Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Evee objawy o których napisałaś to objawy bardzo wysokiego poziomu cukru. Jeśli jesteś w stanie wypić w ciągu kilku godzin dwie butelki wody i wciąż sucho Ci w ustach, slaniasz się ze zmęczenia. ... to dopiero wtedy jest to.
Ja raz w życiu miałam cukier 300, doświadczyłam tych objawów i różnica między tym, jak się wtedy czujesz a tym, co dzieje się w ciąży jest naprawdę zauważalna na pierwszy rzut oka.

Jeśli się niepokoisz, idź do pierwszej lepszej apteki i poproś o wydanie glukometru. Jeśli trafisz na fajna aptekę, dostaniesz za darmo, jak nie, będziesz musiała zapłacić ok.50zl za paski. Będziesz mogła mierzyć cukier do woli.:) Ja ponieważ jestem w gr ryzyka to mam glukomentr w domu i mierze sobie w razie gorszego samopoczucia, albo od czasu do czasu robie dni kontrolne.
Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy, idź do jakiejkolwiek przychodni i poproś o zbadanie cukru glukometrem. Każda pielęgniarka środowiskowa będzie na 100% posiadać taki sprzęt.
I nie martw się, gdyby działo się coś niepokojącego to odczulabys to zdecydowanie. Wszystkie pijemy i sikamy jak smoki, jesteśmy senne i mamy wilczy apetyt. :)

Poza tym NAWET JEŚLI to przysięgam, że cukrzyca, szczególnie ciążowa jest naprawdę do oswojenia, zazwyczaj kończy się na zastosowaniu diety. To nie jest koniec świata. :)

Wiec proszę Cię teraz.... Odłoż ten Internet bo Ci nie służy, zrelaksuj się, odpocznij, poglaskal brzuszek i uwierz w końcu, że naprawdę wszystko będzie dobrze :* :* :*

Ściskam najmocniej !!

tez jestem tego zdania co Kukurydza... ja również więcej piję, sikam i prędzej się męczę niż wcześniej.

Jeśli chodzi o ciuszki po kimś, to ja jak najbardziej jestem za. Taki Maluszek nawet tego nie zniszczy, a do przebrania w domu będzie jak znalazł. Sama już mam 2 reklamówki ciuszków a to dopiero początek. Na pewno kupimy też coś nowego, bo to sama przyjemność takie cudeńka wybierać, ale te używane też się przydadzą. W ogóle sporo rzeczy dostanę po dzieciach siostry i brata (oprócz ubranek jeszcze wózek, łóżeczko, nosidełko, ochraniacz na łóżeczko itp.). A kasę, którą na to wydalibyśmy wolę przeznaczyć na coś innego (oczywiście dla naszego pierworodnego :) ).

https://www.suwaczki.com/tickers/atdckqi1ni5sg5zb.png
https://www.suwaczki.com/tickers/l22ny2v4a5hyiypu.png

Kupiłam sobie książkę, którą polecałyście czyli "Pierwszy rok zycia dziecka" i jest naprawdę świetna, tyle w niej informacji! Internet może się schować... ;)

Kukurydza ma rację, nie panikujcie, bo to najbardziej szkodzi :) (choć łatwo się daje rady, a jak miałam kleszcza to szczękałam zębami jak nienormalna i mąż nie mógł mnie do ładu doprowadzić tak się bałam... :P )

Ja też jestem za używanymi ubrankami, niestety na razie nikt nam nic nie dał. Na pewno któregoś dnia przejdę się do ciucholandu obejrzeć co tam w ogóle jest. Dużo osób mówi, że można znaleźć nawet nówki z metkami za grosze...

