Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

natalija86
A zapomniałam i taki zakupiliśmy sprzęt z firmy Barletta :) i małymi krokami kupujemy już rzeczy do naszej córci :)

Super tak kupować wszystko , nowe pachnące, i łóżeczko już naszykowane:) W moim jeszcze śpi Zuzia, będę musiała tylko kupić pościel w nowych kolorach:) i materac świeżutki, bo gryka-kokos po praniu śmierdzi.

http://www.suwaczki.com/tickers/8599dqk3p95p53lm.png]Tekst linka[/url][/url]]Tekst linka[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98ribqbkijq4m.png]Tekst linka[/url][url=[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/f2w

Witajcie ;) Dawno się nie "udzielalam" ale zacznę wiecej jak przejdę już na macierzyński czyli za miesiąc jeszcze ;(
Ja również już była na glukozie na czczo 78mg, po godzinie 137mg, a po dwuch godzinach 113mg. Nie wiem czy to dobre wyniki a do lekarza dopiero ide 22 marca ;(
U nas również zakupy dla małego trwaja wielką parą ;) Łóżeczko już jest, wózek, ubranka na początek, kosmetyki, komoda z przewijakiem ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w390bv26lgymhk.png

Blacky, to jest tzw bunt dwulatka :P moj brat ma różnice pomiędzy dziewczynkami 20 miesiecy i jedna i druga przechodziła etap rzucania się i uderzania głową o podłogę.. Samo przeszło ;) ale straszne to było.. Teraz mają etap bicia się między sobą i zawsze zaczyna młodsza ;) wszystko trzeba przeżyć ;)

Ja mimo wszystko też bym chciała dwójkę dzieci z różnicą właśnie 2 lata.. A potem "zamykam warsztat" :P mam nadzieję że się to uda..

A ja dziś rano wstałam i czułam czkawkę Małej pod żebrami :( już mi się słabo zrobiło, że się odwróciła głową do góry... Mam nadzieję, że to chwilowe tylko.. I zaraz jej się znudzi ta pozycja ;)

Agniszka78k, ja brałam raz urosept.. I chyba po trzech dniach robiłam drugie badanie.. Więc w miarę szybko ;)

Kornelka ❤ ur. 2.05.2016, 3460 g, 53 cm ❤

Hej dziewczyny :) ja już po drugim zastrzyku ze sterydami no i juz po bólu :) teraz odpoczywamy w domku i zbieramy siły :)
Dziś miałam ciężką noc nie śpię już od 2:3o masakra jakaś :( zmęczenie ogromne a spać nie idzie ehh. Dziś z moim przyszłym M postanowiliśmy zakupić nowy samochód aby było mi łatwiej jak on będzie jeździł do pracy to przynajmniej będe mieć drugie auto w domu w razie W :) no i jeszcze 3 tyg i bierzemy ślub :)
Niby mam nakaz lezenia ale mój lekarz po zrobieniu mi zastrzyku i że tak dzielnie to zniosłam powiedział że w nagrodę mogę pojechać do Galerii na kawę hehehe :D czyli nie jest tak jeszcze źle z moją szyjką :)
Miłego dnia dziewczyny :)

Czesc dziewczyny :)
Jak samopoczucie? Ja dzis nawet spalam ale wieczor to byl tragiczny- ani lezec ani siedziec. W pewnej chwili mialam ochote uczepic sie noga zyrandola i tak wisiec. Desperacja. Dzis wymyslam rozne zajecia byle by sie czyms zajac i lezenie dopiero zostawic na noc.

SylwiaWien wyniki jak pisala Zawiszka masz dobre. U mnie 81, 160 i 114. Cukrzycy nie mam wiec i Ty mozesz spac spokojnie :)
meeeg tak jak dziewczyny pisza pilnuj cisnienia, bo z wysokim nie ma zartow w ciazy. Oby to bylo chwilowe, sciskam mocno.

Lece robic sernik bo jutro goscie :) milego dnia :) wypoczywajcie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfkrntqwyr5dkp.png

Karola, u nas było to samo - walenie głową w podłogę. Przez chwilę myślałam czy nie ma zaburzeń i nie musi iść na terapię sensoryczna. Ale przeszło dosyć szybko.

