Skocz do zawartości
Forum

Majówki 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry my dziś pobudka o 8 i od razu porządki szafki na miejsce i takie tam ja po wczorajszym szale mycia podłóg nie mogłam się w nocy nawet obrócić tak mnie kość ogonowa bolała. Więc mąż dał mi areszt łóżkowy.
Gosiak wbijam się dziś do Ciebie na naleśniki, mogę je ostatnio jeść na kopy :)
Zazdroszczę wam wybierania tych wózków i takich tam my już mamy ,od listopada pościele i wszystko , ostatnio uświadomiłam sobie że zapomnieliśmy o wanience ale pozatym to już wszystko.No jeszcze wizyta w pieluszkarni po wielorazówki ale jeszcze czas.Miłego dnia wszystkim zyczymy , u nas nie pada ale jest pochmurno.
:36_2_25:

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44583.png

Hejka

Ja mam firanki tylko w dużym pokoju. W innych pokojach i kuchni mam tylko rolety, ale u dziecka w pokoju chyba coś na okno powieszę. Baldachimu nie będę montować, bo mi się wydaje że jednak kurz się na tym tylko będzie gnieździł. Tv w pokoju dziecka nie będę miała. U siebie w sypialni też nie mam, bo wychodzę z założenia że sypialnia to sypialnia a nie pokój TV. (Na szczęście nie muszę spać w dużym pokoju)

Ola nie dziwię się, że jesteś zmęczona. Po takim maratonie... ;).

Gosiak firanki fajne. Ja się zaczynam rozglądać, ale jakoś nie umiem sobie jeszcze wyobrazić jak to będzie wyglądało. Jak będą już ściany pomalowane to dopiero ogarnę temat. Chciałabym tylko skończyć to meblowanie do wielkanocy, bo potem to już zamierzam tylko czekać ;)

Gosiak - słodziutki ten Twój synuś!
AnkaS - Twój mąż ma talent. Ja mojemu nie pozwolę nic rysować na brzuchu bo mi jeszcze żołnierzyka wymaluje :sofunny: Żarcik, on nie jest taki strepiały :sofunny:

Dziewczyny super te wasze komplety pościeli, leżaczki i inne gadżety. Ja wybieram się na porządne zakupy jak już mojemu wpłynie 13 i mundurówka, ale będę szaleć. Po tym co się tu u Was naoglądałam to już siedzę jak na szpilkach i nie mogę się doczekać.

Jutro idę na USG i chyba dziś położę się o 20.00 żeby szybciej czas mi zleciał :sofunny:

Gosiak Fajny pomysł z tymi ścianami ;). Super to wygląda. Mateusz będzie miał super pokój. Ja też lubię jak jest kolorowo. Małemu wybrałam na razie na ściany taki beżowo- morelowy. Meble będą w takim miodowym kolorze. Myślę też o jakimś wzorku na ścianie, ale to jak się bardziej ogarnę.
Do salonu sobie kupiłam taki szablon w kształcie drzewa (tam będą 2 ściany zielone i 2 bananowo- żółte więc dam zielone drzewo na zółtej ścianie). Dla małego też bym chciała tak namalować. Podobają mi się filcowe naklejki na ściany, ale boję się, że zdrapie jak podrośnie.

Kasia fajnie, że masz jutro usg. Ciekawe co wypatrzycie ;)

Piszecie o firankach ja ich nie lubię ale mieszkam u teścia wrrr i muszę się dostosować nie dość ze wiszą to jeszcze długie do ziemi . Od wczoraj wszędzie poza kucnią mam rolety nówki, pomarańczowe a u dzidzi zielone zaslon nigdzie fujjj.właśnie druga pralaka poszłą w ruch mąż zrzędzi że mam leżeć ale jest tyle do zrobienia że nie mogę uleżeć.Nie wiem skąd mnie się to wzieło nigdy mi bałągan nie przeszkadzał a teraz jak ledow chodzę o nie mam czasu usiąść.
:36_15_29:

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44583.png

ilka ja tez mam tak samo z tymi wozkami krecka mozna dostac
olamala to zes poszalala z tym sprzataniem
wiecie ja tez nie jestem za baldachimem dla mnie osobiscie im mniej gadzetow tym ladniej nie lubie zbyt duzo kiczu
w domu rowniez mam jak wy niektore rolety i mysle ze firanek nie bede wieszac
a poza tym pogoda dzic nieciekawa szkoda wczoraj bylo tak wiosennie ja wlasnie gotuje sobie buraczki na obiadek jakos mnie nalecialo do kotletow mielonych z wczoraj beda jak znalazl
w sumie to dzidzius narazie i tak nie skorzysta z pouszeczki rownie dobrze moze spac w rozku na poczatku lub w otulaczku pod kolderka.
ale napewno ze 2 komplety sobie zamowie na allegro
kaskam ja tez czekam jak na zbawienie na 13-tke i premie meza to pojdziemy na wieksze zakupy

http://www.suwaczki.com/tickers/2r8rwn15lx2gvyhz.png

http://s2.pierwszezabki.pl/039/0394729d0.png?9711

Witam :)

