Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Kukurydza ja karmiłam wszystkie swoje pociechy podobnie: piersią, odciągniętym mlekiem w butelce i mm w zasadzie od początku (już niestety w szpitalu dokarmiałam mm - taka była pomoc położnych, ale nie o tym chcę pisać). Od 1 m.ż. Maluchy już piły tylko mm:/ Więc butelki od początku (nawet już w szpitalu) były w ruchu - za każdym razem korzystaliśmy z tommee tippee tych zwykłych. I tak miałam około 4 butelek tych najmniejszych 150 ml ( wg rozpiski na mm - my pijemy Hipp Bio Combiotik - dziecko od 4 m.ż. powinno wypijać na porcję 180 ml, więc wtedy już większe butle muszą być) i potem tych większych też ze 4 (260 ml wystarczają, ale te 340 ml są ładnie dekorowane). W komplecie z butelką, niezależnie od pojemności, jest smoczek 0+ (kolejny rozmiar 3+ i potem 6+).

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Kukurydza
Ja miałam butelki z tommee tippee i z avent kupiłam po jednej bo niewiedzialam która lepiej będzie odpowiadać dziecku ale pił z obu na zmine najpierw wodę a jak miałam zabieg to wtedy mój odciagniety pokarm. Ja bym kupiła po 1 z smoczkow o najmniejszym przepływie i zobaczysz bo wiem ze zdazaja się dzieci które nie chcą wogole butelki. Ja miałam 120 i 180 a później 320. I to nam wystarczyło bo później dochodzą jeszcze kubki niekapki jak dziecko jest starsze i tu polecam kupić kilka rodzaji bo dziecko wtedy nie przyzwyczaja się do jednego dziobka. Odrazu pisze karmilam piersią ale musiałam zrobić implant zęba i wtedy młody był na butelce i moim odciagnietym pokarmie albo na mm jak mial większy apetyt. Mam nadzieję ze Ci trochę pomoglam.
A teraz zastanawiam się nad szklaną butelką. A smoczek z avent uspokajajacy mi się przydał.

http://s1.suwaczek.com/201305174562.png
http://s7.suwaczek.com/201608031761.png

Kukurydza wielka jesteś!:) Dziękuję za stworzenie tego dokumentu:* Ja zastrzeżeń żadnych nie mam (szczególnie podobają mi się zasady:)), tylko drobne literówki (nie byłaby sobą, gdybym na to nie zwróciła uwagi).
Ten eloprine to nowość na rynku, nie? Potem pewnie trochę cena pójdzie w górę.

Bina ja też młodo wyglądam (ponoć), ocenicie niedługo. Jak ostatnio byłam na imprezce z okazji dnia kobiet, to jedna babka widząc, że jestem w stanie błogosławionym zapytała, które: pierwsze, czy drugie? Jak odp, że czwarte, to mało jej oczy z orbit nie wyszły. Pewnie sobie pomyślała, że pierwsze musiałam mieć w wieku 16? Jej mina wtedy bezcenna:)
Co do imienia, proponuję Milan hehe:) Nieoklepane, ładne i Nasze -słowiańskie:)

Fiolka też podpinam się pod zdanie Biny o Twój wiek - a my chyba równolatkami jesteśmy (86?)

Virkael już chyba to pisałam - no śliczna z Ciebie mamusia:)

catya życzę powodzenia i cierpliwości!

Motylek też podziwiam za podróże. Super, że ze ślubem do przodu, zawsze to mniej zostało rzeczy do zrobienia. A przypomnij, kiedy macie ślub? Bo Nasza Olcha już niedługo - 22 kwietnia, ale tylko cywilny.

kukurydza więc tak, plemniki żeńskie są bardziej wytrzymałe, dłużej żyją, ale są wolniejsze (zatem seks na kilka dni przed owulacją zwiększa szanse na dziewczynkę), a męskie plemniki są szybsze, ale słabsze (więc seks bliżej jajeczkowania daje większe szanse na chłopczyka). Ile w tym prawdy nie wiem, ale jeśli ktoś już chciałby zaplanować płeć, to nic nie traci, a może się udać:)
Znalazłaś w googlach coś na ten temat?

