Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Kukurydza cieszę się że u Ciebie wszystko dobrze:) U mnie szyjka też ok 2cm i mam nadzieję, że tak zostanie jak najdłużej. Mi właśnie też lekarz nie kazał leżeć cały czas plackiem żeby krążenie od czasu do czasu pobudzić, ale jak zaczynam chodzić to brzuch się spina i mam stresa i wracam do leżenia. Także nie ma pozycji idealnej :/
A co do zaparć to niestety po założeniu pessara mój problem pogłębił się dwukrotnie i już nie wiem co robić żeby było lepiej...

Roxa - polubiłam :)

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, najważniejsze z naszymi dzieciątkami wszystko dobrze! ;)

U mnie wyprawka dalej nie ruszona, póki co odliczam dni do końca pracy... Choć mi żal, bo w ogóle kończę w fajnym miejscu, z super ludźmi... :(
Jeśli chodzi o badanie szyjki to też myślałam, że czuje wszystko w mózgu, masakra :). Ja z kolei ostatnio mam taki jakby ciężki brzuch, w sensie, że każdy krok czuje aż na pęcherzu. Zasadniczo nie wiem czy to normalne. Siedzę w pracy 8 godzin, wczoraj jeszcze 2 godziny w Szkole Rodzenia i potem masakra. Nie wiem czy to ten III trymestr taki znów "uciążliwy", nawet mi mdłości powróciły czasem, jakiś ból żołądka czy coś. Trzeba być dobre myśli! ;)

Buziaczki Ciężaróweczki! :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nwn15n1la6goh.png

Anulka ja mam tak samo. Kazdy krok ciezki. Ciagne sie jak czolg. Pecherz co chwila pelny. A jeszcze jak sie maly przekreca w czasie chodzenia -masakra.
Jade wlasnie do pracy i zastanawiam sie czy zawrocic do domu. Czuje jakbym omdlewala, tak slabo mi. Sniadanie zjedzone, nie jest goraco.

Gratuluje dziewczyny udanych wizyt!

Gość mika project

Witam mamusie,
Co prawda macie jeszcze trochę czasu, ale może którąś z Was zainteresuje ten temat :) Jestem czerwcówką i tworzę metryczki dla dzieci, które idealnie nadają się jako element dekoracyjny pokoiku dziecięcego lub na prezent urodzinowy :)

W ofercie mam również plakaty na Dzień Matki - bo o naszych mamach też warto pamiętać i podziękować im za cały trud wychowania :)

Zapraszam na https://web.facebook.com/mikaproject

Pipii ja pije lactulose na wieczór (na rano nie jestem e stanie bo mam kosmiczne wzdęcia ), w ciągu dnia obowiązkowo activia naturalna z otrębami i dużo owoców i wody. Poki co pomaga. Natomiast wiem, że każdy organizm jest inny i reaguje inaczej, ale mam nadzieje ze znajdziesz jakiś dobry sposób dla siebie. :)
U mnie właśnie też jest problem przy chodzeniu. Wczoraj po tych badaniach (rano endo, wieczorem gin) i chodzeniu tak mi się spinal brzuch ze myślałam że to już koniec :/ No ale staram się machać nogami i ruszać kostkami choćby na leżąco ;)
Mam nadzieje, ze dotrwamy obie jaj najdłużej. Obie mamy wizytę za 2 tyg wiec jesteśmy na bieżąco ;)

Anula ja wczoraj po rozmowie z lekarzem doszlam do wniosku, ze to monitorowanie i obserwowanie ruchów to idealny sposób, żeby się nabawić stresu ;) Lekarz zresztą sam powiedział, że nie muszę ich wcale tak często liczyć bo 10 x3 to naprawdę dużo dla takich malych jeszcze dzieci, które w dodatku bardzo dużą część doby przesypiaja i najważniejsze to obserwować i po prostu trzymać rękę na pulsie, ale też nie wpadać w paranoję bo dzieci maja prawo być leniwe :)

W ogóle zauważyłam, że wiele mam które są drugi raz w ciąży pisze, ze wyraźniej czuje ruchy. Zastanawiam się, czy to nie jest może kwestia właśnie tego,ze to juz drugi poród i może faktycznie pierworodki odczuwają słabiej.

