Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziewczyny:-)
Coraz nas tu więcej... Witam nowe majoweczki..:-) sporo nas z terminem na 7 maja :-)
Moja waga się waha między 5 a 6 kg.. mam ogromny apetyt tylko mała pchełka nie koniecznie chce wszystko jeść...I niestety nie daję mi zbytnio jeść.. zobaczymy co na to gin.. wizyta dopiero 22 stycznia..
Mała kopię coraz mocniej i coraz wyżej... Ma już swoje stałe pory.. Nawet ostatnio mam wrażenie że miała czkawkę..:-) moje koty coraz bardziej uważają już nie wchodzą na brzuch tylko na kolana albo na klatce piersiowej Ale nie koniecznie 6 kg pomaga w oddychaniu..A jak leżę na boku to się rozpychaja do brzucha :-)

Ja z poduszką śpię od początku października...nie wyobrażam sobie snu bez niej... Może dlatego że od pierwszych tygodni mam problem z kręgosłupem i rwą... Wystarczy że obiore i wstawię ziemniaki i już mi plecy odmawiają posłuszeństwa... Nie wiem co będzie za dwa miesiące jak moja waga wzrośnie...:-/ a mówili ze sport to zdrowie tylko nie wyczynowy.
Czy wam też dretwieja nogi jak wstajecie z łóżka...?
Ja z zakupami czekam do marca, to chyba będzie najbezpieczniejszy okres..Jeszcze będę miała trochę siły żeby skręcić łóżeczko...:-)

Buziak81 a może wodą morską nawilżaj? Ja tak robię...mam suche powietrze w domu i rano wstaję z masakrycznym nosem...:-/

http://www.suwaczki.com/tickers/oar890bvnevvo7qm.png

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvh371ie7tqtzh.png

Majka tak wiem, ja to raczej do żadnej daty się tak nie przyzwyczajam za bardzo, ponieważ z okresu to też pewnie nie bardzo, bo miałam ostatnio bardzo nieregularnie. Więc tylko tak orientacyjnie na te terminy wszystkie patrzę ;-)
Buziak81 pewnie dlatego już przy 2,40 kazali Ci brać eutyrox, bo w ciąży norma do 2,5 i lepiej mieć za niskie niż za wysokie, a dziecko korzysta z Twojej tarczycy, szczególnie zanim jego się wytworzy. Jeśli Anka ma 2,60 to w sumie pewnie też coś dostanie, aczkolwiek może być różnie, bo wydaje mi się, że na tym etapie już tak bardzo TSH nie skacze. Ja w pierwszych miesiącach miałam badane co miesiąc i co miesiąc nawet jak było dobrze, na poziomie 1, to dostawałam większą dawkę, a potem po miesiącu czasem się okazywało, że TSH wcale nie było niższe a wyższe mimo większej dawki ;-) teraz chyba już tak dzidzia nie korzysta z mojej tarczycy, bo ostatnio miałam prawie 2,5 w listopadzie i kazała mi endo przyjść za dwa miesiące, oczywiście podwyższył dawkę i teraz mam aż za niskie ;-) ale to lepiej niż wysokie, zaczynałam też z bardzo niskim, ale mój gin też powiedział, że przy staraniach to wskazane żeby zbić TSH, bo szczególnie na początku jest ważne, żeby to TSH nie było za wysokie. I fakt że jeśli Ance wyszło TSH wysokie, to pewnie sprawdzą jej też ft3 i ft4 ;-)

http://www.suwaczek.pl/cache/ffafc876bc.png[/url]

