Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Ula w Warszawie h&m ciazowy jest napewno w promenadzie i na targowku na targowku duzo wiekszy wybor i ladniejsze rzeczy:-)
Ja ostatnio w nocy mam skurcze lydek ze az sie budze i tak samo sucho w gardle.
Juz nie pamietam ktora pisala o tarczycy ze ma zwiekszana dawke tabletek ja mam tak samo biore euthyrox zaczynalam od dawki 25 obecnie biore 75 ale dzieki temu moje tsh jes 1,14a zawsze podchodzilo pod 4,0wiec chyba lekarz wie co robi milego dnia:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09klw2g90lr.png]

Moj apetyt tez mnie przeraza. Jem wprawdzie dość male porcje ale bardzo często. Właściwie kończąc jedno danie mysle juz o kolejnym. Teraz na topie jest kapusta we wszelkich postaciach: 3 dni kapuśniak (baaardzo kwaśny), dwa dni łazanki, i do tego na koniec gołąbki i bigos :D moj mąż zwariuje bo nie lubi kapusty!

Dzień dobry wszystkim mamusiom i brzuszkom :-)
Od rana nie mogę spać, bo mała mnie bombarduje kopniaczkami od środka :-) Ostro daje o sobie znać dzisiaj.

Evee co do tego pukania i kopniaków to różnie kobiety odczuwają, sama się przekonałam na własnym przykładzie :-) Mówi się, że pierworódki wyczuwają ruchy później, i że jak łożysko jest na przedniej scianie to ruchy są słabe, bo ono amortyzuje ruchy. I to i to w moim przypadku się nie sprawdziło. Łożysko mam na przedniej ścianie i nigdy nie rodziłam, a pierwsze dość mocne kopniaki dostałam w 18t i 3d ;-) Takie pukania to rzeczywiście czułam, ale od ok. 17t. Jutro 20t, a ja od 3 dni mam pobojowisko :-P Mała tak kopie, że mi brzuch skacze i jest to widoczne, nawet mój M już dostał :-D Także jak widać chyba nie ma na to reguły :-)
Ula_S Ja byłam przekonana, że w Złotych Tarasach są ubrania ciążowe w h&m, pojechałam i tylko się przyjechałam. Nie ma. Za to pani w kasie powiedziała mi, że są w Arkadii i Reducie. Sama nie byłam, bo w końcu kupiłam spodnie w Lublinie w h&m :-)

http://fajnamama.pl/suwaczki/d7xs7z1.png

Dzien dobry!
Evee - kopniaki to tak naprawde dopiero przed nami. Jeszcze bedziesz miala dosc tych doznan. Poza tym kazda kobieta i kazde dziecko inaczej odczuwa/porusza sie. Mi kolezanka widzac moj skaczacy brzuch w poprzedniej ciazy powiedziala, ze gdyby byla rownolegle za mna w ciazy, to by sie zaplakala. Ona urodzila kilka miesiecy wczesniej i jej corka byla bardzo spokojna, brzuch czasami zafalowal, a moj podskakiwal doslownie caly czas. Gdyby tak porownywac to mozna wpasc w paranoje. Nie martw sie!!!
Ja tez mam bardzo mokre oczy ostatnio ;)

Kukurydza, Ula - mam wsrod przyjaciół chyba ze 4 pary blizniat i wlasnie z ich doswiadczen moge wam powiedziec co nie co. To na co zwrocila uwage Kukurydza czyli wymiary, szerokosc w stosunku do drzwi, windy, itp. Ula czy koniecznie musisz wnosic wozek na piętro? Pomysl ze z dzieciakami w srodku nie wniesiesz na pewno. Moze warto poszukac jakiejs opcji zostawiania stelaza na dole. Kolezanki przypinaly wozki na klatkach, bo druga sprawa ze w domu taki woz tez zajmuje miejsce. Jak mi sie cos jeszcze przypomni to wam dopisze.

Juventinka - ja mam w 19t1d badania i to wynika z wyliczen genetyka. Bezpieczny termin to 18-22 tydzien, takze spokojnie.

Co do świąt, to mam jedynie koszyk na swieconke i przepis na mazurek. Dzis idziemy na zakupy, musze przemyslec co potrzeba skoro właściwie dwa dni w gosciach bedziemy.
Aaaa nie, mam juz urosnieta rzezuche i owies.

