Skocz do zawartości
Forum

Przepisy Antalis


Rekomendowane odpowiedzi

:gotowanie:
Ja dziś zrobiłam "Naleśniki nadziewane farszem meksykańskim" i wyszły miodzio :ok: Smakowały mi baaaaardzo, mążkowi również :36_2_27: Na pewno na tym jednym przepisie nie zakończe swojego gotowania... Chyle czoła Antalis :brawo: Danie palce lizac :36_2_46: :36_2_27:

Odnośnik do komentarza

Na specjalna prosbe wanilijki pare nowych zdobyczy :)

Zapiekanka mięsna na krakersach

Składniki :
1 paczka krakersów
½ kg mięsa mielonego
3 cebule
35 dag sera Chedar
20 dag podsmażonych pieczarek
sól
pieprz
oregano
tłuszcz do podsmażania

Cebule drobno usiekać i podsmażyć na złoto. Do cebuli dodać mięso i smażyć na rumiano. Doprawić solą , pieprzem , oregano . Foremkę do zapiekania ( prostokątną) wysmarować tłuszczem . Na dno położyć warstwę krakersów. Na to wyłożyć ½ mięsa , posypać 1/3 utartego sera .Przykryć następną warstwą krakersów. Jako środkową warstwę położyć pieczarki . Posypać 1/3 sera . Znów położyć resztę krakersów . Jako ostatnią warstwę położyć resztę mięsa i posypać ją serem . Wstawić do gorącego piekarnika ( 180 stopni )na środkową półkę i piec 20-30 minut uważając by ser się nie przypalił .

Roladka z piersi kurczaka z pieczarkami i parówką

Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 cienka parówka
1 cebula
6 pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki koperku
1 jajko
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
Jarzynka lub Vegeta
200 mll wody

Pierś z kurczaka rozklepać na duży płat . Posmarować musztardą . Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie (1 łyżka ) . Pieczarki bardzo drobno usiekane dodać do cebuli i podsmażyć na rumiano . Do podsmażonej cebuli z pieczarkami dodać bułkę tartą , jajko , koperek . Wymieszać . Doprawić pieprzem , jarzynką . Na płat mięsa nałożyć farsz . Na nim położyć parówkę . Zrolować . Związać nicią . posypać mieloną papryką i Vegeta . Obtoczyć w mące . Podsmażyć na umiano ze wszystkich stron na oliwie z masłem .Przełożyć do garnka . Podlać wodą i dusić ok. 40 minut . Roladę wyjąć . Zdjąć nitkę . Przekroić na pół . Sos doprawić ( można dodać łyżeczkę masła , łyżeczkę mąki , łyżkę śmietany, trochę usiekanego koperku lub przecieru pomidorowego wedle uznania ) .

Spiralki z ciasta francuskiego o smaczku prawie pizzy

Składniki :
1 gotowe ciasto francuskie
Ketchup
Oregano
Garść utartego ostrego sera żółtego
Trochę usmażonych na rumiano pokrojonych pieczarek ( odsączonych z tłuszczu )

Ciasto posmarować ketchupem , posypać oregano. Ułożyć na cieście usmażone pieczarki , posypać serem . Ciasto z dodatkami zrolować i pociąć w grube plastry. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia ciasta blaszce i posmarować rozmąconym żółtkiem ( najlepiej pędzelkiem ). Rozgrzać piekarnik ( jakieś 200 stopni ) i piec ok. 25-30 minut aż zrobią się złote .
Wychodzi ok. 8 spiralek.

Uwaga : ostrożnie ze smarowaniem ketchupem , trzeba rozsmarowywać cienko bo jak jest go za dużo to ciasto za mocno nim nasiąka i nie wyrośnie dobrze .

Sznycle z kurczaka z orzechowym nadzieniem

Składniki :

1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki serka homogenizowanego
1 łyżka masła orzechowego ( nie słodzonego )
pieprz mielony
bulion drobiowy w proszku ( lub Jarzynka czy Vegeta lub inna przyprawa tego typu )
1 jajko
bułka tarta
1 łyżka masła
olej orzechowy ( lub oliwa )

Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez folię spożywczą by nie przeciąć mięsa ).Posypać bulionem drobiowym , posmarować serkiem zmieszanym i masłem orzechowym , popieprzyć .Złożyć na pół zwijając tak by farsz nie wyciekł .Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju orzechowym z masłem na rumiano z obu stron.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Dorsz w cieście kokosowym z curry :

Składniki :

4 kawałki dorsza
1 jajko
2 łyżki mąki
1 łyżka wiórek kokosowych
3 łyżki zagęszczonego mleka kokosowego
sok z cytryny
pieprz mielony
sól
1 łyżeczka curry
olej do smażenia

Dorsza posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny .Z jajka , mąki, wiórek kokosowych , mleka kokosowego zrobić ciasto naleśnikowe. Doprawić ciasto curry , solą i pieprzem . Na patelni rozgrzać olej . Dorsza obtoczyć w cieście i kłaść na oleju. Smażyć na rumiano z obu stron .

