzeć solą i pieprzem. Wstawić na godzinkę do lodówki.
Następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Podlać wodą.
Piec w piekarniku przez ok. 1,5 h w 200 stopnich pod przykryciem podlewając od czsu do czasu sosem spod pieczeni.
Przygotowanie panierki:
Cebulę obrać, pokroić w paseczki i udusić na maśle. Nie powinna zbrązowieć.Następnie cebulę zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Dodać żółtko, keczup, śmietanę i wymieszać dokładnie.Dodać do masy zioła i starty ( na tarce o małych oczkach) żółty ser. Pieczeń wyjąć z piekarnika (po tych 1,5 godzinach) i na wierzchu rosmarować panierkę.
Wstawić do piekarnika już bez przykrycia i piec do zrumienienia się panierki.

Bigos bez kapusty

Składniki:
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków kiszonych
1/2 kg marchwi
25 dag papryki czerwonej
25 dag boczku
25 dag kiełbasy
20 dag przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

Pieczarki pokroić w słupki, a cebulę, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnię i smażyć.
Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić również w kostkę i smażyć na osobnej patelni.
Gdy wszystko się podsmaży, przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić ok. 40 minut.
Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

Ryz z kurczakiem wędzonym

2 torebki ryżu
2 średnie udka z wedzonego kurzczaka
1 puszka kukurydzy
4 ogórki konserwowe
2 czerwone papryki
majonez
sól pieprz

Mozna dodac:
puszke czerwonej fasoli
ananasa z puszki

Ryz gotujemy, studzimy.Udka obieramy i miesko kroimy na małe kawałki lub "rwiemy".Dodajemy kukurydze i pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Składniki
Puszka tuńczyka w oleju,
świeży ogórek,
czerwona papryka,
5 dag sera edamskiego,
5 czarnych oliwek, ząbek czosnku,
1/3 szklanki oliwy,
pół łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu

Tuńczyka osączyć z oleju. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ser pokroić w słupki. Przygotować sos: w zakręcanym słoiczku dobrze wymieszać (potrząsając) oliwę, wyciśnięty czosnek, musztardę, sól, pieprz.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Chcialam dodac ze czesc przepisow jest z netu, troszke zmodyfikowane ale kazdy sprawdzony :)

kurczak z kukurydzą

Skłądniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka albo 2 podwójne
1 puszka kukurydzy
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, ostra papryka (ok. 1 łyżeczki), bazylia (tyle samo), olej do smażenia

Piersi pokroić w nieduże kawałki. Posolić je, popieprzyć, posypać papryką i bazylią. Pilnować aby kawałki kurczaka były w miarę równomiernie obtoczone w przyprawach! Rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka (3-5 minut). Na patelnię, na której smaży się kurczak wlać całą zawartość puszki z kukurydzą (tak-płyn też!) Całość dusić aż połowa tego płynu odparuje.
W osobnym kubeczku lekko posolić śmietanę, dodać ją do składników na patelni, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
Serwować z ryżem lub pieczywem.

Ziemniaczane paluszki w sosie warzywnym

Składniki:
- 400g sosu Uncle Ben’s® farmerskiego z cukinią,
- 350g piersi kurczaka,
- ¾ kg ziemniaków – równej wielkości,
- 1 szklanka startego sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 3-4 łyżki mąki,
- 1 małe jajko,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

1) Starannie umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach z odrobiną soli. Po ostygnięciu obierz i przepuść je przez praskę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, żółty ser i roztrzepane jajko. Dosypując mąkę ( 2 – 3 łyżki) zagnieć ciasto na paluszki. Powinno być dość spoiste. Dopraw je solą i pieprzem.
2) Pierś kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Otocz w mące i obsmaż na gorącym oleju z obu stron. Dodaj sos farmerski z cukinią Uncle Ben’s® i pozostaw na małym ogniu przez 10 min. Obróć mięso po kilku minutach na drugą stronę.
3) Z kawałków przygotowanego ciasta wyrób dłońmi paluszki (wielkość wg własnego uznania). Otocz je w mące i smaż z obu stron na złocisto na mocno rozgrzanej patelni. Przewracaj na drugą stronę starannie, gdyż ciasto jest delikatne.

