Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

O chustach i nosidelkach slyszalam ze nie ma sensu kupowac ich wczesniej, bo nie kazde dziecko potem je akceptuje. Wszystko zalezy jakie egzemplarze nam sie trafia :-)

W szkole rodzenia tez polecali szare mydlo i jeszcze Bialego Jelenia. I wspominali o baby blues i depresji poporodowej, ale nic o plasterkach szczescia.

A moje zdjęcia nie chcą się załadować, buuu. Ale patrząc na wasze brzuszki to mój jest taki podobny do twojego Goherek :D może ciut większy :P
Jakiś slaby dzień mam dzisiaj, szaro za oknem, glowa boli i chęci brak. A w dodatku chyba mnie jakiś katar łapie. Chyba się położę do łóżka i sobie poplacze w poduszkę.

zewa
A moje zdjęcia nie chcą się załadować, buuu. Ale patrząc na wasze brzuszki to mój jest taki podobny do twojego Goherek :D może ciut większy :P
Jakiś slaby dzień mam dzisiaj, szaro za oknem, glowa boli i chęci brak. A w dodatku chyba mnie jakiś katar łapie. Chyba się położę do łóżka i sobie poplacze w poduszkę.

Nie płakusiaj...ja dziś też stałam na poczcie i jakiś debil za przeproszeniem wszystko poooowoli wypisywał, dopytywał 1000 razy a mnie się spieszyło i do tego tak mi było tam gorąco i źle, że z tych całych nerwów aż mi łezki w aucie poleciały...głupia baba. :)

A zdjęcia trzeba znacznie zmniejszyć żeby się tutaj dodały:)

Hej dziewczyny , az 10 stron musialam nadrobic :)
Wiec tak to co do chust i monitoru oddechu , nie kupuje tego , szkoda mi kasy , a pozatym nie wiem czy to jest tak potrzebne kiedys nasze mamy czego takiego nie mialy i o jakie zdrowe jestesmy .

Co do mojej wizyty u lekarza wyglada ona chyba normalnie przychodze położna mierzy ciśnienie , wazy mnie , sprawdza tetno plodu wpisuje wyniki w karte ciazy , tylko jeszcze nigdy nie mierzyla mi brzucha moze u mnie w przychodni sa inne zwyczaje , potem jak wchodze do lekarza to lekarz pytam mnie jak sie czuje czy cos mnie nie pokoi , sprawdza wyniki badan tlumaczy mi wszystko , potem jest badanie na fotelu , jezeli jest potrzeba to wykonuje usg , pozniej przepisuje mi jakies witaminy jak sa potrzebne , pyta mnie czy mam jakies pytania . Dodam ze chodze do lekarza na NFZ i dziwi mnie tylko liczba 3 usg ktore przysluguja na kase chorych , ostatnie miałam robione 9 tygodni temu , wiec mysle ze teraz jak pojde w poniedziałek to zrobi mi usg . Lekarz jest naprawdę fajny nie ma co narzekac .

Mam pytanko ile macie ciuszkow dla swoich pociech , bo to moja pierwsza ciaza i nie wiem ile powinnam ich miec zeby potem znowu nie bylo zs duzo :)

A o to moj brzuszek , nie wiem czy zdjecie sie doda bo robie to pierwszy raz :)

Kasia123456

Mam pytanko ile macie ciuszkow dla swoich pociech , bo to moja pierwsza ciaza i nie wiem ile powinnam ich miec zeby potem znowu nie bylo zs duzo :)

Ciezko powiedziec ile mam,do rozm 68 mam 2 pełne kartony wielkości.....?średniej:)np takie po makaronach.Myśle ze jak każdego rodzaju i rozmiaru jest po 5 szt to styknie spokojnie-takich domowych ciuszków+do tego wyjsciowe

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

Co do ciuszków, to ja podobnie mam od 56-68 cm obecnie. Po kilka par (najmniej w rozmiarze 56) bodów z krótkim i długim rękawem, z 3 pary na ramiączkach. Po 4-6 par śpiochów na każdy rozmiar, tak samo sprawa wygląda z kaftanikami i pajacami. I do tego wyjściowe ubranka. Większość ciuszków mam z drugiej ręki. Fajne kaftaniki wiązane oferuje pepco, są białe i w samochodziki po 6,99. Zakupiłam też kilka koszulek bawełnianych i lekkich leginsów.

