Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki dziewczyny za opinie względem położnej, będę w poniedziałek w lux medzie to ich zapytam czy mają swoją.

Gratuluję udanych zakupów! :)

W temacie przeziębienia, bo jest mi bliski - pomógł prenalen syrop, syrop z cebuli i codzienne soki wyciskane (grejfruty, pomarańcze), miałam jeszcze tantum verde do gardła, katar mam dalej ale to akurat czy leczone czy nie, tydzień trzeba liczyć.

Unatu dzięki! widziałam ich produkty w rossmanie, może tam też będzie :)
Co do octu, nie sądzę by było nim czuć, ew. po można puścić puste pranie, ocet właśnie tak jak i soda zabija wszelkie zapachy mimo tego, że sam śmierdzi - szybko wietrzeje :) ja będę robić ten trik na pewno, to jak chcesz mogę dać znać zanim zrobisz u siebie :D

Unatu takie zupy sa pyszne, ja to jak mam szkielety rybie czy glowy to zamrazam, a pozniej jak mam wiecej to gotuje wywar, a najbardziej smakuje jak pod koniec gotowana dodasz krewetki i/lub kawalki ryby np dorsza, czy co tam dostaniesz, ja doprawiam na pikantnie z chili i ziolami prowansalskimi właśnie a zamiast ryzu swieza bagietka - bajka! Alez mi narobilas smaka :D

Dziewczyny ale mi smaka narobilyscie... a ja ogulnie nie przepadam za rybami wiec to wyjątkowa sytuacja dla mnie ;) brzmią te wasze zupki pysznie, może ugotuje taka w weekend.
Kumi Bbbb dzięki. Myślę że ten płyn będzie dobry bo chodzi mi też o to żeby to trochę umyć. Oktanisept do najtańszych nie należy a i potem.do zabawek itp się przyda ten płyn.
Mnie coś wczoraj zaczynało brać przeziębienie. Ja od lat stosuje ta sama metodę ( ale trzeba odrazu zanim się na dobre zacznie bo potem to już za późno ). Kroje cytryne i zasypuje ja cukrem ( nie lubię miodu ale ta opcja jest zdecydowanie zdrowsza). Mega dawka witaminy C w najlepiej przyswajalnej formie. Na mnie działa, przynajmniej na te pierwsze objawy przeziębienia bo jak się coś poważniejszego albo jakiś wirus przypaleta to niestety zostają standardowe metody które też polecacie ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

unatu nie smierdzi octem, moze delikatnie czuc zapach ale to delikatnie, ale potem nie przechodzi on do prania. Do bebna sypie sode. Ja zdecydowanie bardziej polecam tę metodę niz chemiczne srodki.
PaulinaNomnie babcia straszy tymi zabobonami za kazdym razem jak sie z nia spotykam. Mysle ze myszka/znamie przy oparzeniu to pikus, bo mnie babcia straszyla żeby nie patrzec przez sztachety, nie przechodzic przez dyszel i uwaga nie kapiac dziecka w piatek, zbierac pieluchy przed zachodem slonca i nie wylewac wody po kapieli po zachodzie slonca. To dopiero jest hardcore! Babcia mieszka na glebokiej wsi i niestety kiedys takie poglady tam panowały i ona czuje sie w obowiazku zeby to wszystko mi przekazac.... ja nawet na to juz nie reaguje bo po co mam babcie starowinke denerwowac....

Skusilam sie i zamowilam szumisia. No nie moglam sie powstrzymac. Na mamisima jest dzisiaj promocja i ten z funkcja cry sensor kosztuje 15% taniej.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Miila Haha, a to dobre, tego jeszcze nie słyszałam :D
Teraz jest juz w porzadku, ale gdybyście widziały mnie jak przepraszam mojego synka i ze mam nadzieje ze nic mu nie jest to dopiero było.. Ja to jestem wyczulona na takie rzeczy bo sama oparzylam sie kawa jak miałam 1,5 roku i mama do tej pory sobie nie może tego darować ze blizna została...