Mag90
Majka tak wiem, ja to raczej do żadnej daty się tak nie przyzwyczajam za bardzo, ponieważ z okresu to też pewnie nie bardzo, bo miałam ostatnio bardzo nieregularnie. Więc tylko tak orientacyjnie na te terminy wszystkie patrzę ;-)
Buziak81 pewnie dlatego już przy 2,40 kazali Ci brać eutyrox, bo w ciąży norma do 2,5 i lepiej mieć za niskie niż za wysokie, a dziecko korzysta z Twojej tarczycy, szczególnie zanim jego się wytworzy. Jeśli Anka ma 2,60 to w sumie pewnie też coś dostanie, aczkolwiek może być różnie, bo wydaje mi się, że na tym etapie już tak bardzo TSH nie skacze. Ja w pierwszych miesiącach miałam badane co miesiąc i co miesiąc nawet jak było dobrze, na poziomie 1, to dostawałam większą dawkę, a potem po miesiącu czasem się okazywało, że TSH wcale nie było niższe a wyższe mimo większej dawki ;-) teraz chyba już tak dzidzia nie korzysta z mojej tarczycy, bo ostatnio miałam prawie 2,5 w listopadzie i kazała mi endo przyjść za dwa miesiące, oczywiście podwyższył dawkę i teraz mam aż za niskie ;-) ale to lepiej niż wysokie, zaczynałam też z bardzo niskim, ale mój gin też powiedział, że przy staraniach to wskazane żeby zbić TSH, bo szczególnie na początku jest ważne, żeby to TSH nie było za wysokie. I fakt że jeśli Ance wyszło TSH wysokie, to pewnie sprawdzą jej też ft3 i ft4 ;-)

O właśnie masz rację endokrynolog też mi mówił że lepiej niższe niż wyższe i że na początku to szczególnie ważne.

Buziak81 też mam tak z tą krwią w nosie, ale wydaje mi się, że ja tak czasem mam przy jakimś przeziębieniu, osłabieniu organizmu, a w sumie mąż teraz choruje więc i pewnie u mnie słabiej, mimo że nie mam aż takich objawów jak on :-) swoją droga wyniki morfologii wyszły mi też takie troszkę odbiegające od normy, może to też jakaś infekcja, zobaczymy, w piątek mam wizytę u gin to zobaczę co mi powie.
Zuzulinek też zastanawiam się nad poduszką, bo z kręgosłupem u mnie coraz gorzej i niestety niemal od początku ciąży miałam jakieś początki rwy. Nie często, ale jednak zdarza się. Ostatnio mam spokój od wigilii, w wigilię za to miałam masakrę, bo pół dnia przeleżałam na podłodze płacząc z bólu, tylko tam było mi wygodnie ;-) na szczęście od wigilii cisza, no ale wiem, że to pewnie tak chwilowo cisza. Ułożyć się do snu to w ogóle nie mogę, bo mnie tak kręgosłup boli. Jaką masz tę poduszkę? Bo nie wiem jaką kupić...
A ja dziewczyny ważę się tylko u gina co miesiąc ;-) w domu wagi jakoś jeszcze nie zakupiłam, ale chyba zainwestuję, bo jednak fajnie by sprawdzić czasem :-) Jakoś miesiąc temu mialam tylko kilo na plusie, no ale wcześniej w ogóle jeść mi się nie chciało. Ciekawa jestem ile teraz po Świętach przybyło hihi

http://www.suwaczek.pl/cache/ffafc876bc.png[/url]

Dziewczyny poprzestawiałam Was w tabelce, żebyśmy były datami ułożone. Buziak81 dodałam Cię :) aha, wkleiłam link do tabelki do swojego podpisu, powinien być pod moim suwaczkiem.