Fiolka słodkie powiadasz?:) Czyli takie, których prawie nie widać:) Ja to mam się czym pochwalić:)

A ja w ogóle nie miałam jeszcze skurczów przepowiadających, więc nie wiem jakie to uczucie.

irenkaa witaj. Gratuluję dziewczynki. Imię już macie? Wpisz się do tabelki nad suwaczkiem kukurydzy. TP masz w dniu urodzin Mojej Mamy.

A właśnie dziewczyny lwy są bardzo uparte i ogólnie do łagodnych nie należą. Jakie Wy macie doświadczenia z tym znakiem zodiaku?

marta_joanna ja też już jakiś czas temu myślałam o szklanych butelkach, głównie ze względu na to, że nie pochłaniają zapachów. Ale mają jeden minus - łatwo je stłuc i są stosunkowo ciężkie - i o ile w domu spoko, to na wyjazdy już gorzej. Jak się zagłębisz w temat butelek szklanych to chętnie poczytam rad.

Wiecie co, jestem zła na instytucje kościół. Na stronie parafii napisane, że spowiedź w pierwszy czwartek miesiąca w godz. 17.30-18.30 no i oczywiście 15 min przed każdą mszą i co? Przyjeżdżamy (mała wyprawa z trójką dzieci) i okazuje się, że dopiero o 18.15 przed mszą przyjdzie ksiądz, bo wypisują jakieś zaświadczenia do ślubu, czy coś. Oczywiście za informacją trzeba było chodzić. Ja się pytam, czy jeden ksiądz nie mógł przyjść do konfesjonału. No szkoda słów.

Dzięki za miłe powitanie. Czuję się w porządku biorąc pod uwagę moją tendencję do panikowania ;-) Doskwiera mi mocno jednak ból w biodrach po zaledwie kilku godzinach snu. Już codziennie tak mam :-/
Imienia póki co nie mamy, bo od dawna nie było żadnej dziewczyny w rodzinie mojego Małża, więc powoli wychodzimy z szoku ;-) A Wy czym najczęsciej się kierujecie przy wyborze?

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyvfxmaa17stme.png

Mamalina
skoro wyłapujesz literówki to na moje nie zwracaj uwagi, proszę :) troszke mam boczunie ale jak nie widac to się cieszę :) tak masz racje jestem z rocznika 86 :) z 16 listopada i wtedy tez miałam ostatnią miesiączkę :) jak ją dostałam to się popłakałam a teraz się cieszę :) Trochę słabo z tym kościołem. ja strasznie nie lubię jak coś ma być o konkretnej godzinie a potem się okazuje że jednak nic z tego więc też bym się wkurzyła ty bardziej że ogarnąć taką gromadkę to wyczyn :)

Irenka
My najpierw wybraliśmy kilka a potem sprawdzaliśmy w znaczniku imion co oznacza i na tej podstawie wyszedł nam Robert, chociaż ja wolałabym Kacperka :) ale też jak wymyślaliśmy imię to np przy Pawle któreś z nas mówiło że zna kogoś o tym imieniu i nie jest sympatyczny albo ma się złe wspomnienia i odpadało :) tak to wyglądało u Nas :)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Kukurydza, wow, naprawdę ogromną robotę przerobiłaś z tym faq :)

Mamalina, mam 2 przyjaciółki, które są lwami i są mega babkami chociaż z charakterkiem. Szczególnie nie lubią jak im nakazują ;)
Również się zastanawiam o szklanych butelkach, ale boje się, że będą ciężkie i się tłukły.

A u nas najprawdopodobniej będzie Demjan. Tylko się zastanawiam, czy wpisać mu do dokumentów polską wersję imienia Damian żeby nie miał w życiu problemów :D, czy jednak zostawić w imieniu cząsteczkę jego pochodzenia.

