Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Aha,super jest konska dawka wit C.Bardzo dobra jest acerola,zawsze wybieram w aptece ta z najwiejszym stezeniem wit c,czasami tez maja dodatkowo sok z buraka.Emi tej jesieni baardzo pomogla.
Qarolina,Lila tez tak na mnie patrzy jak jem,hehe.A wczoraj Emila zaczela ja jeszcze dodatkowo denerwowac i machala jej wafelkami czekoladowymi przed nosem....No i wlosy tez obowiazkowo zwiazane jak ja biore na rece albo karmie

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Hehh Mind, Tośka całą zimę pije tran i od jakiegoś czasu bierze tez właśnie dużą dawkę vit C ;) no i ja nie należę do przewrazliwionych rodziców, raczej nie zamykam jej w domu, zawsze gdy chce to wychodzi, a ostatnio obowiązkowo kilka razy w tygodniu sanki.. szczerze mówiąc zaczęłam się właśnie zastanawiać nad tym co napisala wyżej Milutka.. czy to aby nie jest spowodowane pojawieniem się Malucha.. dużo z nią rozmawiamy i tym co czuje, staram sie tez poświęcić jej jak najwięcej czasu i mowi, ze ona to wszystko rozumie ale moze podświadomie chce doprowadzić do sytuacji w ktorej bedzie wymagala wiecej opieki nies zwykle.. sama nie wiem m..

Witajcie Mamusie, zdrowka zycze dzieciakom, taka pora roku, byle do wiosny.
U nas Laura tez nie przewraca sie na plecy i na brzuch. Tylko na bok umie i polubila lezec na brzuchu. Nie wiem, czy tez isc do fizjoterapeuty, czy dac jej czas. Za to od 2 tygodni umie przekladac zabawki z reki do reki i pasjami to robi, gada tez jak nakrecona po swojemu i krzyczy i piszczy na zabawki, lapie sie za kolanka. Tez jak przegapimy moment, ze juz powinna spac dostaje histerii ze zmeczenia i tak placze. Tez mam tego dosc lub mnie sie chce plakac i mam ochote zatkac czasem uszy;( potem mi glupio i mysle, ze przeciez to normalne, ze maluszki placza. A Mala jest naprawde pogodnym dzieckiem.
Monikae, a ty ile dni podajesz jeden smak? Bo my teraz 3 dzien marchewka i nie wiem,czy np 5 dni ta marchewka i potem np marchewka i ziemniak kolejne 5 dni? W jadlospisach gotowych Bobovity radza przeplatac, ale wtedy przeciez nie obserwuje sie reakcji. A podajecie juz kaszke lub kleik na mm lub swoim mleku? W butelce, czy lyzeczka? Czytalam, ze lyzeczka powinna byc twarda, tak dla zgryzu i nauki jedzenia jest dobrze, zdziwilam sie, bo myslalam, ze wlasnie na poczatek miekka.

Mindtricks
Mam pytanko do mamus ktore ostatnio zdecydowaly sie na kaszke podawana na swoim mleczku na noc.Czy dzieki temu maluszki przesypiaja noc?Moja budzi sie rowno co 2h i tak sie zastanawiam czy to skok czy nie dojada,bo juz powinna przesypiac choc 5-6h.z drugiej strony stwierdzenie "powinnio" jest srednio adekwatne co do naszych pyrpeci;)Zastanawiam sie czy nie sprobowac z ta kaszka bo juz delikatnie wymiekam:/

U nas bylo tak jak piszesz co 2h w nocy cyc tez ledwo zylam. Zaczelam dawac kaszke hipp jaglano kukur ryz na moim mleku lyzeczka i jest tylko jeden cycek o 2 potem kolo 7 wiec u nas byl glod.
Na poczatku jadla po lyzeczce potem stopniiwo coraz wiecej widac ze jej smakuje.

https://www.suwaczki.com/tickers/relg8u69ipwcush0.png

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09krhmp7ur49fu.png

Cześć dziewczyny!

Madzikcz, trzymam kciuki za udaną wizytę.

Charoltte, my mamy sesję fotograficzną w sobotę i mam ten sam problem... Nie wiem w co się ubiorę, zwłaszcza, że jeszcze kilka kilogramów mam za dużo, żeby zmieścić się w garderobę sprzed ciąży, a na jedną sesję nie będę specjalnie kupować nowych ciuchów.

Maaag, nie martw się, każda z nas ma takie myśli w chwilach bezsilności ;)

A i przyszedł czas na mnie, żeby trochę się pożalić... U nas nadal problem z mlekiem. Zuzia je już jedno z najbardziej przyswajalnych preparatów dla dzieci z alergią na białko, a cały czas widzę, że nie jest do końca dobrze. Śluz w kupie bez większych zmian, a jej bąki i kupa tak śmierdzą, że mam odruchy wymiotne :( Po kupce śmierdzi w całym domu! Skóra nie wygląda źle, krostki i szorstkie plamki co prawda ma tylko miejscowo, ale policzki od tygodnia ma rumiane, co też jest objawem skazy. No i coraz częściej puszcza pawia albo ulewa, a ostatnio myślałam, że mamy już ten etap za sobą. Jutro idziemy do pediatry, zobaczymy co zaproponuje. Chyba wyciągnę skierowanie do gastroenterologa, bo ja już nie wiem co robić...
Jeszcze jakby było tego mało, to od 3 puszek mleka mamy straszny problem. Jakieś dziwne ziarenka nierozpuszczonego mleka blokują smoczek. Przy karmieniu płaczę razem z Zuzią, bo smoczek potrafi się zatykać kilkadziesiąt razy co kilka sekund! Jakaś masakra. Dziecko jeszcze traumy nabawi się przy tym karmieniu. Zgłosiliśmy sprawę do producenta i jutro kurier ma mi przywieźć puszkę mleka z innej partii na wymianę, a to co ja mam wezmą do zbadania.
Jestem załamana tym mlekiem, bo nie mam czym karmić dziecka :(

