Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak na razie chyba nie wstawie zdjęcia, bo w tym remoncie nie mam pojęcia gdzie są kable żeby zrzucić coś z komórki na laptopa...
W Trójmieście dzisiaj też piękne słońce, więc ruszam moją coraz bardziej leniwą pupę na spacerek:)

majeczka36 ja i mój M. prowadziliśmy ostatnio właśnie podobną rozmowę, ja też stwierdziłam że już bym chciała przytulić to maleństwo do siebie, ale nie teraz tylko żeby już był sierpień oczywiście:) niech jeszcze siedzi cierpliwie w brzuszku:)

A...przypomniało mi się, ze miałam Was zapytać czy Wasz maluszek też czasami siedzi tylko po jednej stronie brzucha? Mój przez ostatnie 2 dni wyraźnie siedział tylko po prawej stronie brzucha, bo jak się położyłam na plecach na płasko to brzuch był z lewej strony niemal płaski a z prawej górka, wyglądało to tak że aż się z M. przez chwilę przestraszyliśmy że coś nie tak! ale się regularnie ruszał więc nie siałam paniki, choć oczywiście zaczęłam googlować czy to normalne.

PS przepraszam za tyle wypocin, ale muszę nieco nadrobić;)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

mmj - Dobrze, że piszesz nam jak u maluszka, bo też się o niego martwimy i trzymamy mocno kciuki. Niech go wybadają na wszystkie sposoby i ze wszystkich stron. Myślami jesteśmy z Wami :*A wiara też działa cuda, szczególnie jak tyle osób chce zdrówka, dla Waszego maluszka:)

myszka83 powodzenia na obiadku :) Właśnie po to jest położna :) Żeby w każdej chwili można było zasięgnąć rady;) Super, że złapałyście kontakt.

kukurydza123 Tobie też gratuluję znalezienia położnej :)

antynikotynowa - niestety, nie mam pojęcia czym grozi zjedzenie łososia, więc nie pomogę.

majeczka36 położne działają też niezależnie od przychodni, więc jeśli tylko masz ochotę, możesz poszukać jakiejś. Chyba, że nie widzisz potrzeby.

Soncia wydaje mi się, że to normalne :) Mi wczoraj też lekka górka się zrobiła po prawej stronie i zastanawiałam się, jaką to część ciała na mnie wypiął

mamalina Zdjęcie, na którym Lilianka i Namirek trzymają się za ręce jest boskie :D Widać, że dzieci są szczęśliwe :) :) Bocian rewelacyjny... jak on cudnie trzyma zawiniątko z bobasem. Buzia sama się śmieje, jak widzę takie słodkości :)

Ula_S, Olcha93, Pipii Widziałam Wasze piękne brzuszki :) Każdy inny, ale każdy cudowny.

http://www.suwaczki.com/tickers/82dohdge3yuh452h.png

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2hdge5xtp9iun.png

mmj, głowa do góry. Bądź dobrej myśli choćby nie wiem co. Ja wierzę, że wszystko będzie ok i mocno trzymam kciuki za Twojego dziudziusia. A tak jak piszesz - nawet jesli rzeczywiście jest coś nie tak, liczę że lekarze zrobią wszystko co w ich mocy aby było dobrze. Trzymaj się bardzo cieplutko i nie poddawaj. Twoje nastawienie do tej sytuacji jest bardzo ważne...

Ja też melduję się po USG połówkowym. U mnie z kolei wszystko w porządku, nie ma żadnych wad co jest najważniejsze i lekarz stwierdził, że na 100% chłopiec... :)
Mały był okropnie ruchliwy podczas badania, ciężko było cokolwiek zmierzyć ale lekarzowi się wreszcie udało.

mamalina, śliczne te wiosenne zdjęcia :)

[url=http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/p19uflw1g37bzopx.png

Cześć Ciężaróweczki,

mmj - trzymam mocno zaciśnięte kciuki za Twojego maluszka, będzie dobrze. Na szczęście żyjemy w czasach że a) można takie rzeczy wychwycić i diagnozować a b) reagować szybko i leczyć! będzie dobrze. Jestem myślami z Tobą.