Ja odliczam godziny do czwartku, poradnia genetyczna czeka. Poogladamy malutka, mam nadzieje, ze potwierdzi sie plec, bo jakos ciagle niedowierzam tej dziewczynce.

Lece do pracy, dzis 7 godzin bo musze odebrac Malego ze zlobka.

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Evee dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, ze lekarz zdecydował póki co odpuścić te plomby? U mnie też jedna plomba jeszcze, ubytek takiej wielkości, ze na pierwszej wizycie pani go pominela, i ten ostatnio był taki sam a znieczulenie doprowadziło mnie do "katastrofy" i dlatego sama się zastanawiam, czy nie odpuścić. :) Tak mnie ten dentysta wk******, że ryczałam przez trzy dni :D Szczególnie, że w trakcie zabiegu w ogóle tego znieczulenia nie czulam (dostalam chyba ta najsłabsza wersje), a do tego zapłaciłam jak za woły.

Trzcinka na cellulit polecam Ci gorąco taka okrągła szczoteczkę z rossmana i codzienne szorowanie. Po ciąży to wszystko wycwiczysz i wysmarujesz; teraz nie można nic stosować. U nas w aptece to był powszechny "problem", ale niestety panie wychodziły z pustymi rękami. Nie wiem, jak w drogeriach, może Ci coś poleca, tylko pytanie na ile się znają na możliwości stosowania tych preparatów w ciąży.
Zdjęcie szczotki dołączyłam do postu :)

Fizka, dzięki za rady, na tym tapie wszystkie są dla nas cenne :))

U mnie ruchy mono osłabły, może przybyło mi tłuszczyku :D Staram się nie martwic, coś tam czuje, wolałam pukniecia bo były bardziej oczywiste, teraz maluch (albo nie maluch) puka rano (juz sama nie wiem, bo czasem mam wrażenie, że to po prostu jakiś narząd przy wstawaniu "wskakuje" na swoje miejsce:p ), w ciągu dnia przelewa się coś tylko. Nie wiem, czy to jest to, początkowo byłam bardzo rozentuzjazmowana a teraz już straciłam radość z tego ciągłego analizowania. Mąż nie chce przykładać ręki do brzucha, bo "i tak nic nie czuc", wiec doszlam do wniosku,ze po co ja mam się przejmować i wychodzić ze skóry. Gdyby coś było nie tak, organizm od razu by zareagował, wiec musi być dobrze. :)
Także Evee naprawdę, weź głęboki oddech i uśmiechnij się. :) Nie jesteś sama, wszystko jest ok ! :* Wszystko rozchodzi się o wymiary, położenie i ruchliwość dzidziusia, a nie o to, jaką jesteś mama. I to jest niestety wada poradników. W ciąży nie wszystko może chodzić, jak w zegarku co do dnia i godziny, wiec nie martw się :* :)

Dziękuję dziewczyny za ciepłe przywitanie :D Postaram się już nie robić Wam takich numerów i mam nadzieję, że nie będę miała "powodów" ;)))

monthly_2016_03/sierpniowki-2016_45459.jpg

Ja być może kupię wózek już w kwietniu bo idziemy z mężem na targi dziecięce i może uda się coś fajnego znaleźć :) A jak nie to poczekamy jeszcze kilka miesięcy.

Dziewczyny z tendencjami do rozstępów, muszę Wam coś powiedzieć. Moja kuzynka rodziła 8 marca i jak ją zobaczyłam byłam w szoku. Ona ma tendencje i do tycia i do rozstępów, kiedyś ważyła prawie 100 kg, i ma po tym pamiątkę właśnie w postaci licznych białych już rozstępów. Potem schudła bardzo, do rozmiaru 36/38 przed ciążą. I teraz jak byłam u niej i pokazała mi swój brzuch to padłam. Zero jakiejś obwisłej, rozciągniętej skóry, brzuch napięty, tylko stare białe rozstępy a nowych ciążowych brak. Ona twierdzi, że całą ciążę codziennie nacierała brzuch pilingiem i smarowała oliwką. Ja to wypróbuję, bo co mi szkodzi, a jak ma tak fajnie pomóc to tym lepiej :)