Dziewczyny
mój wuj miał tzw "różę" na skórze, brał antybiotyki, ale nie pomagały. W końcu poszedł do kobiety która "odczynia różę", która go okadziła i kazała jakieś kości kurze zakopać na podwórku .... wuj twierdzi, że zaraz potem róża zaczęła mijać. Moja matka (pielęgniarka) natomiast twierdzi, że w końcu zaczęły działać antybiotyki ... jak mi wuj, stary facet opowiadał o tym odczynianiu róży, to miałam oczy jak spodki :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl20mme3ge8eho.png

Hej Dziewczyny, dzięki za wszystkie słowa otuchy. Secondtry :*

Po wizycie refleksje mieszane: Klara na się doskonale, szyjka się trzyma, skurcze nic złego nie czynią poza tym, że inkubator, czyli ja jest na skraju wytrzymania. Wygląda, że ktoś dostrzegł problem, że poza dzieckiem warto zadbać również o matkę … na razie dostałam leki na sen, trwają rozmowy jaki lek p/rozkurczowy podać na złagodzenie tego co się dzieje. Nadzieja jest, choć leku jeszcze wypisanego nie ma.
Najbardziej chyba jednak stawia mnie na nogi mój mąż. Kolejny raz dał dowód, że w najgorszych momentach mogę na niego liczyć.
Najbardziej optymistyczny punkt dzisiejszego dnia-podpisanie zgody na sterylizację! Secondtry Ty zrozumiesz ten cudowny spokój i radość, nigdy więcej ciąży! ;)

Rany, ale szalejecie z tymi porządkami i sterylnością… ja to chyba tylko raz przy pierwszym synu prasowałam ubranka… na szczęście moja suszarka nie gniecie ubrań … jedyne co robię w kwestii profilaktyki dla noworodka to szczepienia na koklusz i gruźlicę żeby miało przeciwciała ode mnie, bo u mnie jest wysokie niebezpieczeństwo zachorowania. Butelki plastikowe i smoczki wymieniam, jeśli tylko widać na nich ślady zużycia. Myję je w zmywarce, sterylizację tak jak Flawia ale tylko przez pierwsze 6 miesięcy życia bobasa.

Magda uwielbiam wiklinę mój sposób na czyszczenie, który możesz zastosować do swojego kosza. Najpierw odkurzyć odkurzacze z przystawką do mebli ze szczotką. Przygotować w misce tak gorącą wodę na ile możesz włożyć rękę z dodatkiem płynu do naczyń. Jeśli kosz jest jasny lub jego rozjaśnienie Ci nie przeszkadza to dodaj na 2 litry wody 1 łyżkę sody oczyszczonej. Ma ona działanie antyseptyczne, ale też może rozjaśnić wiklinę. Umyj kosz szczoteczką do zębów lub paznokci. Spłucz czysta wodą przy użyciu szczotki. Zwykle można wiklinę potraktować prysznicem, ale zimą ciężko wysuszyć, więc lepiej jej nie moczyć bardziej niż trzeba.
Co do tego płynu do zabawek, to podpowiem, że robię podobny od 3 lat. Do dużego słoika np po kiszonych ogórkach wkładam sórki po cytrysach (pomarańcze, grejpfruty, cytryny może być mix lub jeden rodzaj, kto co lubi) zalewamy białym octem tak, aby były pokryte i zostawiamy na min 2 tygodnie do miesiąca. Zapisuje daty na słoiku, żeby było łatwiej. Po tym czasie mamy esensję pozbawioną zapachu octu o działaniu odkażającym z naturalnymi olejkami. (Opcja do skórek można dodać zioła lub przyprawy: np rozmaryn do cytryn, czy laskę cynamonu, goździki do pomarańczy podniesie to walory zapachowe). Następnie przygotowuje uniwersalny płyn czyszczący: ⅓ szkl. koncentratu z octu, ⅔ szkl wody, jeśli komuś zależy na jeszcze bardziej intensywnym zapachu można dodać 4-5 kropel pasującego do kompozycji olejku eterycznego, voila wystarczy przelać do butelki z atomizerem. Jeśli używam tego go powierzchni szklanych lub granitowych dodaje ¼ szkl 70% skażonego alkoholu.
Tani, bezpieczny i nietoksyczny środek przy dzieciach ;)

To jeszcze się pochwalę co kupiłam Klarze dla poprawy sobie humoru

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43772.jpg

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43773.jpg

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Hej dziewczyny:) jakos spac nie moglam jak maz wyszedl do pracy o 6 i tak sobie leze i czytam a mala bryka;)
Ostatnio u mnie nasilil sie glod a co za tym idzie ssanie. Nie ma jeszcze 8 a ja juz glodna jak wilk;) Mimo wczorajszego postu, jadlam normalnie.
Musze zaraz wstac i cos zjesc:) a pozniej zabieram sie za pieczenie i salatke. Maz jutro ma ur i wpadna rodzice.
Milego dnia:-)
Btw. Dzis ma przyjsc paczka z Gemini.

