Skocz do zawartości
Forum

Grudniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc dziewczyny, co do wozkow wam nie pomoge bo ja sie uparlam na xlandera i go kupilam, innego nie chcialam, czekam jak przyjdzie fotelik do sklepu i sie wkurzam bo zamowiony z miesiac temu a jeszcze nie ma. Mial byc na koniec wrzesnia a tu polowa pazdziernika i nadal nie ma... Wiem ze moze to co powiem bedzie niemile albo was urazi, na prawde tego nie chce tylko mam juz dosc swojego stanu... Od ponad tygodnia mam ta swedzaca pokrzywke, nic nie pomaga, bylam juz u dwoch alergologow, zapisalam sie fo kolejnego juz i do dermatologa bo tak sie nie da funkcjonowac i chyba wolalabym miec ta cukrzyce niz ta pokrzywke, nawet leki nie pomagaja, alergolog zapisal mi clarityne nawet 2-3 tabletki dziennie, wapno 3 razy dziennie i nawet steryd encorton dostalam ze 3 razy dziennie moge go brac ale nic nie pomaga.. Nie spie w nocy bo mnie swedzi w dzien ten mnie wszystko swedzi, zamiast jakas poprawa to coraz gorzej, tylko twarz mam wolna od pokrzywki, wygladam okropnie ale to mam w dupie bo i tak zimno wiec jak gdzies wychodze to i tak jestem grubo ubrana i nie widac ale non stop mnie swedzi, stopy i łydki mam podrapane do krwi... Juz nie wiem co robic ze soba...sory za uzalanie sie ale juz mam dosc tej ciazy przez ta pokrzywke...tylko co wieczor rycze mezowi ze zrobie
Wszystko zeby przestalo mnie swedziec...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72893.png

Agaaa współczuję Ci, ja już narzekam na wszystko, a gdybym jeszcze miała mieć coś nowego to bym się wściekła chyba. Obecnie walczę z hemoroidami i okropnym bólem krzyża.
Co do wózka to naszym typem bardzo długo był xlander, ale mojemu mezowi ostatecznie na miejscu sie przestał podobać.
Dzięki dziewczyny, teraz będę delektować się moja mała kawką bez wyrzutów sumienia.

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8dqk310w4mc3s.png
23.10.2015 Aniołek

Gosia tez mam hemoroidy na szczescie nie bola i nie czuje ich ale ja dodatkowo mam zylaki na wargach sromowych i z tym jest gorzej bo przy wstawaniu takie uczucie jest rozpierania krwi na sciany naczyn i czasami jest to dosc bolesne... Niestety lekarz powiedzial ze ani z jednym ani z drugim nie bedziemy walczyc w ciazy bo juz dlugo nie zostalo. Ja kawe tez pije co prawda nie codziennie ale czasami jest ze i codziennie z mezem wypije. Nie pije rozpuszczalnej tylko taka z ekspresu ale bardzo slaba i z mleczkiem. A co do mojej pokrzywki martwie sie ze znow leki od alergologa nie pomoga a moj gin powiedzial ze jak nic nie pomoze to mnie polozy w szpitalu do rozwiazania wiec z pokrzywka bede walczyc na 2.11 bo wtedy mam kolejna wizyte u niego i do tego czasu musze sobie wszystko porobic zeby w rszie czego jak mi da skierowanie do szpitala zebym spokojnie mogla tam lezec...

Gosia ja piję do dwóch słabych kaw dziennie i ginekolog dał zielone światło. Co do wózka ja zastanawiam się nad Anex Sport a Coletto Florino Carbon, widziałam je i fajnie się nimi jeździ.
Agaaa a badałaś się w kierunku cholestazy ciążowej ? Mnie strasznie swędziała skora i gin kazała mi zrobić badania w kierunku tego właśnie.