Nie mogę doczekać się 15 i 16 kwietnia! (usg połówkowe i targi dziecięce :D ! )

[url=http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/p19uflw1g37bzopx.png

Kukurydza, idąc za Twoją radą poszłam spać. Zasnęłam na balkonie:) cudowny sen, lecz jutro jadę po leżak bo na 2 krzesłach trochę nie wygodnie :( moze jutro jakieś kwiatki na balkon kupię. Już się trochę uspokoiłam. Wózek na pewno wezmę, nie będę specjalnie z decyzją czekała do USG. Niczego nie będę żałować. Piję ok 2 litrów dziennie może trochę więcej, zwłaszcza że teraz robi się gorąco więc mam większe pragnienie:)

Byłam już z psem na spacerku. Jest gorąco, więc trwał może z 40min. Nie będę go męczyła na słońcu.

Basia83, xa i qa czytalam że są ok jednak ten move to " porażka". szukając wózków przegladałam trochę opinie na bangla.pl i move ma FATALNE opinie. Oczywiście biorę na wszystko poprawkę ale zawsze ziarno prawdy się znajdzie. Polecam sprawdzić.

Jaś 24.07.2016

Natalia ja też 15.04 zarejestrowałam się na usg polowkowe ale dopiero na 19 tez juz odliczam dni ;))) ciekawa jestem czy dziewczynka się potwierdzi czy jednak coś wyrosło do tego czasu między nóżkami :D

Ja mam z ciucholandu pół szafy mojej córy same perełki. A dla maleństwa kupiłam kiedyś piękny dzianinowy pajacyk w kolorze brudnego różu miał być dla lalki ale kto wie może się przyda :))

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvmg7yia7b44tb.png

Evee cieszę się, że już lepiej. Naprawdę- nie daj się zwariować:* Mi lekarz powiedział, że mogę/ powinnam pić teraz nawet 3l wody i to wciąż w "normie". :)

Zazdroszczę Wam tego słonka:) Ja niestety jestem bez balkonu, a bez obstawy nie mogę nigdzie się ruszyć bo towarzyszą mi zawroty głowy. Więc siedzę w domu i obserwuję wiosnę przez okno.:)

Odebrałam wyniki diagnostyczne. Wszystko wyszło pięknie, posiew moczy zero, TSH bajka, żadnej anemii (choć hemoglobina już niziutko,ale wciąż jeszcze w normie) natomiast zaniepokoił mnie wzrost OB, neutrofili i leukocytów. Wszystko o ok. 2 jednostki. Czuję się dobrze, nie mam żadnej infekcji, węzły chłonne niepowiększone... Miałyście taką sytuację?
Z lekarzem zobaczę się jutro, natomiast teraz to ja znowu przejmuję miano panikary na najbliższe godziny :) Proszę mnie wyprowadzić z błędu, jeśli martwię się na zapas:)

Czesc Dziewczyny,

od wczoraj prawie nadrobilam wszystko co zdazylyscie naskrobac jak mnie nie bylo ... nie dam rady wszystkim odpisac bo niestety nie mam tak super pamieci jak mamalina :)

Moje dzieciaki mialy teraz prawie 2 tygodnie ferii i wszyscy zrobilismy sobie czas bez elektroniki dlatego mnie nie bylo, czasem taki oddech od tych wszystkich gadzetow dobrze robi i wiecej czasu spedzamy razem rodzinnie.

Ktoras z was pytala o dzieci dwujezyczne ,moi obaj synowie urodzili sie juz w niemczech ( teraz maja 15 i 13 ) i oboje plynnie mowia po Polsku , Niemiecku , a od czasu szkoly takze po angielsku i mlodszy tez po francusku.
Jesli chodzi o metody to mysle zie to sprawa indywidualna , my do 3 lat rozmawialismy z obojgiem tylko po Polsku , dopiero 3 mce przed pojsciem do przedszkola ja rozmawialam z nimi tylko po Polsku a moj M tylko po Niemiecku. Obaj nie maja problemu z przestawieniem sie na inny jezyk , chociaz pisza po Polsku troche z bledami i starszy nie za bardzo chce czytac po Polsku a mlodszy czyta bez problemu.

