Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
paula00-25

Przepisy na dania dla niemowląt

Rekomendowane odpowiedzi

JARZYNKI

1. Papka z kalafiora lub brokuł (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokuł, łyżka mleka modyfikowanego następnego, łyżeczka świeżego masła.
Przepis: warzywa myjemy ,płuczemy, wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy ,dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki) .

2. Papka z ziemniaków (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: ziemniak średniej wielkości (80g), mleko modyfikowane następne, 5g masła.
Przepis: ziemniaki czyścimy, cienko obieramy, starannie płuczemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodając mleko i masło , podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym mięsem lub pulpetem i jarzynką.

JARZYNKI Z MIĘSEM

1. Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: ½ pietruszki (25g), ½ marchwi (15g), ziemniak, łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 ml wody, chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.

2. Jarzynka kalafiorowa z mięsem na rosole (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ¼ marchewki (25g), ½ małego ziemniaka, ¼ pietruszki (9g), ¼ małego pora (9g), 2 gałązki kalafiora (20g), łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, łyżeczka płatków ryżowych, 120ml wody która uzupełniamy w trakcie gotowania, 20g cielęciny lub mięsa z drobiu.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperaturę i podajemy dziecku.

3. Papka warzywna z kurczęciem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchewki, ½ ziemniaka, 2 różyczki brokuł, łyżeczka oleju sojowego, 20g surowego mięsa, 100 ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.


http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OBIADKI

1. Mięso z kurcząt z jabłkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: średnie jabłko (80g), łyżeczka kleiku ryżowego, 25 g piersi z kurczaka, łyżeczka świeżego masła , 60-70 ml wody,
Przepis: jabłko płuczemy, obieramy po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy osobno, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.

2. Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: średnie jabłko, łyżeczka masła, 3 łyżeczki kleiku ryżowego, 15g piersi z kurczaka, 20 ml wody
Przepis: jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3. Pulpety z cielęciny i kaszki manny (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: ¼ małej marchwi (25g), ½ pietruszki (25g), ½ łyżeczki pokrojonego w kostkę selera, 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny, 2 łyżeczki kaszy manny (10g), pół łyżeczki zielonej pietruszki ,1/2 surowego żółtka, 150ml wody.
Przepis: mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min.

4. Kotlecik z groszkiem (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 70g piersi z kurczaka, plaster żółtego sera, 1 łyżka mrożonego zielonego groszku, łyżeczka bułki tartej, łyżeczka zielonej siekanej pietruszki, ½ łyżeczka oliwy.
Przepis: pierś z kurczaka myjemy, tniemy na drobne fragmenty i miksujemy. Groszek gotujemy i mieszamy z mięsem, dodajemy pietruszki, łyżeczkę bułki tartej i niewielką ilość wody. Dodajemy przyprawy do smaku. Po wymieszaniu formujemy 2 kotleciki. Układamy na folii wymoszczonej masłem, układamy jeden na drugim, pomiędzy wkładając plasterek sera, przykrywamy plasterkiem sera i polewamy oliwą. Zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
i to juz wszystko wiecej nie bede:Nieśmiały:


http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jagodzianka2007
Pewna dobra mamucia przesłała mi książecze z przepisami na różne, różniaste jedzonka więc jeżeli ktoś chce to wystarczy podać mi maila i wysyłam natychmiast :D

Bardzo bym prosiła o przesłanie też tej książeczki: agata_kedzierska@interia.pl


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny wiecie naprawde te przepisy sa swietne ale z kad wziasc czas na takie gotowania:Zakręcony:
Ha moze jak dzidzia zacznie jesc dobrze i coraz wiecej to napewno skorzystam z tego website,ale jak narazie to sloiczki Gerbera :D wystarczaja a i sa smaczne jak i domowe.