SZYBKIE PTASIE MLECZKO BEZ PIECZENIA

Składniki ( na srednia tortownice ):
opakowanie biszkoptów ( najlepiej okragłych )
puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
owoce np. brzoskwinie z puszki, ananas lub kto co lubi
trzy galaretki ( arbuzowe sa pyszne:Oczko: )

Przygotowanie:
Biszkopciki układamy na spodzie tortownicy jedna warstwa ( mozna tez po bokach-zeby sie trzymały smarujemy je np.delikatnie masełkiem).Dwie galaretki rozpuszczamy w wodzie (bierzemy jej polowe mniej niz na opakowaniu)i studzimy ,mleko wlewamy do garnka ( dosc wysokiego ) i miksujemy do uzuskania dosc gestej piany po czym powoli dolewamy galaretki ciagle miksując ( mozemy dodac rowniez czasteczki owoców ).Gdy mleko dobrze połączy sie z galaretkami otrzymana piane wlewamy do tortownicy na biszkopty.Calosc wkladamy do lodówki.W miedzyczasie rozpuszczamy jedna galaretke - moze byc inny smak niz dodane do masy.Kroimy owocki ktore ułozymy i zalejemy galaretka co czynimy jak mleczko stezeje nam w lodówce. Teraz wystarczy tylko poczekac az galaretka nam stezeje i ... SZAMAMY

GULASZ Z RESZTEK

Składniki:

mięso (kurczak, kiełbasa itd),
cebula,
marchewka,
pietruszka,
seler,
groszek,
fasolka moze byc z puszki ,
papryka,
pomidor,
czosnek,
przyprawy

Sposób przyrządzenia:

Mięso podsmarzyć na tłuszczu, dodać sporo pokrojonej cebuli, wszystko to razem zeszklić, następnie dolać wody (wedle uznania) i dodać wszystkie pokrojone składniki (co mamy w domu), ugotować. Pod koniec gotowania dodać czosnek, doprawic do smaku i zaprawić zasmażką.

Roladki z mielone z grzybowym farszem

miesko mielone,
suszone grzyby ( namoczone wczesniej w wodzie )
3 jajka
cebula
serk topiony z pieczarkami
przyprawy
czosnek

Do miesa mielonego dodałam pieprz, przyprawy wg. uznania, czosnek drobno posiekany. Cebulke zrumienilam i dodałam grzyby , po ok 10 minutach dodałam 2 jaaka i zrobilam z tego jajecznice ale taka bardzo scieta. Z mielonego zrobilam takie płaty , na srodku ulozyłam pare "plasterkow" topionego serka a na serek wczesniej wspominana jajecznice.Wszystko "zapakowałam" jak rolade. Posypalam słodka papryka i własnie smaze na margarynce Podlewam to woda spod tych suszonych grzybków :)

C.D.N

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

KULKI TIRAMISSU

Z tego przepisu wychodzi okolo 30 kulek wielkosci mniejszych orzechow wloskich.
Mozna od razu robic wlasciwie podwojna porcje, bo znikaja w mgnieniu oka!

Składniki:

2 lyzki kawy rozpuszczalnej
130-140g podluznych biszkoptow
250g serka mascarpone
1 lyzka cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
3 lyzki, lub troche wiecej, alkoholu (np. amaretto czy likier kawowy)
gorzkie kakao do otoczenia kulek.

Kawe rozpuszczamy w 8 lyzkach wrzacej wody, mieszamy, studzimy.
Mozna do tego dodac dodatkowe 3-4 lyzki alkoholu - jak kto lubi.
Biszkopty rozdrabniamy, jesli nie macie przyrzadu rozdrabniajacego, polecam walek, a biszkopty wlozyc do woreczka foliowego...
Nastepnie mieszamy biszkopty z ostudzona kawa i odstawiamy na 15-20 minut - niech sie przegryzie.
Mascarpone, cukier puder i waniliowy oraz alkohol miksujemy, a potem dodajemy do tego kawowe biszkopty i mieszamy.
Z masy tej formujemy kulki wielkosci mniejszego orzecha wloskiego i uzywamy kakao, zeby je obtoczyc. I do lodowki... smakuja bowiem najlepiej po nocce w lodowce

Przepis dosc pracochłonny ale jaki efekt:Oczko: Moja mama robi to czasem na świeta :Śmiech:
Rolada serowa

Składniki:
ser EDAMSKI 1/2kg,
łyżka masła,
2 serki topione kremowe,
10 dag pieczarek,
2 ogórki kiszone lub konserwowe ( co kto lubi),
1 mała cebulka (jeśli ktos nie lubi mozna zastąpić 3 ząbkami czosnku lub w ogóle zrezygnować),
3 marynowane czerwone papryki,
pół papryki świeżej zielonej,
pół papryki świeżej żółtej,
10 dag aromatycznej kiełbasy,
natka pietruszki lub koperku lub jedno i drugie.