Ja mam polowkowe podzielone na 2 terminy ... tak robi moj lekarz , teraz w Piatek bylam na bardzo dokladnym USG /prawie godzina i mala ma sie bardzo dobrze , wazy 350 g a mierzy 24 cm , jak stwierdzil pan Doktor ma bardzo dlugie nogi po mamie ... to prawda ,jak sie wyprostuje to mam zoladek miedzy piersiami a zawartosc ....no coz ,same wiecie
drugi Termin mam 14.04 i wtedy sprawdza wszystkie narzady po kolei i robi echo serca plodu.

Pomysl z prywatnym Forum jest super bo jakos tez nie bardzo lubie sie wywnetrzniac na niektore tematy publicznie ,ze juz nie wspomne o zdjeciach.
nigdy niewiadomo kto nas jeszcze podczytuje...

gratuluje wszystkim dotrwania do polowy , niewiem jak wy ale ja juz sie nie moge doczekac porodu i mojej malej Julci.

http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvfloy8cxrhja.png

Kukurydza panikaro :) może trafił się gorszy dzień i masz podwyższone Leukocyty... Jeżeli lekarz będzie miał wątpliwości to powtorzysz badanie. Dobrze że wizytę masz jutro to szybciutko się dowiesz co i jak ;) może dopiero rozwija się jakiś stan zapalny, może alergia na pyłki? Tylko w internecie nie szukaj, bo znajdziesz tak jak ja przed wynikiem pozytywnym ciązy, że mam guza przysadki mózgowej- a to tylko mały Jasiek rósł w brzuchu:)

Jaś 24.07.2016

Evee naprawdę? :) Ja juz nauczona doświadczeniem nie szukam nic w Internecie, kiedyś wyszukałam sobie nowotwór na okoliczność nietolerancji laktozy ;))
Alergii nie mam na pewno, wtedy miałabym podniesione eozynofile a nie neutrofile (to wiem ze studiów, nie z dr google;) ), ale zobaczymy co lekarz powie. Może to jakaś infekcja, o której jeszcze nie wiem.
Wysłałam jeszcze wyniki bratowej, jest lekarzem wiec poprosilam ja żeby mnie uspokoiła i mam nadzieję, że wkrótce odpisze, że jest ok.
Ja badania tak czy inaczej powtórzę za jakieś dwa - trzy tygodnie, inaczej nie byłabym sobą. ;)

Macie jeszcze jakieś ciążowe doświadczenia z takimi parametrami podniesionymi?

nie pomogę co do interpretacji wyników, jednak sama również nic a nic nawet najmniejszej głupoty nie sprawdzam w internecie.

Co do ubranek używanych - mają jedna wielką zaletę ( choć może wydawać się "wadą" bo nosił je ktoś inny ) w stosunku do nowych. SĄ SPRANE - a to oznacza że nie mają toksycznych, uczulających substancji używanych do produkcji tkanin i ich barwienia. Nikt na to nie zwraca uwagi, ale jednak ta chemia w nowych rzeczach jest ogromna. Czytałam kiedyś takiego posta gdzieś..
Lumpexy ? Pewnie że tak, ja przed Miłoszem chodziłam regularnie i kupowałam przepiękne rzeczy nexta, gapa, george za 1-2 zł ( bo branka do roku tyle kosztowały za szt. ). Bodziaki piękne, pajacyki... dużo. A jak się je porządnie wypierze to jest ok.

Dziś mój termometr samochodowy w cieniu, pokazał 29 stopni...

http://www.suwaczki.com/tickers/wff29vvjsn8exyqa.png

Rozmawialam juz z bratowa i powiedziała, żeby się tym zupełnie nie martwic. Być może jest to nawet spowodowane krwawieniem i podrażnieniem naczyń przy okazji zaparc o których pisałam wczoraj, szczególnie, że to świeża sprawa. Wiec juz mi przeszło, powtórzę badania za jakiś czas :)

Catya słuszna uwaga na temat chemii. Możesz polecić jakieś konkretne miejsca w Krk? Bo ja gdzie nie byłam to nie ma nic ładnego :/ Chociaż pewnie ja juz nie pochodze bo chciałabym parę nowych żeby chłopcy mieli takie same na "wyjscia" a używanych mam już tonę i to ciagle jeszcze nie wszystko...

