Skocz do zawartości
Forum

Skarby Październikowe 2017

Koraliczek

Rekomendowane odpowiedzi

Wirgi
U mnie dziś armagedon. Jak tylko mąż wróci z pracy to mam zamiar wyjść chociaż nie mam na to siły.
Moje dziecko przeszło dziś samego siebie zresztą co mu się dziwić. Zawsze spędzaliśmy cały dzień na dworzu a teraz leje non stop.

A do tego obudził mnie skurcz łydki i niestety skurcz przeniósł się na brzuch. A tak sobie wczoraj myślałam, że wczoraj mało magnezu wzięłam. To mam za swoje.

Z apteczki na początku to tylko paracetamol lub ibuprom i witamina D+K
Później na kolki espumisan albo bobotik. U nas sprawdził się windi kateter, takie rurki do odpowietrzania ;)
Do tego nasivin na katar
Niektórym sprawdza się Viburcol na kolki i ząbkowanie u mnie bez efektów.
I szczerze mówiąc do tej pory więcej leków nie używaliśmy.

Prawdopodobnie w sobotę pojedziemy w końcu po wózek, aż do Krakowa :). Mam nadzieję że Nam się spodoba i kolejną rzecz będziemy mieli z głowy :). A aż wstyd pisać ja wyprawki dla siebie do szpitala nie mam jeszcze :(. Myślę, że w sobotę wszystko ogarnę od rana, ewentualnie w piątek coś pokupuję sobie z kosmetyków brakujących w rossmannie.

Wirgi
Tantum rosa mam w saszetkach i mam też irygator więc nie wiem czy będę kupować te buteleczki, bo troszkę mi szkoda kasy, ale zobaczę co zrobię. Ja zamiast kapci najchętniej wzięłabym 2 pary japonek jedne pod prysznic a drugie jako kapcie, w sumie po domu chodzę w japonkach bo najwygodniej :). Ale to jak zrobię paznokcie bo dziś nie ruszyłam ich. Może chodziarz wieczorem zmyję lakier stary, obetnę i wypiłuję .
Piękny zestaw :). A do szpitala bierzesz sztućce, talerzyk i kubeczek??
Ja miałam lewatywę przy pierwszym porodzie w szpitalu, i fakt może źle to ujęłam nie tyle krępowałam się , bo o tym nie myślałam i było to raczej naturalne, co teraz nie wiem czy w szpitalu gdzie będę rodzić jest ten wymóg. A ja wolałabym mieć zrobioną, właśnie ze względu na ból po porodzie.
Twoja Chmurka śliczna, nie wiem gdzie Ty tam kaktusa widzisz. Przeurocza sama bym taką przygarnęła dla mojej Malutkiej. W ogóle łóżeczko się super prezentuje i ten worek i chyba organizer super :). Czarno białe rządzi :P

MamaJG
Super że tak się sprawa zakończyła i ja jestem spokojniejsza teraz;)

Żoo
ja dziś miałam tyle planów i jak na razie zrobiłam 4 prania (brakło mi miejsca na suszenie), obiad i ufarbowałam włosy. Reszta leży i czeka na lepszy dzień :)
Już bliżej niż dalej do porodu więc nie martw się :). Kiedy masz okulistę??
Nie pomyślałam o czopkach glicerynowych , to też by załatwiło sprawę, i może to lepsze rozwiązanie.
Ja mam do prasowania kolejną partię w łóżeczku, i jeszcze kolejną na 2 suszarkach więc może jutro to zrobię, albo dziś pod wieczór.

Krysia, Wirgi
ja póki co w swojej apteczce dla Dzidzi nie mam nic i na razie nie planuję kupować nic poza solą fizjologiczną i wit D+K. Będę kupować na bieżąco. Jedynie zastanowię się nad czopkami przeciwgorączkowymi i glicerynowymi, ale myślę że na to przyjdzie czas.

Merci
U mnie łóżeczko stoi już w Naszym pokoju ale na razie gołe, bo muszę kupić podkład na materac i dopiero wtedy będę ubierać prześcieradło itd. Ja miałam pierwszy termin na 14 października i chciałabym w tym terminie urodzić. Bo więcej bym zrobiła.

Migot
Korzystaj ze słońca póki możesz. U nas szaro buro i deszczowo, więc troszkę zazdroszczę :).