Jak przyrządzić?
Ser edamski wkładamy do foliowego worka, worek szczelnie zawiązujemy (ale uwaga, ser w worku musi mieć "przestrzeń życiową") i wstawiamy do garnka z zimną wodą, włączamy gaz i tak długo podgrzewamy, aż ser stanie sie miękki, tak bardzo, by dał się bez problemu formować. BARDZO miękki jednym słowem.
Kiedy ser się podgrzewa (to potrwa ok. pół godziny na wolnym ogniu) kroimy pozostałe składniki w drobniutką kostkę, pieczarki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 min., odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
W rondlu, na małym ogniu rozpuszczamy łyżkę masła i dwa serki topione, mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Kiedy masa jest gotowa wrzucamy do niej pokrojone wcześniej w drobną kostkę składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili, itp. Im ostrzej - tym lepiej. Mieszamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Kiedy ser edamski jest juz całkiem miękki, ostrożnie wyjmujemy worek foliowy z garnka, ser przekładamy na stolnicę i jak najszybciej rozgniatamy rękami na placek mniej więcej 1,5 cm grubości. Przekładamy z rondla pozostałe składniki na placek i rozsmarowujemy dokładnie na powierzchni. Teraz najtrudniejsza część całego przedsięwzięcia: musimy ostrożnie zwinąć całość w roladę, pilnując, by nadzienie nie wypłynęło ze środka. Pomagając sobie nożem przekładamy cały rulonik do długiej foremki (jak na struclę makową np.). Wkładamy na całą noc (lub dzień,w każdym razie na ok. 12 godz.) do lodówki. Roladę podajemy pokrojoną w cieniutkie plastry, układamy je malowniczo na drewnianej desce. Rolada jest bajecznie kolorowa i pyszna. Może byc podawana joko przystawka, ale może też " wjechać" z serami. Jak kto woli.

SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA

Składniki:
2 udka lub piersi wędzonego kurczaka
1 puszka ananasa w kawałkach
1 duże jabłko
6 ugotowanych jajek na twardo
1 puszka kukurydzy lub puszka czerwonej fosoli
majonez
sól
pieprz

Opis wykonania:
Kurczaka, jabłko, jajka pokroić w kostkę.Kukurydzę lub fasolkę odcedzić od zalewy. Wszystkorazem wymieszać, zaprawić majonezem iprzyprawami. Sałatkę pozostawić na 30 minut wlodówce, schłodzoną podawać na stół.

NADZIEWANA PIERŚ Z KURCZAKA

ilości nie podaję - bo robię na oko wg uznania:

piersi z kurczaka,
pieczarki,
masło,
ser żółty
rozmaryn.
czosnek,
sol,
pieprz,
przyprawa do kurczaka (jeśli ktoś lubi),
cebula,
wykałaczki

panierka:
mąka,
jako,
bułka tarta

Piersi przekrajamy wzdłóż grubszego boku - trzeba zrobić taką kieszeń,
wnętrze nacieramy czosnkiem, solimy i posypujemy pieprzem, nakladamy kilka listków rozmarynu i łyżeczkę masła.na patelnie podsmażamy pokrojone w maleńką kostkę pieczarki i cebulę - gdy ostygnie dodajemy starty ser.Nadzienie wkładamy do kieszeni w piersi i zamykamy wykałaczkami. Przyprawiamy z wierzchu i obtaczamy w mące, jajku i bułce - smażymy na patelni stopniowo rumieniąc mięso.

CHAŁKI


SKŁADNIKI:

*40g drożdży
*550g mąki pszennej
*pół szklanki mleka
*duże jajo
*2 łyżki masła
*4 łyżki wody (lub trochę więcej)
*2-3 łyżki cukru
*żółtko
*mak lub sezam
*szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło,sol, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

I zdjecie zmojej kolekcji :)
http://img253.imageshack.us/img253/3648/dsc00929ri2.jpg

Jabłkowe piersi kurczaka

składniki
piersi z kurczaka albo indyka - około 3/4 kilograma
3 kwaśne, twarde jabłka
sok jabłkowy - pół litra
masło - pół kostki
czosnek - kilka ząbków
bułka
wędzony boczek - 15-20 dag
sól
pieprz

sposób przygotowania
Piersi delikatnie potraktowac tłuczkiem posypac solą i pieprzem można też dodac przyprawy do kurczaka.

Teraz czas na farsz:
składa się on z posiekanych na drobne kawałki jabłek, posiekanego czosnku, namoczonej i odciśniętej z mleka bułki, soli i pieprzu. Do farszu, by nabrał odpowiedniej lepiącej się konsystencji, dodaję spory kawałek masła i dokładnie mieszam.