Kkarolka witamy i zapraszamy do dyskusji :)

Mąż wrócił z pracy i zostałam zabrana na krótki spacerek. :) Nabrałam słońca w garsci, ile mogłam. :) Mam nadzieję, że starczy do jutra.
Bardzo bym chciała, żeby weekend był jednak mimo prognoz słoneczny.
Teraz mąż gotuje a ja zabieram się za koktail truskawkowy :)

Dziewczyny kupujecie już rzeczy do wyprawki?
Cały czas się zastanawiam od czego zacząć.. Jak ciuszki to jakie, termin mam na koniec sierpnia.. wrzesień może być już zimny albo wręcz odwrotnie.. i jaki rozmiar 58 czy 62..
Ja usg połówkowe mam 21 kwietnia ale na ostatniej wizycie lekarz zobaczył na usg "trzecią nogę" więc na dzień dzisiejszy spodziewamy się chłopaka:))
Znacie przypadki że płeć "uległa" zmianie na usg połówkowym?

http://fajnamama.pl/suwaczki/ag49hn3.png

Cześć dziewczyny :)

Nie pisałam dawnooo ale cały czas Was czytam :)

Byłam dzisiaj u mojego gina na wizycie i okazało się że nabawiłam się anemii ehhhh dostałam tabletki zobaczymy czy pomogą , a po za tym muszę troszke o anemii poczytać bo jest mi to zupełnie obce ponieważ nigdy nie miałam z tym problemu .
A no i standardowo na wizycie bez usg bez badania .... :( tylko wypisane l4 i tabletki ....

Jeśli chodzi o ciuszki uzywane to ja jestem jak najbardziej za jeśli nie są za bardzo zniszczone a szczegulnie te malutkie bo i tak zaraz dziecko z tego wyrośnie ja osobiście dostanie też sporo ciuszkow z czego się bardzo ciesze :)

Dziewczyny dużo piszecie jaki wybrac wózek a powiedzcie jakie łużeczko będziecie kupować bo ja mam straszny dylemat czy kupić bujane czy zwykłe
Mamy wypowiedzcie się na ten temat czy lepiej kupić z opcją bujania czy zwykłe .

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37uay3iae2ngpt.png

kkarolka, ja mam kilka drobiazgów, bo czasami po prostu już nie mogłam się powstrzymać, np smoczki aventa bo były w "super cenie", albo śliczny bodziak też w "super cenie", czapeczka itp. Mam sporo ciuszków po bratanicy męża, ale my spodziewamy się chłopca więc muszę zrobić tam rozeznanie:D Myśle że powoli będzie nam tych akcesoriów przybywać. Wózek też chyba już wiemy jaki kupi tylko jeszcze zwlekamy z samym zakupem.
Też zastanawiam się czy kupować w ogóle ciuszki na rozmiar 56 itd, bo przecież dzidzia może urodzić się powyżej 60 cm i mniejsze ciuszki będą po prostu nieprzydatne;) na razie nie zaopatruję się w takie malutkie. Choć ostatnio się rozczuliłam, bo w sklepie dziecięcym znalazłam ciuszki w rozmiarze 46!!! normalnie wyglądały jak dla laleczki....:) słodkie:)

A jeśli chodzi o płeć to słyszałam, że częściej zdarza się że z dziewczynki później nagle okazuje się że chłopiec, a w drugą stronę rzadziej. Ale na pewno też są i takie przypadki;) cały czas masz nadzieję na dziewczynkę?:)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

Witaj Karolka:)
Ja kupiłam kilka sztuk ubranek na 58 a reszte chyba zaczne od 62 ale mam bardzo dużo naszykowane od bratowych więc najpier poczekam co one mi tam naszykowały:) Kupię tylko pościel do łóżeczka i kocyki ręczniki a resztę wszystko dostanę :) więc duże oszczędności
Ja też dziewczyny jestem za używanymi ciuszkami :) mam w bloku ciuchland z fajnymi rzeczami z Angli niektóre nawet z metkami
Ja jutro idę na tą glukozę więc dam znać później jak to przetrzymałam:)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09klw2g90lr.png]