Ja też miałam gorszy dzień. Za nic nie umiem znaleźć sobie wygodnej pozycji, wszystko mnie gniecie. Mam wrażenie, że jestem już ooogromna. Chyba jutro się zważę, aż się boję, co zobaczę...coś czuję, że przekroczę jednak to dozwolone przez lekarza 10 kg. Apetyt mam przeogromny, a co najgorsze wcale nie na zdrowe jedzenie :( ja nigdy nie piłam słodkich napojów czy soków, nie lubiłam ich, teraz tylko to bym piła! I męczy mnie zgaga, na razie ratuję się migdałami, ale dzięki Majka za polecenie tego gavisconu :)

Jutro idę zbadać TSH i ft4, mam wrażenie, że jestem strasznie śnięta, zmęczona i nie mogę się skupić. Ja po każdym mierzeniu miałam zwiększane dawki leków i za każdym razem i tak TSH mi rosło. Zobaczymy, jak będzie teraz. Biorę już dawkę 125....
Chce też zbadać wątrobę. Od tygodnia nieustannie swędzi mnie całe ciało. Strasznie boję się cholestazy, a swędzenie pojawiło się razem ze zgagą i tłuściejszym (świątecznym) jedzeniem. Mam nadzieję, że to tylko pozostałość po chlorowanej wodzie z hotelu z Sylwestra, ale martwi mnie, że to swędzenie nasila się wieczorami, dlatego idę się zbadać...

Mi też się wydaje, że Łukaszek miał wczoraj czkawkę, tak rytmicznie czułam to buch buch w brzuchu :)

Mag90 ja mam w kształcie litery C, dużą...prawie 190 cm...Ale mi dobrze się z nia śpi...Tym bardziej że łóżko dzielę tylko z kotami :-)
Firmy CebaBaby na allegro kupowałam, jestem z niej zadowolona i nie wyobrażam sobie bez niej spać... Tylko muszę kupić wkład do środka bo po trzech miesiącach zostało 2/3 ...:-) trochę ta perła się ubija...

http://www.suwaczki.com/tickers/oar890bvnevvo7qm.png

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvh371ie7tqtzh.png

Hej dziewczyny :-) ja mam termin na 3maja. Ma byc dziewczynka. Lenka albo Lilka :-)
To moja pierwsza ciąża w dodatku w UK tAkże wszystko jest dla mnie nowe.
Tu jest inaczej niz w Polsce bo trzeba pracowac min 26tyg ciazy zeby dostac jakiekolwiek macierzynskie ale ja i tak planuje pracowac do konca marca, chociaz nie wiem czy dam rade, bo ostatnio mi coraz ciezej.
Na poczatku nic nie tylam, przed swietami przybylo mi ok 5kg a dzis wrocilam z Polski z urlopu i prawie 9! Mam tak ogromny apetyt ze w swieta moglam jesc non stop. Ale tu pewnie inaczej bedzie bo nikt za mnie nie ugotuje :-) no moze czasem narzeczony
Ja mam krew w nosie od polowy listopada i nic z tym nie robie. Lekarz powiedzial ze to normalne wiec sie przyzwyczailam
W nocy tez sie budze na siku i nie moge potem spac.
Moja mala kopie od polowy grudnia :-) i czasami czuje jak cos na brzuchu wystaje z prawej strony :-) tylek albo główka :-)
U mnie z lozkiem jest ok. Na poczatku jak mnie bolaly mocno piersi to nic mi sie nie chcialo ale teraz jak mam ochote to czemu nie. Chociaz musialam zrezygnowac z pewnych pozycji bo brzusio nie pozwala
Mnie ostatnio bola chyba te luzujace sie wiezadla jak chodze i od kilku dniu bardzo mnie swedzi brzuch najbardziej, pewnie znowu skora sie rozrastA. Wzielam kapiec i posmarowalam kremem i jest lepiej:-)
Widze ze kilka z Was bierze slub. Super bo ja tez. Mamy na 29 lipiec 2017 bo tylko wtedy termin byl, chcielismy czerwiec ale niestety.
Ja teraz jak bylam w Polsce to zrobilam mala wyprawke dla malej. Mam ubranka uzywane od rodziny i kupilam troche akcesorii, taki aspirator na zatkany nosek, smoczki, butelke, kilka pieluszek tetrowych i flanelowych, cos na cimieniuszke, szczotke taka miękka i nozyczki do paznokci. Wozek chyba kupie uzywany bo bardzo drogie sa ale jeszcze nie jestem pewna i widzialam ze pisalyscie o bujaczkach 3w1, tez sie zastanawiam, kiedys opiekowalam sie dzieckiem i sam lezaczek to super sprawa. Mozna dzidziusia w nim nakarmic jak juz jje deserki albo bardzo latwo ululac :-) ja chyba kupie :-)
Rozpisalam sie ale to przez to ze wczesniej tylko czytalam Wasze posty :-)
Milej lektury i zdrowka dla Was i dzidziusiow :-)