Ja wczoraj kupiłam camarelo figaro, jestem zadowolona bo jest lekki chociaż wygląda masywnie. Podobno adamex to dobra firma i są teraz te wozeczki na czasie. Agaaa na pewno ta wysypka wkrótce minie, wierzę, że jest to bardzo męczące, ale ktoreś z tych lekarstw na pewno zacznie działać

No w końcu forum działa jak należy, bo w weekend to była tragedia.
Jeśli chodzi o kawę ja nie piję od kilku lat :) na studiach czasem sobie pozwoliłam podobnie jak na syf typu tiger ale tak mnie trzęsło w środku, że zamiast się uczyć to chodziłam po ścianach. Zaczęłam pić inkę, ale mi nie smakowała i przestałam pić w ogóle. Na szczęście mój M też nie pije kawy, bo nie znoszę tego zapachu :)
Aggaa25 mnie to nie uraża, ja nie uważam że ciąża jest wspaniałym stanem. To są nieprzespane noce, bóle krzyża, miednicy, więzadeł, nie mozna wziąć żadnych leków żeby sobie pomóc. To nic miłego i przyjemnego i pewnie im dalej w las tym bardziej będziemy wszystkie narzekać, że chcemy już żeby bylo po bo mamy dość.
Megs ja bym nie kupiła adamexa, jest drogi a opinie ma raczej złe. Jeśli kupowalibyśmy nowy to pewnie zdecydowalibyśmy się na anexa lub x-landera, ewentualnie amelis, z porządnym fotelikiem bo to podstawa. Uznaliśmy jednak, że weźmiemy raczej od znajomych używany (tylko przez to moje leżenie ciągle nie możemy pojechać go obejrzeć na żywo) za grosze, pojeździmy gondolą i trochę spacerówką może a potem się kupi jakąś porządną spacerówkę (inglesine czy peg perego) i wystarczy. Zastanawiam się tylko, czy dokupować do fotelika bazę bo znajomi nie mają, ale chyba zrezygnujemy bo my raczej z tych mało użytkujących auto, wszystkie sklepy mam dosłownie pod nosem, jedynie co to podjechać do przychodni z małym czy do teściów. A i tak chcemy zainwestować później w taki porządny fotelik już na stałe montowany więc chyba baza będzie zbędnym wydatkiem.
I jeszcze odnośnie tych wózków to powiem Wam, że z kim nie rozmawiam to każdy wyzywa te 3w1, oprócz dwóch koleżanek jedna miała x-landera a druga chicco, cała reszta mówi że to 3w1 to najgorsze zło i strata kasy :) bo najczęściej te spacerówki są takie, że dziecko długo w tym nie pojeździ bo są za małe, źle wyprofilowane itp. Nasłuchałam się w pracy i od koleżanek i rodziny i stąd nasza decyzja o używce, przynajmniej nie będę sobie pluć w brodę że wydałam dwa koła a młody pogardzi wózkiem :)

https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371iwqyu1o3.png

Jesli chodzi o cholestaze to jutro ide na pobranie krwi bo dzis mialam isc ale w nocy dopadla mnie taka zgaga ze musialam napic się mleka a pozniej jeszcze rennie wiec moze jutro się uda byc na czczo... Ale czytalam ze przy cholestazie nie ma wysypki ale zobaczymy na pewno to sprawdze a jesli chodzi o skutecznosc lekow to one od poczatku szczegolnie taki ich mix powinien conajmniej oslabic objawy a po dluzszym stosowaniu zniwelowac je a tu nie ma zadnej poprawy...do tego strach przy zazywaniu sterydow...masakra martwie sie o synka ze na niego to wplynie...

Co do fotelika to ja mam oba z baza izofix. Tylko my jezdzimy w dlugie trasy prosty w montowaniu tylko sie wpina i cyk jedziemy. Wozek mam 2w1 jedo fyn memo ale spacerowki sa beznadziejne ogolnie w tych zestawach wiec kupilismy iglesine trip i jest extra. Do wozka dokupilismy adaptery i fotelik sie wpinalo jak zakupy czy cos. Gdybym dzis miala wybierac to bym pewnie kupila gondole x-landera i spacerowke iglesine.