Ja połówkowe dopiero 15 kwietnia, chyba osiwieję do tego czasu :D

[url=http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/p19uflw1g37bzopx.png

Kukurydza, tak dentysta powiedział że nie ma tragedii i bym odpusciła. On sam ma córkę której leczył zęby w ciąży. Zabieg był poprawnie wykonany, jednak po kilku godzinach dostała wysokiej gorączki i mąż zawiózł ją na pogotowie. Niby nic bo znieczulenie i na fotelu była z 20min ale wyrzuty sumienia będzie miał do końca życia. Jeżeli tak jest to przynajmniej jest szczery, a nie leci na kasę. Gabinet jest 50metrow od bloku więc powiedział że "po porodzie mąż wyjdzie z małym na spacer a Pani wpadnie na chwilę, będę sie sprężal:)" nic mnie nie boli, a chciałam tylko porządki zrobić. Najgorzej że często dostaję alergie, jakieś krostki na brzuchu, a to uczulenie na żel do kąpieli, na różnego rodzaju perfumy- z Sephory wyszłam całą zapłakana, nie radziłam sobie z intensywnością zapachów, to pokarmowe ekscesy itd. Spore ryzyko jak zareaguję na leki, plomby...

Jaś 24.07.2016

Sorry za bałagan :)
Katalinka, te moje wynurzenia odnośnie cellulitu miały być zaadresowane do Ciebie! :)

Trzcinka, Tobie chciałam napisać, że ja też przeszłam przez ten etap miłości do kapusty :D Tak się zajawilam, że myślałam, xe juz nie przejdzie do końca ciąży :) Ale na szczęście przeszło bo ileż można, poza tym kapusta to jednak wzdęcia. :) Teraz jem tylko pomarańcze i nic innego mogłoby nie istnieć. :)

Natalia ja mam 6go i tez juz wychodzę z siebie. Odliczam dni :)

Evee dziękuję za ta informacje, bo u mnie też nic złego się nie dzieje, pani po prostu chce, żeby do rozwiązania wszystko było na tip -top. Ma oczywiście argumenty, które mnie przekonują, że teraz jest ok ale stan zapalny może rozwinąć się zawsze, no ale po tym znieczuleniu zwyczajnie się boję. :) Zobaczymy co mi powie ta znajoma i co zdecyduje dentystka, jak jej opowiem o objawach. No ale przysięgam, że boje się teraz jak dziecko! :)
A najdziwniejsze jest to,ze miałam wcześniej jednego zeba (i to było faktycznie na cito) i zareagowalam bardzo dobrze.

Ula i Kukurydza- moja bliska koleżanka ma bliźniaki i wózek bugaboo, z którego jest baaardzo zadowolona:-) ja mogę tylko potwierdzic- ładny,zgrabny, lekki i zwrotny.
Ja już regularnie czuję kopniaczki- czasem są to lekkie pukniecia , a czasem mocne ze na brzuchu widać i czuć ręką. Na ruchy trzeba czekać do około 22 t.c, także spokojnie. Ja też się martwilam ze nie czuję ( na 100% poczułam w 19t2 d), to lekarka po 20 tygodniu chciała mnie umówić na fhr (tentno), ale już nie było potrzeby. Ja wizytę mam za tydzien- już nie mogę się doczekac.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vkcb12t6tlw6.png

hej dziewczyny
widzę ze zaczął się już temat wózków :) zapytam te doświadczone mamusie na co najbardziej zwracać uwagę?
czym się kierować kupując wózek ?
mam straszną ochotę już coś kupić
dziś wizyta nie mogę się doczekać jak zobaczę małego
miłych przygotowań do świat i duuuzo dobrego samopoczucia :) pozdrawiam was

Co do wózka - przede wszystkim zgodzę sie z którąś z dziewczyn ktora mowila żeby wózek wybierać na zywo. W pierwszej ciąży bylam nastawiona na mniejsze skretne kola, a w hurtowni okazało sie ze rewelacyjnie prowadzi mi sie klasyczny wózek z dużymi, pompowanymi, nieskretnymi kolami. Wazna tez będzie wysokość na jakiej jest sama gondola (mąż ma 2 metry i większość wózków okazala sie baaardzo niska na zywo) i wysokość raczki.