Fiolka to dwie skorpionice (swoją drogą też ciężkie charakterki, ale pracuję nad sobą:P) z tego samego rocznika jesteśmy:) Ja z 7:)

Antoninka
Ja np mam na imię Wioleta a raczej pisze sie to przez dwa tt a nie jedno i czesto tak mam że muszę w urzędach, bankach poprawiać wszysto. Jak się przedstawiam to mówię od razu że przez jedno. Musisz się zastanowić bo czasem to trochę jest uciążliwe. Nieraz na lotniskach jest problem.

Co do znaków zodiaku to ja i moj N jesteśmy Skorpionami i myśleliśmy że moze sie uda i Maluch też bedzie Skorpionem :) Na Lwa sie może nie załapać a szkoda bo te dwa zaki sa podobne i było by wesoło :) no w razie czego będzie Panna, a skoro panny są podobno trochę pedantyczne to moze bedzie dbał o porzadek i mama bedzie miała łatwiej :)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Antoninka,
Bardzo podobnie brzmi Damian w obu wersjach, więc możesz się zdecydowac na którekolwiek, ale pewnie fajnie mieć wskazanie na pochodzenie, taką mini historię :-)
Fiolka,
Fajny pomysł z tym sprawdzaniem, lubię takie zabawy :-) Nam odpadły 2 imiona, bo mój M. ma złe skojarzenia. Żal mi Basi i Irenki właśnie ;-)
Eveee,
A jakie to imię? Zdradzisz? :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyvfxmaa17stme.png

Fiolka mój P. jest spod znaku Panny (brat też) i ani jeden ani drugi pedantyczny nie jest...

irenkaa my pierwsze imię wybraliśmy takie, jakie Nam się podobało, a wybieraliśmy spośród nieoklepanych, oryginalnych (Liliana wtedy jeszcze do takich należała). Spisaliśmy na kartce nasze propozycje, potem się wymieniliśmy i wybraliśmy spośród kilku, które Nam się obojgu podobały. Drugie i trzecie imię (Namir i Milan) zostało wybrane spośród słowiańskich imion - chcieliśmy wrócić do korzeni - akurat wtedy zaczęliśmy się interesować Mitologią Słowian. A teraz, z racji tego, że słowiańskie żeńskie imię za bardzo żadne Nam się nie podoba szczególnie, nawiązując do pierwszego imienia córci chcieliśmy więc kwieciste i wybraliśmy Gaję - matkę Ziemię, więc tematyka imienia wydaje mi się zachowana.
Zależało Nam, żeby wszystkie imiona były oryginalne, niepowtarzalne.

Fiolka, ja mam nazwisko nawet nie podobne po polskiego. Więc wiem jak to bywa przy załatwianiu czegokolwiek :D I właśnie dlatego się zastanawiam cy poszaleć i zostawić dziecku i imię i nazwisko z którym będzie miał kłopoty, czy tylko nazwisko :D

Irenkaa, też mi się podoba ta mini historia, no i w mojej wersji akcent na a ;) Podobnie, ale troszkę się różni. Ale jak już wspomniałam zastanawiam się z praktycznego punktu widzenia.

Mamalina, Marta_Joanna a powiedzcie mi, jak często trzeba wymieniać smoczki do butelek? Trzeba mieć ich więcej?
I gdzie kupowałyście te butelki tt? W różnych sklepach są różne ceny, dlatego pytam :)
I ostatnie moje pytanie, przekopałam cały internet i nie mogę znaleźć odpowiedzi - czy jeśli karmie mlekiem odciaganym, butelka, to jak dużo tego mleka trzeba mieć i mniej więcej ile ml wchodzi na jedno karmienie? Czy w tym wypadku butelki 150zl tez się sprawdza?