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54292.jpg

Też trzymam kciuki za szczepienia! I współczuję wszystkich chorób! Widzę po otoczeniu, że w tym roku jakaś plaga, choróbska łapią nawet największych twardzieli!
Dafne, ja daję po 4 dni - po pół słoiczka - jeśli zje. Kupuję z każdego smaku po 2 słoiczki tak, żeby mieć na 4 dni. Słoiczek możesz mieć otwarty 2 dni. I tak dawałam marchewkę, potem marchewka z ziemiaczkiem, teraz 2 dzień zupa jarzynowa. Kleik lub kaszkę ryżowo jaglano kukurydzianą używam do zagęszczania mleka mm na noc. Na 180ml daję 1,5-2 Miarki. Samej kaszki takiej gęstej mój mały nie chce jeść. Może potem jak będę wprowadzać gluten to są smakowe te kaszki, to może mu posmakuje.
Ps. Dziś znowu kupa! No święto lasu! Wcześniej co 4-6 dni a od kiedy warzywka jemy to co 1-2!

wjwtbxz.png

Cześć dziewczyny:)

U Nas noc super, Leoś wstał tylko raz na mleczko :)
Trzymam kciuki za szczepienia
Wszystkim chorym dzieciaczkom duuuużo zdrówka :*
Ja trochę ogarnełam w domu zrobiłam pranie Leoś ma drzemkę więc siedze i pije kawkę.
Ja też zaczełam dawać Leosiowi kaszkę na noc i przesypia 5/6h , jak budzi się na mleko to daje mu 150ml i starcza mu to do rana. W dzień ledwo zjada 120 ml . Bez kaszki budził się co 3 godziny, ale też dostawał tylko 120 ml widocznie już było mu potrzeba więcej

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72923.png

My dajemy nutramigen lgg i jest ok. Co prawda śmierdzi strasznie ale małej służy. Tez się rozpuszcza gorzej niż zwykle mm ale nie robią się grudki. Jeszcze miesiąc to mleczko a potem mamy dać enfamil 0-lac bo u nas chyba alergi na białko nie ma tylko problem z laktoza no ale to się okaże po zmianie mleka. No i za miesiąc startujemy ze sloiczkiami. Juz się nie mogę doczekać szczerze mówiąc. W środę za tydzień mamy zabieg ma oczka trzymajcie kciuki bo strasznie się boję :( A wczoraj byłam u chirurga z tymi wargami i całe szczęście wszystko ok :) Przynajmniej jedno z glowy. Dziewczyny jakieś dwa razy mi się zdążyło ze mała miała trochę krewki ze sluzem w kupce. Przekonałam internet i podobno jak jest tylko w jednym miejscu i jasna to nie jest powód do niepokoju. U nas tak było ale troszkę się martwię. Miała tak któraś?

Powiem pediatrze jak będziemy następnym razem. To się zdarzyło dwa razy w ciągu dwóch tygodni i mała wtedy mocno kupkę cisnela i tak mysle ze może jakieś naczynka pękło. Nie wiem na co mogłaby być teraz alergia jak to mleko juz chyba nie ma nic co może uczulac. Tej krewki było naprawdę troszeczkę jedna niteczka ze sluzem i to nie mocno czerwona tylko różowa.

2016Marta
Mindtricks
Mam pytanko do mamus ktore ostatnio zdecydowaly sie na kaszke podawana na swoim mleczku na noc.Czy dzieki temu maluszki przesypiaja noc?Moja budzi sie rowno co 2h i tak sie zastanawiam czy to skok czy nie dojada,bo juz powinna przesypiac choc 5-6h.z drugiej strony stwierdzenie "powinnio" jest srednio adekwatne co do naszych pyrpeci;)Zastanawiam sie czy nie sprobowac z ta kaszka bo juz delikatnie wymiekam:/

U nas bylo tak jak piszesz co 2h w nocy cyc tez ledwo zylam. Zaczelam dawac kaszke hipp jaglano kukur ryz na moim mleku lyzeczka i jest tylko jeden cycek o 2 potem kolo 7 wiec u nas byl glod.
Na poczatku jadla po lyzeczce potem stopniiwo coraz wiecej widac ze jej smakuje.

Marta,a ta lyzeczke kaszki dodajesz do jakiej ilosci mleka?
Natusia,wy tez jestescie na kp?

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

hej dziewczyny, u nas nocka po długim czasie tylko z jedna przerwą na mleczko i kupkę w pakiecie, także może kończy się skok rozwojowy i znów mama zacznie się wysypiać ;P

Mama Joasi - jakie dostaliście zalecenia odnośnie ŁZS? Nawilżanie?

Powiedzcie mi, czy wasze dzieciaczki też mielą jezykiem w buźce? Filip od początku tygodnia dziwnie przygryza sobie język, wygląda to jakby coś jadł albo żuł gumę, już nawet kilka razy sprawdzałam czy nie wepchnął sobie czegoś do buźki