Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2018

nati91

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Mamusie :)
est widziałam te listy ale nie mogę ich znaleźć teraz :(
Roks ja nie mam jeszcze koszul ale kuzynka Tez radziła mi kupić na allegro bo taniej i najlepiej bawelniana,jedna od niej dostałam mówi że w razie gdyby nie zdążyli mnie przebrać w szpitalna ( tak jak ja) ogólnie jak patrzyłam stacjonarnie to u mnie na ryneczku w mieście sa drogie takie koszule, na allegro o wiele taniej..

Karolinatr a nie pytałaś swojego ginekologa o L4 dla Męża na opiekę nad Tobą i dzieckiem po porodzie? My tak właśnie będziemy robić, żeby nie tracić tych dwóch tygodni, które ojcu dziecka przysługują do 2 lat od narodzin dziecka i wiem, że to nie będzie problem. Wszyscy znajomi tak właśnie robili. Wystawia to ginekolog prowadzący ciąże.

My dzisiaj byliśmy pierwszy dzień na zajęciach szkoły rodzenia. Była omawiana ta torba do szpitala i położna tez mówiła ze do samego porodu najlepiej jakiś duży tshirt który później wyrzucimy bo mało prawdopodobne ze będzie się to jeszcze do czegoś nadawało. Tak samo czapeczka dla noworodka na te pierwsze godziny po porodzie kiedy dziecko nie jest jeszcze umyte nie powinna być jakaś najlepsza na świecie żeby nie było nam szkoda wyrzucić :)

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vvfxmfv59klzl.png

Hej dziewczyny:)
Ja mam 3 koszule. Jedną po siostrze a dwie kupiłam na allegro z Italian Fashion https://www.kontri.pl/nocna-koszula-bawelniana-komfortowa-ciazowa-italian-fashion-urszula-kr,82779,180,1,pl-PL.html/lp/1066. Odciełam tą kokardkę bo mi się nie podoba a tak to materiał super i taka prosta. Jestem zadowolona. Cena może nie najniższa ale zależało mi żeby nie była na guziki ani na zamek.
Floral, mozę powtórz cukier i zrób poziom hemoglobiny glikowanej, ona pokaże jak się metabolizowały cukry u Ciebie przez ostatnie 3 miesiące.
Est, jak Ty się czujesz i jak maleństwo? Trzymam kciuki za Was:)
Karolinatr,, zaczełaś już kurację na te bakterię? Działa?
Kropkapoha to okropne z tą jelitówką:( Jak się czujesz teraz?
Ja dziś miałam wizytę i ogólnie wszystko dobrze poza miedniczkami ale do tego już przywykłam. Młody waży 3 kg:O Szok! A mi jeszcze cały miesiąc został do terminu i ponieważ wszystko pozamykane, szyjka długa i twarda to nic się nie zapowiada na wcześniejsze rozpakowanie. A młody w 2 tyg przybrał 600 g i jak tak dalej pójdzie to bedzie ponad 4 kg ważył...
Co do wyprawki to ja już praktycznie mam wszystko poza materacem do łózeczka. Może któraś z Was może coś polecić?? Bo jakoś sie nie potrafię zdecydować.
Torbę chcę spakować w tym tygodniu i bedzie czekać:)
Dziewczyny, które mają katary itd współczuję i łącze się w bólu. Mnie też córa poczęstowała i mam opryszczkę pod nosem z którego kapie..bleee

Mi niestety nie zrobili mi dziś usg, powiedzieli, że takie miarodajne będzie dopiero za tydzień, bo po tygodniu to taka granica błędu pomiaru nawet... No nie wiem, w pt na obchodzie inna lekarka mówiła, że mi zrobią, no cóż, wytrzymam jeszcze ten tydzień.

Ja miałam 3 koszule do szpitala - dwie takie zwykłe - ze sklepu chińskiego i z bazarku i jedną na ramiączkach.

Wrzucam tu jeszcze raz listę zakupów z apteki - to co u mnie się sprawdziło i przydało, kupowałam w Gemini przez internet, smoczki też, bo są tańsze niż jak kupowałam w sklepie dziecięcym. Nie wszystko od razu kupiłam, bo nie wszystko było, ale może Wam się przyda.