Olcha - to co wypływa z piersi w ciąży to raczej nie pokarm, z tego co mi wiadomo. Jedno wiem na pewno, nie sprawdzaj w sensie nie naciskaj sutków i ich nie drażnij ( o laktatorze to już w ogóle ) bo to powoduje wydzielanie oksytocyny a ta z kolei skurcze macicy, więc to groźne. Często przed porodem podczas nocy zdarza się wyciek z piersi, ja miałam w pierwszej ciąży, jednak tak jak pisała Natalia nie ma to wpływu na karmienie.

Misia - przykro mi z powodu babci.. to są trudne chwile :*

Była mowa o wyprawce, podziwiam Was, ja mam podobnie jak Mamalina jakoś nie mogę zmotywować się do buszowania w piwnicy i wydobycia rzeczy które mam po Miłoszku.
Dla mnie podgrzewacz i laktator były potrzebne, to po prostu wygoda. Podobnie jeżeli chodzi o sterylizator ( miałam używany ) bo po pierwsze był pojemny więc za jednym wyparzaniem mogłam ogarnąć kilka butelek i np części od laktatora i smoczki. Zamiast oblewać wrzątkiem wszystko na raz.

Gratuluję udanych połówkowych !

Nela C - witaj w naszym gronie :) super że jest nas więcej.

Kukurydza - dobrze że udało się wybrać położną, będziesz spokojniejsza :) no i heh mąż mistrzuniu !

Mamalina - przygoda z policją :) tiiaa. ja w poprzedniej ciąży jechałam jako ciężarna pasażerka. Kierowcą był kolega - jakaś trasa Kraków - Warszawa :) i na 50tce jechał chyba 90 , zatrzymali nas i ja mówię do niego, powiedz że jestem Twoją żoną i jestem w ciąży i chce mi się strasznie siku, dlatego pędzimy na najbliższą stację :) tak zrobił - Policjanci łągodniej potraktowali, jakiś symboliczny mandat bez punktów a najśmieszniejsze był jak na informację o potrzebie sikania zareagował policjant ( zima, wieczór ) "To może Pani iść tu szybciutko- wskazał krzaki :D

U mnie ostatnio emocjonalnie dwa ciężkie dni związane z moim Miłoszkiem, sytuacje trudne dla mamy i taty.. więc dlatego do Was nie zaglądałam.

Ja mam na plusie 6 kg ale nie wyglądam jak w 5tym miesiącu.

W weekend czekają mnie urodziny Miłosza, podpowiedzcie co prostego i szybkiego przygotować na przekąski ? Myślałam o krakersach z jakimś serkiem zblendowanym - tylko nie wiem jakim. Wy na pewno macie jakieś świetne pomysły :)

http://www.suwaczki.com/tickers/wff29vvjsn8exyqa.png

Aha i miałam się z Wami podzielić takim newsem chustezkowym : Cytat z fejsbuka srokao.pl więcej pewnie na jej stronie :)
"Nie wiem czy wiecie, ale Rossmann zmienił skład chusteczek babydream, Extrasensitive, chusteczki nawilżane dla dzieci.
I teraz skład jest po prostu świetny w porównaniu z konkurencją!
Skład wygląda teraz tak:
Aqua, Glycerin, Allantoin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Caprylyl/Caprylyl Gucoside, Citric Acid, Sodium Citrate, Ethylhexylglycerin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate.
Trzeba jak nic zaktualizować analizę i zaostrzyć kryteria "

A i ostatnio kupiłam podkłąd mineralny polecany przez nią i jest rewelacyjny - Neauty Minerals

catya, mam przepis na szybką sałatkę z krakersów i jest pyszna, choć jej skład wygląda trochę odpychająco. Ale byłam zdziwiona smakiem jak mama dała mi spróbować. Naprawdę polecam i nie zrażaj się do składników :D

http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2015/04/saatkowy-torcik-na-krakersach_13.html

tylko jak dla mnie to zamiast śledzi, lepsza jest makrela w pomidorach :P

[url=http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/p19uflw1g37bzopx.png