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvzzbmh5gupub5e.png

Cześć dziewczyny :)

Żoo masz jakąś sprawdzoną witaminę D+K, która ma odpowiednie dawki. Chciałam kupić ostatnio, ale jak zobaczyłam, jaki jest wybór to doszłam do wniosku, że mam jeszcze trochę czasu na zakup ;)
Ostatnio zauważyła, że w aspiratorze do noska jest dołączony gratis jeden „odpowietrznik”, więc jakby, co to będzie możliwość przetestowania ;)

Tyśka ja kupiłam najpierw saszetki Tantum Rosa, żeby sprawdzić, czy czasami mnie nie podrażnia, później zakupiłam butelki, bo są praktyczniejsze do używania w szpitalu a koszt to coś ok. 23 zł za 5 sztuk, więc niewiele.

Migot dobrze widzisz ;) To najzwyklejszy przewijak usztywniany, ma od spodu nóżki/kołeczki, które powodują, że nie odjedzie z łóżeczka a położyć go można wszędzie gdzie nam pasuje.

https://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0a29lbyak8.png

01.12.2016 [*]

Tak dla przypomnienia, jakby któraś zapomniała kiedy ma rodzić ;)))

SKARBY PAŹDZIERNIKOWE 2017

Ana urodziła córeczkę :)
Agullka 13.09.2017 urodziła synka :)
Wonderlife 28.09 dziewczynka
Wigga 01.10 chłopiec
Krysia 06.10 chłopiec
Tyśka 07.10 dziewczynka
Mery 11.10 dziewczynka
Atram 11.10 chłopiec
Merci 12.10 dziewczynka
Doti 15.10 dziewczynka
MamaJG 16.10 chłopiec
Bzaaa 17.10 dziewczynka
Wirgi 18.10 chłopiec
Anielica 21/24.10 chłopiec
Żoo 24.10 chłopiec
Migot 29.10 dziewczynka
Kasia 30.10 chłopiec

01.12.2016 [*]

Wirgi, Migot
Dzięki za polecenie ręcznika z decathlonu. Faktycznie w porównaniu do tych co mam całkiem miękki.
Efekt jest taki, że poszalałam i kupiłam też szlafrok szybkoschnący ;)

Tyśka
Polecam pralkosuszarkę albo suszarkę. Ja byłam do tego sprzętu sceptycznie nastawiona ale wywiązała się dyskusja na forum akurat w momencie gdy mi się pralka popsuła. Kupiłam pralkosuszarkę i jest super.
Do szału mnie doprowadzało pranie z trójki a co dopiero z czwórki.
Dość długo suszy więc się nauczyłam włączać pranie na noc.
W lato szybciej schło na balkonie. Ale przy takiej pogodzie jak teraz sprawdza się rewelacyjnie.

Wirgi
Super wygląda ta Twoja konsekwencja kolorystyczna. U mnie też szarości w pokojach dzieci i u nas zresztą też.
Ale jak kupowałam tapetę to koleżanka się dziwiła, że nie dzieciowa. A ja wolę poczekać aż dzieci będą mieć swoje fascynacje. Póki co urządzałam pokój pod siebie.

Żoo co ja się nasłuchałam, że moje dziecko to biedne w tych szarościach, bieli i czerni, będzie nieszczęśliwe, jak mogłam nie kupić kolorowych materiałów najlepiej w misie itd.
Za którymś razem już mocno się wk… i powiedziałam parę zdań dosadnie i teraz mam spokój skończyło się krytykowanie moich wyborów ;)

01.12.2016 [*]

Gość krysia1989

Dziewczyny, ja po wizycie OSTATNIEJ!
Zapis ktg prawidłowy, dzidziuś się ruszał, serce biło prawidłowo, skurczy brak. Jestem zadowolona, że zrobiłam to ktg, bez wskazań, bo przynajmniej wiem, jak to wygląda, i stresowałam się wczoraj, więc w szpitalu już nie będę.
Co do badania, miałam wizytę u innej lekarki, moja na zwolnieniu, i nie podobała mi się. Mniej komunikatywna niż moja. Stwierdziła tylko, że szyjka nie gotowa do porodu. Boję się, żeby mnie to "psychicznie nie zablokowało". Możecie się śmiać ;-) Ale chyba poród tkwi trochę w głowie. W każdym razie w karcie ciąży wpisała długość szyjki 2,5 cm, a do tej pory ciągle było 3cm. Więc może jednak coś w tej szyjce się dzieje...
W każdym razie jeśli nic się nie zadzieje w dniu terminu, czyli 6.10, czyli za 2 tygodnie, mam się zgłosić na izbę przyjęć na ktg.