Emolium - emulsja do kąpieli
Emolium - emulsja do ciała (balsam)
Emolium - żel na ciemieniuchę (ewentualnie)
Płatki kosmetyczne duże Cleanic Kindii
sól fizjologiczna
octanisept do pępka
Linomag - krem z tlenkiem cynku do pupy
Sudocrem
Maść Linomag L (zielona)
wkładki laktacyjne
laktator
podkłady poporodowe higieniczne Bella mama
podkłady poporodowe Canpol
majtki poporodowe Canpol
Linoderm krem na brodawki
wkładki laktacyjne Easy Start Canpol
podkłady higieniczne ApteoCare 40x60 cm

Marki takie, bo mi się sprawdziły po prostu.
Kupiłam jeszcze smoczki Lovi bo je lubię i smoczek do butelki Lovi, bo małą butelkę już mam.
No i jeszcze pampersy, pieluchy tetrowe, nożyczki do paznokci, aspirator Katarek do nosa i inne akcesoria - to mam, ale jak chcecie to mogę wrzucić jeszcze całą wyprawkę zweryfikowaną przy poprzednim dziecku.

https://www.suwaczki.com/tickers/wff282c3fzap57l4.png
https://www.suwaczki.com/tickers/k0kd3e5e3ce33his.png

Hej Dziewczyny!
Dołączam do tych rannych ptaszków. Już nie pamiętam kiedy obudziłam się i normalnej porze...3:13 zaczynamy nowy dzień! ;)
Nie sposób mi się teraz odnieść do każdej z Was, ale czytam na bieżąco i wciąż myślę: o mam tak samo! Dolegliwości ciążowe dają w kość . No ale już bliżej niż dalej :)
Mnie szczególnie dręczy ból pleców. Nie można normalnie funkcjonować :( aleeeeee całe szczęście moja położna jest fizjoterapeutką i przyniosła mi ulgę. Masaż + plastry na brzuch i plecy (kinesiotaping). Polecam z całego serca tym z Was, ktorym też ciężko z plecami.
Melliska my kupiliśmy ten materac https://patiimaks.pl/653-materace/materac-lateks-pianka-kokos-prestige-line-fiki-miki.html .

Dziewczyny piszecie o piżamach, koszulach do szpitala. Jak urodziłam trzy lata temu synka to zaraz w pierwszej dobie przebrałam się w swoją koszulę ...i tak szybko jak ją ubrałam to ją zdejmowałam. Niewygodnie mi było, ciasno. Na prawdę te szpitalne bawełniane są fajne. Łatwy dostęp do karmienia. Jak tylko się lekko zabrudzi położne lub studentki przynoszą nową. U mnie w szpitalu (Poznań -Polna) nie można było też mieć piżamy (spodni) ani bielizny. Na prawdę warto podpytać wcześniej swoją położną czy w szpitalu czy jest sens brać to wszystko do szpitala :)

U mnie już 35 tc. W środę mam wizytę. Póki co ostatnio wszystko było pozamykane, szyjka 4 cm. Ktg ok.

Est moja lista całkiem podobna :) może tylko inne firmy :) ja np. tym razem zrezygnowałam z emolium. Wgłębiłam się bardziej w składy (srokao)porozmawiałam z położną i kupiłam na poczatek zwykle kosmetyki. Jeśli zajdzie potrzeba to wtedy zaopatrzenie się w kosmetyki bardziej specjalistyczne. Na ciemieniucha też nie brałam. Synek nie miał ...a teraz w razie W to podejście do apteki pięć minut.
Sól morska jeszcze jest na mojej liście. I z poprzedniej listy mam np.tantum rosa choć mi się nie przydało bo skończyło się CC i korzystałam z płynu do higieny intymnej.

Catarisa pewnie śpisz i nie wiesz jak pięknie Poznań zasypało :)

Ale się rozpisałam już 3:44 :)