Aga, współczuję ci, ja też jestem tego zdania, że ciąża to nic miłego. Ciągłe infekcje, bóle, kurde, nawet się w moje buty nie mogę dopiąć, kupiłam sobie w styczniu albo lutym jakoś na wyprzedaży za 350 zł skórzane kozaczki ala oficerki i tak mi giry napuchły, że sobie w nich nie pochodzę, choćbym chciała... To, że ciąża to najpiękniejszy stan to mógł wymyśleć albo facet albo desperatka, która chciała mieć dzieci a nie mogła. Mnie znowu zaczyna coś piec w cewce, kurczę, jeszcze tego mi brakuje. Na dodatek tak mnie wysypało w pryszczach, twarz, plecy, dekolt, wyglądam strasznie. Cycki mam tak nabrzmiałe i obwisłe, że muszę łazić z tetrówką pod nimi, bo tak mi się pocą i w dodatku wycieka mi pokarm. Zaśmianie się albo kichnięcie wiadomo jak się kończy, z dnia na dzień jest gorzej. Dzwoniłam dzisiaj do położnej odnośnie tych bóli, mówiła, że jeżeli zaobserwuję jakieś upławy albo odejście wód to od razu IP a póki co mam leżeć, wypoczywać, nie zajmować się domem, zwiększyć dawkę magnezu z 2 do 3 dziennie i w razie potrzeby brać nospę a za tydzień mam wizytę. Po prostu kazała już zwolnić tempo, bo za chwilę 9 miesiąc. Więc nawet z psem wyjść nie mogę na dłużej niż 10 min.
Ja mam wózek Roan Teo 3w1, fajnie się prowadzi, stelaż jest lekki a na tym mi głównie zależało, bo mieszkam na 2 piętrze.
Mała dzisiaj się wypina pupą, pewnie przekręca się buźką do tyłu, i już chyba od rana ze trzy razy miała czkawkę. A mnie było się tak ciężko zwlec z łóżka, jak widzę taką szarówkę za oknem to nic mi się nie chce.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49mg7yrsnyy62l.png

Dziewczyny co do wyboru wózka to temat rzeka, najgorzej, że nie wiemy jakie dziecko będzie. Ja mam temat z głowy bo będziemy mieć po synu. Mieliśmy 3w1 i spacerówkę do dziś używa i trochę ją zmaltretował więc dla córki tylko z gondoli będziemy używać. Brat kupił anex sport i uważam, że bardzo fajny wózek, leciutki zwrotny, bardzo duża gondola na najgroźniejszą zimę super. Minus, że nie jest składana trzeba mieć to na uwadze jeżeli chodzi o przewożenie ale tragedii nie ma.
Agga ja też pomyślałam o cholestazie szkoda, że gin Cię tak zbył. I rozumiem Cię doskonale i współczuję. Ja od kilku lat walczę z uczuleniem na dłoniach (a co dopiero na całym ciele) cżłowiek nie zdaje sobie sprawy jakie to męczące swędzenie grudki, ja już mam skórę uszkodzoną czasami jak się zaostrza nie mogę reklamówki nieść, paznokci nie maluję od dawna. Trochę to zagoiłam ale muszę używać tylko łagodnych eko kosmetyków, umycie talerzyka zwykłym płynem do mycia naczyń kończy się wypryskiem.
Ja zawsze piłam kawę z ekspersu z mlekiem żeby się obudzić, teraz jakoś mi się nie chce. Czasami jak mam ochotę na ten aromat albo do ciasta na imprezie. Piję herbatę czerwoną i zieloną zwłaszcza jak teraz zimno.
Zgaga na szczęście rzadko dopada ale migdałów nie próbowałam, ostatnio woda z sodą mi pomogła dosłownie 3 łyki i taka ulga.

http://www.suwaczki.com/tickers/16udugpj77s1mw6h.png

Jeszcze co do wyboru wózka, to polecam dokładne sprawdzenie właśnie spacerówki. Najczęściej skupiamy się na gondoli one takie ładne ale prawie zawsze się sprawdzają. Mój młody do dziś chudzinka ale spacerówka spora i spokojnie nawet na boku może do dziś w niej spać ale już nie chcę:P Za to nie zwróciłam uwagi na budkę która jest beznadziejna. Trzeba pamiętać żeby była wysoka i nie ocierała główki po starszego dziecka po rozłożeniu.