Hej. Ja po wczorajszych badaniach padlam. Mala zdrowa, wazy 1956g. Pierwszy raz pokazala dluzej co ma miedzy nogami, wczesniej musialam wierzyć lekarzowi na slowo, bo tylko na ulamki sekundy sie pokazywala. Za to jest tak nisko ze nie mozna bylo twarzyczki zobaczyc. Bylo widac tylko oko, kawalek ucha i wlosy(!).
Dzis juz czekam na pobranie krwi.
Miedzyinnymi bilirubina, lekarz chcial sie upewnic czy moje bole pod zebrami z prawej strony sa spowodowane tylko uciskiem malej.
Zycze wam milego dnia:)

Jagoda, 56cm 3820g, 11.04 godz 23:18

Cathleen to super ze wizyta sie udala.
Moj synek tez chwalil sie siuskiem;D

hmm tak piszecie o tych plynach do zabawek, nie wiem moze jestem wyrodna ale nie czyszcze zabawek, tzn teraz co chwila nowa, to nowa a te grzechotki i gryzaczki to dopiero wyparze przed porodem. Np. kuchenke do zabawy i niektore wycieram chusteczkami nawilzanymi, nawet kurze chusteczkami wycieralam.

Moja tesciowa w wakacje puszczala pusta pralke z octem na najwyzsza temperature i pozniej przeciagi bo smrod. Tak to przed kazdym praniem tylko plukam komore z proszku zeby nalac plyn dzieciecy.

Ja wczoraj zjadlam dorsza z warzywami na miescie i tak sie objadłam, plus stanelam w butach na wage u gin ze waga pokazala o 3 kg wiecej niz w domu. bez sensu, ale musialam zjesc przed.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Vena cieszę się, że do nas zajrzałaś i że w końcu lekarz zobaczył/zrozumiał, że zdrowie i samopoczucie mamy jest równie istotne co i dzidziusia. Cieszę się, że i szyjka ok i Klara ma się dobrze :) trzymam kciuki za jakieś środki farmakologiczne, które Ci ułatwią ten okres teraz, super, że mąż się spisał, że się wspieracie. Będzie dobrze, musi :*

Nat34 kciuki są, jasna sprawa :)

Cathleen super <3 poważnie już było widać włoski? 2 kg prawie! pięknie :)<br />
Anawee ja na pewno wypróbuję ten sposób z octem :)

Tą promocję z szumisiem widziałam, ale liczę, że uda mi się kupić sam mechanizm u nich na stronie, bo ten szumiś jako zabawka tak mi odbiega od klimatu wyprawki...

Od paru dni po przebudzeniu odczuwam ogromny głód, jem sniadanie i juz 15 min pozniej znow jestem bardzooo glodna, do tej pory ostatni posilek wychodzil mi ok 17 a teraz jem jeszcze ok 20. Tzn ze dziecko tyle potrzebuje?
Dzis ide na warsztaty swiadoma mama, ma byc o masazu shantala, o pierwszej pomocy, bezpieczenstwie dzieci w samochodzie, pogadanka z psychologiem na temat milosci i granic, czyli konsekwencja w wychowaniu i logopeda.
Zobaczymy co ciekawego uslysze.
Juz mialam nadzieje ze znalazlam polozna ale mimo ze ja wybieram na nfz to kaze sobie placic za spotkania przed porodem mimo ze ja fatyguje sie do niej! I zaczynam sadzic ze to jakas zmowa okolicznych poloznych, a ja nie chce za nimi jezdzic po calym miescie! Wrr!
Nat trzymam kciuki!
Cathlenn gratuluje dobrych wiesci! Duza ta Twoja cora :) no i to niesamowite jak teraz duzo przybieraja te nasze dzieciaczki :)
Vena musi byc dobrze! :) juz tak nie wiele zostalo.. do tego jestes super dzielna!

Ojj... troche mnie nie bylo i tetaz probuje nadrobić zaleglosci.
Widze jednak ze u Veny, Szotki i Secondtry lepiej. Super! Oby tak dalej :)

Mnie maz zaskoczył w weekend zabraniem sie za malowanie. Pokoj Maluszka juz pomalowany, tetaz tylko ozdoby zostaky.