Co do wątków poruszanych przez Was...
Ja myślałam o kubku i sztućcach do szpitala, ale stwierdziłam bez przesady... I tak mam od groma tobołów, najwyżej partner będzie dowoził...

Tyśka, ja za namową Żoo kupiłam pralko-suszarkę i jestem bardzo zadowolona, choć na razie tylko raz suszyłam, na próbę. Ale jak tego prania się zrobi więcej, to pewnie częściej będę korzystać. Pralka działa bez zarzutu, a mocno ją eksploatuję ;-)

Wirgi, jeśli chodzi o apteczkę, to ja skompletowałam zapasy na pupę w postaci:
- zielony Linomag pod pieluchę co którąś zmianę pamersa
- Bepanthen Extra jakby linomag nie domagał
- Sudocrem - jak by było bardzo źle

Na gorączkę:
- Pedicetamol

Katar:
- kupiłam odciągacz Frida, ale to nie jest od pierwszych dni życia, raczej jak już bobas ma kilka tygodni

Oczy:
- sól fizjologiczna

Pępek:
- octanisept

Kolki, ząbkowanie:
- nie mam nic

Nie mam też nic na ewentualnie obolałe sutki. Ale chyba już nie będę kupowała na zapas, tylko jak będę potrzebować.

Ja również polecam pralkosuszarkę. Użytkuję już ponad pół roku i jestem bardzo zadowolona. Szczególnie przydaje się w zimne deszczowe dni, gdy prania nie są się suszyć na balkonie. Również piorę przeważnie w nocy :)
krysia, rzeczywiście szyjka jeszcze całkiem długa, ale w 2tyg na pewno się skróci :) zgadzam się, że poród w dużej części tkwi w głowie i nasze nastawienie i podejście jest bardzo ważne. Ale to też nie ma co za bardzo się na cokolwiek nastawiać, analizować, a już zwłaszcza narzucać sobie presji. Niestety mnie to trochę zgubiło podczas pierwszego porodu, ale już jestem mądrzejsza, mam nadzieję :D.
Ja akurat kubek i sztućce mam spakowane, bo w moim szpitalu teoretycznie dają, ale trzeba specjalnie po nie łazić, więc wole mieć swoje :)
Co do apteczki dla dziecka to właśnie witamina D+K, a jeśli któraś nie będzie karmiła piersią to sama D wystarczy; sól fizjologiczna do oczu, octenisept do pępka, czopki przeciwgoraczkowe (moim zdaniem takiemu maluchowi chyba łatwiej zaaplikowac niż podawać syrop, ale jak kto woli). U nas później przydał się Espumisan, Delicol i probiotyk, ale takie rzeczy lepiej kupić jak pojawi się potrzeba

https://www.suwaczki.com/tickers/syy2krntz35jvksc.png

Witam Was w ten deszczowy szarobury dzień. Dzis postanowilam troche w domu zrobic i umylam okno w kuchni i w pokoju u córy. Posprzatalam cale mieszkanie i zaczelam prasowac to co wyschlo. I oczywiscie zrobilam obiad dzis 2 dania chlodnik ogorkowy ( ogorki mi sie juz psuly ) i potrawka z kurczaka w sosie smietanowo pieczarkowym. Mnian ☺. A teraz zdycham haha ☺. Ale lepiej sie zdycha w mieszkaniu z unytymi oknami ☺. Na 18 mam dzis wizyte mam nadzieje ze wszystko ok.

Wirgi
To faktycznie tez kupie te buteleczki po co mam targac irygator ze soba :). Oj juz nam nie przypominaj kiedy sie rozpakujemy bo ja sie stresuje juz.

Zoo
A szlafrok tez kupilas w dechatlonie? Bo ja reczniki mam od nich ale szlafroka nie widzialam. Te reczniki swietnie sie sprawdzaja ja je kupowalam jak na sauny do Czeladzi jezdzilam na noce saunowe, i tez pakuje je do szpitala.
Bardzo chetnie bym zmienila automat na pralko suszarke ale niestety my mieszkanie wynajmujemy i tu byl automat i nie ma mozliwosci go usunac :) wiec bede musiala przezyc. Ale nie jest źle bo pranie juz w 70 % wyschlo, mieszkanie jest bardzo cieple.

