Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Kari, Monikae, według ustawy w pierwszych 6 tyg przewidziane jest 6 wizyt położnej środowiskowej, a później jest jedna obowiązkowa wizyta pielęgniarki i jeśli podczas wizyty zostaną stwierdzone jakieś zaburzenia, to może być jeszcze druga wizyta.

Imbir, pisz co u Was! Jesteśmy tu przecież po to, żeby się wspierać nawzajem ;-)

Karola, ale kawaler :-) Gratuluję 5 miesięcy ;-)

Kurcze, wszystkie prawie piszecie o marudzeniu, a u nas - mam nadzieję, że nie zapeszę - dziecko anioł. Ciągle tylko szczerzy gołe dziąsła ;-) W środę kończymy 19 tydzień, a ja bym chciała, żeby ten skok rozwojowy trwał i trwał, bo fantastycznie widzieć jak Zuzia coraz więcej rzeczy potrafi. I jest mi trochę smutno, że teraz tak szybko rośnie. Chciałabym, żeby zawsze była taka malutka ;-)

Karola wszystkiego najlepszego z okazji 5 miesięcy:) ale ten czas leci. No i jak dla mnie to dobrze. Do 3.5 miesięcy myślałam, ze zwariuje dosłownie. u nas tez 3 drzemki w dzień. Jedna dłuższa. 2 krótsze.
Imbirku pisz co u Was:) Moja od piątku tak samo siadać zaczęła podrywa się mocno. Ale nie ma co się bać, bo widocznie czas na nią. Tak jak na fb pisałam starsza Amelka też tak zaczęła i nie ma problemów z kręgosłupem.
Imbirku moja nie lubi leżeć na brzuchu i też kilka razy tylko się przewróciła i to już dawno. Teraz tego nie robi. Ale ja się tym nie przejmuje, bo dzieci nie są książkowe tylko indywidualne:)miłej niedzieli.

[/url]]Tekst linka[/url]
http://suwaczki.maluchy.pl/li-72743.png

Edziula przeprowadzilismy sie bo mojemu T. firma, do ktorej jezdzil w delegacje zaproponowala, zeby dla nich pracowal. I w sumie na decyzje mielismy dwa tygodnie :) A ze moj T. od zawsze chcial wyjechac do Niemiec, a zostal tylko ze wzgledu na mnie to sie zgodzilam :)
Gdy sie tu przeprowadzilismy Adam mial 3 lata. Ani ja, ani Adam nie mowilismy po niemiecku (tylko mj malzonek mowi). Teraz Adam mowi w dwoch jezykach (zaczal chodzic do przedszkola i tam sie nauczyl) a ja tez sie dogaduje.
Szczerze powiedziawszy nie wyobrazam sobie zycia jedno tutaj drugie w Polsce. Podziwiam Cie. Wiem, ze to trudne, bo na poczatku naszego malzenstwa i gdy Adam byl malutki moj T. pracowal na delegacji i w domu byl co drugi weekend. Dlatego powiedzialam, nigdy wiecej.
Decyzja jest ciezka, ale ja mowie kto nie ryzykuje ten nic nie zyskuje ;)
Wszedzie jest chleb o dwoch skorkach, czasem jest ciezko (zwlaszcza, ze po za mezem i dziecmi) nie mam tu rodziny. T. ma tutaj babcie i ciocie (ok 100km od nas) wiec sie czasem z nimi spotykamy. Ale ogolnie to czasem brakuje... I przyjaciol tez, zwlaszcza teraz gdy przyjaciolka urodzila dwa miesiace po mnie (nasze dzieciaki moglyby sie razem chowac).
Ale nie zaluje. Dalam sobie rok czasu zeby sie tu zaaklimatyzowac, jakby sie nie udalo to mielismy wracac. Ale jak widac udalo sie. Mamy tu juz znajomych, Adam ma kilku przyjaciol (niemcow), jest dobrze. Mieszkamy w ladnym malym miasteczku. Juz sie przyzwyczailam :)

Ale dlugi wywod. Przepraszam, ale mam nadzieje ze troche pomoglam. Jak cos to pisz :)

Caluneczka ale smaka narobilas ja jestem nogą w pieczeniu
Monmonka ja się tam na tych przepisach zbytnio nie znam bo tuvsie co chwile zmienia tak jak i zalecenia odnośnie żywienia noworodka czy choćby kąpieli:)
Imbir no ja jak czytam co tu nasze forunowe dzieciaczk już potrafią to się martwię o swojego,niby wiem iż każde dziecię w swoim tempie(sama widzę to po swoich)ale jednak chyba się ufamy prywatnie do lekarza niech nas pani sprawdzi.
No i nialvyc popołudniowy relaks póki najmłodsze śpią a tu zonk otwieram szafe a tu widzę moj 2latek vuszowalbwiec układanie ciuchów mnie czeka nienawidzę tego robić:/

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

Mój Maciuś znowu skrócił sobie swoją normalnie 2-3h drzemkę do pół godziny.... Czy on już nie potrzebuje spać?? Wykończyć się idzie.
Chciałam wam napisać że kupiłam dziś krem specjalny Emolium. Na tą suchą skórę na główce ostatecznie nie pomógł dermaveel, ani linomagiem a po posmarowania olejem kokosowym zaczął się jeszcze więcej drapać... Zobaczymy. Jak to nie pomoże to pewnie do lekarza się wybierzemy.
Dziś dzień kąpielowy i pierwsze mycie na przewijaku. Któraś tak robiła? Jakieś rady? Mam w planach maczać myjkę w misce z wodą z emolientem i obmywać małego leżącego na ręczniku na przewijaku.

wjwtbxz.png

Jezuuu dziewczyny zaproscie mbie na fb ,bo zwariuje z tym bledem 504!!!
Katarzyna Brunke Kozłowska Starogard Gdański 24lata rocznikowo (27.0 6.1993) .