http://www.suwaczek.pl/cache/4cc4b0ced0.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam na stanie elektroniczną książkę kucharską dla dzieci. Nazywa się babycook. Jest to taki mały programik, który posiada mozliwość wybrania przepisu odpowiedniego dla wieku dziecka. Jeśli ktoś jest chętny proszę o przesłania priva z mailem, to podeślę. Gośce bardzo smakowały te jedzonka. A jak się rozkręciła z jedzeniem nowych rzeczy, to ja robiłam sobie 2 dni w tygodniu na gotowanie dla niej specjałów, a potem to wszystko pasteryzowałam i miałam kilka dni z głowy :-)


BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

helenkaentehayaty
Dziewczyny wiecie naprawde te przepisy sa swietne ale z kad wziasc czas na takie gotowania:Zakręcony:
Ha moze jak dzidzia zacznie jesc dobrze i coraz wiecej to napewno skorzystam z tego website,ale jak narazie to sloiczki Gerbera :D wystarczaja a i sa smaczne jak i domowe.

tak naprawde to mało roboty jest z tymi daniami ja sama gotuje :Śmiech:


http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no wlasie, ja mam malo czasu na gotowanie ale jak juz go znajde to moge robic
tylko co z tym wszystkim??
czy trzeba pasteryzowac?? czy moge pozamrazac?? wlasciwie to mysle ze i jedno i drugie ale kto potwiedzi???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dopiero weszłam tutaj i oczom nie wierzę ile przepisów!!!
wielkie brawa dla dziewczyn - chyba czas się wziąc do roboty :Oczko:


Magda & Kajetanek
http://parenting.pl/galeria/data/500/thumbs/IMG_00263.JPGhttp://ticker.7910.org/as1cA6GrmRJ1110MzIxfDU2MWR8S2FqZWNpayAtIE91ciBMaXR0bGUgUHJpbmNlIGlz.gif4th B-Day

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ja weszłam tu bo szukam przepisów dla kuzynki...Justyna super taki zestaw ..juz pokopiowałam...
a co do pytania na temat pasteryzowania i mrożenia.

Ja od początku Bartkowi gotowałam sama i MROZIŁAM w plastikowych pojemniczkach.
Nic się nie działo pod warunkiem że wszelkie warzywka były świeże do przygotowania a nie mrożone.
Spokojnie moge polecić mrożenie.
Ewentualnie przechowywanie gotowego obiadku(papki) w słoiku litrowym w lodówce 2dni.Tak robiłam jak miał litrowy słoik na dwa dni..a wcinał moje obiadki aż się mu uszy trzesły.,

Ja to gotowanie wspominam z sentymentem.Miałąm tyle pomysłów...nie wszystkie zrealizowałam hehe

Acha mogę jeszcze dodać że na wyjazdy też zabierałam słoiczek ze swoim jedzeniem..kupiłam kiedyś taki dyży z GERBERA dla roczniaka.Jedzonko wyrzuciłam :-( (bo był jeszcze za mały)a w ten duży słoiczek dawałam swoje jedzenie i było bez problemu ;-)

Życze smacznej przygody z domowymi obiadkami ;-)
Pozdrawiam


http://www.szipszop.pl/tickers/21119.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam pytanko czy jest jeszcze mozliwosc dostac ta ksiazke na meila jesli tak to bardzo proszez moj meil ewedja@onet.eu :Psoty:


:love::love::love:Zachariasz 01.12.2007:heart::heart::heart:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość SamaMama

Może troszkę dań dla maluchów?

Kolorowe naleśniki

Składniki

• 25 dag mąki, 1 szklanka mleka

• szczypta soli, 1/2 szklanki wody

• 1/2 szklanki kolorowej gazowanej oranżady (niebieskiej lub zielonej)

• miód, olej do smażenia

• banany, brzoskwinie w puszce, ananasy z puszki

• dżem porzeczkowy z dozownikiem

Etapy przygotowania

1. Roztrzepać jajka wraz z mlekiem, wodą, solą i oranżadą - ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Usmażyć naleśniki na patelni. Banany wzdłuż pokroić na ćwiartki. Na patelni z rozgrzanym olejem roztopić 1 łyżeczkę miodu - podsmażyć banany.