W środek plastrów mięsa nakładam tyle farszu, ile się zmieści, by dały się szczelnie zawinąć. Po zawinięciu mięsa, zawijam je jeszcze w cienko pokrojone plastry boczku.Teraz mięso obsmażam na maśle krótko na dużym ogniu. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sokiem jabłkowym, tak mniej więcej do połowy. Naczynie przykrywam i wkładam do pieca na pół godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia, odkrywam naczynie, by mięso na górze się pięknie zrumieniło.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Kurczak w zupie ogonowej

Składniki ( ilosc wg uznania ):
Piersi z kurczaka
pieczarki
zupka ogonowa w proszku
smietana 30%
olej do smazenia
ser zołty ( niekoniecznie )

Piersi kurczaka kroje na kawalki (nie za male), pieczarki tez, kurczaka panieruje w zupie ogonowej winiary (proszek oczywiscie), nastepnie go obsmazam na oleju.Tak przygotowane przekladam do zaroodopornego naczynia warstwami ukladam z pieczarkami (nie smaze pieczarek), wsio polewam smietana .Wstawiam do piekarnika na 40 minut rozgrzanego do ok 180 stopni.

Wołowina po meksykańsku(kurczak)

Składniki
80 dag wołowiny gulaszowej mozna zminic na piersi z kurczaka
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 pikantna czerwona papryczka chili ( lub chili w proszku )
3 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
1 łyżka mąki
1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
2 puszki (po 425 ml) czerwonej fasolki
1 puszka (425 ml) kukurydzy
1 pęczek bazylii (niekoniecznie)

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś w plasterki. Pikantną papryczkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek z cebulą. Następnie zdjąć podsmażony czosnek i cebulę i na tym samym oleju podsmażyć porcjami wołowinę. Następnie dodać czosnek, cebulę i pikantną papryczkę, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką w proszku. Oprószyć mąką i zasmażyć. Podlać mięso szklanką wody, dodać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut. Fasolkę i kukurydzę osączyć, dodać do mięsa, krótko podgrzać. Danie jeszcze raz przyprawić i posypać drobno posiekaną bazylią.

Ja to podaje z kuskusem z pieczarkami na ciepło:Śmiech:

faszerowane papryczki

Składniki:
- 4 duze papryki,
- 2 torebki ryzu,
- 1/2 kg mielonego miesa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 25 dag zmielonego wędzonego boczku,
- 3 cebule usmazone na zloto,
- 1 kostka rosolowa,
- 1 lyzka wegety,
- lisc laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz mielony do smaku,
- koncentrat pomidorowy-sloiczek.

Papryki pozbawic nasion od gory odcinajac tylko zielony ogonek, umyc. Ugotowac ryz, wymieszac z miesem, boczkiem cebula ( wczesniej smazymy na oleju ), kukurydza i groszkiem doprawic do smaku pieprzem i wegeta. Napelnic papryki farszem; w 1 litrze wody rozpuscic kostke rosolowa i koncentrat pomidorowy. W naczyniu ustawic papryki pionowo - zalac zalewa i dodac lisc laurowy i ziele angielskie okolo 5 ziaren. Dusic lub piec w piekarniku okolo godziny koniecznie pod przykryciem.

Ja to przed podaniem na chwile wkladam do zaroodpornego naczynia posypuje duza iloscia sera i podpiekam w piekarniku zeby ser sie roztopil .

Ryba po grecku

Składniki:

* rybka filety np mintaj
* marchewki
* pietruszki
* seler
* groszek z puszki ( ja dodaje )
* maka, jajko, bulka tarta do panierowania ryby ( mozna tylko obtoczyc w mace )
* sol i pieprz
* olej
* koncentrat pomidorowy
* ziele angielskie
* lisc laurowy

Jarzynek tyle ile sie lubi. Najwiecej daje sie marchewki. Warzywa zetrzec na tarce o grubych oczkach i podsmazyc na oleju az zmiekna z lisciem laurowym i zielem ang., mozna odrobien podlac bukionem warzywnym i dusic. Pod koniec dodac pare lyzeczek przecieru i groszek.Doprawic do smaku. Rybke pokroic w paski szer ok 4 cm ( lepiej sie potem nabiera bo duze kawalki sie lamia )posolic i popieprzyc i opanierowac,Smazyc na oleju. Jak juz wszystko gotowe to ukladamy to warstwami w naczyniu zaczynajac i konczac na jarzynkach

P.S Nie zapomnijcie wyjac z jarzynek ziela i lisci :Oczko:

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Szybkie ciasto KUBUS

Biszkopt: ( mozna uzyc gotowego spodu lub biszkoptow :)

4 jaja
6 łyżek mąki, w tym 2 ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku

Postępować, jak przy biszkopcie

Masa I
1l soku typu Kubuś (marchew-brzoskwinia-jabłko)
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 kostki masła

Ugotować budynie na Kubusiu, do gorącego dodawać po łyżce masła (zapobiega zważeniu) i zmiksować. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.

Masa II
0,5l smietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
śmietan fix
3-5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec dodać żelatynę. Masę wyłożyć na przestudzony budyń.