Mamalina ciekawa teoria. :) W Internecie przeczytałam tyle, ile mi powiedziałaś no i opinie nt skuteczności. Osobiście skłaniam się ku tym sceptycznym opiniom. Żywotność plemników nie jest jak w zegarku i gdyby faktycznie szanse zależało od tego to mielibyśmy zdecydowanie mniej kobiet na świecie, bo większość zapłodnienia następuje jednak w bezpośredniej okolicy jajeczkowania. Poza tym na determinację płci wpływa taki ogrom czynników, że nie wierze,żeby dało się to zaplanować :)

Witaj Irenkaa :) Fajnie,xe się ujawniłas :)
My imiona wymyslalismy tylko na zasadzie które nam się podoba. A ponieważ nie mogliśmy dojść do ładu to zajęło nam to 4 miesiące :D
Z góry odpadły te, których nie lubimy z powodu osób, jakie je noszą. Czasem tak jest, że imię źle się kojarzy ;)

Dzięki dziewczyny za opinie odnośnie pliku. Czy któraś z Was próbowała go edytować? Chciałabym, żebyśmy wszystkie miały do niego dostęp i w razie, gdyb ktoś chciał coś dodać.
Obiecuje poprawić literówki :D
Juz widzę, zw wytworzyly nam sie dwa kolejne ciekawe wątki wiec tez dodam jutro :)

Edzia daj znać, jak tam moja synowa :)

I musze się przyznać, że dziś w końcu się przemoglam i kupiłam pierwsze ciuszki dla brzdącow :D Kupiłam w rozmiarze 62. Planuje też kupić zwykle białe body z krótkim i długim rękawem po 3-4 szt w rozm 58 na wszelki wypadek, ale nie więcej. :)
I przyznam szczerze, że po godzinie zakupów czuje się jak dętka. Oczy zeszklone, w głowie w kolejce kręciło mi się tak, ze myślałam, że nie ustoje. Naprawde podziwiam wszystkie aktywne mamy.

Kukurydza, megarobota z tym dokumentem! Super!

Irenka, u mnie na ból bioder w nocy pomogła poducha ciążowa, tzw. rogal. Czasami coś tam zakłuje, szczególnie że staram się spać na boku, głównie lewym, więc to biodro spod spodu czasem trochę się buntuje - ale różnica na plus jest duża. Szczególnie odczułam to, kiedy w święta spaliśmy u teściów, a ja bez swojej poduszki. Bioderka mocno dały znać, że im się to nie podoba...:)

Jejku, chyba też się powoli wezmę za jakieś zakupy, bo potem jeśli będzie chciało się kupić wszystko naraz, to człowiek zbankrutuje, albo będzie kursował do sklepów non-stop jak jakiś wielbłąd. I to jeszcze z wielkim brzuchem, więc jak wielorybo-wielbłąd :)

Co do wyboru imion, to my kierujemy się tym, co nam "dobrze leży na języku", co pasuje w naszym wyobrażeniu do naszych przyszłych dzieci, no i żeby nie kojarzyły się z nielubianymi osobami. Czasem aż się dziwię, że myślę o jakimś imieniu, a za chwilę przypomina mi się kolega z podstawówki, za którym nie przepadałam i już imię musi zostać skreślone, bo mam przed oczami tego Maćka czy Julka. Chciałabym też, żeby imię nie było jakoś strasznie popularne, ale nie wiem, co z tym zrobię, bo podoba mi się Jaś, czyli jedno z najczęściej nadawanych od kilku lat imion męskich. Ale przynajmniej nie miałam w szkole żadnego kolegi o tym imieniu! :)

Kukurydza smoczki powinno wymieniać się co ok. 3 miesiące, więc wystarczy Ci po jednym komplecie smoczków na butelki w rozmiarze 0+, 3+ i 6+. Potem więc wypada jak dziecko ma ok. 9 m-cy. Ja jednak nie zmieniałam tak szybko. Coś chyba ok. 1 r.ż. dopiero. Butelkę też jest dobrze zmienić, ale to zrobiłam jeszcze później, bo długo wyparzałam butelki, i nie widziałam takiej potrzeby. Przeszła trochę zapachem płynu do mycia, dlatego polecałam w tabelce ten specjalny płyn do butelek. No i szczotka do mycia też się przyda.
Ja kupowałam przez neta, głównie przez allegro.