My kuiliśmy X-landera x-move. Bardzo podobał mi sie mutsy evo i już go prawie kupilismy, ale mieliśmy okazję zobaczyć używany. Niestety się zawiedliśmy, bo rama była taka rozklekotana, a spacerówka wydawała się malutka.
X-lander jest większy od tego evo i nie składa się aż tak fajnie, ale jest stabilniejszy. Patrzyliśmy też na koła. Chcemy zabierać dziecko na spacery w góry do dolinek już na wiosnę i wydaje mi się, że większe pompowane koła sprawdzą się o wiele lepiej niż te piankowe. Poza tym i tak chcemy kupić chustę i nosić maluszka tak na wycieczki w wyższe partie gór, żeby zaszczepić w nim naszą pasję :)

Myślę, że wybraliśmy dobrze, ale to nasz pierwszy wózek i nie wiadomo, czy spodoba się maleństwu :)

Eszel, mówiłaś że chcesz kupić i używać pieluszeki wielorazowe. Powiedz mi, kupowałaś już coś konkretnego? Ja też mam plan zacząć w domu pieluchować dzieciątko w taki sposób, tylko nie wiem czy same otulacze wystarczą w ilości 3/4 sztuk plus jakieś 10 wkładów, czy to za mało...

Powiem Wam, ze jak na razie u mnie wszystko przebiega dobrze, tylko dziś coś mnie w dole brzucha ciągnie. Bardzo współczuję Wam tych wszystkich dolegliwości.

Agaaa co do hemoroidow to moja siostra jest niedawno po porodzie i też miała z nimi problem i tak samo jak ja mówię o hemoroidach odbytu. A tym, ze u niej pojawiły się przy samym końcu i dostała czopki, ale były beznadziejne. Dzień przed porodem kupiła maść, która pomogła w 3 dni. Z tym, ze dopiero chwilę po porodzie bo za późno jej użyła. I najgorsze było to, ze podczas porodu jej pękł i generalnie to u niej to był bardziej bolesny problem niż cięcie. Dlatego biorę od niej tą maść i wypróbuję, bo wolałabym uporać się z tym teraz.
A co do bazy to mój mąż się na nią upiera, ale ja mam mieszane uczucia. Bo bazę, która chce to jest koszt ponad 700 zl. I tak sobie myślę, ze przy nosidelku to faktycznie fajna sprawa, ale potem niby się przyjda do kolejnego fotelika z tym, ze przeciwz tego większego fotelika praktycznie się nie odpina. A nosidełko możliwe, ze po 8 miesiącach przejdzie odstawić. I trochę szkoda mi tej kasy. Ja ustalilam z mężem, ze na początku jej nie kupimy tylko zobaczymy w trakcie jak to będzie.

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8dqk310w4mc3s.png
23.10.2015 Aniołek