armin czytałam że śledzie można w ciąży. W ogóle ryby są jak najbardziej polecane, a gdzieś się natknęłam że najbardziej właśnie śledzie i łosoś:)
A jeśli chodzi o ściany, to nie będzie to typowo dziecięcy pokój więc nie poszalejemy, planujemy za jakieś 3-4 lata przeprowadzić się do większego mieszkania, a teraz będziemy w naszej sypialni mieszkać z synkiem i jako że stawiamy białą szafę zabudowaną prawie na całą jedną ściane to wybraliśmy bardzo jasny odcień szarości na 3 ściany, a na ścianę na przeciwko coś ala brzoskwinia. We flugerze jak wybieraliśmy to dostaliśmy całą paletę kolorów do domu (za kaucją) i bardzo nam to pomogło bo mogliśmy na spokojnie coś wybrać, więc polecam:) choć na ścianie zawsze trochę inaczej wychodzi więc sama jestem ciekawa;)

Catya już sobie zapisałam na listę chusteczki babydream z rossmanna, właśnie zastanawiałam się jak tu wybrać spośród tak wielu firm coś z najlepszym składem:)

natalia93 a więc jednak chłopiec:) dobrze że wszystko ok!:)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

Mamalina dziękuję za info:) Ja jestem zwolenniczką linomagu, ufam mu i podoba mi się cena. Wychodzę z założenia, że "stare, najprostsze" produkty są najlepsze :)
W jednej z aptek, w której pracowałam, sami robiliśmy oliwkę dla dzieci. Musze tam przedzwonic i spytać o przepis. Nie miała oczywiście pięknego "dzidziusiowego" zapachu, ale rozchodzila się jak świeże bułeczki, ludzie specjalnie po nią przyjeżdżali do tej apteki :)

Myszka super, że udało Ci się z położną. Ja po tej jednej rozmowie tez poczułam się dużo pewniej :)

Anula ja juz się w wannie nie kładę bo nie dam rady :) Oplukuje się gąbka albo prysznicem:)
Natomiast z mala na pewno jest ok!

Antynikotynowa może wyjdzie na to,ze jestem zła matka;) ale ja jem w ciąży dużo łososia. Bez ciąży jadłam również i nigdy nie zaraziłam się żadna bakteria. Wychodzę z założenia, że poglądy nt serów, ryb itd są jeszcze z czasów, kiedy proces produkcji różnych produktów nie był tak kontrolowany jak teraz. Np teraz większość serów jest juz z mleka pasteryzowanego. Ostatni, jako kupiłam bez pasteryzacji to kupiłam we Francji. Jeśli kupujesz produkty sprawdzonych firm, w sprawdzonych miejscach to raczej nie ma się czego obawiać. Wiele dużych firm bada swoje produkty przed wypuszczeniem na rynek.

Soncia spokojnie ogarniaj remont :) My wciaz przed, po i w trakcie :) Męża mam cudownego wiec staram się doceniac wszystko, co dla mnie robi :)
Ja odczuwam wszystkie ruchy ciągle tylko po lewej stronie i na leżąco widzę, że po lewej stronie mam górkę. :) Spytałam doktora na usg (zresztą zasugerowało mi to tez ułożenie glowicy) czy faktycznie one są oba po lewej stronie i potwierdził. Wiec u mnie od dłuższego czasu tylko z lewej i to w dodatku jeden na drugim także czuje nie raz ruchy na wysokości żołądka :D

Majeczka do poloznej możesz się wybrać i zapisać niezależnie od poz i od lekarza. Po prostu dzwonisz do przychodni (najlepiej takiej, która masz blisko ;) ) albo do poloznej (możesz poszukać w internecie albo popytać koleżanek ), umawiasz się i możesz złożyć deklaracje. Ja myślę, że warto, szczególniedla niedoświadczonych mam.

Natalia ciesze się, xe wszystko dobrze u Was! :)

Armin ja śledzie tez jem.

W ogóle stwierdzam, ze wyrodna ze mnie matka bo ja wszystko jem. Do tej pory odmawiam sobie tylko niektórych przypraw/ ziół. I owoców morza, ale to dlatego,że sama nie umiem zrobić a w lokalach nie mogę mieć pewności co do metod przygotowania wiec w ciąży wole dmuchać na zimne.