Anula jeśli przeszło ro dobrze. Mam nadzieje, ze od razu się polozylas. Ale najlepiej żebyś się pooszczedzala teraz i zgłosiła lekarzowi :*

Edzia masz rację, u mnie w sumie to obserwowanie wszelkich symptomów to od początku był dramat :) Mam nadzieję, że niczego nie przeoczę. A z lekarzem masz rację, ja na początku w szpitalu myślałam o zmianie raz, że miałam żal jak mój lekarz mógł to przeoczyć (choć teraz to już wcale nie jest takie oczywiste, czy przeoczyl, czy po prostu wszystko tak się posunął bo szyjka skracala mi się przez te dni jak burza) a dwa, że skoro mam rodzic w ujastku to pomyslalam ze najlepiej mieć lekarza stamtąd, ale nie znalazłam "nikogo", kogo obdarzylabym takim zaufaniem. No i tez całą historia choroby i wszystko wiec zostałam, gdzie jestem i ciesze się z tego.

Dlaczego kocham to forum? Między innymi dlatego, że jak coś mi się dzieje, wchodzę tutaj i chcę o to spytać, a ktoś już wcześniej poruszył identyczny temat i już jestem spokojniejsza, że to normalne... ;)
Myślę, że III trymestr już taki jest że jest nieco bardziej uciążliwy niż drugi, ale z drugiej strony ma swoje plusy - najwyższy czas na kompletowanie wyprawki czyli dzidziusiowe zakupy... :)

W Warszawie zawitało słoneczko i od razu humor lepszy. Chyba jestem uzależniona od pogody...

Ostatnio zauważyłam, że hmm... chyba mi się włącza "instynkt macierzyński level hard"... :P Od początku cieszę się ciążą itd, ale od tygodnia co chwila łapię się na jakiejś dziwnej tęsknocie, wyobrażam sobie że mój Filipek jest nie w brzuszku, a na brzuszku, i aż czuję taki ścisk w sercu - niby szczęsliwy bo to już niedługo, niby smutny bo jeszcze tego nie ma. I ogólnie coś mi się dziwnego chyba dzieje w głowie, coraz więcej myślę o naszym dzidziusiu, o tym jak to będzie - ale bez strachu tylko własnie ze straszną miłością.
Też tak macie, czy mi odwala? :P

[url=http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/p19uflw1g37bzopx.png

Cześć dziewczyny!

Beatka88, Anulka165
ja tez tak mam ze jak chodze to kazdy krok dla mnie wazy tone.. jak rowniez mam wrazenie ze ciagle mi sie chce siku! ale tlumacze sobie ze przed chwila bylam..

Anula11
mnie wczoraj tez cos podbrzusze bolalo ale to nie byly skurcze...na SR mi tlumaczyli ze jak sa skurcze ale nieregularne to jest ok, gorzej jak sie regularne pojawia..

Miremele,
wspolczuje chorego K nic wiecej nie musisz pisac wszystko jest jasne:P
co do wyprawki ja puki co mam zestaw na 60 cm... i nic wiecej:P ale na 56 ja mam zamiar kupic doslownie kilka sztuk.

Virkael,
mnie ogolnie z lekka przeraza luxmed.. serio ja jeszcze pamietam czasy ze byl na prawde spoko... a teraz to jest jakas masakra! nie dosc ze tyle trzeba czekac na wizyty to jeszcze trwaja 5 min i natsepny...taka fabryka sie zrobila.