Krysiu
Ty to masz juz cala apteczke ☺. W sumie te rzeczy tez trzeba kupic ale ja zaliczalam je do wyprawki szpitalnej :) . Dobrze ze z Malenstwem ok, teraz tylko czekac na rozwiazanie :). Nie stresuj sie i tak to musimy przejsc jakby niebylo nie ma odwrotu :). Choc sama jestem ze stresowana. Ja na liscie szpitalnej mam wypisane kubek i sztućce, dletego pytalam

I po wizycie. Zaczynam sie bardziej denerwowac. Malutka wazy 3020 , szyjka bardzo krotka i miekka juz do porodu, tyle ze rozwarcia nie ma. Lekarz watpi ze doczekam terminu, jak mu powiedzialam ze w sobote po wozek chcialam jechac do Krakowa to mi powiedzial zebym torby do szpitala ze soba nie zapomniala i jak cos to kierowac sie na szpital Ujazdowski czy cos takiego. To mnie pocieszyl. A ja nawet nie mam polowy rzeczy do szpitala dla siebie. Tzn drobnostki ale chcialam to mieć

Część dziewczyny. Ja też zaczęłam myśleć o apteczne. Niestety nie wszystkie lekarstwa sa dostępne w uk wiec musze poprosić mamę żeby mi kupiła i przywiozła ;) mam nadzieje ze przyleci do mnie i mi pomoże przy małym, bo ostatnio nieciekawie się robi w rayanair. Mój mały dzisiaj szaleje. Już 2 raz w ciągu dnia ma mega czkawką. Ciekawe dlaczego. Mnie w przyszlym tygodniu czeka przeprowadzka. Już odliczam dni. W sobotę przyjedzie wózek, wiec już wszystko będzie urzadzane na nowym mieszkaniu dla młodego ;) byle tylko wytrzymać ten tydzień ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/klz9df9hmxofz3q9.png

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5eopz9vbnp.png

Żoo, cała przyjemność po mojej stronie. Chociaż 1 rzecz poleciłam od kiedy udzielam się na forum :))))))))))))))))))))).
W PL pralko-suszarka raczej zbyt popularna nie jest, za to tutaj to jest standard, zdecydowana większość ludzi to ma w domu. To jest extra sprawa, ale trzeba uważać bo niektóre ciuchy się kurczą, najbardziej te, które nie są z bawełny.
Wirgi, ja zdecydowałam również o zakupie takiego przewijaka na łóżeczko. Co prawda zrezygnowałam jakiś czas temu z tego pomysłu jak zobaczyłam ceny, ale teraz powróciłam do tematu i znalazłam coś w normalnej cenie i wygląda tak https://i5.walmartimages.ca/images/Large/032/270/999999-628110032270.jpg?odnBound=460
Od spodu trzeba będzie zamocować zabezpieczenie żeby to było stabilne i się nie zsunęło, ale to już jest pikuś. Chyba, że mój mąż będzie chciał się zabawić w boba budowniczego i sklecić coś takiego samemu.
Co do kolorów to oczywiste, że przecież trzeba walnąć wszystkie kolory tęczy na ścianach i w ogóle :). Mnie wkurza, że dla dziewczyn wszędzie wszystko różowe. Matko kupić coś nie różowego to jest nie lada wyczyn. Ja tam lubię neutralne kolory. Miałam do wyboru kupić kombinezonik różowy albo szary dresowy i wzięłam ten drugi !

Tyśka, hahaha to ja mam tak samo. Dziś będę myć okno balkonowe od zewnątrz bo jest całe takie brudne, że jak siedzę na balkonie to nie mogę wysiedzieć bo mnie w oczy kłuje przeokropnie ten widok :)))). Okno jak okno już raz myte, ale cała framuga brudna koszmarnie. Zakupiłam myjkę z teleskopową rączką i zaraz będę się zabierać do dzieła :)))).

W końce telefonicznie zamówiłam bodziaki w H&M dla małej.
Apteczki nie kompletuję bo mam aptekę 1 km od domu. Poza tym jak będę wychodzić ze szpitala to zapytam ich o to co Oni polecają. Z tego co się orientuję tutaj do pielęgnacji pępka nie używa się niczego poza przemywaniem wodą i tyle.