Nawierzch trę gorzką czekoladę, choć w pierwotnym przepisie były herbatniki moczone w mleku i polane polewą czekoladową.

Kurze piersi z piekarnika

składniki:
cebula - 1 szt
majonez - 2-3 łyżeczki
pieczarki - 5-6 szt
pieprz czarny - 2 szczypta
pierś z kurczaka - 1 podwójna
sól - 2 szczypty
żólty ser - 15-20 dag

Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej surowe kotlety.
Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety.
Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi) i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. w temp. 180-190 st.

Podaje z pieczonymi ziemniaczkami .

ziemniaki - dowolna ilosc
olej
przyprawa w proszku do ziemniakow i frytek

Ziemniaki kroje jak na frytki, osuszam, wlewam olej i mieszam tak by kazdy ziemniak "byl mokre" i wsypuje przyprawe do frytek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 40 minut. Co jakis czas sprawdzam czy nie przywieraja i obracam w miare potrzeby. Na 20 minut przed koncem wkładam do piekarnika blache z piersiami z kurczaka z ww przepisu ( ziemniaki ida na spod a piersi sa na gorze ) . A to zdjecie owego danka - wczorajszy obiadek :)

http://img505.imageshack.us/img505/6995/dsc02327cw9.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Sałatka z piersi kurczaka w sosie curry

Składniki:
- 2 ugotowane piersi z kurczaka (około 20 dag),
- 1 puszka kukurydzy (odsączona na sitku),
- 1 puszka anananasa,
- 2,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu.

Sos do sałatki:
- 1 jogurt naturalny mały,
- 4 łyżki majonezu (polecam kielecki lub Winiary),
- 2-3 łyżeczki curry
- oraz do smaku sól, pieprz, papryka czerwona łagodna, 1 łyżeczka musztardy stołowej.

Składniki sosu połączyć w kubeczku, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Gulasz z piersi kurczaka i bananów

Składniki:

- 2 duże piersi kurczaka
- 3 banany
- cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołu królewskiego winiary
- łyżka przyprawy curry
- ostra i słodka papryka
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz

Wykonanie:
Piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę, po czym dokładnie oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Zrumień je na rozgrzanym oleju, przełóż do rondelka, zalej szklanką rosołu, przykryj i duś na małym ogniu 10 minut. Drobno posiekaną cebulę usmaż na reszcie oleju i przełóż do mięsa. Na czystą patelnię wlej odrobinę wody i włóż pokrojone w kostkę banany. Duś na małym ogniu, stale mieszając. Gdy lekko się rozgotują, dodaj curry, szczyptę papryki i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę duś, przełóż do mięsa. Duś pod przykryciem 10 minut. Podawac z ryżem.

Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-curry

Składniki

pierś z kurczaka-jedna podwójna
Papryka czerwona, 2 sztuki
śmietanka 18%-3 łyżki
oliwa z olwek-3 łyzki
sos ciemny do pieczeni knorr-1 szt
przyprawa KEBAB GYROS-szczypta
papryka czerwona słodka-szczypta
curry-szczypta
sól, pieprz-szczypta
zioła prowansalskie-szczypta
Pieprz ziołowy-szczypta

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka oczyścić z błony i opłukać, pociąć na cienkie paseczki w miseczce natrzeć oliwą z oliwek, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ziołami prowansalskimi, przyprawą do kebaba i gyrosa, solą, następnie przykryć i opcjonalnie odstawić do lodówki na jakiś czas ,ale niekoniecznie. Paprykę swieżą posiekać na cienkie paseczki, kurczaka najpierw podsmażyć na patelni do momentu kiedy zbrązowieje następnie zalać połową szklanki zimnej wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać posiekaną papryke i dusić do momentu aż mięso i papryka będą miękkie, doprawić odrobiną curry. Sos ciemny pieczeniowy knorr wymieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do mięsa, śmietane wymieszać w kubeczku z odrobiną gorącego wywaru potem powoli dodawać do całości potrawy. Na koniec wymieszać łyżke mąki z zimną wodą i powoli dodawać do sosu by zgęstniał. Ryż ugotować na sypko z odrobiną curry. Gotowe. Wygląda efektownie jeśli ryż przełożymy do małej miseczki lub filiżanki jako foremki przełożymi na talerz a do okoła zalejemy sosem mięsno paprykowym. Z doświadczenia wiem ,że najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy aromat papryki i curry przesiąknie w kurczaka

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Wrrr ... wcielo mi 2 razy posta. Na dzis narazie koniec z przepisami bo nie bedzie mnie w domu - pierw ide do fryzjera by zmienic swoj image :Spoko: a potem do rodzicow.
Jesli macie jakies pytania to piszcie, chetnie odpowiem. To jest tylko czesc moich przepisów. Nie wie wiem czy wszystko wklejac czy tylko te ciekawsze :Śmiech:

Chyba serio sie tutaj zadomowie :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Ja te kuleczki wkładam pozniej w takie papierowe "ubranka" po babeczkach wiec nie ma sie co sklejac.Sa wystarzcajaco twarde by mozna je formowac - po prostu musisz wyczuc ile dac biszkopcików. Ale jesli dasz do lodowki na talerzu w duzych odstepach to one jakby "przyschna" i nie beda sie tak sklejac.Moja kolezanak obtacza je tez w kokosie co wprawia ze sie nie sklejaja ze soba.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Piersi z kurczaka w chlebku pita

Składniki:
-400 g sosu Uncle Ben’s® Pikantno-słodki smak Maroka ale ja najczesciej uzywam takiego do spagetti slodko-kwasnego
-100 ml oleju arachidowego( uzywam zwyklego z tym ze pierw praze garsc orzeszkow na suchej patelni a potem na tej patelni rozgrzewam olej )
-350 g piersi z kurczaka,
-sok z 2 cytryn,
-4 małe placki pity,
-2 łyżki stołowe pokrojonej kolendry,
-sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z cytryn, dodaj połowę oleju i posiekanej drobno kolendry. 2) Piersi z kurczaka pokrój w paski o długości 4-5 cm. Wymieszaj mięso z przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na 90 min. 3) Po wyjęciu mięsa z lodówki, dopraw je solą i pieprzem. Podsmaż je ze wszystkich stron na pozostałym oleju. Dodaj sos Pikantno-słodki smak Maroka Uncle Ben’s®. Podduś całość ok. 5 min. Dodaj resztę kolendry. 4) Placki pity podpiecz w piekarniku lub podgrzej na suchej, gorącej patelni z obu stron. Rozdziel tak, aby powstała kieszeń. Do środka każdego placka włóż przygotowanego kurczaka w sosie.

Cebulowe piersi
Składniki:
3 piersi z kurczaka,
zupa cebulowa Knorr(najlepsza),
pieprz czarny,
śmietana 30% (średnia)

Jak przyrządzić?
Podsmażyć piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, dodać pieprz. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec ze śmietaną wymieszaną z zupą cebulową-proszkiem (przed dodaniem wymieszać śmietanę z zupą).

Chili Chicky

Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 łyzki oleju,
- 2 puszki pomidorow bez skórki,
- 1/2 bulionu warzywnego,
- zielona i czerwona papryka,
- pęczek dymki,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 papryczka chili (lub w proszku),
- sól, pieprz,
- puszka kukurydzy i czerwonej fasolki.

Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę i usmazyć na oleju z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać pomidory z zalewą, bulion i koncentrat. Dusić na małym ogniu ok. 35 minut. Papryki i dymki pokroić na kawałki, strączki chili w cienkie krążki. Po 35 minutach duszenia dodać papryke i chili do mięsa, a po kolejnych 10 minutach fasolę, kukurydze i dymkę. Jeszcze raz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Ananasowa sałatka z kurczakiem

Składniki
0,5 kg piersi z kurczaka
1 puszka ananasa
1 słoik selera
10 dag orzechów włsokich
majonez
sol
pieprz

Piersi kroimy na kosteczke i smazymy na oleju. Ananasa kroimy i dodajemy do niego kurczaka, rozdrobnione orzechy, seler.Majonezu dodajemy wg uznania. Wszystko doprawiamy do smaku.Najlepiej przygotowac na pare godzin przed podaniem.

salatka z ryzem tunczykiem i warzywami

Składniki
woreczek ryzu,
puszka tunczyka,
3 jajka,
pol papryki czerwonej,zoltej i zielonej,
3 duze ogorki kiszone,
jedna duza cebula,
pol puszki groszku konserwowego,
pol puszki kukurydzy,
majonez,
sol,pieprz

Gotujemy ryz.Ugotowane na twardo jajka i wszystkie warzywa kroimy w kostke.Laczymy ze soba ryz,swierze warzywa i warzywka z puszki.Tunczyka odlanego z oleju dodajemy do pozostalych skladnikow.Przyprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy majonez wedle uznania. Mozna pominac ktores warzywko,ale osobiscie polecam sprobowac przyzadzic salatke wedle przepisu gdyz kazde warzywko dodaje bogatszego smaku i sprawia,ze salatka jest bardziej kolorowa.

Salatka z wędzonym kurczakiem

Składniki
Wędzony kurczak
3 woreczki ryżu
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki konserwowej
puszka kukurydzy
majonez
musztarda
pieprz, sól

Ryż ugotować na pół miękko ( około 15 min.), wystudzić. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Ogórki, papryke pokroić w kosteczke, także dodać do ryżu oraz pozostałe składniki. Wszystko wymieszać i doprawić.