Kkarolka
Witamy sierpniowa mamę :) co do wyprawki to ja mam już jakieś body a tak to czekam na rzeczy po siostrze więc dużo do kupienia nie będzie :) a jeśli chodzi o rozmiary to najlepiej mieć coś na 56 i 62 bo nigdy nie wiadomo jaki się bobas urodzi :) a tak poza tym to kupiłam kilka rzeczy już do szpitala. Potem i brzuch większy i upały więc ciężko będzie po zakupach biegać. Myślę że możesz zacząć powoli jak musisz wszystko i podstaw kupić. W postach Kukurydzy nasz tabelkę z sierpniowkami a tam również wyprawki dla dzidziusia i rzeczy potrzebne do szpitala może będzie Ci łatwiej :) a wiesz już co będzie? Chłopczyk czy dziewczynka? :)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

No to kkarolka już została zasypana :) gratuluję chłopczyka :) u mnie też chłopczyk :)

Kukurydza
Dobrze ze wyniki wyszły dobre. Ja cały czas mam jakieś różnice ale minimalne i niema się czym przejmować bo jak powiedziała gin to normalne. Zresztą za każdym razem co innego mi albo spada albo się podnosi :) chyba ta woda z cytryna zaczyna jednak działać :) uf co za ulga :)

Catya
U mnie też dzisiaj termometr szalał :) u mnie na balkon słonko zagląda tylko wcześnie rano więc latem mam dobrze , chłodno za to ciężko sprawdzić temp przed ubraniem się :) mocno się zdziwilam jak wysłać przez blok :) normalnie lato :)

Evee
Może nie będzie tak źle :) ja też ciągle głodna, spragniona albo śpiąca :) taka pogoda i dzidzia w brzuszku więc to raczej normalne :)

Edzia
Dobrze ze wizyta ok :) myśle że jakoś się przyzwyczaja, zresztą jak taki Słodziak na świecie się pojawi to wszyscy zmiekna :)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Dziewczyny mamy forum prywatne. Na razie dodałam osoby, które udzielały się przez ostatnie dwa dni, resztę mamuś proszę o upomnienie się:)
Dodałam dwa wątki fotkowe, resztę zostawiam Wam. Wątek Galerii Maluchów dodamy, jak będziemy bliżej sierpnia, ok?

kkarolka witaj. Daj Nam się poznać i Ciebie też zaprosimy na forum prywatne, ok?

Kukurydza z Milanem krew na obciążenie glukozą na pewno miałam po 2 h pobieraną. Ze starszakami nie pamiętam.

Dziewczyny z anemią - jaki macie wynik hemoglobiny i przy jakiej normie?

Ja dziś robiłam i tak: hemoglobina 11,6 (przy normie od 12), reszta morfologii też delikatnie obniżona, mocz w porządku (kurde jak do tej pory to chyba raz miałam bakterie w moczu:)). Biorę witaminy dla kobiet w ciąży sporadycznie (do tej pory wzięłam może 20 tabletek - po 2 dziennie, ostatnio trochę regularniej), więc myślę, że tym bardziej wyniki mam ok.

I jak się podoba forum prywatne?

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

mamalina jestes nieoceniona!! niewiem jak ty to robisz...

bardzo prosze o dodanie mnie do Forum.

jesli chodzi o badania to u mnie caly czas zbyt wysokie cisnienie wiec dalej musze mierzyc codzien i monitorowac ...pozatym bialko w moczu , hemoglobina 14,6 i podwyzszony poziom zelaza...

pisalyscie wczesniej o cukrzycy , ja mialam w drugiej ciazy przez ostatnie 3 miesiace , na szczescie obylo sie bez lekarstw tylko dieta , wiec boje sie ze teraz tez mi to grozi ....

http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvfloy8cxrhja.png