Podczytuję Was od samiutkiego rana.. ale jakoś nie mam weny, żeby pisać. Krzątam się po domu i sprzątam. Dawno tyyyle nie zrobiłam - jestem z siebie dumna. Teraz zabieram się za kolczyki, kolejna informacja o sprzedanych wyrobach dała mi siłę na robienie nowych!
Wzięłam sobie do serca wszystkie artykuły dotyczące zapotrzebowania w białko i wapń w III trymestrze i już trzeci dzień nie jem pustych kalorii.. zdecydowanie lepiej się czuję stosując tzw "dietę" bogatą w białko. Ciągnie mnie do czekolady.. ale jak sobie pomyślę, że to w sumie tylko moja zachcianka, a nie to, czego Natalka potrzebuje - to mnie jakoś hamuje ;P.... Mądra taka jestem - a przez ostatnie miesiące jadłam co popadnie hehe! Im bliżej spotkania z Maleństwem - tym więcej dla Niej robię.

A jeszcze takie pytanko dla doświadczonych mam - co dokładnie można jeść, a czego nie (i jak długo) kiedy karmi się piersią?

Własnie rozmawiałam z kolegą z pracy, którego żona wczoraj urodziła synka w 31 tyg! maleństwo jest zdrowe ale leży w inkubatorze pod respiratorem. Jego żona podobno całkiem dobrze znosiła ciążę i dbała o siebie, tylko wczoraj dostała skurczy no i maleństwo przyszło na świat....
W takiej sytuacji nie wiem, czy będziemy czekać z wyprawką do samego końca ;-)

http://www.suwaczki.com/tickers/wff2wn1545r9qxhk.png

http://s2.pierwszezabki.pl/034/0341899d0.png?346
Pozdrawiamy,
Kasia i Jaś

A propos pytań do doświadczonych mam. Dziewczyny, wiem, że już kiedyś był ten temat, ale nie daje mi spokoju. Pokazywałam dziś mamie najnowsze zakupy dla Michałka i ona w szoku, ża ja mam tylko body i śpioszki, a jej zdaniem pod to powinno się dziecku jeszcze coś zakładać. Jakąś koszulkę czy coś... Nie wiem czy jej chodziło o kaftanik, ale raczej nie, bo przecież podwójny długi rękaw to bezsens... ja nie wiem o co jej chodzi, a ona nie umie mi wytłumaczyć. Może to kiedyś się tak robiło? Oświecicie mnie?

Cześć majóweczki! Ale mi się dzis nic nie chce. Od 3 dni mam taki ból podbrzusza jak na okres więc prawie cały czas leżę i do tego jeszcze doszły problemy jelitowe - jestem już tym zmęczona.
Moim zdaniem jak się baldachim często pierze to kurz się zbierać nie będzie a ja specjalnie chcę baldachim - moskitierę, ze względu na to że mieszkamy w środku lasu i zamierzam osłaniac nim małą jak będzie spała latem w łóżeczku, żeby zmniejszyć pradopodobieństwo dostania się tam jakiś owadów. Co prawda ja z tych co firanki muszą być obowiązkowo na oknach ale wiem, że i tak często do domu wlatują jakieś muchy itp.
Sopfie Twojej mamie na pewno chodziło właśnie o kaftaniki albo koszulki. Ja kupiłam kilka koszulek i kaftaników, bo do póki pępuszek nie odpadnie to nie jestem przekana do body. Jak ja rozmawiałam z moją mama to też było zdziwiona że tyle body na póżniej kupuje a nie własnie kaftaników, bo kiedyś (tzn przynajmniej 9 lat temu jak się urodziła moja siostra) to body nie były takie poprularne i mama małą ubierała właśnie w koszulkę, kaftanik i śpiochy, a jak było cieplej, to w koszulkę na ramiączkach kaftanik i śpiochy- bo moja mam zawsze się bała, żeby jej w plecki nie wiało, a body wtedy tak nie było popularne.

http://www.ticker.7910.org/an1cHmy0g411110MTA5bGR8Mzk5MTQzMjJqZGF8TWFqYSBtYQ.gif

http://www.suwaczek.pl/cache/98b2cf9604.png

sopfie wydaje mi się że mamie chodzi o kaftaniki.. mi moja też kazała kupić a okazało się nie za bardzo przydatne bo się podwija to pod pleckami to na brzuszku. Dobre jest na pierwszysch kilka dni do wietrzenia pępka potem body najlepsze bo po plecach nie wieje a i pieluchę trzyma dodatkowo :)