Aszton - dwie, trzy strony wcześniej toczyła się zaciekła dyskusja w tym temacie, wiec możesz zerknąć :D

Miremele - dziękuję. Wózek ekstra, czytałam o nim zresztą super opinie juz wiele razy, ale 7 tysięcy na wozek to dla mnie zdecydowanie za duży wydatek :) Nawet, jeśli kosztem komfortu, to niestety musze zdecydować się na propozycję przynjamniej o połowę tańszą:):)

Na olx.pl jest sporo bliźniaczych wózków. Jeszcze nie nie umowilam ale w Warszawie znalazłam komis wozkow i na pewno do niego za wędruje. Kolezanka mupila swój wózek na Marywilskiej- polski producent, więc tam będzie pierwszy sklep. Chcę z bliska zobaczyc wykończenie i ceny bo to zwala mnie z nóg ( znalazłam używany za ponad 5 tys, doszlam do wniosku że sam musi pieluchy zmieniać! nie ma innej możliwości :) ) a później komis. Nie wiem czy wytrzymam do maja z zakupem wózka, ale zobaczymy jak miesiąc się ułoży, zawsze wpadną jakieś nieoczekiwane wydatki :(

Jaś 24.07.2016

Dzięki dziewczyny za wszystkie ciepłe słowa:)
Mamalina masz racje z ta kluseczką dlatego zastanawiam się nad dokupieniem ubranek w rozmiarze 62 i 68 bo w 56 pewnie nie wejdzie:)
Edzia85 u mnie od początku były same komplikacje w ciąży i pani doktor nie chciała mnie stresować jeszcze szyjką że jest coś nie tak wiec mi po prostu o tym nie wspomniała. A wczoraj się po prostu wygadał że szyjka się wydłużyła i jest taka jak powinna nareszcie :) Nie mam do niej o to żalu bo martwienie się o szyjkę nie poprawiłoby mojego samopoczucia.A teraz mam zielone światełko na aktywność ruchową spacery, basen tylko mam odpuścić porządki domowe i dźwiganie. Edzia wierze w to że u Ciebie też się szyjka wydłuży i usłyszysz same dobre wieści na wizycie :)

Jeśli chodzi o ruch to naprawdę dziewczyny nie martwcie się ja w 1 ciąży czułam ruchy koło 20 tygodnia albo nawet po i to było takie delikatne miziania dotykanie, przelewanie a teraz w 2 ciąży w 15 tygodniu już przelewania i kopniaki a teraz to porostu trening akrobatyczny mały robi i wcale bym tego mizianiem nie nazwała :-) ruchy dużo bardziej silne i intensywniejsze. Ja sadze że to też zależy od temperamentu dziecka i jego wielkości, umiejscowienia i naszej masy ciała.
Majeczka 36
Ja na skurcze łydek brałam w 1 ciąży magne b6 i aspargan.
Skurcze wtedy były tak mocne że budziłam się z płaczem a później nie mogłam zasnąć:( Magnez pomógł zapytaj swojego lekarza na pewno coś Ci doradzi.
Ja uciekam ogarniać synka :) Miłego dnia :)

http://s1.suwaczek.com/201305174562.png
http://s7.suwaczek.com/201608031761.png

Dziewczyny ja trochę oklapłam na forum. Teraz szukam płytek, koloru farb do domu itd itp. Do tego komunie święte tuż tuż, więc wyszywam pamiątki i wykonuję życzenia. Trochę czasu to zajmuje. Jednak czytam na bieżąco.
W czwartek wizyta, tak bardzo chcę wiedzieć płeć. Zresztą nie tylko ja.
Zrobiłam jeszcze zdjęcie mojego "małego" brzuszka w 21 tyg.

monthly_2016_03/sierpniowki-2016_45466.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e94eyon4y.png

Juventinka - myślę że nie masz za szybko połówkowego usg, ja miałam w pierwszym dniu 20 tygodnia i Pani doktor mogła wszystko dokładnie wymierzyć i sprawdzić;)