Paprykarz z indyka

Składniki :

½ kg mięsa gulaszowego z indyka
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Sól
Pieprz mielony
Mielona papryka słodka
3 łyżki oleju
Magii w płynie
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie

Mięso z indyka pokroić w kostkę . Cebulę i paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim na rumiano mięso . Przełożyć do rondla . Dodać cebulę , paprykę , ziele angielskie i liście laurowe. Posolić i popieprzyć .Zalać ½ litra wody i dusić na średnim gazie 45 minut. Doprawić do smaku mielona papryką , solą , pieprzem i maggi .Zagęścić mąką .Dodać pokrojone w plasterki kopytka. Podgrzać. Wlać śmietanę. Dobrze wymieszać. Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jabłkowe curry z kurczaka z ryżem ( sałatka )

Składniki :

1 pierś z kurczaka ugotowana
1 szklanka ugotowanego i ostudzonego ryżu
3 łyżeki majonezu
2 łyżeczki curry
3 łyżeczeki kisielu lablkowgo lub utartego drobno jabłka
pieprz mielony biały
sól

Pokroić drobno ugotowaną pierś z kurczaka i wymieszać z ryżem . Majonez zmieszać z galaretką jabłkową ( jablkiem ) i curry . Dodać do ryżu z kurczakiem i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem .

Sałatka z wędzonej makreli

Składniki :
1 wędzona makrela
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
3 łyżki majonezu
Sól
Pieprz mielony

Makrelę obrać z ości i skóry. Rozdzielić na kawałki. Odsączyć kukurydzę . Fasolkę odsączyć i przepłukać .Wymieszać rybę , kukurydzę , fasolkę z majonezem . Doprawić solą i pieprzem

Tuńczyk w brzoskwiniach

Składniki :
½ puszki tuńczyka w kawałkach
4 połówki brzoskwiń w syropie
1/8 małej cebuli
pasek czerwonej papryki
2 łyżeczki majonezu
pieprz biały mielony
czarny pieprz mielony
szczypta soli
szczypiorek do dekoracji

Odsączyć tuńczyka z oleju. Pozostawić w średniej wielkości kawałkach . Cebulę paprykę drobno usiekać . 1 połówkę brzoskwini pokroić w paseczki .Wymieszać tuńczyka, pokrojoną brzoskwinię , paprykę ( trochę zostawić do dekoracji ), cebulę , majonez . Doprawić solą i białym pieprzem . Nałożyć w 3 połówki brzoskwiń . Posypać z wierzchu pokrojoną czerwoną papryką i czarnym pieprzem . Udekorować szczypiorkiem .

Makaron Farfale z tuńczykiem

Składniki :

1 paczka makaronu farfale
3 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
sól
pieprz mielony
½ szklanki oliwy

Ugotować al dente makaron. Odcedzić .Przestudzić .Dodać rozdrobnionego tuńczyka razem z olejem , pokrojone w kosteczkę papryki . dolać oliwę. Wymieszać .Doprawić solą i pieprzem .

Sałatka meksykańska z tuńczykiem

Składniki
3 puszki tuńczyka w oleju
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka groszku
ok. 2 szklanki fasolki szparagowej ze słoiczka (lub gotowanej al dente)
pół pęczka dymki
1 mała zielona papryka
sól, pieprz
mielona słodka i ostra papryka

Tuńczyka, razem z olejem (chyba że jest go wyjątkowo dużo, wtedy można trochę odlać), mieszamy z odcedzoną na sitku fasolą, kukurydzą, groszkiem i fasolką.
Dodajemy do tego posiekaną dymkę i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną słodkiej i ostrej papryki.

Sałatka makaronowa z sosem keczupowo-musztardowym

Składniki
pół paczki makaronu (najlepiej świderków )
30 dkg kiełbasy podsuszanej (np.Żywieckiej lub Krakowskiej)
4 ogórki kiszone
papryka czerwona
20 dkg sera żółtego
2 pomidory
kukurydza z puszki
szczypior

sos:
1/3 szklanki keczupu
1/3 szklanki musztardy
odrobina soku z cytryny
odrobina oliwy z oliwek
odrobina octu winnego
pieprz,sól

Makaron ugotować al dente.Kiełbasę, ser, ogórki, paprykę pokrioć w słupki, a pomidory w grubą kostkę, szczypiorek drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać.Przygotować sos mieszając keczup z musztardą, a potem stopniowo dodając pozostałe składniki.Powinna powstać gładka, jednolita masa.
Wymieszać wszystko razem.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Aneta dzieki, czuje sie jak :super:

Krokiety z soczewicy - mozna podawac dzieciom powyzej 12 miesiecy

Składniki:
1 1/4 szklanki zielonej soczewicy
10 pieczarek
por
pół czerwonej papryki,
namoczona grahamka,
mały por,
jajko,
bułka tarta,
sól, pieprz, majeranek
pół słoiczka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować i podusić tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć i dodać do soczewicy. Do tego dodać drobno pokrojoną paprykę i por, odciśniętą bułkę, jajko, przecier, przyprawy. Formować krokiety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju lub oliwie.
Wskazówki i uwagi:
Można dodać posiekany czosnek.

Fota wieczorem :) bo dopiero co kumpela poszla do domu :) Buszowalysmy po Allegro i MNZ :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

anetlis sałatka z piersi kurczaka w sosie curry, sałatka meksykanska z tunczykiem, kotlety z indyka i kulki tiramisu są wyśmienite. miałam trochę zabawy z tymi kulkami, ale było warto...mniammniam.
w wielkanoc będę robiła chrzciny Kacperka i może masz jakieś wypróbowane przepisy na tą okazję?...(oczywiście jak się wykurujesz-życzę szybkiego powrotu do zdrowia)
z góry dzięki

Odnośnik do komentarza

Znaczy takie ciacho bez kremu ?
A moze niesmiertelny murzynek z orzechami i polewą orzechowa ?

POLEWA ORZECHOWA
30 dag orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru

Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...