Ja dzisiaj dla odmiany postanowiłam się Ruszyć i iść na ten basen. Nie powiem,że pływalam duzi, bo bym sklamala ;-) ale pochodziłam sobie w wodzie z córką koleżanki i w sunie od razu lepiej - przestałam tak czuć kręgosłup. Plus mąż wyciągnął mnie do kina - prawie nie spalam! ;-) nam nadzieję,że to coś da... I w nocy w końcu pospie.młoda dzisiaj strasznie leniwa nawet po słodkim ma mnie gdzies-kopnie trochę a potem martw się matka. Od zeszłego tyg. Czyli od wizyty nie wchodzę na wagę - wolę się nie denerwowac :-P

Gabrysia, 09.05.2016

Czesc dziewczyny :)
Majka1982 licze na Twoje wsparcie co do wyprawki bo tez jestem zieloniutka jak trawka na wiosne :D
meeeg dzieki za wklejenie linka do tabelki. Korzystam z tel i dla mnie to udogodnienie :)
Buziak81 tez mi sie zdaza wydmuchac nos ze sladami krwi. To co mi scieka po gardle mam w porzadku, bylam tez u laryngologa ktory nie widzial nic co byloby niepokojace a na punkcie zatok jestem przewrazliwiona. Czekam co Ty sie dowiesz od lekarza :)
Zuzulinek mi przy wstawaniu nie dretwieja ale za to jak dlugo leze na lewym boku to mam zdretwiale od biodra w dol. Juz druga noc sie mecze :(

Z tego co czytam to wychodzi ze jestem nagrubsza bo mam juz 8kg. U Was apetyt wiekszy a ja nie mam ochoty na nic. Nawet slodycze mi odrzucilo, cos tam podlubie w jedzeniu i to wszystko.

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfkrntqwyr5dkp.png

Dziewczyny suchość w nosie i czasem krewka z nosa są w ciąży całkiem normalne. To ze względu na rozszerzające się naczynia krwionośne. W naszych organizmach krąży po prostu więcej krwi, dlatego też na nogach czy udach mogą się pojawić tzw pajączki.
Dużo wody i wycisnąć cytrynkę mająca witaminę C to wzmacnia naczynia. Na mnie działa:-)

Czasem trzeba odciążyć lewy bok, nic się nie stanie jak od czasu do czasu parę godzinek polezymy na prawym.

Witam nowe Majóweczki ♡

Ja znów dzisiaj wstałam w kiepskim nastroju i złym samopoczuciu, nie wyspałam się bo chodziłam co pół godziny sikać, ostatnio zdarzało mi się tylko raz już chodzić tak nad ranem a dzisiejsza noc normalnie apogeum sikania, a wcale więcej aniżeli zwykle wczoraj nie wypiłam, nic mnie boli ani nie szczypie więc raczej to nie infekcja, stawiam że maluch się ulokował właśnie w tej części

Karmelek widzisz ja wczoraj napisałam że mam wielki apetyt od kilku dni a dzisiaj od rana na nic ochoty do zjedzenia nie mam, wręcz jakoś mi niedobrze :(

Ruda szkoda że nienawidzę basenów bo napewno świetna sprawa w ciąży, zresztą czytałam że bardzo wskazany jest basen, ehh ale no nie przekonam się bo ilekroć byłam na basenie to albo załapałam infekcje grzybiczną albo grypę żołądkową...serio