Dziś na wizycie moja dr podpisała mi plan porodu. Za 2 tygodnie ma mi dać ksero mojej dokumentacji. Na żarty Jej powiedziałam, że niech mi jeszcze da grafik kiedy jest w szpitalu na oddziale to wtedy będę rodzić na co Ona, że nie ma sprawy. Byłoby fajnie gdybym trafiła na nią :).
Trochę podawanie tego antybiotyku erytromycyny do oczu nie przekonuje mnie bo nie mam ani chlamydii ani żadnej rzeżączki więc teoretycznie mała tym się zarazić nie może. Poza tym znalazłam artykuł z tego roku gdzie towarzystwo pediatrów kanadiańskich się wypowiadało, że to jest bezsensu i powinno się z tego zrezygnować bo w ogóle to nie działa i wcale nie chroni przed zarażeniem się tymi 2 zarazami. Nie wiem co z tym fantem zrobić.
Ostatnio na tapecie była lewatywa :) więc o to zapytałam i dowiedziałam się, że w tym szpitalu tego nie robią. Pytałam o epidural i dowiedziałam się, że podają taki, który nie paraliżuje, można chodzić i normalnie funkcjonować i czuję się skurcze tylko ból jest mniej odczuwalny. Anestezjologów też mają przez 24 h więc kiedy się chce można poprosić. Ja tam się nie nastawiam na nic, ale wolałabym przejść całą tę przygodę z jak najmniejszą ingerencją, dotyczy wszystkiego.
Kurczak chciałabym jeszcze kupić stojak do wanienki na kąpanie, ale jak zwykle taki bzdet kosztuje tutaj jakby nie wiem co to było i zrobione co najmniej ze złota :)
https://i5.walmartimages.com/asr/d8fa6c24-a77f-46a3-b5e9-794e65afa00e_1.6611e07072ca93d47b23e6aa6d3af13b.jpeg?odnHeight=450&odnWidth=450&odnBg=FFFFFF

Tymczasem :)

Żoo, cała przyjemność po mojej stronie. Chociaż 1 rzecz poleciłam od kiedy udzielam się na forum :))))))))))))))))))))).
W PL pralko-suszarka raczej zbyt popularna nie jest, za to tutaj to jest standard, zdecydowana większość ludzi to ma w domu. To jest extra sprawa, ale trzeba uważać bo niektóre ciuchy się kurczą, najbardziej te, które nie są z bawełny.
Wirgi, ja zdecydowałam również o zakupie takiego przewijaka na łóżeczko. Co prawda zrezygnowałam jakiś czas temu z tego pomysłu jak zobaczyłam ceny, ale teraz powróciłam do tematu i znalazłam coś w normalnej cenie i wygląda tak https://i5.walmartimages.ca/images/Large/032/270/999999-628110032270.jpg?odnBound=460
Od spodu trzeba będzie zamocować zabezpieczenie żeby to było stabilne i się nie zsunęło, ale to już jest pikuś. Chyba, że mój mąż będzie chciał się zabawić w boba budowniczego i sklecić coś takiego samemu.
Co do kolorów to oczywiste, że przecież trzeba walnąć wszystkie kolory tęczy na ścianach i w ogóle :). Mnie wkurza, że dla dziewczyn wszędzie wszystko różowe. Matko kupić coś nie różowego to jest nie lada wyczyn. Ja tam lubię neutralne kolory. Miałam do wyboru kupić kombinezonik różowy albo szary dresowy i wzięłam ten drugi !

Tyśka, hahaha to ja mam tak samo. Dziś będę myć okno balkonowe od zewnątrz bo jest całe takie brudne, że jak siedzę na balkonie to nie mogę wysiedzieć bo mnie w oczy kłuje przeokropnie ten widok :)))). Okno jak okno już raz myte, ale cała framuga brudna koszmarnie. Zakupiłam myjkę z teleskopową rączką i zaraz będę się zabierać do dzieła :)))).

W końce telefonicznie zamówiłam bodziaki w H&M dla małej.
Apteczki nie kompletuję bo mam aptekę 1 km od domu. Poza tym jak będę wychodzić ze szpitala to zapytam ich o to co Oni polecają. Z tego co się orientuję tutaj do pielęgnacji pępka nie używa się niczego poza przemywaniem wodą i tyle.