2. Na naleśnikach układać, połówki ananasów jako oczy, brzoskwinie jako noski a usmażone banany jako uśmiechnięte buźki. Całość udekorować dżemem porzeczkowym. Zajadać się z dzieciakami kolorowymi naleśnikami. Smacznego!
___________________________________________________________________________
Pomidory nadziewane
Składniki

• pomidory

Nadzienie zielone:

• 3 łyżki twarożku

• 2 łyżki mleka

• 2 łyżki posiekanej pietruszki, koperku, szczypiorku, rzeżuchy

Nadzienie żółto-zielone:

• 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane

• 1 łyżka umytej, pokrojonej (kroimy w rękawiczce) pokrzywy

• 1 łyżka szczypiorku

• odrobina musztardy

• 1 łyżeczka majonezu

Etapy przygotowania

1. Składniki wymieszać i nadziewać pomidory. Pomidory można ułożyć na listkach sałaty, ozdobić zielonymi łodyżkami mięty lub innych ziół.

2. Między nadziewanymi pomidorami mogą wyrosnąć pomidorowe muchomorki.
___________________________________________________________________________
więcej dam później :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość SamaMama

dobra..część2
______________________________________________________________________________
Przezroczysty ogródek
Składniki

• 2 marchewki

• 1 por

• 1 seler

• 1 pietruszka

• 3-4 litra wody

• liść laurowy

• 4 łyżeczki żelatyny w proszku

Etapy przygotowania

1. Warzywa gotujemy pod przykryciem do miękkości (nie mogą się rozgotować).

2. Następnie wyjmujemy z wody warzywa, a do wody wlewamy powoli namoczoną w 1 łyżce zimnej wody żelatynę i doprowadzamy do wrzenia.

3. Warzywa kroimy w krążki, paseczki, z marchewek, pietruszki, selera wycinamy płatki kwiatów, a z łodyżek natki pietruszki - łodyżki kwiatków, z połówek śliwek można ułożyć środki kwiatów.

4. Układamy na dużej misce kompozycję - ogródek kwiatowy. Zalewamy wodą z żelatyną (trochę zastygniętą).

Surówka z marchewki

Składniki

• 2 marchewki

• 2 pomidory

• garść rodzynek

• 1 cykoria

• 1/2 szklanki jogurtu

• sok z cytryny

Etapy przygotowania

1. Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić w paseczki.

2. Z cykorii usunąć gorzki środek, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki.

3. Polać jogurtem i posypać rodzynkami.

Sałatka śnieżna z orzechami

Składniki

• 1 średni seler

• sok z cytryny

• garść orzechów włoskich

• 10 dkg białego sera

• 1/2 szklanki jogurtu

• kawałek laski wanilii

• pół łyżeczki miodu

Etapy przygotowania

1. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny.

2. Ser pokroić w kostkę. Seler wymieszać z serem.

3. Wymieszać z jogurtem połączonym z wanilią i miodem. Posypać posiekanymi orzechami.

Ziemniaczany indiański totem

Składniki

• ok. 2 kg młodych ziemniaków

• 20 dkg twarogu

• 1/2 kubeczka kefiru lub śmietany

• 1 łyżka siekanego szczypiorku

• 1 łyżka oliwy

Etapy przygotowania

1. Należy przygotować kilka szaszłykowych patyczków, na które będziemy nadziewać ziemniaki - totemy.

2. Ziemniaki umyć i oskrobać. Nożykiem (nie za bardzo ostrym) wyrzeźbić na nich maski o różnych wzorach.

3. Ziemniaczane główki nawlec na patyczki, po 4-5 sztuk na każdy i posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) na 45 min.

4. W połowie pieczenia patyczki przekręcić. W małych miseczkach podawać twarożek ze szczypiorkiem.

Pirackie okręciki

Składniki

Na jeden okręcik potrzeba:

• 1 połówkę długiej bułeczki (np. grahamki)

• 5 oliwek

• 5 paluszków

• kawałek marchewki

• 1 liść sałaty

• kilka cieniutkich plasterków serka tofu

• majonez, ketchup, musztarda

Dodatkowo:

• kawałek czarnego papieru

• biała farba plakatowa

Etapy przygotowania

1. Połówkę bułki posmarować musztardą lub ketchupem.

2. Oliwki przeciąć na pół. Między dwie oliwki włożyć cienki paluszek. Przygotować 4 takie pirackie działa. Położyć je na bułce, robiąc wcześniej niewielkie otwory. Przykryć je liściem sałaty, a następnie położyć cienkie plastry sera tofu.