Meeg i dziewczyny z krótkimi szyjkami - uważajcie na siebie koniecznie, ale bez paniki. Na pewno wszystko będzie dobrze.

Ja dziś też mam ciężki dzień. Słabo sypiam w nocy i to chyba dlatego. Przebudzam się, a nawet, jak usnę, to ten sen nie jest taki, żebym naprawdę wypoczęła. A mój wczoraj miał dyspense z kolegą, więc dziś oczywiście nie do życia. Do dziadków przyjechałam na obiad, żeby się odciążyć. Babcia siedzi z małym, dziadek robi obiad, a ja jak księżniczka. Aż mi trochę głupio, ale dziadkowie się cieszą jak wpadamy.

A propos wieku - to są moi dziadkowie, a Bąbla pradziadkowie. Opiekowali się nim zanim poszedł do żłobka, jak ja byłam w pracy, a teraz codziennie do nas przychodzą i biorą go na spacer. Więc chyba faktycznie dzieci odmładzają. :)

Rwa mnie łapie w prawej nodze, a dziś z prawej strony kłuł (nie wiem czy dobrze napisałam :p) mnie brzuch. Aż się przez chwilę zestresowałam czy to nie łożysko. Ale mam nadzieję, że to jakaś kolka. Bardzo się potem skupiłam i przez dwie kolejne godziny liczyłam ruchy dziecka. Są w normie. Ale nerwy były. Może to przez to, że ostatnio chodzę i sprzątam w dziwnych miejscach - odkamieniam baterie w łazience, myję kosz na śmieci, wnętrze pralki.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Hej dziewczyny,
Troche mnie tu nie bylo bo mialam strasznie duzo problemow na glowie :/
Teraz jak chyba wiekszosc czekam z niecierpliwoscia na koniec kwietnia, zeby bylo juz bezpiecznie - a to jeszcze 2 miesiace :(

Ktos pytal o cukrzyce ciazowa, na poczatku mozna zapoznac sie ze strona:
http://slodkiemamy.edu.pl/
Ale ogolnie, cukrzyca ciazowa to zaden wyrok, dziecku nic nie bedzie jesli po prostu postaramy sie stosowac do wytycznych. Jednak to wcale nie jest tak ze nie mozna definytywnie tego i tamtego - kazdy inaczej reaguje na rozne rzeczy, trzeba sprawdzac w malych ilosciach, roznych porach i moze sie okazac ze konkretne owoce nie podnosza duzo cukru, jakies slodycze sa ok, ze czekolada tez itp - mozna przezyc ;) a juz na tym etapie to w ogole... przeciez juz nie tak duzo do konca. No i plus pewnie ze waga troche zahamuje ;)

Co do monitorow oddechu:
My mielismy dla malego monitor snuza hero (do pieluszki) - polecam, zaczelismy co prawda uzywac dopiero jakos w 2 miesiacu bo na poczatku ciagle balismy sie tych falszywych alarmow, ze zle zapniemy itp. Ale chodzenie i stanie nad dzieckiem i obserwowanie czy na pewno oddycha bylo przerazajace, a kiedys sie smialam ze ludzie mowia ze sie chodzi i sprawdza czy dziecko oddycha :/ dla nas byl to po prostu komfort psychiczny pozniej, ale na pewno nie jest to zadna koniecznosc, jak ktos nie jest strachliwy to mozna sie obejsc bez :)
W 1 roku zycia alarm wlaczyl sie (chyba falszywy) kilka razy - na palcach 1 reki pewni moznaby policzyc, oczywiscie nie bylo to nic przyjemnego biec nagle do 2giego pokoju i sprawdzac czy wszystko ok... ale chyba za kazdym razem wtedy, alarm ten nie obudzil dziecka - dopiero nasze zamieszanie wokol niego spowodowalo obudzenie i placz.
Po 1 roku wlaczal sie czesciej - maly byl coraz bardziej ruchliwy i po prostu monitor sie przesuwal lub w ogole wypadal z pieluszki jak sie za bardzo wiercil. Zaprzestalismy uzywac gdzies w 16 miesiacu tylko dlatego ze bateria sie wyczerpala ;) przy 2gim dziecku tez bedziemy uzywac, zapewne od samego poczatku.
Dodatkowy plus jest taki, ze ten monitor jest maly, przenosny, no i dziecko nie musi lezec w jakims konkretnym miejscu aby dzialal - dlatego np my sie zdecydowalismy na taki a nie ten pod materac.