Marta tez wlasnie czytqlam ze przy cholestazie nie ma wysypki i do tego jest w pewnych miejscach a ja jestem cala obsypana od szyi w dol i to zaczyna sie przeksztalcac w takie grudki ale dla swietego spokoju zrobie badania krwi... Co do isofix to ja tez mam bo tez duzo i czesto jezdzimy a podobno jest to bezpieczniejsze.. Gdybym miala tylko jezdzic z dzieckiem na zakupy albo gdzies blisko to tez bym nie kupowala bazy... Ze wzgledu na jej cene
Ewelinchien tez mam ten problem z butami w tamtym roku kupilam sobie sztyblety na jesien i oficerki na zime uwielbiam je bo sa mega wygodne szczegolnie oficerki ale w tym roku nie ma szans zebym sztyblety wcisnela nie mowiac o dopieciu oficerek na lydce... Wiec 700 zl lezy w szafie. Teraz zostalam w New balancach ale plaszcz mam bardziej elegancki a ze sportowych wyroslam wiec automatem nie pasuje wiec musislam kupic buty... Katastrofa na szczescie jak juz bedzie mega zimno to mam emu a tu nie ma problemu z grubymi spuchnietymi nogami a do tego nie zmarzne. Tez mam juz mega duzy biust i pod nim sie strasznie poce wiec teraz przy tej wysypce to juz w ogole zadrapac sie idzie a stanik tez podraznia.
U mnie synek tez sie wierci juz konkretnie a maz byl dzis oburzony bo rano miedzy budzikiem a drzemka przytulilam sie do jego plecow a mlody tak zaczal kopac i maz oburzony mowi ze taki mlody a juz ojca z lozka wyrzuca :-D
Eszel ja tez kawe pije tylko dla checi. Przed ciaza pilam dwie czasami trzy dziennie rano dzien zaczynałam od kawy a pozniej przestalam ale czasami mi brakowalo tego rytualu dlatego raz na jakis czas pije ja wlasnie do jakiegos ciacha najczesciej w weekend. Mnie na zgage nie pomagaly migdaly jadlam ich duzo bo je lubie ale za chwile zgaga wracala. Kolezanka powiedziala ze jej w ciazy na zgage tylko cola pomagala nie pila jej litrami ale jak miala zgage to pol szklanki wypila bo wiedziala ze jest szkodliwa ale od razu odbijalo jej sie i przechodzilo a ja jak sprobowalam to bylo jeszcze gorzej. Dlatego u mnie najczesciej zażywam rennie bo pomaga od razu i mam spokoj na pol dnia.
Gosia wystraszylas mnie co do tego hemoroida moze na nastepnej wizycir mu powiem zeby mi dal cos na to...
Co do pieluchowania tego ekologicznego to tez chcialam na poczatku ale jak zaczelam czytac forum mam ktore to robia to sie przerazilam jaki to ogrom rzeczy do zrobienia i ze nawet wyprobowanie wiąże sie z duzym wydatkiem...ale zobaczymy moze jak mlody bedzie wiekszy to sprobuje.
A dziewczyny bo mi sie przypomnialo ze niektore z was maja problem ze jak pisza z telefonu to im slownik zmienia wyrazy. Wiec jak ktoras chce to na wlaczonej klawiaturze jest przycisk z ustawieniami i tam jest ze slownik moze podpowiadac wyrazy ale nie chcemy zeby je automatycznie zmienial.
A sie rozpisalam

Megs a nie myślałaś o bebetto? One są ponoć całkiem spoko. Mnie się wydaje, że większość tych wózków jest ciężka, jakby przyszło nosić np na 3 piętro. Anex jest lżejszy ale cena też swoje robi :). Ja tak jak wspomniałam, nie kupiłabym wózka z fotelikiem noname, braliśmy pod uwagę tylko coś z adapterami na maxi cosi, cybex. Nie rozglądałaś się za używanymi wózkami? Ciężko kupić jakiś dobry wózek w niskiej cenie. A najlepiej podjechać i pooglądać na żywo, podnieść, zobaczyć jak się składa, jak pracują amortyzatory, jakie jest podejście do koszyka, i czy w ogóle gabarytowo pasuje, bo czasem mimo regulowej rączki nie każdemu jest wygodnie prowadzić wózek.

https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371iwqyu1o3.png

My się zdecydowaliśmy na wózek Bexa Line.
Ja tez się zastanawiam kto powiedział, że ciąża to najpiękniejszy czas w życiu kobiety...
Mnie się wszystko czepia co tylko może. Za mało wód, krótsza szyjka, dzień w dzień zgaga, teraz trzeci raz opryszczka w ciąży, do tego dziś mnie boli brzuch aż do pleców promienieje i jeszcze chyba znowu przeziębienie mnie łapie... Ech to się wyzalilam.
A wizyta u ginekologa w czwartek.