jagodowa jak fajnie że się odezwałaś. Dopiero teraz weszłam poczytać ale powiem Ci że nie spałam w nocy i widziałam jak biało się zrobiło. Ostatnio noce mnie nie rozpieszczają ehh
Masz rację co do tych koszul są wygodne i zawsze czyste.
Długą masz tą szyjkę, ja idę w czwartek do gina i już się boję ,czy aby mi się więcej szyjka nie skróciła.
meliska ja polecam materac lateksowy. Nie kupię już nigdy żadnego z gryką bo bez kitu jeden taki wyrzuciłam gdy się naczytałam o tych robaczka które mogą się tam gnieździć. Oczywiście wystarczyło że dopatrzyłam się na nim dwóch takich ciemnych robaczków jak przecinki by się go pozbyć.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Cześć dziewczyny :)
Dawno nie pisałam ale ciągle podczytuję Was :)
Współczuję wszystkim chorującym, nas na szczęście choróbska omijają.
Co do materaca to też kupiliśmy ten co Jagodowa fiki miki z kokosem :)
W moim szpitalu też wymagają żeby mieć swoje koszule, ja zamówiłam na tej stronie https://www.slodkisen.com.pl/pl/c/Koszule-nocne-ciazowe-krotki-rekaw/13
Są tanie i z przyjemnej bawełny więc polecam :)
Mnie wczoraj spotkała niespodzianka, znajome zorganizowały mi baby shower, ogólnie nie przepadam za takimi imprezami ale wszystko było zorganizowane tak że o niczym nie wiedziałam i w sumie byłam miło zaskoczona :)
Mąż był z nimi w konspiracji i podpowiedział czego jeszcze nam brakuje i dostałam super przydatne prezenty :)

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcbxmaun0bc2g.png

Tak piszecie o koszulach do szpitala.. Ja też nic nie mam, znaczy z koszul. Wiem tylko, że można kupić w necie koszule do porodu za ok 10zl. Rozważam to, bo nie mam nic co bym mogła przeznaczyć potem do wyrzucenia. Ale najpierw trzeba się rzeczywiście zorientować jak jest w szpitalu, do którego mam zamiar jechać na porodowke. Fajnie mają te z Was, co będą mieć zapewnione takie rzeczy :)

Melliska, nieźle jesteś zorientowana - hemoglobina glikowana - pierwszy raz słyszę o czymś takim, więc nawet by mi do głowy nie przyszło to badać ;)
Materac miałam kupować tak jak już wspomnialy dziewczyny lateks-kokos a drugi nad którym myślałam to był pianka -kokos. Ostatecznie w sklepie wyszedł jeszcze inny, bo obustronnie kokos (w środku tylko warstwa pianki). Myślę, że wybór nie był zły, mam nadzieję, że w użytkowaniu też się sprawdzi :)
Catarisa, serio znalazłaś na grykowym materacyku robaki? Bleee... Czytałam o tym, ale nie wyobrażam sobie znaleźć sama takie coś, bo mnie to brzydzi fuj...

Est, mam pytania do Twojej listy, np czemu dwa rodzaje linomagu? Ten zwykły plus sudokrem nie wystarcza? I kupujesz też podkłady i z belli i canpol. Jaka jest między nimi różnica? Tak pytam, bo to moja pierwsza ciąża i taki człowiek zdezorientowany :)

Dora, super, że miałaś taką niespodziankę :) na pewno masz super znajomych i będziesz mieć co wspominać :)

jagodowa nam położna powiedziała (i w sumie znajomi wcześniej tez) ze przy wypisie ze szpitala ojciec nie dostanie zwolnienia na opiekę, bo oni przecież nie mogą wypuścić ze szpitala kobiety która wymaga nadal opieki, wiec nie dają takich L4.
Może to zależy od miasta tak jak z tymi koszulami...

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vvfxmfv59klzl.png

Hej :)
Est dzięki za listę zrobiłam sobie zrzut i będzie ściąga :p czekam na drugą listę :p
Dora super niespodzianka, ja Już wiem że mnie też czekam baby shower jeszcze nie wiem dokładnie kiedy :p
Ja zamawiam koszule z allegro, tak jak pisałam kuzynka poleciła mi linka i za niecałe 30zl fajna,wygodna,bawelniana można dostać :) u nas w szpitalu też dają i podobno bardzo fajne są, w sumie słyszałam że nawet tego wymagają, no chyba że ktoś nie zdąży ubrać :p

Han - faktycznie dziwna sprawa... mój mąż dostał od mojego szpitala dwa tygodnie opieki nade mną. Co prawda trzy lata temu, ale niecałe dwa miesiące temu rodziła moja koleżanka (sn) i też jej mąż otrzymał takie zwolnienie ze szpitala.
karolinatr - L4 opieka nad członkiem rodziny przysługuje każdemu pracownikowi w wymiarze 14 dni w całym roku (wyjątek dzieci - tu już jest dłuższy okres). Nie ma znaczenia czy sn czy CC. Ale nie chcę wprowadzić Cię w błąd :) podpytaj w swoich jądrach albo w necie ...jest wiele aktualnych artykułów :)