Dziś na wizycie moja dr podpisała mi plan porodu. Za 2 tygodnie ma mi dać ksero mojej dokumentacji. Na żarty Jej powiedziałam, że niech mi jeszcze da grafik kiedy jest w szpitalu na oddziale to wtedy będę rodzić na co Ona, że nie ma sprawy. Byłoby fajnie gdybym trafiła na nią :).
Trochę podawanie tego antybiotyku erytromycyny do oczu nie przekonuje mnie bo nie mam ani chlamydii ani żadnej rzeżączki więc teoretycznie mała tym się zarazić nie może. Poza tym znalazłam artykuł z tego roku gdzie towarzystwo pediatrów kanadiańskich się wypowiadało, że to jest bezsensu i powinno się z tego zrezygnować bo w ogóle to nie działa i wcale nie chroni przed zarażeniem się tymi 2 zarazami. Nie wiem co z tym fantem zrobić.
Ostatnio na tapecie była lewatywa :) więc o to zapytałam i dowiedziałam się, że w tym szpitalu tego nie robią. Pytałam o epidural i dowiedziałam się, że podają taki, który nie paraliżuje, można chodzić i normalnie funkcjonować i czuję się skurcze tylko ból jest mniej odczuwalny. Anestezjologów też mają przez 24 h więc kiedy się chce można poprosić. Ja tam się nie nastawiam na nic, ale wolałabym przejść całą tę przygodę z jak najmniejszą ingerencją, dotyczy wszystkiego.
Kurczak chciałabym jeszcze kupić stojak do wanienki na kąpanie, ale jak zwykle taki bzdet kosztuje tutaj jakby nie wiem co to było i zrobione co najmniej ze złota :)
https://i5.walmartimages.com/asr/d8fa6c24-a77f-46a3-b5e9-794e65afa00e_1.6611e07072ca93d47b23e6aa6d3af13b.jpeg?odnHeight=450&odnWidth=450&odnBg=FFFFFF

Tymczasem :)

Znak rozpoznawczy „październikowych” na porodówkach to ręczniki z Decathlonu ;)))

Krysia takie rzeczy jak Linomag, Frida, Octanisept, sól fizjologiczna to mam dla mnie to produkty pielęgnacyjne. Pisząc apteczka chodziło mi właśnie o coś na gorączkę itd.

Tyśka miej się na baczności ;) Jakby, co to w Krakowie szpital Ujastek nie Ujazdowski ;)))

Anielica mój młodzieniec to ma czkawki czasami po 5 razy dziennie a i w nocy się zdarzają, ale to akurat ma po mamie ;)

01.12.2016 [*]

szlafrok
Tyska
Mam dokładnie ten, rozmiar m, trochę jest za duży ale s nawet nie było w sklepie.
W ogóle w sklepie była bryndza z wyborem a ten mój decathlon duży więc teoretycznie wszystko powinno być.

Mnie brudne okna też drażnią. I już większość z tych, które widzę na codzień mam umyte :) a dwa umył małżonek :)

Ja się chyba nie spakuję. Synal zrezygnował ze spania w dzień. Robi sobie tylko krótką drzemkę więc póki co nic już nie zrobię.
Niestety jak nie śpi to go nie można z oczu spuścić. Więc nie wiem kiedy mi się uda ze wszystkim ogarnąć.
Do tego mężowi w pracy zebrało się mnóstwo tematów i zanosi się na to, że przynajmniej 2 dni w tygodniu go nie będzie.
Cudownie się zapowiada ta końcówka...

Migot
W Polsce też przy porodzie sn podają takie znieczulenie. Ja cały czas trwania znieczulenia przechodziłam aby trochę podgonić. A ponieważ miałam pompę z oksytocyną to mi na czas znieczulenia rozkręcili mocniej.
Tylko mi na piłce nie pozwolili siedzieć z uwagi na luz w kręgosłupie, który się wtedy robi bo mięśnie rozluźnione.

Ja właśnie utknęłam w korku na + 40 min.
Co oznacza, że będę jechać 2 godziny w jedną stronę.