Mmj ciężko mi napisać Ci cokolwiek, co mogłoby Cię podnieść na duchu. Na pewno wiem, że znajdziesz w sobie siłę, żeby to wszystko przetrwać. U nas podobne ryzyko jest od samego początku ciąży i liczymy się z nim jeszcze przez kilka kolejnych tygodni. Z uwagi na to sama dużo czytałam i rozmawialam z kilkoma lekarzami nt tych zabiegów itd. Chciałam być przygotowana na każdą ewentualność i nie dać się "zaskoczyć". Mysle, ze wiele informacji, do których dotarłas, ja też czytałam wiele razy. Współczuję Ci, że tak nagle to na Ciebie spadło, ale myślę, że zauważyłaś, że zdecydowana większość tych historii kończy się dobrze. Mamy teraz naprawdę skuteczne metody leczenia. Ja ciągle powtarzałam sobie,ze grunt to trafić do lekarza odpowiednio wcześnie. Na razie nas to omija i codziennie modlę się o to,żeby tak zostało jednak jestem pewna, że jeśli już trafisz do Gdańska, który jest jeśli się mylę pionierem w Polsce w leczeniu tego typu komplikacji, to wszystko już będzie dobrze. Bardzo mocno Cię wspieram. Pisz do nas :*

Kukurydza
Nie wiem jak to jest ale mam juz 10 kg na plusie a brzuszek maly. Ciagle narzekam do męża czemu mam taki maly brzuszek... Ale z wanny wczoraj się jakoś wygrzebac nie moge, a przeważnie też biore szybki prysznic, żeby nie miec infekcji:) Ale np. w ciąży z synkiem miałam mega brzuszek, i pamietam długie kąpiele do samego końca i leżałam sobie na boczku, a wczoraj podkusilo mnie na plecach.

A i też mi się przypomniało a pro pos pudrów / talków do pupy.
Im mniej kosmetyków tym lepiej.
Chyba że jest odparzenie to co innego, ale jeśli nie to po co ?
Podobnie kiedyś położna mi powiedziała o emolientach. Jeśli dziecko ni em akłopotów skórnych to po co "uczyć skórę " lenistwa.. później się przyzwyczai i jak będzie problem faktycznie to już emolienty nie będą działać.
A rumianek słyszałam że lubi uczulać na skórze. Więc może szkoda kasy wyrzucać :)

catya Nie wiem, czy mały lubi owoce, ale jak myślę o przekąsce to w głowie mam koreczki owocowe (np. z bananem, winogronem,itp.). Poza tym szybko się robi i równie szybko znika ze stołu - bynajmniej w porównaniu z owocem podanym zwyczajnie. Ja dawałam jeszcze na górę takie kuleczki w czekoladzie (z biedronki) żeby akcent czekolady był i było pycha. Tylko kuleczki lepiej nabić przed podaniem na stół, bo ja wcisnęłam je za wcześnie i mi biszkopcik (w środku) rozmókł od arbuza, bo dałam 3 godziny przed imprezą i wsadziłam do lodówki.

i dzięki za info o chusteczkach. Właśnie robiłam listę rzeczy i już wpisałam sobie te chusteczki :D
No właśnie. Zmotywowana tym, że niektóre z Was zrobiły listę potrzebnych wyprawkowych zakupów/nabytków ja też się za nią zabrałam. Teraz tylko wydrukować i skreślać kolejne punkty :D

http://www.suwaczki.com/tickers/82dohdge3yuh452h.png

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2hdge5xtp9iun.png

Natalia jeśli pomaga i Cię nie uczula to pij:) Rumianek nie jest przebadany pod kątem ciąży wiec max 2 szklanki dziennie. Chyba, że stosujesz juz długo i nie wywołuje u Ciebie żadnych niepokojących objawów to pij jak piłas :)