anmiodzik ja radzę na początku ograniczyć nabiał bo zdarza się skaza białkowa u niemowlaków i jest to podobne do rumienia noworodkowego i mi np wciąż wmawiano że dzieć ma właśnie ten rumień! a to skaza była. Odstawić radzę to co wzdymające.. cebula kaputa fasola itp.. cytrusy też mają silne alergeny.. po za tym uważać na smażone i na początku można odstawić i po mału wprowadzać. Lepsze gotowne i duszone na początek. Aczkolwiek ja smażone jadłam dość szybko i młodemu nic nie było ale jak wiadomo każdy dzieć inaczej reaguje. Po za tym napoje owoców pestkowych również nie polecane są. Generalnie nasze jedzenie przy karmieniu będzie metodą prób i błędów bo jak zjemy coś co dzieciowi nie leży to będzie miało brzuszek wzdęty, problemy z kupką czy bąkiem. Pomaga przy tym herbatka koperkowa i rumiankowa oraz masowanie brzuszka zgodnie z ruchem wskazówek zegara (w przeciwną stronę cofamy gazy do jelit itp.) i "ugniatanie" nóżek do brzuszka :) dla mam polecam też herbatki na okres karmienia hipp ale w torebkach nie granulkach. Pomagają w produkcji mleka ale i mają koperek w sobie co i dzieć ściąga :)

bigbitówka co racja to racja baldachim można po prostu częściej prać. A my trafiamy na ładną pogodę więc i szybko schnąć będzie :)

Dzięki Gosiu ;). A powiedz mi jak Ty malucha ubierałaś na początku? Bo Ty przecież właśnie w tym okresie też Mateuszka rodziłaś. Ja się zastanawiam jak go ubrać jak będziemy wychodzić do domu no i co do szpitala z ubranek wziąć. Kurczę, muszę się dopytać jak to teraz jest u nas w szpitalu - wydaje mi się, że trzeba wszystko dla dziecka mieć...

sopfie do szpitala wzięłam 3 pajace i go przebierałam po każdym myciu. Jak już pisałam kiedyś to dostałam małego w kaftanie i w beciku. Jak go przebralam to już go luźno trzymalam bo wszystko miał zakryte a i na oddziale ciepło było. Na wyjście miał body z długim rękawem, spiochy i czapeczkę. Okryty kocykiem kawałek od szpitala do auta bo ciepło było. Więc i teraz też tak pewnie ubiore. W domu przez pierwsze dni leżał w kaftanie i wietrzyl pepek a jak odpadł to body poszło, na nogi skarpetki i ewentualnie przykrywalam pielucha czy cienkim kocem. W nocy dawałam spiochy dodatkowo lub sam pajac i koc. Na spacer czapka na głowę i jak ciepło to samo body skarpetki i pielucha na nóżki lub śpiwórek na zimniejsze powietrze. A lato to już body samo. Generalnie patrzysz palcem na kark czy ma ciepło ale nie mokro. Wózki są głębokie i budki solidne mają to i wiatr nie będzie chulal.

Gosiak0512
sopfie do szpitala wzięłam 3 pajace i go przebierałam po każdym myciu. Jak już pisałam kiedyś to dostałam małego w kaftanie i w beciku. Jak go przebralam to już go luźno trzymalam bo wszystko miał zakryte a i na oddziale ciepło było. Na wyjście miał body z długim rękawem, spiochy i czapeczkę. Okryty kocykiem kawałek od szpitala do auta bo ciepło było. Więc i teraz też tak pewnie ubiore. W domu przez pierwsze dni leżał w kaftanie i wietrzyl pepek a jak odpadł to body poszło, na nogi skarpetki i ewentualnie przykrywalam pielucha czy cienkim kocem. W nocy dawałam spiochy dodatkowo lub sam pajac i koc. Na spacer czapka na głowę i jak ciepło to samo body skarpetki i pielucha na nóżki lub śpiwórek na zimniejsze powietrze. A lato to już body samo. Generalnie patrzysz palcem na kark czy ma ciepło ale nie mokro. Wózki są głębokie i budki solidne mają to i wiatr nie będzie chulal.

Witajcie Majoweczki :)

Gosiak tez tak myslalam jak mowisz, ze na wyjscie body+spiochy+czapeczka i letni kocyk wystarcza. Niestety jak powiedzialam o tym mojej mamie, to za glowe sie zlapala, ze dziecku moze byc zimno...a co bedzie jesli nie bedzie letniej pogody, to co wtedy? I prawde mowiac cwieka mi zabila...
Jak myslisz? Przeciez faktycznie w maju moze zdarzyc sie, ze podgoda bedzie chlodna...:23_30_126:

Dziewczyny - poscielki rewelacyjne, fajowe, slodkie :)
Wlasnie glaskalam sobie brzuszek...i wiecie co...jak przestawalam to moj maluszek zaczynal kopac...tak jakby domagala sie jeszcze :)

http://s3.suwaczek.com/201004134865.png

:36_27_3: 13 kwiecien 2010 - Wielki Dzien !!!

Byliśmy w Polsce na kilka dni u rodzinki :) Moja mama nie widziała mnie od świąt a w tym "naszym stanie" przez 2 miesiące możemy się baardzo zmienić :) Jednym słowem reakcja była taka:"O jej, ale ty masz brzuch! " :)

Byliśmy tez na usg 3d-niestety syncio nie chciał współpracować i trochę się zasłaniał rączkami.Ale i tak było fajnie-super było zobaczyć nasze maleństwo :36_15_44:

Pozdrawiam
Marta
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6tgf6iujvpviw.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ztwz4dbbef2oanjm.png