Mamalina ja mam w domu 2 lwy...mąż i synek a do kompletu będzie córeczką:) charakterki mają...uparciuchy, lubią jak jest po ich myśli, ale w gruncie rzeczy kochane chłopaki:) mąż chciał żeby dzidziuś urodził się w jego urodziny ale to mało prawdopodobne blizej nam z terminem do urodzin synka.

Kukurydza jesteś wielka! Tyle roboty...jestem pod wrażeniem i bardzo mi się podoba. Nic bym nie zmieniła.

Irenka witamy:)

Synuś mój dziś na szczęście bez gorączki:) nie chcę zapeszac ale chyba idzie ku dobremu. Zaczął też na mokro kaszlec . Nie wiem czy to zasługa tego robionego syropu czy czego ale najważniejsze że jest lepiej i że będzie mógł isc z nami choć na chat na wesele bo cały czas to przeżywa..

Mykam spać bo padam na twarz...

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgm5icu3kd.png

Edzia najważniejsze że Gabi ma się świetnie! A wcześniej tego wgłębienia widać nie było? Pobyczysz się znów trochę - ale 3 cm to chyba jeszcze nie jest tak źle?

Kukurydza fajny jest jeszcze taki uchwyt, który zakłada się na butelkę - dziecko fajnie samo wtedy trzyma butlę. Ale to na później - Milan od ok. 2 m-cy korzysta, a ja się wysypiam w nocy, a w dzień nie muszę z Nim być, tylko pije mleczko i zasypia sam. Przy starszakach tego nie miałam i owszem też sobie trzymali butelkę ale zdecydowanie częściej wypadała (z uchwytem na razie kilka razy się zdarzyło).

Mamalina potwierdź mi jeszcze, czy dobrze zrozumiałam- wszystkie butelki niezależnie od rozmiaru mają smoczki 0+ czyli kupując większą butelkę dla 4 miesięcznika musze brać do tego smoczek, tak?

Ula ja byłam bardzo powsciagliwa z myśleniem o zakupach, ale jedna wizyta w smyku otwarla mi oczy bo duzo trzeba liczyć x2. :)
Postanowiłam jakoś tak podzielić wydatki żeby teraz kupić najmniejsze rzeczy a im bliżej terminu, tym wieksze- wozek, łóżeczka itp. To chce juz zostawić na barkach męża :)

A Mamalina tak, eloprine jest na rynku od niedawna ale wprowadzona raczej jako tańszy odpowiednik wiec cena może się utrzymać. Wygląda na to,ze juz skończyła się tzw ochrona patentowa na ten lek i być może zacznie się teraz produkować dużo tańszych wersji o tym samym skladzie. Neosine będzie najdroższe bo oni ponoszą dodatkowe koszta związane z wprowadzeniem leku no i marketing.:)

Edzia jednak bieganie Ci nie służy. Odpoczywaj po prostu. Powodzenia :*

Kukurydza dobrze zrozumiałaś:) Oddzielnie kupujesz smoczki 3 m-ce+ i 6 m-cy+, a te najmniejsze 0+ są zawsze z butelką w komplecie, niezależnie od rozmiaru butelki (mogłyby być w tych większych butlach do wyboru 3+ albo 6+ ale nie ma:/). Sprawdź sobie jeszcze przed zakupem, może jakiś mądry wpadł na pomysł dawania większych smoczków do większych butelek.

Super Mamalina dzięki za info. W takim razie dopisuje do listy 3-4 butle na osobę :) Ja się martwiłam ze one są na miesiąc i ze trzeba zrobić od razu zapas :)

Jakby któraś z Was mogła mi jeszcze napisać ile odciaganego pokarmu wchodzi na jeden posiłek i jak w ogóle się z tym obchodzić to byłaby bajka :)

Czytałam tez o tych szklanych butlach, że podobno do mieszanego karmienia są faktycznie najlepsze, ale chyba się nie zdecydujębo boje się o to,że będą ciężkie no i niezbyt praktyczne - w sensie że jak spadną czy coś to się rozbija. A przy dzieciach to się chyba czasem zdarza,ze raczka coś wytraca itp. Ja zresztą sama mam ręce jak sitko. :)