Doroti witaj :)

Meeeg powiem Ci że trudno Ci będzie nie przekroczyć 10kg, ja w pierwszej ciąży byłam (zresztą nadal jestem) chudzinką, mało tyłam ogólnie, woda żadna mi się nie zbierała, wszystko szło tylko na brzuch, żadnych dodatkowych krągłości nie dostałam a przytyłam 16kg, po porodzie na następny dzień spadło 10kg

Mam nadzieje że żadna cholestaza Ci nie wyjdzie bo to nie wesoła sprawa

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Zaczynam dziś 6 miesiąc, ale w nienajlepszym humorze. Chyba wiem, czemu mnie całe ciało swędzi... jak się tyje w okresie świątecznym więcej niż przez pozostały okres ciąży, to skóra jednak musi się wysilić i ma prawo swędzieć...:p i pojawiły mi się pierwsze rozstępy na brzuchu :( smarowałam się tylko raz dziennie, od tygodnia częściej, ale nie pomogło. Na wadze +5,7 kg, w tym 3 kg są z okresu świątecznego...

Majka łączę się w bólu...

Karmelek mogę Ci oddać trochę mojego apetytu? ;)

ruda.n muszę wziąć z Ciebie przykład i się gdzieś ruszyć. Moja gin na basen mi nie pozwala, ale chociaż spacery, wcześniej spacerowałam, teraz zarzuciłam.

Witam nowe majóweczki i zapraszam do tabeleczki :D

MajkaJa osobiście lubię, chciaz bardziej z lenistwa zawsze mówiły do mnie bąbelki i ciepło jacuzzi,ale jak nie można to i to pływanie niech już będzie :-D a poważnie to jedyne na co mi gin pozwolił, więc co jakiś czas korzystam. Na szczęście (odpukac)nie złapałam póki co żadnej infekcji,za to chlor zawsze dobrze działał mi na cerę :-D się powiem Ci szczerze, że z tą grupa żołądkową nie zaskoczyłaś:-D

Gabrysia, 09.05.2016

Ja uwielbiam pływanie, ale też zawsze na basenie dostaję infekcji, wiec lekarz nie poleca.

Przykro mi, że u Was słabe humory. Ja już odpoczęłam po świętach i czuję się dobrze. Ale cieszę się, że dziś usg, go martwi mnie to niskie łożysko.

Ja też myślę o kupnie wagi, bo nie wiem czy już zaczęłam tyć. Raz na miesiac ważenie, to dosyć rzadko. :) U mnie na razie bez nowych rozstępów, a brzuch spory. Bardzo się pilnuję i dwa razy dziennie smaruję.

Dziś siedzę z dzieckiem, bo ma szczepienie, jutro do pracy, potem weekend. I znów trochę odpocznę może. ;) Generalnie nie przemęczam się.

Witam nowe majówki - coraz nas więcej. :)

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Hej dziewczyny ;) dwa dni mnie nie było, a tu taka dyskusja i tyle stron do nadrobienia. Nie wiem czy uda mi się na wszystko odpisac, a więc zaczynam...

Witam wszystkie nowe mamusie, jest już nas baaardzo dużo ;)

Nie odzywalam się, bo jakoś nie mam humoru, ciągle chce mi się płakać i kompletnie nic mi się nie chce robić, do tego to przeziębienie... Czuje się dużo lepiej, ale oczyszczają mi się zatoki i wszystko mi spływa, okropne uczucie jak dmucham nos to ten katar się nie kończy. I w dodatku tak jak pieszecie to też mam krewn w nosie i nawet strupki od tego kataru, też znaczne smarowac tym alantanem.