Dawid ur. 9.09.2014
Oliwia ur. 5.05.2016

Ja tez zamówiłam w piątek ten przenośny monitor oddechu, ale nie hero tylko go. Ten hero ma wibracje, które powinny dziecko pobudzić do oddychania kiedy dzieje się coś złego, ale czytałam, że przez te wibracje bardzo szybko wyczerpuje się bateria. Mam nadzieję, że będę równie zadowolona i spokojniejsza jak Ty leia

W piątek zaczęłam też kolejny tydzień i ostatnia dwójką z przodu. Szok jak to leci.

Pozdrawiam, miłego wieczorku.

monthly_2016_02/majoweczki-2016_44475.jpg

Moli mamy dokładnie ten sam termin:) gdzie zamówiłas ten monitor snuza hero, bo ja chce go kupić i jest chwilowo niedostępny nawet na ich stronie firmowej.
Anka cudowne zdjęcia, pięknie w ciazy wyglądasz!
Aga ja ostatecznie wczoraj zamówiłam materacyk piankowy z tej firmy Alvi Air Sleep udało mi sie go namierzyć w necie za 386 zł z przesyłka, a normalnie kosztuje 499zl bez przesyłki wiec jestem mega zadowolona. Zamówiłam lozeczko tapczanik skrzat gala z barierka i w zestawie jest materac gryka kokos, ten włożę do łóżeczka turystycznego, które postawimy na dole i będziemy używali w ciagu dnia. Zamówiłam tez 2 komplety pościeli z tej firmy do 2 lozeczek. W związku z faktem, ze jestem u teściów od paru dni i powiedziałam, ze chce kupić łóżeczka teściowie zadeklarowali, ze w ramach wyprawki kupią nam te łóżeczka:) w związku z tym, zyskałem środki na inne wydatki i szaleje z zakupami:)

http://www.suwaczek.pl/cache/9cd98a8df4.png

Dobry wieczór :) Majka, lidka, Blacky, mamoolka, Agnieszka, Karmelek dziękuję za wsparcie :* wczoraj to ciśnienie było wysokie, więc się położyłam, wypiłam melisę i na szczęście się unormowało. Dziś było lekko wyższe niż zazwyczaj, ale mieściło się w graniach normy. Będę to obserwować. Wiem, że to niebezpieczne - moja siostra dwukrotnie miała gestozę, druga brała leki na ciśnienie w ciąży...

Pojechaliśmy dziś z mężem na zakupy - po wanienkę i stojaczek. Byłam bardzo zadowolona, po czym po przyjeździe do domu okazało się, że: stojaczek jest jednak za niski... (ale mam nadzieję, że da się zwrócić albo wymienić) a wanienka jest pęknięta! To już nie wiem, czy wymienimy :( nie wiem, jak i kiedy się to stało... mąż stwierdził, że można to podkleić od spodu, ale jednak wolałabym nową :/

Co do monitoru oddechu, to zaczęliśmy się zastanawiać jednak nad Baby Sense. Dobra cena, dobre opinie, a w sklepie nam powiedziano, że Angelcare nie dostał jakichś certyfikatów i będzie problem go dostać (choć w internecie jest).

Moli jakie cudne zdjęcie :) świetny pomysł w ogóle :)

leia mam nadzieję, że problemy pomyślnie się rozwiązały.

Blacky świetnie, że masz takich dziadków :) myślę, że dzięki temu czują się potrzebni i mają więcej energii, więc korzystaj. A ile mają lat?

Karmelku uśmiałam się jak dzika przy Twojej propozycji uwieszenia się na żyrandolu :D

natalija oj dzieje się u Ciebie :) zdrówka życzę! Też mam Barlettę :D

karola taki też zawsze miałam plan. Tylko obawiam się, że w sytuacji, gdy nie mogę liczyć na pomoc dziadków czy cioć, to jednak różnica będzie większa.