Powiem Wam, że na początku byłam święcie przekonana co do chusty, ale teraz tak myślę że okej bliskość bliskością, ale mogę obyć się bez gadżetu za min. 200 zł, a z drugiej strony uczyć Dziecko "ciągłego noszenia" może w przyszłości wpłynąć na to, że wózek, leżaczek będzie nie fajne. U mamy najlepiej 24.dobę :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

Kasia, ja posilkowalam sie blogami i portalami w necie przy kompletowaniu wyprawki, np ten http://matkatylkojedna.pl/wyprawka-dla-dziecka-pierwsze-ubranka-noworodka/ oczywiscie wszystko przepuszczane przez swoj rozsadek mniej lub bardziej zdrowy.
Pogmeraj w necie. Ale nie stresuj sie, nawet jak czegos zapomnisz to przeciez nie lecisz na bezludna wyspe, mozna dokupic, popsosic rodzine itp

Co do wizyt lekarskich, to jak Was czytam, to stwierdzam, ze ja to sobie sama te ciaze prowadze, mierze cukier, cisnienie, waze sie, zagladam gdzie siegne, dowiaduje sie co i jak (decyzja o wizycie u kardiologow tez moja, bo lekarka stwierdzila jak wyszly wady "pan bog ma inne plany"...) . Jakbym miala pieczatki i druczki to w ogole bym sobie radzila sama ;-)

Kasiu, masz wiele gotowych list z wyprawką dostępnych na stronach internetowych. Ja sobie zmodyfikowałam, przemyślałam co było tak naprawdę mi potrzebne 5 lat temu jak miałam małą Zuzę ;) i wygląda to mniej więcej tak:

- poza ubrankami, które pisałam wcześniej dorzuciłabym lekką czapeczkę. Są mamy, które nie preferują nakryć głowy, ja jednak do nich nie należę :-)\

Kącik dziecięcy

- Łóżeczko, Przewijak, Leżaczek, Niania elekt.,Wózek, Fotelik, Wanienka, Pościel, Rożek, Kołdra, Poduszka, Kocyk
Poduszka do karmienia;

Kosmetyki dla dziecka i akcesoria higieniczne

Pieluchy tetrowe, Termometr, Baterie do termometru
Aspirator do nosa, Smoczek, Wkład do wanienki, Gąbki do mycia, Sudocrem, Octanispet, Krem do twarzy, Waciki
Patyczki do uszu, Pampersy, Chusteczki, Małe chusteczki (do szpitala), Nożyczki, Gaziki, Emolium, Mydło, Butelki
Laktator, Woda morska, Ręcznik, Szczotka do butelek, Grzebień, Sterylizator, Oliwka.

Dla mnie
Szlafrok , Koszula 2 szt.,Kapcie, Klapki, Żel o mycia, Pasta
Szczoteczka, Podpaski, Podkłady, Majtki jednorazowe, Wkładki laktacyjne, Myjka.

Ja już większość skompletowałam.

Mam nadzieję, że nie zapomniałam o niczym, jak tak to mnie poprawcie :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

Hahaha, noo omine studia medyczne, trzepne od razu doktorat i otwieram gabinet ;-)

Co do wyprawki, zamiast grzebienia kupilam szczotke z naturalnego wlosia, myslac o ciemieniuchach i masowalniu glowki. I nie uwazam myjek i gabek- siedlisko zarazy, a maluszki lubia jak je glaskac reka, a nie maja bog jakiego brudu do szorowania. Ale wiadomo, ze to kazda musi sobie sama takie pierdolki wybrac co jej pasuje i potrzeba :-)

Potwierdzam, także spisałam sobie wszystkie pozycje jakie znalazłam na wielu listach w necie a później eliminowałam co wydawało mi się zbedne.Tak jak babyjaga nie bede używać zadnych myjek,gąbek tych dużych co do wanienki sie wkłada,można połozyc na dno pieluszke,zadnych leżaczków do wanienki.nawet przewijaka nie kupuje bo bedzie komoda i mam po siostrze taka ala niby kołdre co swietnie sie sprawdzi,trza tylko podkład połozyc by nie przemokło.

na pierwsze dni chusteczki pampers białe kupiłam,zasypke nivea tez mam,droga nie była ale nie wiem czy bede używać, oliwke chciałam nivea biała ale okazja była i trafiła sie linomag( jest od 1 dnia),kosmetyków bambino znow to mi zapach nie odpowiada wiec trzeba też ciut pod siebie,nie tylko pod dziecko kupowac.Ja znów miseczek nie kupuje bo stwierdziłam ze mam sporo pojemników na żywność których nie używam wiec się wykorzysta.Wogóle nie skupiam sie na zabawkach wszelkich ,fakt ze na to jeszcze czas a po 2 dam wykazać sie rodzinie:p.mam tylko po siotrzeńcu karuzele na łóżeczko i pałąk z zabawkami do powieszenia.A i po znajomości odkupiłam od kogoś mate edukacyjną