Bina- to ja tak panikuję przed tym basenem, nie zdecydowałam się wciąż na pójście i coś czuje że do końca ciąży będę się cykać:P no chyba że przyjdzie gorące lato a basen będzie jedynym o czym marze:D ale cieszę się, że u Ciebie wizyta na basenie dobrze się skończyła! to zawsze musi być wielka ulga...:)

U mnie podobnie jak u kukurydzy - teściowie w niedzielę, a w poniedziałek jedziemy z mężem do moich rodziców. Także już zaczęłam sobie wszystko planować i rozpisywać (taka moja przypadłość:D)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

Dzien dobry!

widac, ze Kukurydza powrocila bo odrazu 5 stron do nadrobienia:P ale ciesze sie ze juz jestes!!

Ula_S
czekamy na fotke bo jestesmy ciekawi jak Twoje blizniaki wygladaja:)
hmmm no ja niestety Ci nie pomoge z bezwladna reka bo tak nie mam...

ja mam dentyste 11 kwietnia, ale ja co pol roku chodze na kontrole i przez cale moje zycie moze 4 plomby mialam.. ostatnia jakies 5 lat temu wiec licze ze teraz tez bedzie ok. Ja za to mam problem z kamieniem mimo, ze nie pale i nie pije kawy, ale pewnie przez to ze jestem herbaciara:D

Ja puki co mam nadal morfologie ksiazkowa wszystko w normie, akurat wczoraj robilam:)

Co do ruchow moja byla aktywna przez ostatnie kilka dni a dzisiaj ciszaaaa.... ale akurat zjadlam a ona dopiero jak papu dostanie to sie odzywa inaczej nie jest zainteresowana:D

Kukurydza123,
ciesze sie ze wracasz do normy... nasze organizmy sa bardzo dziwne w ciazy.. Moj maz wymienil fugi w lazience i jak ja tam weszlam zaczelam tak kaszlec i sie dusic ze wybieglam...nigdy tez tak nie mialam. Musimy uwazac na siebie bo na wszystko mozemy dziwnie zareagowac.
Co do ruchow to moja dzisiaj nic a nic i tez mnie stresuje:P ale coz podchodze do tego jak Ty musi byc dobrze bo nic innego mi nie jest:D

Co do placzliwosci ja w weekend ogladalam jak wytresowac smoka dwa, taka bajeczka i tak sie poryczalam ze az sie zanosilam, ubaw mojej mamy i meza bezcenne:D

Ja na cale swieta jade do mamy wiec za bardzo sie nie przemeczam...:D na dodatek w lany poniedzialek mam urodziny wiec takie swieta urodzinowe:D

Bina,
zazdroszcze, ze mozesz chodzic na basen....:D

Katalina8
ja zauwazylam ze u mnie najwazniejsza jest dieta jesli chodzi o cellulit... a jesli chodzi o rozstepy ja dwa razy dziennie stosuje http://www.ceneo.pl/25780930 i bardzo sobie chwale, kondycja skory mi sie bardzo poprawila..
Chociaz ja mam problem z rozstepami taki, ze odrazu mi sie robia biale!! nigdy nie mialam czerwonych czy innych. Na dodatek robia mi sie w glupich miejscach, jak np kolanach:P

Evee,
co do ruchow to mysle ze tez bardziej nazwalabym to pykniecia... ale tak jakby mi balonik pekal w srodku. Chociaz kilka razy mega kopa dostalam... Ale ja jestem pewna ze to dziecko a nie jelita, jelita mam wyzej a to jest hmm pod pepkiem dosc sporo nizej:P

Lenka89
mnie tez suszy po nocy, maz juz sie nauczyl ze jak sie zbiera do pracy przynosi mi piciu:P a ja pije i ide dalej spac:D
ja tez pisalam kilka stron wczesniej ze zjadlabym konia z kopytami jakis kosmos:D

Trzcinka,
zazdroszcze ze mozesz kapuste... ja musze MEGA uwazac co jem bo potem sie koncze na takie wzdecia i gazy ze sama ze soba wytrzymac nie moge:p
Moim problemem jest to ze ja KOCHAM fasolke szparagowa w kazdej postaci a moge tak 2x na tydzien bo inaczej mnie rozsadzi:D
ja za to mam faze na gruszki codziennie musi byc:P

Juventika
ja jutro tez mam polowkowe!! i wlasnie jutro zaczynam 20tc wiec mamy identycznie:)

Marta_joanna
dzieki za mile slowa!! moj uwielbia mnie stresowac:P pierwszy jego tekst byl przy przylozeniu usg" niestety nie mam dobrych wiesci" wiec ja zawal a on nic trzeba obserwowac:P wiec ja podczas wizyty mam kilka zawalo/wylewow:P a potem wielce zdziwienie ze mam wysokie cisnienie:D:D ja tez mam problemy od poczatku wiec w sumie od wigilii wiekszosc czasu leze....