Majka1982 także łącze się z Tobą w kiepskim nastroju, ahh zamiast się cieszyć z tego pięknego okresu to wiecznie coś..
No i też czekam na pomoc w wyprawce, bo też jestem zielona... Sledze te linki co wklejacie, ale to za mało. Dużo mi też pewnie siostra posłowie więc nie bedzie tak źle ;)

Meeg gratuluje 6 miesiąca ;) co do wagi to wydaje mi się, że i ja też mało nie przytyje, bo skoro już mam +8kg to jeszcze z 8 przede mną.. Ale będę miała co potem zrzucać ;)

Moli mi już właśnie pojawiają się na nogach te pajaczki, mam nadzieję że po porodzie znikną, zawsze miałam takie ładne nogi ;(

Co do spania to ja ostatnimi czasy mam tragedię ;( zasypiam koło północy, a od 5 krece się już z boku na bok... Ciężko mi spać na tym lewym boku i co jakiś czas na chwile przekręcam się na prawy.. Zastanawiałam się czy to coś złego jak ciągle będę spać na prawym boku ? W dodatku co chwilę mi coś dretwieje, i muszę się poruszać.. Ahhh

Jeśli chodzi o wspolzycie to u mnie bardziej chłopak się boi, ale to dobrze ;) plemienia mi minęły i nawet nie zdążyła brać tych tabletek co mi gin przepisała, bo dopiero wczoraj je zakupiłam, a właśnie od wczoraj nie mam tych brązowych plamien i teraz nie wiem czy mam je brać... Głównie dlatego miałam się wstrzymać że wspolzyciem, ale jak już ich nie ma to może jednak, choć chłopak mówi, poczekajmy jeszcze że dwa dni... No i ten posiew moczu jutro będę robić, mam nadzieję, że nic nie wyjdzie ...

Ślub, moje marzenie. Chcemy tzn chcielibyśmy wsiąść w tym roku w grudniu i też zrobić razem z chrzcinami... Ale musimy się wyprowadzić do większego mieszkania, a wynajem jest tak drogi i te opłaty takie wielkie, że szok..koło 2000zl wychodzi za jakieś ładne i w dogodnej lokalizacji, to już myślimy nad kredytem i płacić rate plus opłaty i też nam wyjdzie koło 2 tys, a nawet mniej no i wiem, że to moje mieszkanie.. Więc ślub schodzi na dalszy plan.

Trochę mnie martwicie z ta tarczyca... Mi ostatnio wyszło 4,500 albo 4,600 i nrazie biorę 1\2 Eutyroxu 25.. Ja mam za wysoką, a wy pieczęcie, że lepiej mieć za niską i trochę się zaczynam bać.... 18 stycznia kolejną wizyta i wtedy będę miała wyniki TSH. W sumie u mnie ft4 było w normie, aż trochę dziwne że TSH wysokie a ft4 w normie..

Zuzulinek u mnie z kopniakami podobnie, coraz mocniejsze i bardziej widoczne i czkawke też już że dwa razy zaobserwowalam ;)

Majka1982 ja też mam codziennie po kilka razy te kołatanie serca, czasem aż mi się w głowie kręci.. Muszę zapytać gin o to, bo niby to normalne, ale jakoś mnie to martwi ;(
Denerwuje mnie to, że jak dostaje skierowanie do jakaiegos specjalisty, to i tak się nie dostane szybko bo za dużą kolejka i termin już po porodzie a co mi z tego ahhhh ;( a nie stać mnie chodzić do kazdego prywatnie..

Co do kłopotów z pamięcią to mam i ja ;) a bardziej to że na niczym nie mogę się skupić, nie dociera do mnie to co chłopak mi np tłumaczy i zadaje w kółko te same pytania ;p mam nadzieję, że to minie ;p

Ohh dziewczyny, się rozpisałam. Gratulacje dla tych co są już po polowkowych i wszystko u nich dobrze, oby tak dalej ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3dqk3febfp1bd.png

Chyba telepatycznie przejelam od Was ten apetyt. Ale juz wiecej mi go nie oddawajcie :p Właśnie wszamalam plat sledzia, zagryzlam wiejska kielbaska usmyrana w keczupie z musztarda i wafelkiem :D
Blacky mam w domu dwie wagi, kazda inaczej wazy :D u gina jeszcze inna waga wiec mam nadzieje ze to wlasnie ona mnie oszukuje skoro ciagle mi zawyza :D takze dobrze przemysl ten zakup ;)
Majka1982 u mnie to samo z basenem. Nie chodze juz kilka lat bo zawsze cos mi sie przypaletalo. Bez sensu sie meczyc.