Myślę nad przekąskami. Ja często robie małe dwu- trzy składnikowe kanapeczki np serek + łosoś, mozarella+pomidorek. Z szybkich rzeczy to robie tez tortille (co włożysz do środka to już zależy od fantazji, na słodko i na słono ) króje na kawałki i nakluwam na wykalaczki. Owocki pokrojone lub koreczki owocowe to tez super pomysł (truskawki, borówki, ananas, pomarancze, winogrona - te nie czernieja wiec można szaleć). Marchewka/ogórek twardy pokrojone w paseczki a do tego "dip" = majonez + ketchup + jogurt naturalny albo dip czosnkowy (u mnie ta przekąska zawsze wygrywa a jest banalnie prosta). Dla dzieci możesz zrobić tez smoothie/ koktajl owocowy. Można też zrobić paszteciki z ciasta francuskiego np z parowka, zawiasy parowke w gotowe ciasto ze sklepu o gotowe s dzieci lubią taki zestaw i na ciepło i na zimno. :)

mamalina - Ty z tymi zdjęciami jesteście najlepszą reklamą rodziny. Super te przebrania. Aż się też chce mieć taką wesołą gromadkę! :)

mmj - kciuki, żeby po wizycie w Gdańsku okazało się, że nie jest źle. I nie wyszukuj za dużo informacji w internecie, bo w ten sposób zawsze powstają najczarniejsze diagnozy.

kukurydza - u mnie z imionami trwają przymiarki - ostatnio przewijają się Jaś, Krzyś, Tymek. Dzieci tylko dwoje, więc coś będzie trzeba odrzucić :)

antynikotynowa - chyba nie ma co panikować. Ja przez jakiś czas nie wiedziałam, że nie powinno się jeść wędzonych ryb czy serów pleśniowych i jadłam całkiem sporo. I mam nadzieję, że wszystko jest OK.

sońcia - powodzenia z remontem. Jest to męczące, ale warto dla późniejszego efektu. U nas bez żadnych szaleństw, bo mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i planujemy, że może by warto niedługo poszukać czegoś własnego - więc pomalowaliśmy tak jak było - na biało. A ja i tak nie mogę się napatrzeć na te czyściutkie i nowiutkie ściany.

natalia - aż sprawdziłam, co z tym rumiankiem w ciąży. Bo ja też lubię i piję. I z tego, na co trafiłam, jest w miarę bezpieczny, chociaż z pewnymi zastrzeżeniami: "Kobiety w ciąży powinny być świadome, że herbatki z rumianku są bogate w wapń, magnez, pomagają w bezsenności i zapaleniu stawów, ale z drugiej strony stymulują skurcze macicy oraz wykazują właściwości alergiczne." Wszystko zatem z umiarem!

Ja ostatnio mam wrażenie, że mam coraz mniej energii. Czyżby energetyczny zastrzyk II trymestru zbliżał się ku końcowi? Chyba że to przez pogodę czuję się śpiąca i zmęczona.

Zainspirowana tematem położnych, o których piszecie, też się zainteresowałam i myślę, czy nie skorzystać. W toku poszukiwań informacji trafiłam na taką stronę, gdzie temat jest z grubsza opisany.

PS. Teraz chyba zanim coś zjem, będę googlać:) Dziś kupiłam w promocji szparagi. Jeszcze oczywiście nie polskie, ale nie mogłam się oprzeć. No i teraz sprawdzam, czy mogę je jeść. Na szczęście są bardzo polecane:)

witam!

Widzę, że nowe fotki sie pojawiły :D

Pipi
przynaje racje innych masz malutki brzuszek jak na dzieciaczki, które tam masz! ale taka fajna zgrabna piłeczka:D

Ula, Kukurydza
za to wy macie już mega pokaźne brzuszki!! ale bardzo ładnie wam sie zaokraglaja!!

Mamalina
co do rodzinki..SUPER!! przebrania rewelacja, na prawde masz talent!! :D

Evee
bardzo sie ciesze ze po wizycie wszystko w porzadku, byle by tak juz do sierpnia!! :D

Mamalina
tak bede tu przyjezdzac na pewno z Gabi. ALe moi rodzice maja ogrodzona dzialke (ponad 30 arow) z duzym ogrodem i tutaj bede przebywac na zew sie nie wybieram:D a co do sasiadow no coz to jest wies i kazdy sasiad ma po kilka ale hektarow wiec nikt tu nie jest ogrodzony i te psy biegaja wszedzie..ale wszystkie to takie kundelki 3kg-5 kg max..