3. W środek wbić patyczek z flagą, na której malujemy piracki znak, następnie połówkę oliwki i końcówkę marchewki.

Palące się świece

Składniki

• krążki chleba ryżowego

• grube paluszki

• kawałek zmiękczonego masła

Etapy przygotowania

1. W krążkach chleba ryżowego zrobić dziurki o średnicy odpowiadającej średnicy paluszków. Dekoratorem do kremu wycisnąć z masła płomienie.

Owsiane kuleczki

Składniki

• 2 szklanki płatków owsianych

• 1 szklanka bakalii: posiekanych orzechów, migdałów, pestek, rodzynki, pokrojone figi

• 1 łyżeczka miodu

• 1 łyżka śmietany

• 3 łyżki oleju

• woda

Etapy przygotowania

1. Wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać w miarę potrzeby wody.

2. Uformować kuleczki. Kłaść na natłuszczoną blachę i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zaraz część 3 ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość SamaMama

Sezamki

Składniki

• 1 szklanka nasion sezamu

• 1 szklanka siemienia lnianego

• 1/2 szklanki miodu

• szczypta soli

• 1 łyżeczka wanilii

• 1/3 szklanki oleju

• 1/3 szklanki rodzynek

• 3 łyżki posiekanych orzechów

Etapy przygotowania

1. Wymieszać wszystkie składniki razem. Ugnieść na natłuszczonej blasze na grubość ok. 1,5 cm.

2. Piec w temp. 150 stopni C przez 30 minut na złoto-brązowy kolor. Pociąć na kwadratowe kawałki (ok. 4 cm) i ochłodzić.

_________________________________________________________________________

Słodka szarlotka bez cukru

Składniki

• 1 kg pokrojonych jabłek

• 3/4 szklanki soku z jabłek

• 1 łyżeczka cynamonu

• 3 łyżki mąki ziemniaczanej

• 1/4 łyżeczki soli

• 1,5 szklanki mąki grahamki

• 1 szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych

• 1 łyżeczka soli

• 1/2 szklanki wody

• 1/2 szklanki oleju

Etapy przygotowania



1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.



2. Jabłka umyć, obrać (niekoniecznie), pokroić, usuwając gniazda nasienne. Ugotować, dodając sok jabłkowy, sól cynamon, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody.

3. Gotować jeszcze 2 min. Ostudzić. Wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować w rulonik. Ułożyć z rulonika dowolny wzór, np. kwiatek. Wnętrze płatków wysypać orzechami.

_______________________________________________________________________

Krem

Składniki

• 2 dojrzałe banany

• 2 gruszki

• wanilia

• 1/2 łyżki soku jabłkowego

• 1/2 łyżki soku cytrynowego

• 2 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów

• 2 łyżki rodzynek

Etapy przygotowania

1. Umyte i obrane banany oraz gruszki miksujemy warz z kawałkami posiekanej laski wanilii.

2. Wyłożyć na miseczki, posypać mielonymi orzechami i rodzynkami.

__________________________________________________________________________


Jabłkowe myszki

Składniki

• jabłka

• krem bananowy

• rodzynki

Etapy przygotowania

1. Jabłka pokroić na dość cienkie krążki, usuwając przy tym pestki i gniazdo nasienne. Ułożyć z krążków myszki wraz z uszkami.

2. Na krążki położyć krem bananowy. Z migdałów lub orzechów robimy oczy, z rodzynków nosek a pyszczek - według własnego pomysłu.
_______________________________________________________________________-


Krem bananowy

Składniki

• 1/2 kg jabłek

• 2 banany

• kawałek wanilii

• 1 łyżeczka soku z cytrynowego

• 1/2 kaszy manny ugotowanej na gęsto

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać, udusić lub upiec. Pokroić w cząsteczki. Banany obrać.

2. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Podawać z owocami lub bakaliami.

___________________________________________________________________________


Budyń z owocami

Składniki

• 1 szklanka mleka sojowego

• 1 łyżeczka miodu

• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

• 1 łyżeczka mąki pszennej

• owoce lub przecier owocowy

• wanilia

Etapy przygotowania

1. Mąkę ziemniaczaną i pszenną połączyć z 1/2 szklanki zimnej wody.

2. Mleko sojowe doprowadzić do wrzenia i połączyć z miodem oraz wanilią. Do gotującego się mleka dodać zawiesinę z mąki i wody. Gotować 5-8 minut.

3. Po ostudzeniu podawać z owocami lub przecierem owocowym.
__________________________________________________________________________
Lody owocowe

Składniki

• 20 dkg mrożonych truskawek

• 20 dkg mrożonych bananów

• 20 dkg mrożonych wiśni (bez pestek)

• 1 łyżka miodu

Etapy przygotowania

1. Składniki zmiksować w blenderze.

_________________________________________________________________________
Część 4 nastąpi...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość SamaMama

Banany pod zimną kołderką

Składniki

• banany

• ser biały lub tofu

• jogurt lub kefir

• 1 łyżeczka miodu

• rodzynki i inne bakalie

Etapy przygotowania

1. Ser utrzeć z jogurtem lub kefirem, miodem i ewentualnie odrobiną wanilii. Banany pokroić na pół.

2. Na wierzch położyć masę twarożkową. Posypać bakaliami. Bardzo proste, a oryginalne.

________________________________________________________________________
Kotlety z soi

Składniki

• 1 szklanka soi

• 2 uduszone cebule

• 1/2 szklanki płatków owsianych

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• suszony chleb - 1 kromka

• sos sojowy

• przyprawy ziołowe

Etapy przygotowania

1. Namoczoną (12 godz.) i ugotowaną soję zmielić z ususzonym chlebem i cebulą.

2. Dodać pozostałe składniki, uformować kotlety i smażyć na patelni beztłuszczowej lub na niewielkiej ilości oleju.

____________________________________________________________________
Kotlety z soi i pieczarek

Składniki

• pieczarki

• 1 szklanka soi

• 2 uduszone cebule

• 1/2 szklanki płatków owsianych

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• suszony chleb - 1 kromka

• sos sojowy

• przyprawy ziołowe

Etapy przygotowania

1. Z podanych składników uformować kotlety i smażyć na patelni beztłuszczowej lub na niewielkiej ilości oleju.

2. Kotlety można podawać również z sosem pieczarkowym.

____________________________________________________________________________
Selery panierowane
Składniki

• 1 seler

• mleko sojowe

• bułka tarta

• 1 łyżka orzechów posiekanych

Etapy przygotowania

1. Seler obgotować w mleku. Panierować w mleku sojowym, tartej bułce i posiekanych orzechach.
_________________________________________________________________________
Gołąbki z kaszą i ziemniakami
Składniki

• 1 główka luźnej włoskiej lub zwykłej kapusty

• 8 niewielkich ziemniaków

• 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

• 2 cebule

• 1 ząbek czosnku

• przyprawy: pieprz ziołowy, sos sojowy, rozmaryn lub estragon

Etapy przygotowania

1. Kapustę zaparzyć we wrzątku aż zmiękną liście. Ostudzić. Wykroić środek i zdjąć liście.

2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Uprzednio ugotować kaszę tak, aby nie była bardzo rozgotowana.

3. Cebulę i czosnek pokroić drobno, udusić na patelni z solą, odrobiną wody, pod koniec dolewając trochę oleju. Wymieszać wszystko, dodając przyprawy.