Oj cały czas mam pod górkę do tego okulisty. Od lipca próbowałam się umówić do mojej lekarki.
Najpierw urlopy, potem sympozjum, potem mój mąż nie mógł ze mną jechać i efekt jest taki, że dziś już muszę mieć to badanie a i tak się spóźnię.
A później mam gina i już się stresuję, że nie zdążę.
Niby mam akurat godzinny zapas czasowy.

Oby siatkówka była ok...

Gość krysia1989

Żoo, czekamy zatem na wieści od lekarzy.

Migot, Ty się wahasz z antybiotykiem do oczu, a u nas, w Polsce, teraz wojna medialna w związku z zabiegiem Credego, czyli też zakrapianiem oczu noworodkowi w ramach profilaktyki przed rzeżączkowym zapaleniem spojówek. Jednak ten nasz zabieg nie działa na chlamydie, które teraz ponoć są częstsze i specjaliści chwalą Was, że wy stosujecie lepszy, bezpieczniejszy i o szerszym działaniu antybiotyk. Pewnie jak u was to wycofają, to u nas wprowadzą...

Jak się wam zaczął dzień?
Ja już nie śpię godziny, ale jakoś nie mogę zwlec się w łóżka, a muszę iść do pracy z dokumentami różnymi...

żoo czekamy na dobre informacje :)

krysia u mnie juz od kilku dni straszna pogoda... pada, zimno i buro... nie działa to na moje samopoczucie pozytywnie. dzidzia jakas taka spokojniejsza dzisiaj, mam nadzieje ze sie rozrusza bo jednak wolę ją czuć i się nie martwic

Ja narazie z aptecznych rzeczy dla dziecka nic nie kupowałam, myślę że to juz na bieżąco wyjdzie. No ale oczywiscie moge się mylić ;p
Mała sie chyba troche obniżyła bo bolą mnie pachwiny, uda i dół brzucha przy chodzeniu. Siedziec tez ciezko bo wszystko uwiera, leżeć tym bardziej, jedynie na prawym boku dam rade odpocząć :p

https://www.suwaczek.pl/cache/117a7371ba.png

https://www.suwaczek.pl/cache/eb0b94a641.png

Ja już w końcu po wizytach.
Oj nerwowo było bo najpierw spóźniłam się do okulisty. Normalny czas dojazdu 45 min, zaplanowałam 1,20 a dojechałam w 2 godziny.

Do tego nie lubię tych badań bo mam znieczulane oko i bardzo mocno rozszerzaną źrenicę. Długo potem dochodzę do siebie i mam migreny.
Teraz też mnie boli głowa.
Najważniejsze, że wynik dobry i mogę rodzić sn.

Potem wpadliśmy w kolejne korki bo się okazało, że koło nas są zamknięte dwie drogi i ledwo zdążyłam do ginekologa.
A tam znowu olbrzymie kolejki do rejestracji.

Ale już mam pobrane wszystkie badania przedporodowe.
Jeszcze będę mieć jedną wizytę z usg więc wtedy się okaże co mnie czeka.

Ale chwilowo czuję ulgę, że to już naprawdę końcówka.

Przyszły wyniki histopatologi. Bardzo dobrze ze mi jednak pobrali ten wycinek bo wszyscy brali to za kk i hpv. Wiec rak mi nie straszny ;) przynajmniej ten ;)
I to koniec dobrych wiadomości. To co mam to mięczak zakaźny. Jest bardzo zaraźliwy bo z gatunku ospy. Przechodzi sam ale często trwa to nawet rok a kiedy są widoczne zmiany to cały czas zarażają. Wiec najlepiej usunąć. Boje się żeby nie zarazić mojej córci No i męża. Już od podejrzenia hpv powiedziałam ze won od moich ręczników itp ale to jest nawet bardziej zaraźliwe. Do puki mi nie usuną zmian nie mogę rodzic SN wiec w razie czego moja lekarz mi napisała skierowanie na cc gdyby coś się miało zacząć dziać przez weekend.

Atram
Najważniejsze, że diagnoza postawiona i wiesz na czym stoisz.

Krysia
U mnie do oka podają erytromycynę. Więc pewnie wszystko zależy od szpitala.

W sumie to jednak jestem za tym aby państwo pilnowało procedur medycznych. W sumie noworodek to mały człowiek więc nie do końca jestem przekonana, że rodzice mają prawo o wszystkim decydować.
W końcu oszołomów nie brakuje.
Chociaż akurat w tym przypadku to chyba trochę sąd zadziałał na wyrost.