Ula
zazdroszcze konca remontu bo u mnie to jestem przed nim i juz mam dosc na sama mysl!

Mmj
trzymam mocno kciuki za was! wazne zebys sie zapisala do specjalisty, ktory na pewno wszystko wytlumaczy! nie czytaj neta bo tam sa same tragiczne rzeczy i bedziesz sie nie potrzebnie stresowac! daj znac jaki termin dostaniesz!!

Myszka83
wspolczuje klotni z M, ale ja tez mam ostatno gorszy czas.. ale my sie zawsze klocimy jak dochodzi do ...remontu:P mam nadzieje ze dzisiaj juz bedzie ok
gratulacje ze masz juz polozna!!

Anula
ja tez uwielbiam kapiele w wannie ale teraz wyleguje sie tak raz na tydzien i w wodzie takiej letniej 37 stopni i powiem ci ze coraz wiekszy problem mam ze wstawaniem...M sie smial czy mi zamontowac taki uchwyt dla niepelnosprawnych ..:)

Antynikotynowa
jak juz zjadlas nie ma co panikowac, musialabys miec mega pecha... Ja KOCHAM ryby wedzone, ale tak pro forma ich nie jem teraz i za tym najbardziej tesknie w ciazy...
Ale za to wczoraj byl swiezy pstrag a jutro okon wiec jakos przezyje bez wedzonych:D

Majeczka, Soncia
ja tez juz chce sierpnien i to bardzo! juz nie moge sie doczekac jak Gabi bedzie na swiecie i bedzie koniec ciazy i wkoncu bede mogla powstac z lozka:P
Soncia, moja Gabi siedzi tylko i wylacznie po lewej stronie wogole ja prawa nie interesuje i to widac golym okiem ze po lewej mam wybrzuszenie a po prawej wklesle:D

Natalia
bardzo sie ciesze ze na badaniu wszystko ok ! i wiesz ze juz chlopak!! :D teraz wiesz jaka wyprawke kompletowac:D

Anulka165
gratuluje udanej wizyty!

Catya
widze ze tez wykorzystujesz sciemnianie o siku do policjantow:D
Mam nadzieje ze z Miloszem bedzie ok i wszystko bedzie w porzadku! trzymam kciuki!

Ja wczoraj wieczorem mialam jakis kryzys pt wariuje juz w tym lóżku!! od wigilii w sumie głównie leże i zaczyna mnie to przerastać, a jak słysze opinie innych ze tez by tak chcieli to mam ochote ich udusic:P

Mama widziala wczoraj ze mam kiepski humor wiec dzisiaj sie przejechalysmy do mojej kuzynki oraz do sklepu ogrodniczego, kwiatuszki kupione i zaraz bedziemy sadzic w sensie ja bede towarzyszyc a mama sadzic:P

i od razu mam humor lepszy... musze czasami sie ruszyc bo normalnie zwariuje w tym lóżku i mnie jakas depresja zlapie:P

jeszcze mama mi nic nie pozwala nawet schylic sie po kwiatka, przynies cos, tylko ona wszystko czuje sie jak jakas na prawde chora osoba:P

Kukurydza
Mialam spytac jak tam po lekach na tarczyce mniejsze zawroty??

milego popoludnia
pozdrawiam

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Sonica, mamalina dziękuję za uspokojenie, to łosoś wędzony na gorąco, czyli spokojnie na krew pójdę w poniedziałek ;)
Kukurydza gdzieś też przeczytałam opinie, że jeżeli przez kilkanaście lat dana osoba się nie zaraziła to też raczej jest odporna np. dzieciństwo - piaskownica itd. tyle zagrożeń.