Sylwia też mi się wydaje, że to dobre wyniki :)

mamoolka ja właśnie starszaka się w tej sytuacji bardziej boję ;)

Majka dzięki za zrozumienie i rady :*

Dziękuję dziewczyny za miłe słowa odnośnie zdjęć :)

Meeeg brzusio rośnie superowo:) mam nadzieję, że te skoki ciśnienia to jakieś chwilowe i się wszystko unormuje. A z tą wanienka to może spróbuj jednak zapytać o wymianę a nóż się uda. Przykra sprawa tak czy siak.

Natalija dobrze ze juz po zastrzykach. To ma pewno też Cię uspokaja, że w razie co plucka się szybciej rozwiną. Wiem jaki to ból, nic fajnego. Miałam je w pierwszej ciąży robione.

Moli cudne zdjęcie i brzusio:)

Karola mi się właśnie raz wydaje ze ma czkawke na górze a po paru godzinach na dole...też bardzo chciałabym dwójkę dzieci ale nie wiem jak to będzie...

Sylwia nie martw się o wyniki :)

Wszystkim cierpiącym z powodu różnych dolegliwości bardzo współczuję :( Ja chyba w takim razie nie mogę narzekać. Boli mnie tylko kręgosłup piersiowy jak za długo posiedzę ale wystarczy że się położę na boku i jest spoko. Sypiam różnie ale chyba też całkiem nieźle. Zdarzają się bezcenne noce ale do zniesienia. Ogólnie to chyba lepiej czuje się teraz niż w drugim trymestrze. Ale kto wie niedługo może się to zmienić.
Ja chyba zdecyduje się na materac lateksowy.
Monitor oddechu też chcę kupić tylko jeszcze nie wiem jaki...
Dobrej nocki dziewczynki :*

http://www.suwaczki.com/tickers/j4x9g8ddtfc3h0jt.png[url]
http://www.suwaczki.com/tickers/74diiei3pjhtpmm7.png

Dziękuję dziewczyny za mile słowa♡od 12 tygodnia robie sobie foto siebie i foto brzuszka, tak na pamiątkę.

Meeeg też masz świetny brzuszek:-)

Jakarta termin na piątek 13 maja? :-)
Wiesz ja mieszkam w Niemczech i zamówiłam ten monitor sunza go na Amazon.
A nie możesz tutaj zamówić na parenting?

Dobrej nocy wszystkim ☆★☆★

Moli on właśnie w Polsce nie jest nigdzie dostępny, chyba ze używany a tego sie boje, bo jest problem potem z gwarancja jakby co, zwłaszcza ze kosztują prawie tyle co nowe:( termin mam na 20 maja z miesiączki,a na 13 z usg.
Dziewczyny ja cierpię na mega bezsenność zasypiam codziennie koło 3 i nijak nie mogę wcześniej leżę i słucham jak maz chrapie:) potem snuje sie cały dzień jak zombie, spaceruje codziennie po 5 km, nie sypiam w dzień w nadziei, ze potem zasnę, a tu nic:(
Sylwia dobre masz wyniki ja miałam po 2h 120 i lekarka mi powiedziała, ze super.
Boże dziewczyny nie wiem jak Wy ale ja bardzo przeżywam to jak to będzie już po, nie mogę wręcz uwierzyć ze to dzieciątko to już za chwile prawie będzie z nami. Stałam sie taka wrażliwa i wszystko mnie rozczula, patrzę na te rzeczy dla małej i łezka mi sie w oczach kręci. Myśle, ze jak maz skręci lozeczko jak dojdzie w przyszłym tygodniu to będę sie na nie gapila jak głupia;)
Zdecydowanie mi sie apetyt zwiększył tez tak macie? Nie miałam przez cała ciąże lepszego apetytu ani zachcianek żadnych ale teraz zaczynam byc głodna jak wilk co 2-3 h, nawet w nocy mnie ssie jak tak leżę bezsennie ale oczywiście nic nie jem, choć kolacje zaczęłam jeść o 21 choć długo nie mogłam sie zmusić bo mi nie wchodziło. Teraz nie mam z tym żadnego problemu:)
W kurtkę zimowa sie już ledwo dopinam i miałam nadzieje ze nie będę musiała nic kupować ale powrót zimy zapowiadają wiec zamówiłam znowu w bonprixie kurtkę dla ciężarnych z zamkami po bokach żeby powiększać obwód w razie w. Mam jednak z tym trochę obaw, bo próbowałam ja zamówić już z miesiąc temu i po 2 tygodniach mi napisali łaskawie maila ze towar sie wyprzedal, choć na stronie była ciągła dostępność jak weszłam. Zwrócili kasę, a ja zostałam bez kurtki tyle ze miesiąc temu miałam sporo luzu jeszcze czego nie moge powiedzieć o stanie dzisiejszym, boje sie ze znowu mimo, ze na stronie jest niby dostępna mi kurtki nie przyślą i mnie poinformują za 2 tygodnie i zostanę na święta gola i wesoła. Stad moje pytanie do Was czy macie jakieś doświadczenia z zamawianiem ciążowych rzeczy z bonprixa?