Hej dziewczyny,
widze, ze znowu wrócił temat wózka. Ja wczesniej byłam "napalona" na Quinny lub Joolz ale po waszych sugestiach dot. siedzeń kubełkowych (no i cena też była za wysoka) jestem już prawie zdecydowana na Murę 4 Plus- od Maxi Cosi (moze używkę w dobrym stanie). Fotelik tez chce z Maxi Cosi- ale chyba bez bazy, bo to drugie tyle kasy...
Dzisiaj jak schodziłam po schodach i pozniej- jak robiłam zakupy czułam takie dziwne kłucie w pochwie. Troche sie wystraszyłam. Kurde mam nadzieje, ze to nie szyjka...
26.10 mam wizyte u lekarza, jak odradzi podróż do Polski to absolutnie nie będe naciskać. Pokrzyżuje to jednak mocno moje plany bo nastawiłam sie na duże zakupy, a tak bedę musiała zaangażować mojego M. i pół rodziny, żeby porobili mi zakupy. Chociaż jest jeszcze internet...Ale są rzeczy ważne i ważniejsze i nie mam zamiaru ryzykować jak coś.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371rl9kqn35.png

Klodi ja jak najbardziej dalej jestem za tymi pieluchami wielorazowymi. Mam zamiar używać ich na zmianę z jednorazówkami najchętniej tymi eko, zobaczymy finansowo. Ale myślę, że zacznę od 2-3 mc, bo te wielorazowe newborn się nie opłaca kupować a te większe niby regulowane ale jednak moga być niewygodne dla malucha tak czytałam. Ja się jakoś nie boję już tego widziałam jak kuzynka używała i dawała radę, a myślę, że korzyści są spore. Mam plan żeby od gości którzy często pytają się co kupić prosić o te pieluchy lub wkłady. Może na gwiazdkę też kilka dostaniemy. Sama nie wiem jaka ilość wyjdzie w praniu zwłaszcza, że te jednorazówki będą w zapasie.
Ja żałuję, że tej bazy nie miałam bo jednak te nosidełko ciężko mi było wpinać i wypinać.
Piszecie o butach, ja czytałam, ze rozmiar w ciaży się zwiększa i zauważyłam to już w pierwszej ciąży i teraz znowu na szerokości jakby kości się rozeszły i tak zostało już:< W poprzedniej ciąży nosiłam głownie emu akurat zima była i jedyne które były super wygodne, tak po za tym to są najwygodniejsze buty na świecie:P

No ja tez ubiegla zime w emu przelatalam:) I ta zime tez zamierzam. Dla mnie to sa takze- najwygodniejsze buty na swiecie:).
Co do zgagi- mnie tez meczy okropnie. Przespac teraz cala noc to dla mnie luksus. Odsypiam za to w ciagu dnia i pozniej taka rozwalona jestem...
Dziewczyny, nastawilam sie mocno na karmienie piersia, no ale wiadomo, ze roznie moze z tym byc (mimo wielkich checi). Jakie butelki polecacie ? Myslalam zeby, zakupic ze dwie dr Browns- duza i mala (zeby miec cokolwiek). Czy lepiej z tym poczekac?

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371rl9kqn35.png

Ja polecam dr browna butelki. Jak dziecko rosnie to aby smoczek zmieniasz na kolejny rozmiar. Jesli karmisz piersia to czasem sciagac bedziesz mleko jakbys chciala wyjsc gdzies i zostawic no to wtedy z butelki maz poda. Czy zastoj to laktatorem i z butelki. Na poczatek to warto ta mala 125 ml bo dziecko malo pije. Ale taniej w zestawach my kupilismy 2male +2 duze za 90 zl w zestawie.