Sałatka meksykańska z tuńczykiem

Składniki
3 puszki tuńczyka w oleju
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka groszku
ok. 2 szklanki fasolki szparagowej ze słoiczka (lub gotowanej al dente)
pół pęczka dymki
1 mała zielona papryka
sól, pieprz
mielona słodka i ostra papryka

Tuńczyka, razem z olejem (chyba że jest go wyjątkowo dużo, wtedy można trochę odlać), mieszamy z odcedzoną na sitku fasolą, kukurydzą, groszkiem i fasolką.
Dodajemy do tego posiekaną dymkę i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną słodkiej i ostrej papryki.

Sałatka makaronowa z sosem keczupowo-musztardowym

Składniki
pół paczki makaronu (najlepiej świderków )
30 dkg kiełbasy podsuszanej (np.Żywieckiej lub Krakowskiej)
4 ogórki kiszone
papryka czerwona
20 dkg sera żółtego
2 pomidory
kukurydza z puszki
szczypior

sos:
1/3 szklanki keczupu
1/3 szklanki musztardy
odrobina soku z cytryny
odrobina oliwy z oliwek
odrobina octu winnego
pieprz,sól

Makaron ugotować al dente.Kiełbasę, ser, ogórki, paprykę pokrioć w słupki, a pomidory w grubą kostkę, szczypiorek drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać.Przygotować sos mieszając keczup z musztardą, a potem stopniowo dodając pozostałe składniki.Powinna powstać gładka, jednolita masa.
Wymieszać wszystko razem.

Sałatka jest najlepsza gdy sosu jest dużo więc jeżeli wyda się Wam zbyt sucha dodajcie więcej keczupu i musztardy.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Gulasz hiszpański

Składniki
80 dkg schabu ( moga byc piersi z kurczaka )
2 łyżki oleju,
2 cebule,
3 pomidory,
strąk czerwonej papryki,
puszka ananasa ,
3 ząbki czosnku,
posiekany swieży imbir lub ok. łyżeczki sproszkowanego,
curry,
sól, pieprz

I moje foto :
http://img507.imageshack.us/img507/4121/dsc02335yx4.jpg

Przepis
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć pokrojone na małe kawałki mięso. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, a obrane pomidory ze skórki w plasterki. Warzywa dodać do mięsa i dusić razem przez 45 min. cały czas doglądając. W połowie duszenia dodać pokrojonego w drobne cząstki ananasa wraz z zalewą. Posypać solą i pieprzem, dodać imbir i curry. Dusić jeszcze przez 5 min. Potrawę podawać z ryżem lub ze świeżym pieczywem

Buritto po mojemu

Składniki:
- pierś z kurczaka,
- mrożonka meksykańska lub inna (mrożone warzywa),
- konserwy: groszek, kukurydza, czerwona fasolka,
- jajka,
- mąka,
- mleko,
- sos w słoiku (meksykański, chiński lub inny),
- papryka,
- sól pieprz

Jak przyrządzić?
pierś kurczaka pokroić w cieniutki paski i podsmażyć na patelni na oleju, zagotować w garnku wodę i wrzycić mrożonkę, po kilku minutach dodać konserwy odcedzone, pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażone kawałki kurczaka z 3 jajek, mleka i mąki zrobić naleśniki gotować farsz w garnku, mieszając aż powstanie paćka i dodac przyprawy, może być trochę musztrady i majonezu naleśnik ułożyć na talerzu, posmarować od wewnątrz majonezem, włozyć łyżkę lub dwie farszu, zawinac naleśnik, na wierzch ketchup i ozdóbka np. liść natki.

Placuszki z piersi kurczaka I

Składniki:

2 piersi kurczaka
3 jajka
3 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg żółtego sera
mała cebulka
świeża pietruszka
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać rozmącone jajka, majonez, mąkę, starty żółty ser, skrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Piec jak placki z obu stron.

Placuszki z piersi kurczaka II

Składniki

4 piersi z kurczaka (połówki)
4 duże pieczarki
połowa papryki czerwonej świeżej
duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego startego na tarce,
2 - 3 jajka

Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane.