Katalina89
ciekawi mnie Twoj przypadek z cukrem bo mamy bardzo zblizone wyniki:d i tak moj ginekolog tez stwierdzil ze to nie cukrzyca... za to diabetolog odrazu dal wyrok ze to cukrzyca..Moja Gabi tez jest odpowiednich wymiarow, wody tez sa ok... ciekawe jakie bedziesz miala wyniki cukru ja najgorsze mam po sniadaniu ale rozlozylam je na 3 razy po kanapeczce z godzina przerwa i wtedy jest juz super! dawaj znac jak bedzie u ciebie :D zelaza nie biore wiec nie pomoge...

Kukurydza,
mnie tez moj lekarz ostatnio wkurza... no ale bez sensu teraz zmieniac, trudno jakos z nim wytrzymam:P ale jak znowu za 2 tyg mi cos "wynajdzie" jako pretekst, ze mam lezec plackiem to sie rzuce na niego z pazurami:P
wiec jesli bedziesz rodzic na ujastku to zycze nam obu, zebysmy sie tam spotkaly:D:D:D oczywiscie juz w odpowiednim terminie:D
ale ja jako pierworodka chce powiedziec ze niektore z nas maja mega odczuwalne ruchy:P:P wczoraj jak czekalam na wizyte dziewcze koło mnie nie mogło oderwac wzroku od mojego brzucha taka impreza tam była a ja juz nie zwracam uwagi juz sie do tego przyzwyczaiłam:D

ja w ta noc obudzilam sie na prawym boku z takim bolem biodra, ze az zglupialam co sie dzieje...no ale poszlam siku rozchodzilam i bylo ok:D

a ja wczoraj spanikowalam bo...po kapieli zaczelam przygladac sie mojemu pepkowi... nadal jest wklesły ale w środku zobaczyłam cos ciemnego nie wiem czy to strupek czy co, ale rpzy probie usuniecia za bolalo wiec dalam sobie siana... ale nie wiem nadal co to jest:/

z dobrych wiesci własnie mi panowie montuja kuchnie!! jupi:D:D:D

buziaki

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Kukurydza
Ja wlasnie jestem w drugiej ciąży i powiem ci, że w pierwszej synek "szedł" jak burza przez moj brzuszek, teraz ma być dziewczynka i miałam tylko trzy "burzliwe" dni a tak to spokojna.
Natalia
Też sobie myślę, że to forum to ideał bo zawsze rozpedza nasze zmartwienia:)
Ja z kolei rozmyslam jak to bedzie po urodzeniu, czy moj synek ktory strasznie chcial miec siostre nie bedzie smutny ze bede miala dla niego mniej czasu, jak ja to ogarne, żeby podzielić swoją miłość równo. Doszlam do wniosku, że hormony już szaleją.
Mamalina
Halo halo jakas rada dla mnie jak nie wpasc w depreche po porodzie??

aaaa jeszcze jedno mi sie przypomniało:D:D

Mamalina
wczoraj moj fryzjer przybiegł do mnie ze zdjeciem swojej corki - ma teraz 1,5 roku i sie chwali chłopak, a ja sie go pytam a jak ma na imie, a on na to Gaja :D:D:D
odrazu o Tobie pomyslalam:D i mu mowie ze znam dziewczyne ktora tak da swojej coreczce, był bardzo dumny, ze jeszcze ktos wybrał teraz takie imie:D:D

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

dawno się nie odzywałam... co prawda jestem już na L4 ale mam wrażenie, że mam miej czasu niż jak chodziłam do pracy. Co chwilę coś robię, coś załatwiam i czas leci. W weekend mamy malowanie sypialni a później zacznę kompletować wyprawkę i przygotowywać wszystko dla maluszka :)
Mi teraz też już jest znacznie ciężej... chodzę powoli bo inaczej zaraz się męczę i sapię jak parowóz, co chwilę mam zgagę, na dodatek Mały czasem tak się ułoży, że coś mi uciska i jak chodzę to aż ciągnę nogę za sobą i muszę trzymać brzuch (ot takie atrakcje funduje mi mój synuś :))
Dziś w nocy trochę się przestraszyłam, bo obudziłam się na plecach i bardzo ciężko mi się oddychało. Szybko przekręciłam się na boczek i już na szczęście było ok :) Oczywiście staram się leżeć i spać na lewym boku ale czasem aż mnie biodro boli i żebra i wtedy muszę zmienić pozycję, no a przez sen nie kontroluję tego jak leżę.