4. Farsz zawijać w liście kapusty. Gotować około 1 godz. na wolnym ogniu. Podawać z sosem węgierskim.

_______________________________________________________________________
Wiosenne kotlety z tofu (sera sojowego)
Składniki

• 650 g dobrze odciśniętego tofu dokładnie pokruszonego lub zmielonego

• 1 szklanka zmielonego chleba razowego

• 4 łyżki posiekanej zieleniny: natki z pietruszki, szczypioru

• 1 jajko (niekoniecznie)

• 2 łyżki sosu sojowego

• 1/2 łyżki pieprzu ziołowego

• 1/4 łyżki utartej gałki muszkatołowej

• bułka tarta do panierowania

• olej do smażenia

Etapy przygotowania

1. Składniki połączyć na jednolitą masę i smażyć na rozgrzanej patelni.
_________________________________________________________________________
Zapiekanka jarzynowa w naleśnikach
Składniki

Ciasto:

• 2 szklanki mąki

• 2 jajka

• 1 szklanka mleka sojowego lub zwykłego

• 1 szklanka wody

• sól

• ew. 1/4 torebki proszku do pieczenia

Nadzienie:

• 3-4 ziemniaki

• 2 marchewki

• 30 dag szpinaku

• 1 cebula

• 1 łyżka oleju

• sól, pieprz

• olej do formy

• 2 łyżki tartego żółtego sera

Etapy przygotowania

1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, ze szpinaku usunąć korzonki. Ugotować oddzielnie każdą jarzynę w osolonej wodzie, osączyć i oddzielnie przepuścić przez maszynkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Cebulę obrać, pokroić, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy z ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Rondel wysmarować olejem, układać naleśniki jeden na drugim, smarując każdy inną masą.

4. Ostatni naleśnik skropić warzywami z jarzyn i posypać tartym serem. Zapiec w piekarniku.
______________________________________________________________________
Zupka ogórkowa
Składniki:

* 100 ml wody (użyta do przyrządzenia)
* 1 ziemniaki
* 2 ogórki kwaszone
* 20 g mięso z kurczaka
* 1 marchew
* odrobina pora
* pietruszka
* 4 fasolki szparagowe
* suszona cebula
* 1 łyżeczka masła
* 1 łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut.Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku.
____________________________________________________________________________
cz.5 jeszcze napiszę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kat_ja
Mam na stanie elektroniczną książkę kucharską dla dzieci. Nazywa się babycook. Jest to taki mały programik, który posiada mozliwość wybrania przepisu odpowiedniego dla wieku dziecka. Jeśli ktoś jest chętny proszę o przesłania priva z mailem, to podeślę. Gośce bardzo smakowały te jedzonka. A jak się rozkręciła z jedzeniem nowych rzeczy, to ja robiłam sobie 2 dni w tygodniu na gotowanie dla niej specjałów, a potem to wszystko pasteryzowałam i miałam kilka dni z głowy :-)

Witam czy ja też mogę prosić o książeczkę.
marzenakolodziej@gmail.com


http://s1.suwaczek.com/201305241762.png
http://s8.suwaczek.com/200707034865.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Dziewczyny. Dopiero dzisiaj trafiłam na to forum. I bardzo podobają mi się przepisy. Mój Jasiek (8m-cy) na szczęscie lubi jeść. I na pewno wiele z nich wykorzystam. Dzieki wielkie. Ale jeśli moge prosić o przesłanie wspominanej tu książki kucharskiej , byłabym wdzięczna. aneczka.r@wp.pl
Pozdrawiam


http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200709081762.png
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20071222290114.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam. czy moglabym prosic o przeslanie mi tez ksiazeczki z przepisamy. wlasnie dzis dolaczylam do was . pozdrawiam wszyskie mamy i ich pociech. z gory dzieki za ksiazeczke podaje emaila:a_cwik@buziaczek.pl


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:Uśmiech:

andzia1022
witam. czy moglabym prosic o przeslanie mi tez ksiazeczki z przepisamy. wlasnie dzis dolaczylam do was . pozdrawiam wszyskie mamy i ich pociech. z gory dzieki za ksiazeczke podaje emaila:a_cwik@buziaczek.pl
jezeli moge to poprosze o rzepisy od jagodzianki i od kat. dzieki. wam za to forum z przepisami bo juz mi sie samej pomysly skonczyly a tu widze duzo ciekawych. a moze znacie jakis przepis na krolika dla 11 miesiecznego malca dzieki.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...