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfkrntqwyr5dkp.png

Właśnie wróciłam od gin. Dostałam 'zaproszenie' na badanie glukozy, zaproszenie bo to nie jest obowiązkowe ale skorzystam. Mieszkam w Niemczech i tutaj to troszkę inaczej jest: pije się smaczny 'soczek' o smaku winogronowym i przed tym trzeba coś zjeść. Po godzinie pobiorą mi krew i tyle ;). Także obędzie się bez cytryn , szydełkowania itd. Brak infekcji, szyjka i wgl wszystko w porządku :). Aleks albo Karolek( nie możemy się jeszcze zdecydować które imię wybrać) ma główkę u dołu i mooocno się wierci. :) następne badanie usg zrobimy w 3D żeby została pamiątka. Nie wiem ile to kosztuje w Polsce bo to moja pierwsza ciąża ale tutaj aż 65€ za same zdjęcia. Za film juz 85€ :(

Ja też już dziś po wizycie.. Z szybkim podglądem Małej ;) rośnie mi mały grubas, taki śmieszny duży brzuszek ma ;) gin też stwierdziła, że dzidziuś raczej z tych większych ale o wagę zapomniałam zapytać :/ najważniejsze, że wszystko dobrze.. Z szyjką i łożyskiem też wszystko w najlepszym porządku.. U mnie dzidziuś jest narazie główką do góry i tak się zastanawiam - do kiedy ma czas, żeby się odwrócić główką na dół? Wiecie może?

Olcia93 ja też nie śpię cały czas na lewym boku bo jest mi po prostu niewygodnie.. Zasypiam na lewym a potem to już jest różnie. :P myślę, że to, że ta pozycja jest najkorzystniejsza to nie oznacza, że inaczej już spać nie wolno :P

Ja w dniu dzisiejszym mam 6,5 kg na plusie.. Moja gin chciałaby, żeby bylo max 14 kg ;) mimo, że ja z tych szczupłych to twierdzi, że tak jest najzdrowiej.. A ja teraz mam apetyt za dwoje i straszne smaki na słodkie.. Aż się boję badania na krzywą cukrową, żeby mi tylko cukrzyca nie wyszła :( a tak w nawiązaniu, w żadnej aptece nie mogę dostać glukozy cytrynowej.. Chyba pozostaje mi zwykła :(

Piszecie o bezsennych nocach.. Ja dziś od 2 nie mogłam spać bo Mała tak się ruszała jakby zaraz miała przez brzuch wyskoczyć.. :P i dziś od rana też szaleje.. W ogóle mam w domu chorego męża, który kaszle tak, że umarłego by obudził. :P i zauważyłam, że dzidziuś się boi tego kaszlu i od razu jak podskakuje ;)

Kornelka ❤ ur. 2.05.2016, 3460 g, 53 cm ❤

Jakaż ja jestem wykończona...poszłam tylko załatwić sobie receptę na euthyrox i odebrać skierowanie na USG połówkowe i padam z nóg...teraz chyba już do wieczora będę leżeć...a jeszcze tak mnie pośladek rwie i pomału zaczyna schodzić na nogę, więc rwa kulszowa pełną parą, w pierwszej ciąży miałam te wszystkie dolegliwości dużo później a teraz już stara kobita stękam...

Zawiszka u mnie też jakiś lichy apetyt dzisiaj, do tego zgaga męczy nawet nie wiem po czym...