MMJ
piekny brzuszek!! i powodzenia w remontach :)

ja dzisiaj o 17 wizyta u mojego doktorka...ehh stresuje sie jak zwykle:P

milego dnia!!

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Evee Mąż nie chce używanego wózka więc będę szukać pewnie na allegro (w mieście mamy może całe 3 sklepiki z wózkami i bardzo ograniczony wybór).

Święta to spore wyzwanie dla mnie odkładałam imprezę rodzinną już miesiąc i teraz mam całą rodzinkę w niedzielę (dobrze, że część wraca do siebie a tylko rodzice zostają na kilka dni u nas). Zbyt wiele nie mogę pomagać w przygotowaniach więc piszę wciąż listę rzeczy do kupienia/zrobienia mężowi i on wszystko ogarnia Kochany:)
Piszecie o dentyście i teraz zaczyna boleć mnie ząb zobaczymy co z tego wyniknie choć myślę że to raczej nadwrażliwość.
Ja budzę się w nocy kilka razy i butelkę z wodą zawsze mam pod ręką. Kilka z was pisało, że w ostatnim czasie ma wilczy apetyt podpisuję się pod tym obiema rękami do zeszłego tygodnia przez cały okres ciąży przybrałam 1kg a teraz mam już kolejny kg do przodu.

Mam pytanie, czy połówkowe robicie u lekarza prowadzącego czy innego a jeśli u innego to czy byłyście/idziecie z M. Mam swoje dopiero 06.04 w szpitalu na NFZ i nie wiem jak lekarz zareaguje jak wejdę z mężem.

A to dobrze z tym usg, bo już panikowałam :-P Już sama zgłupiałam, bo jest tyle wersji w necie i książkach. Z resztą tak samo jest z lekarzami, co lekarz to inna opinia. Ale jak Wy miałyście w takich terminach, to jestem spokojniejsza :-)

Z tym cellulitem to faktycznie też zauważyłam u siebie wysyp, ale z kolei rozstępów nie mam. Na celulit robię sobie pelling z naturalnych składników, typu kawa itp, a brzuch zapobiegawczo smaruję oliwką.

Ja od początku ciąży chodziłam z M do lekarza, ale na usg, ponieważ było od srodka, M zostawał za kotarą, a to ze względu na komfort, jakoś głupio by mi było, jakby się temu przyglądał. Ja chodzę prywatnie do lekarza, bo niestety w Wawie na NFZ dostać się do dobrego lekarza to cud. Ale na wszystkie wazniejsze usg, czyli te w 13t, 18-22t i 32t chodzę do lekarza (z polecenia mojego lekarza), specjalisty od usg, jest bardzo drogi, ale coś za coś. Niestety na tym w 13t nie było ze mną M i na polówkowym też, bo musi być w pracy. Raczej nie robią problemów jak chcesz, aby M był obecny na badaniu :-)

Ja od początku ciąży chodziłam z M do lekarza, ale na usg, ponieważ było od srodka, M zostawał za kotarą, a to ze względu na komfort, jakoś głupio by mi było, jakby się temu przyglądał. Ja chodzę prywatnie do lekarza, bo niestety w Wawie na NFZ dostać się do dobrego lekarza to cud. Ale na wszystkie wazniejsze usg, czyli te w 13t, 18-22t i 32t chodzę do lekarza (z polecenia mojego lekarza), specjalisty od usg, jest bardzo drogi, ale coś za coś. Niestety na tym w 13t nie było ze mną M i na polówkowym też nie będzie, bo musi być w pracy. Raczej nie robią problemów jak chcesz, aby M był obecny na badaniu :-)