Półprodukt i efekt koncowy :) Zdjecia nienajlepsze ale zawsze coś :)
http://img382.imageshack.us/img382/3792/dsc02339vu7.jpghttp://img166.imageshack.us/img166/7004/dsc02341re4.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

No to jeszcze pare poki mały spi :Oczko:

Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

Składniki

pierś z kurczaka-1 podwójna
Miód-3 łyżki
musztarda-2 łyżki
sól-szczypta
Pieprz ziołowy-szczypta
Papryka słodka-szczypta
przyprawa KEBAB GYROS-łyżeczka
zioła prowansalskie-łyżka
chilli-szczypta

Pierś z kurczaka oczyścić z błony,opłukać i pokroić na cienkie paseczki, miód wymieszać z musztardą i przyprawami, kurczaka zalać marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę,(najlepiej na całą noc) kurczaka w żaroodpornym naczyniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po około 30-40 minutach potrawa jest gotowa. Swietnie smakuje z ryżem lub kaszą kus kus.

Sałatka z kurczaka i fasoli

1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
5 jajek
majonez
musztarda
sól
pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem jarzynki. Odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, musztardę i doprawić do smaku.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

SUPER ŚLEDZIE W OCCIE

1 kg świeżych śledzi (zielonych)
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
3 średnie cebule (pokrojone w krążki)
4 łyżki ketchupu pikantnego
ziele angielskie
liść laurowy

Zalewę gotować ok. 5 minut. Śledzie umyć. Pociąć w kawałki i wrzucił do gotującej zalewy. Gotować ok. 6-7 minut. Odstawić na noc.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Ziemniaki zapiekane z serem, szynką lub kiełbasą

Składniki:
3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy
5 szklanek pokrojonych w kostkę ziemniaków
3 szklanki tartego ostrego żółtego sera
1 pokrojona w kostkę cebula
1 pokrojona w kostkę papryka
½ szklanki mąki
1/2 szklanki masła
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli
3 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić, obsączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła dodać cebulę i paprykę, smażyć 5 minut mieszając, wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć z tłuszczu. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę wymieszaną z solą i pieprzem, smażyć mieszając aż cała mąka rozprowadzi się w tłuszczu, nie rumienić. Do zasmażki dodać zimne mleko, podgrzewać mieszając aż uzyskamy sos bez grudek. Sos przelać do miski, dodać szynkę, ziemniaki, cebulę paprykę i ser, wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Pierwsze 15 minut zapiekamy w naczyniu przykrytym pokrywą. Przed podaniem odstawić danie na 15 minut aby stężało.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Gulasz z kurczaka

1 kostka Rosołu Drobiowego
400 g filetów z kurczaka
2 cebule
2 papryki (czerwona i zielona)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
tymianek, pieprz, papryka

Rosół rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Mięso pokroić w kostkę. Cebule, paprykę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule i czosnek, dodać mięso, podsmażyć, następnie dodać rosół drobiowy i paprykę. Dusić 10 minut. Pomidory pokroić, dodać do mięsa razem z sokiem pomidorowym. Dusić kolejne 10 minut. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Piersi z kurczaka inaczej I

50 dkg piersi kurczaka
2 łyżki Przyprawy do zup
4 łyżki kefiru
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki wody

Piersi pokroić w dużą kostkę. Pozostałe składniki wymieszać w misce - powstanie sos. Do sosu dodać piersi i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wlać sos. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso aż będzie miękkie.
Podawać z ryżem.

Piers z kurczaka z pieczarkami i serem topionym

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 6-8 średnich pieczarek,
- ser topiony kremowy - kostka,
- śmietana,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- można dodać również przyprawy do kurczaka.

Pieczarki obieramy ze skorki, kroimy w plasterki, dusimy na oleju 5-10 minut. Nastepnie kladziemy piersi z kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, dodajemy rowniez sol i pieprz. Pod koniec kroimy ser topiony w gruba kostke, dodajemy do kurczaka. Kiedy ser sie roztopi dodajemy smietane, ilosc uzalezniona od konsystencji sosu, jaki chcemy uzyskac.

My foto :
http://img504.imageshack.us/img504/9691/dsc02455yr3.jpg

(Nie)winna pierś z kurczaka

Składniki:
1 podwójan pierś,
1,5 szklanki soku z jabłek,
4 ząbki czosnku,
ostra papryka w proszku,
zioła do drobiu lub prowansalskie,
mąka,
maggi,
olej do smażenia,
kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku.

Jak przyrządzić?
Piersi oczyścić, pokroić na cieńkie kotlety, przyprawić ziołami, papryką i maggi. Odstawić na 30 min.do lodówki. Natkę i szczypiorek posiekać, czosnek pokroić w słupki. Piersi opruszyć mąką. Rozrzać olej na patelni (lub w wyższym rondlu)tak aby spód byłpokryty tłuszczem. Ułożyć na nim mięso lekko obsmażyć z obu stron dodać czosnek jak lekko puści aromat (czosnek) podlać wszystko połową soku (mięso od czasu do czasu odwracać). Jak ilość soku się troche zredukuje, dodać szczypiorek i natkę podlać resztą soku. Doprowadzić do wrzenia.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...