Cieszę się, że u Was same dobre wieści. Dzieciaczki rośną, szyjki już nie wariują i oby taki stan trwał jak najdłużej...

Miłego dnia

ja na 15.30 biegnę do endokrynologa a po drodze muszę jeszcze odebrać wyniki.

https://www.suwaczki.com/tickers/atdckqi1ni5sg5zb.png
https://www.suwaczki.com/tickers/l22ny2v4a5hyiypu.png

Cześć kobietki moje:)
Kukurydza pisząc o dużej ilości postów myślałam w tym dobrym sensie. Czasem ciężko wyrobić z czytanie ale ich duza ilość oznacza ze u was wszystko dobrze a to najważniejsze.
Cieszę się z dobrych wieści o zdrowiu chłopców a z resztę trzymamy kciuki:)

Wszystkim mamom wizytującym w tym tygodniu gratuluję dobrych wieści:) a tym oczekującym życzę samych zdrowych bobasów :)

Dziękuj za od w związku z apetytem. Nie jestem sama i juz się nie martwię.
Byłam rano na wizycie, mimo braku apetytu w ciagu miesiąca przybyło mi 3kg(to w sumie 9+) i wyniki mi się poprawiły. Teraz tak sobie mysle że gdyby nie brak apetytu to byłoby 5+ za miesiac:D
Najważniejsze ze moja Zuzia rośnie zdrowo. Pierwsze KTG też w porządku. Przez miesiąc podwoiła swoją wagę i waży 1150g, według USG TP przesuną się o 16 dni wcześniej. Jak nie zwolni z przybieraniem na wadze to może złapać 4 kilo do porodu:D

Jesli chodzi o ruchy to mam wrażenie że moje maleństwo skacze na trampolinie, główką w dół :D:D:D jeszcze tak niedawno martwiliśmy się o pierwsze ruchy a teraz nasze bobasy urządzają sobie balangę w brzuchu:D:D:D

http://s2.suwaczek.com/201608175165.pnghttp://s8.suwaczek.com/201409244565.png

Edzia, Anula czyli jesteście jednak zaprzeczeniem teorii, która stworzyłam ;)

Edzia mój mnie na szczęście nie wkurza, byłam przez chwile rozzalona, że mógł to przeoczyć co się stało ale z uwagi na dynamikę tego skracania nie będę miała odpowiedzi na to pytanie a teraz zresztą już szyja będzie mierzona a nie tylko badana co dwa tygodnie a później co tydzień wiec doszlam do wniosku, że nie chce zmieniać. No jeśli będę na ujastku to przed terminem wiec wtedy się nie spotkamy, mam nadzieję, że ani Ty ani ja w tym czasie się tam nie znajdziemy :) ;) Natomiast gdyby udało mi się donosic to będę bardzo chciała żeby cc robił mój prowadzący w Rydygierze bo on mnie potrafi przede wszystkim uspokoić i nie wyobrażam sobie w ogóle tego zabiegu z innym lekarzem dlatego chłopaki muszą siedzieć grzecznie jeszcze 6-8 tygodni bo wtedy kwalifikuja się już do Rydygiera. :) I o ile sam ten szpital mnie mocno odrzuca to jednak obecność mojego lekarza dużo dla mnie znaczy.