U nas troche lepiej. Laura cale rano jeszcze sie dusila ,ale juz troche lepiej po sterydach.
A pro po ,mam pytanie. Moze ktoras z Was by wiedziala. Laura zawsze dostawala inhalacje z pulmicortu i zawsze po dwoch dniach stosowania tego (plus clemastinum-syrop i sinecod -krople) bylo super, teraz ma nebbud od srody i poprawa jest tylko z 3h po inhalacji,potem dusznosci powracaja. Zostala ostatnia ampulka nebbudu ,czy moge dac jej jutro pulmicort?, czy nie mozna w tak krotkim czasie zmieniac sterydow? Do naszej pani dr sie z pewnością nie dostane ,a tylko ona zna nasze cykle leczenia.

Milena mam wrazenie ,ze juz ok. Kataru nie ma,tylko baboszki mega.

Nawet dalam jej wczoraj kilka łyżeczek marchewki , plula ze hej he , ale dzis tez dostala i zjadla wiecej bez plucia.

Mnie jeszcze trzyma.
Mamy miec szczepienie 02.02. Pytanie do monmonki ,green i eosi . Czy bealiscie darmowe szczepionki skojarzone ze wzgledu na wczesniactwo? Czy wszystkie dawki sa za darmo czy tylko pierwsza? To bd nasze drugue szczepienie i nie wiem ,czy przygotowac sie finansowo ,bo tez pneumokoki dostanie druga dawke chyba teraz.

Maz jechal na orlik pograc a ja z niunia zjadlysmy obiad (zeberka w sosie paprykowym + ziemniaczki z koperkiem, buraczki domowe z kapusta i groszek zasmazany z marchewka mmm pycha) , pije kawke i zajadam rogaliki, Milka lezy w bujaku i guga do Laury.
Milena jest tak zapatrzona w Laure ze szok i odwrotnie. Jak tylko Milena dojrzy niuche to gada do niej i sie śmieje jak do nikogo innego. Ahh milosc siostrzana .

Gratuluje kolejnych miesiecznic,duuzo zdrowka .

Monikae wszystko w swoim czasie :)
Jak patrzylam na to co moj syn umial w porownaniu z Ania w tym wieku, to bylby naprawde daaaaleko za reszta, a teraz jest w pelni sprawnym, zdrowym dzieckiem :)
Wiem, ze sama pisalam, ze Ania daleko za waszymi maluchami, ale wczesniej myslalam ze jest mocno rozwinieta jak na swoj wiek, a teraz wiem, ze nie ;)
Wiem, ze kazde w swoim tempie sie rozwija i kazde ma jeszcze czas na poznanie nowych umiejetnosci.

Anuisa sprobowala dzisiaj pierwszy raz jabluszka i jak na razie to jej najbardziej zasmakowalo.

A tak z innej beczki to skad jestescie? Ja w Polsce mieszkalam na Slasku, niedaleko Katowic.

Spoko. Pytaj o co chcesz :)

Na razie wynajmujemy, ale zastanawiamy sie nad kupnem. Ostatnio nawet ogladalismy dom i pytalismy o kredyt (tu nie bylo problemu), ale w domu bylo praktycznie wszysto do roboty (od dachu, przez okna, piec do pradu), wiec zrezygnowalismy. Poczekamy jeszcze :)
Ze szkola to nie jest problem, znam kilka osob, ktore przeprowadzily sie z dziecmi w wieku szkolnym i dzieciaki szybko sie zaaklimatyzowaly. U nas w szkole sa dodatkowe zajecia niemieckiego dla dzieci, ktore nie mowia w tym jezyku.
A mieszkamy niedaleko granicy Holenderskiej ok 90 km od Dortmundu i 100 km od Koloni, 50km od Oberhausen. Jezeli te miasta cos Ci mowia :)
A Twoj maz gdzie pracuje?

Sevenka ja się fazę w bólu ze wszystkimi mamami które wstają w nocy tak dużo jak ja dzisiaj od 1 do rana co 30 min. Kto mnie przebije?
Imbir nie wszystkie na forum dzieciaki są takie wybitne ... moja dopiero 2 może 3 razy przekrecila się na brzuch i to chyba przypadkiem...
Nie robi jeszcze nic takiego czym mogę się pochwalić nawet za kolana nie łapie co się z niej śmieje ze nie da rady bo ma tyle tluszczyku na brzuchu ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8u69i2a2d7b8.png