Sonica Gdzie planujesz rodzić w Trójmieście? ;)

Oj co do remontu, wiem coś też o tym. Mój Mąż uparł się, że wszystko sam chce robić, ma wielką satysfakcje z tego, ale też dużo pracy i jeździ do mieszkania w weekendy. Projektuje dwie szafy na wymiar i robi pokoik dla synka + jakieś drobne poprawki innych kwestii. Mówiłam, żeby sam się nie męczył, ale to jego zboczenie zawodowe "dokładność". Kurczę jak ja go Kocham ;P

Mmj trzymamy kciuki :* nasze Mikołajki są silne i waleczne, będzie dobrze ;) Mi powiedziano, że małemu serduszko nie bije, ale ma wielką wolę życia i jest ok ;)

Co do zdjęć to nie widzę, ale zapewne macie śliczne brzuszki ;) jak będę mogła to zrobię i wrzucę na forum ogólne.

Mój Mąż miał przeboje z położną, ponieważ jakoś w 3 mc przyszła do nas do mieszkania pani z wizytówką i coś tam mówiła o wybraniu położnej, już nawet z formularzem do podpisania. Mąż nie wiedział o co chodzi i ją odprawił, a ona sama pewnie się zastanawiała, czy przecieki informacji co do adresu były słuszne. :P

Majeczka36 też już chcielibyśmy sierpień, a tak to jeszcze 120 dni...

Anulka165 witamy w gronie sierpniówek ;)

Catya kilka ciekawych przepisów: http://kuchnialidla.pl/product/Lasagne-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami http://kuchnialidla.pl/product/Szybka-tarta-z-lososiem-mozzarella-i-pomidorami http://kuchnialidla.pl/product/Przekaski-sylwestrowe-Okrasy

Natalia93 rumianek może powodować skurcze.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72702.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgx9n73sy9l9s01.png

Cześć Dziewczyny.
No to po kolei.

Mmj - przykro mi, że Twój synek ma takie komplikacje. Mam nadzieję, że zostanie dobrze zdiagnozowany i że uda się szybko zadziałać, jeśli jest taka potrzeba. Życzę Ci dużo siły i ślę mnóstwo dobrych myśli do Was.

Soncia - jeśli chodzi o ułożenie malucha po jednej stronie, to ja przynajmniej mam takie wyobrażenie, że jak często leżę na jednym boku, to jednak grawitacja działa i dziecku się nie chce tak pod górę wspinać na drugi bok. ;) A na plecach leżę rzadko, więc nie wiem. Z kolei jak chodzę, to często mam wrażenie, że dziecko wyraźnie pcha się do przodu. Może uważa, że za wolno chodzę i tak mnie popędza? ;D

Mamalina, Kukurydza - a propos kotów. Mam wrażenie, że moje też mnie bardziej pilnują - no ale w ogóle są bardzo "miziane" i lgną do ludzi. Nie wiem czy dzidziuś słyszał mruczenie, ale myślę, że mógł je po prostu czuć - coś a la delikatne wibracje. :)

Misia23 - dzięki za informację o ruchach. :) Też się nasłuchałam o tym, że później to będę miała dość kopniaków. Ale i tak mnie ciekawi jak to będzie. :)

Catya - podobnie jak Kukurydza proponuję Ci przekąski warzywne/z krakersów z jakimś sosem do maczania (choć nie wszystkie dzieci lubią warzywa). Zawsze to prościej, niż nakładać serek na każdego krakersa. ;) Tak samo przekąski z ciasta francuskiego - kroisz je sobie w małe kwadraty, zawijasz w nie no chociażby tą parówkę, dokładasz kawałeczek sera żółtego i gotowe. A jakie dobre!

Edzia85 - coż poradzić, taki urok, że czasem trzeba więcej leżeć... Współczuję Ci, bo to pewnie bardzo nużące, ale przynajmniej mama dotrzymuje Ci towarzystwa. :)

Myszka83 - fajnie, że znalazłaś położną. :) Co do przyjeżdżania do pracy w maju/czerwcu - też miałam podobny pomysł. Teraz, jak pracuję z domu to dopiero zauważam, że jednak byłam już pracą zmęczona. Tak że na wszelki wypadek uważałabym z deklaracjami, że będziesz im jeszcze pomagać - w końcu masz prawo do słodkiego nicnierobienia. :) Tym bardziej, że dochodzi jeszcze wyższa temperatura, no i w czerwcu będziemy już prawie na finiszu. ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ugzu3b7yo2ran.png