Boże dziewczyny nie uwierzycie! Jak napisalam wczesniej ze od wczoraj malo czuje ruchy dziecka i zjadlam 2 kostki czekolady wyjelam steteskop przylozylam sluchawke do brzucha i co prawda nie odrazu ale po chwili uslyszalam bicie serduszka mojego dzieciatka! A jestem pewna na 100% ze to bylo jej serduszko bo bilo rownomiernie i o wiele szybciej niz moje i do tego zaczela sie ruszac!!! :))))

Natalija ja tez tak mam i ciagle mecze moja gin o to. W tym tygodniu, w którym my jesteśmy nie liczy sie jeszcze ruchów płodu podobno, maluch ma jeszcze sporo miejsca i zależy jak jest ułożony, raz te ruchy sa mocniejsze, a raz słabiutkie, mi ginka powtarza, ze najważniejsze żeby je czuć codziennie na tym etapie. Jeszcze zdążysz sie namartwic pózniej ocena siły tych ruchów jak będziesz je musiała monitorować. Ja tez mam jazdę w tym temacie, szczególnie, ze moja Majeczka nie należy do jakiś mega aktywnych dzieci lub fakt, ze mam lozysko na przedniej ścianie skutecznie wygłasza jej ruchy i przeżyje duże zaskocżenie po porodzie ;)

Hey:)). Piękne zdjęcia dziewczyny:)). Ja mam synka, ktory ma 21 miesięcy:). Pomoc mam dopiero jak mąż przyjdzie z pracy:(. Trudno teraz jest gotować, sprzątać i zajmować się małym. Czasem trzeba go podnieść to już w ogóle. .szczególnie, że mi tak twardnieje brzuch:/. Ale może dam radę:))). Oby córeczka była spokojniejsza:P. Ja monitoru oddechu nie miałam i go nie potrzebuję, bo mała będzie spała w tym samym pokoju:). Ojej ile macie problemów, życzę Wam zdrowia i mało stresów;). Moja tez malutko się rusza, jest to czasem stresujące:/. Ja juz nawet na krótkie spacery nie mogę wyjść bo tak później z bólu cierpię:/. Miłego dnia:))

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz69vvjuouy14s0.png

Jakarta 83 u mnie apetyt też większy, a waga jakoś za szybko rośnie, mam nadzieję, że to przejściowe, bo w poprzedniej ciąży od 30tc za dużo mi już nie przybyło, ale wtedy byłam słodką ciążówką na diecie.
Jutro zaczynam szkołę rodzenia, ale czy dotrwamy do końca nie wiem, bo zajęcia raz w tygodniu przez 8 tygodni a odpada jeszcze poniedziałek wielkanocny, więc do końca kwietnia wypada.

http://s7.suwaczek.com/201604295365.png
http://s4.suwaczek.com/201004115270.png

Jakarta rzeczywiście starałam się znaleźć jakiś sunza hero, ale wszystkie używane. Nie wiem co Ci doradzić.
Co do apetytu też jestem głodna co dwie, trzy godziny, ale ja jem mało, a często. W nocy nie budzi mnie głód, ale przed snem jakbym była głodna, to bym pewnie nie zasnęła.

Natalija dokładnie najlepszy sposób to położyć się, zjeść coś słodkiego i wtedy się dzieje :-)
Ale myślę, że są bardziej aktywne i mniej aktywne dni i to jest normalne.
Super, że udało Ci się posłuchać ♡

lovi7maj podziwiam wszystkie mamy w ciąży, które mają w domu małe dziecko. Dziewczyny jak wy dajecie radę?

Miłej niedzieli mamuśki :-)