Ewka a to zaciekawiłaś mnie tą glukozą w de, ja też mieszkam w de i zastanawiam się jak to u mnie z tym będzie, pewnie za tydzien na wizycie się dowiem. A powiedz mi na USG połówkowym byłaś ? bo ja mam za darmo takie 2D z przełączeniem na 3D żeby fotkę zrobić. W Polsce pamiętam że za 3D trzebabyło płacić jakoś 300zł ale to było 6 lat temu teraz nie wiem

Karmelek haha niezłe menu mieszane :) ale u mnie też tak się dzieje, wczoraj na obiad kapustkę kiszoną do mięska i klusek zjadłam a potem zaraz musiałam zjeść coś słodkiego i za chwilę apetyt przyszedł na coś słonego, no normalnie misz masz pełną parą :)

Olcia super, że plamienia się nie powtórzyły :)
Powiem Ci że mnie tez od miesiąca się zatoki czyszczą, odkąd miałam tę dziwną grypę to mam non stop mnóstwo wydzieliny, ciągle coś spływa po gardle, albo wysmarkuję i to taki syf że aż szok
Koniecznie spróbuj z tą maścią, bo ja jak zawsze posmaruję na noc to kolejny dzień mam spokojny i strupków brak

Myślę że tak w okolicach końca lutego/marca możnaby zacząć tworzyć taką listę wyprawkową, możemy np. takie coś zrobić przy tabelce

Odnośnie tarczycy to niestety euthyroxu na początku więcej Ci nie dają, bo nie wolno dawać wysokiej dawki tylko trzeba ją stopniowo zwiększać, choć całe 25 mogli Ci myślę spokojnie dać, a kiedy masz przyjść na powtórkę badania ? Wynik który masz jest dosyć wysoki, bo w II trymestrze w ciąży nie powinno przekraczać 2,5, ale też w tej chwili już nie jest to tak niebezpieczne jak w I trymestrze, więc nie zamartwiaj się tylko czekaj aż leki zaczną działać

Blacky daj znać po USG co tam u maluszka słychać :)

Cześć Dziewczyny! :)
U mnie samopoczucie też takie sobie... problemy z samochodem, do tego męża nie ma :( aaaaa... tułam się autobusami :(

Dziewczyny powiedzcie mi, jak to jest z tym samopoczuciem w ciąży? Faktycznie ono ma taki wpływ na maluszka? Rzeczywiście te które mają dzieci to tak wygląda? Ja się co chwilę czymś martwię a jak wiem, że to ma wpływ na maluszka to martwię się jeszcze bardziej i tak w kółko... :(

Ja też nie śpię tylko na lewym boku, różnie, po prostu nie da się tylko na jednym - to jest nie do zrobienia :)

Karola mnie na słodkie też tak wzięło, boje się co z tej krzywej cukrowej wyjdzie...

A to śledziki można jeść? Nie wiedziałam, a takie zwykłe z wody, czy z oleju czy jakieś koreczki?

Mary ja śledziki jem takie z lisnera z zalewy z cebulą albo z suszonymi pomidorami i nie myślę czy można czy nie ;)

Karola z tego co pamiętam to dziecko nawet do 36tygodnia może się obrócić główką do dołu, choć w tych późniejszych tygodniach jest trudniej ale wiem że jest to możliwe, moja córa w pierwszej ciąży była cały czas główką do dołu, a teraz maluch na ostatnim USG był poprzecznie ułożony, choć teraz raczej zmienił położenie bo kopniaki są inne

Karola, wiem wszystko o obracaniu, bo ostatnio bardzo na nie czekałam, ale nie udało się. Pierwszy sygnał, że dziecko może być posladkowo jest na usg w 32 tygodniu, wcześniej nie ma co się martwić. Teoretycznie może się odwrócić nawet w dniu porodu, w praktyce ma tak mało miejsca, że jeśli w 36 jest wciąż pośladkowo, to trzeba się nastawiać na cc.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016