Mila tez mam pomysł na kropki, ale rozrzucone i kolorowe. Pewnie jakoms stemplem je zrobie :) Maz tez wpadl na pomysl aby "ukryc" wsrod nich zajaczka - bo tak mowimy na baby gdy sie rozpycha w brzuchu :)

Ciesze sie tez bo wykrystalizowala nam sie wizja pokoiku wiec wiemy do czego dazymy :)

Ehh... mieszkanie wyglada jak magazyn. Lozeczko juz przyjechało od znajomych. W przyszlym tygodniu pomaluje je :) no i pewnie wyjdzie ciemno szare - maz takie chce :D pozniej pewnie je zlozymy bo ma poczatek bedziemy używać dostawki / kolyski. Tylko musimy kuleczka dorobic :)

Poza tym mnostwo rzeczy z pokoju dziecka, ktore trzeba przejrzeć i zadecydować gdzie wyladuja ;)

Na szczeacie łazienka juz ogarnieta :) a na początku marca w ruch pojdzie kuchnia, bo chcemy zmienic kafelki nad blatem, na takie malowane, hiszpanskie.

We wtorek bylam na usg - Maluch wazy 1400 i przewidywana masa porodowa 3500-3600 wiec super:)

Unatu podobnie jak Wy tez nie znamy plci :) bedzie NAJWIEKSZA niespodzianka w zyciu i do tego zawsze udana :)

wczoraj wizyta u mojej gin i mimo ze nada mam brac luteine na twardnienia to szyjka zamknieta i nadal dluga. Wiec dobre wiesci :)

Dzisiaj koncze ogarnanie po malowaniu i bede odswiezac listwy przypodlogowe... a poza tym relaks i szukanie miejsca na urlop :)

Secondtry co do wozkow to koge podpowiedzieć ze:
- Camaleon bardzo dlugo byl na mojej liście (a raczej liscie meza bo był jego faworytem) ale ja mie chcialam piniewaz gondola jest naprawde nisko i dostep do kosza jest maly przez co zakupy trzeba pojedynczy wkladac. Dlat mnie tez jest lekko "rozklekotany" ale to taka konstrukcja podobno. Znam jednak dsie pary ktore sa bardzo chwala wiec wozek jest dobry :)
- maxi cosi stella - baaardzo mi sie podoba, ale dla nas za ciezki.
- z recaro widzialam tylko city life i wydaje sie byc spoko ale nie ma przekladanego siedziska w spacerówce i gondole zamieszcza sie na spacerowce (co sprawia ze jest ciezsza). No i to go zdyskwalifikowalo

U mnie drugi dzien pada :( nic tylko zaszyc sie pod kocem z kubkiem kakao :)

Dziewczyny, powodzenia na wizytach!!

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43781.jpg

♡ Anielka♡ 04.05.2016

jestem dzisiaj w małej panice. Mam od rana dziwny śluz, taki mleczny lekko zabarwiony krwią (ale bez widocznych włókien krwi). Nie wiem co robić - czekam na telefon położnej... czy jechać do szpitala, czy na wizytę do ginekologa. Kuź-wa - nic się nie działo, a teraz siedzę z prawie rykiem. Mój facet pojechał na delegację i wróci w piątek wieczorem. Nie chcę póki co mu nic mówić, bo może to nic nie jest, a jak go znam to zaraz będzie się denerwował... czekam na telefon położnej cała rozdygotana....

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl20mme3ge8eho.png

Ojk przepraszam za literowki... no i mialo byc "koleczka" a nie "kuleczka".

Co do czyszczenia oralji - polecam sposob z octem. Wlewamy 3/4 butelki w szufladke reszte to bebna i ustawiam najwyzsza temp. Zapach szybko znika. Do tego szufladka do znywarki, wyczyszczenie filtrow i gotowe!
W temacie pralkowym... probuje namowic meza na suszarke do ubran ale na razie stawia opor. Mam nadziejr ze jak zobaczy ze przy dziecku suszarka stoi wiecznie rozlozona to zmieknie :P

Dziewczyny od pieluch wielorazowych - orientujecie sie czy mozna je suszyc w suszarce elektr?

♡ Anielka♡ 04.05.2016