Natalia 3 trymestr jest chyba najdłuższy ;) :) Mój mąż zauważył ostatnio, że już ponad pół roku minęło a teraz czas tak nagle niesamowicie zwolnił... :) Ale damy rade. :)

Misia i tak właśnie pozytywnie to odebrałam a moja odp to były żarty :)
Jejku jak widzę wagę to naprawdę aż łapie się za głowę i ściska mnie z zazdrości. I nie moge "uwierzyc" jak nasze 870g może być przy Twoim ponad kg, dobrym wynikiem. Ja juz marze żeby przekroczyć 1kg bo to kolejny krok milowy przy ryzyku wcześniejszego porodu. :)
Niemniej jednak gratuluję i ciesze się z Tobą, niech mała rośnie jak na drożdżach bo to zawsze mimo wszystko dobry znak! :)

Gość katalina8

Edzia
Uważam ze diabetolodzy tez trochę naciągaja na pacjentów :) przez tydzień będę mierzył sobie cukier i jadła lekko i zdrowo a potem zobaczymy :) myślę że moja wina w tym ze dużo jadłam słodyczy i soków typu doktor Witt a to ma też cukrów cukru :) postaram się ten tydzień ograniczać w jadłospisie ale tak żeby j dziecku i mnie nic nie brakowało.
Lecz do końca ciąży wstrzemięźliwość z słodyczami o słodkimi sokami :) jedni mają zakaz seksu inni mają nakaz leżeć a ja zakaz słodkiego
W każdej ciąży są jakieś problemy te większe czy mniejsze i trzeba nad nimi zapanować :) to tylko jeszcze parę miesięcy

Dzień dobry.
Miałam problemy z netem, więc umilkłam, choć czasem udało się coś podczytać. Teraz jestem u rodziców, więc nadrabiam internetowe zaległości.
Gratuluję wizytującym mamą dobrych wyników, a tym, które borykają się z szyjkami, cukrami, niskim żelazem trzymam kciuki za poprawę i dobre wyniki.

Katalina89
nie jestem pewna, czy to Ty pytałaś, ale jeśli chodzi o żelazo to najlepiej łączyć z witaminą C. Ja jadłam kiwi po każdej tabletce żelaza. Ale... tabletki tabletkami i morfologia co prawda przestała spadać, ale też nie wzrosła. Dlatego pita codziennie lemoniada pietruszkowa (ja dodaję jeszcze banana i kiwi) oraz buraczki (np. sok z buraków,barszcz, zapiekanka) to w moim wypadku najlepsze rozwiązanie. Dziś byłam pobrać krew i jutro się okażę jak 2 miesiąc takiej "diety" pomaga (miesiąc temu był ogromny skok do góry i liczę, że tym razem będę mieć idealne wyniki).

No i już dostałam paczuszkę z apteki, więc jestem o krok do przodu w wyprawce, co bardzo mnie cieszy i uspokaja :)

http://www.suwaczki.com/tickers/82dohdge3yuh452h.png

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2hdge5xtp9iun.png

Kukurydza to dobrze:)
Co do lekarza to nie mógł przewidzieć takiego rozwoju zdarzeń i nie ma co go winić.
Ciotka pól godziny od wizyty u gina(na której było wszystko dobrze) dostała krwotoku ze w kilka sekund zalało krwią całe spodnie. Po wyjściu ze szpitala byla u niego z pretensjami ale on powiedzial że takich sytuacji nie da się przewidzieć.

http://s2.suwaczek.com/201608175165.pnghttp://s8.suwaczek.com/201409244565.png

Witam Dziewczyny, ciesze sie z dobrych wiesci oby tak dalej ;* pozytywnie

Anula czytam Was na bieżąco tylko teraz zabralam sie za prace magisterska, zeby ja w koncu dokończyć i miec spokój ;) Do tego dzis tescie przyjada nas odwiedzic, wiec mama szykuje, a ja w lozku :p

Byla mowa o zaparciach i jak mi sie dlugo nie zdarzaly musialam sie z nimi zmierzyc ehhh.

Edzia tez mam wrazenie, ze mi sie strasznie dluzy i duzo mysle o wizycie, poniewaz tez mialam co dwa tygodnie lub co tydzien, a teraz odstep trzy... zastanawiam sie, czy nie isc wczesniej.

Niech nasze maluszki kochane rosna zdrowo i czekaja do bezpiecznego terminu ;*

Z aplikacji wynika u mnoe, ze jeszcze 86 dni.
Wszystkiego dobrego :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72702.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgx9n73sy9l9s01.png