Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Co do porodu to najchętniej urodziła bym sama w domu :) serio ; ) ale mój mąż ma wizję mnie leżącej podpięty do aparatury przez cały poród. Idąc na kompromis mam plan rodzenia w szpitalu Rydygiera w krakowie. Jako jedyny tutaj ma przyszpitalny dom porodowy. Bespieczne i najbardziej naturalne wyjście, bez interwencji medycznych a w razie sytuacji nagłej ( której nie przewiduje :)) sala do cięć i intensywna opieka dla noworodka. Nie mam tam znajomej wiec rozpytuje kolezanki kogo polecaja z tej placowki. Druga opcja to dla mnie Sz. na Siemieradzkiego im Czerwiakowskiego. Prywatny z umowa z nfz ale jeśli tam to tylko z wykupiona sala porodowa z wanną i tez własną położna. Z doświadczenia wiem ze nie raz było tak ze kobieta opłacała sobie lekarza do porodu a na porodówce ani razu go widać nie było i to my cały poród prowadziłysmy. Wiec lekarza wybierała nie będę ale położnej szukam :) co do czwaki to ma czasami ale genialnie to dopiero na KTG słychać jak się słucha tętna dziecka :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Nie bylo mnie kilka godzin, bo spotkaliśmy sie ze znajomymi a tu niczegobsobie dyskusja sie rozkrecila. Widze ze w wiekszosci jestesmy zgodne co do tego ze lubimy to forum, dobrze sie czujemy z tym ze mozemy o wszystkim, wspieramy sie w kaxdej sytuacji, wcale nie uwazam bysny wbijaly jakies szpile. Mysle ze każda z nas jest swiadoma jak działa stres i ja przynakmniej sie nie nakręcam. Hormony nam szaleja i mysle ze kazda s nas chetnie dzieli sie pozytywnym nastawieniem i myślami.

Secondtry fajnie ze rozmawialas z mężem. Oboje tego potrzebujecie, moze nie zawsze sa to łatwe rozmowy, ale najważniejsze ze macie siebie i to Wy stsnowicie fundament szczęścia.

Moj Robercik fika nakchetniej ok 17 poxniej ok 21, pozmiej 1 w nocy, 5 rano i tak ok 10 ale brzuszek moj jeszcze tak nie skacze, choc chcialabym.

Milla tak napisalas o wrzesnioweczkach 2016 a ja jestem wrzesniowka 2014 co prawda potem sierpniowka ale leci czas dopiero zaczynalam 1 ciaze a teraz juz jestem w 25 tyg drugiej. Szalony czas. Pamietam te emocje ze staraniem i testem. Jej az cieplo sie robi na sercu.

U mnie znowu od 2 pobudka corka kolejna noc stawia na nogi. Dzisiaj sie nigdzie nie spieszymy to polozymy sie jeszcze na 2h jak padnie. Ogolnoe to ciaza zdrowa ale denerwuje mnie ograniczenie przez brzuch, juz pomijajac seks itd ale te czynnosci przy dziecku brzuch duzo komplikuje. Za 4 mies bede bardziej plaska a juz w czerwcu po pologu to dopiero luz.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

vena mi Twój suwaczek manualny baaardzo się podoba...korzystam z niego dodając sobie 4 dni;)
angi7 ja biorę Acard od początku i mam brać do 36tc bo wg opini 3 lekarzy poprawia przepływy w łożysku i zapobiega zakrzepom. Dawka 75.
miilamoja mała jest aktywna bardzo rano ok 3-6. Po posiłkach popuka trochę. Chyba jeszcze sobie siedzi pupką w brzuchu bo ruchy czuje nisko. Chociaż nie wiem co lepsze.....dostać w pęcherz czy zoladek;)

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Dziewczyny czuje ruchy Grzesia tak regularnie głównie rano około 7 i wieczorem około 21. Oczywiście czuje je także w ciągu dnia i nocy. O 21 mąż przykłada głowę do brzucha i rozmawia z Grzesiem i dostaje spokojne kopniaczki, ale jak się spóźni to Mały na początku mu mocno boksuje w głowę, a Mąż na to "ała to bolalo".
Ogólnie mam w domu szpital tj. Męża chorego na katarek. Wszystko tylko podaj pod nos, przynieść, jak sobie zrobił w nocy kanapkę to kuchnia wygląda jak po przejściu tornada: rozsypane herbata i cukier, chleb i okruchy na blacie, a naczynia na stole zamiast w zlewie itd. Jak sie zapytalam dlaczego nie posprzatal (mamy małą kuchnię muszę ogarnać, żeby coś zrobić) to uslyszalam, że on jest umierający. Litości! Ją muszę sobie dać radę pomimo np. bóli kręgosłupa od kilku tygodni na które pomaga ciążowa poduszka.
Maż zaopatrzył się ostatnio w poradnik o opiece nad dzieckiem dla facetów. Wiecie, wszystko opisane z najdrobniejszymi szczegółami i opatrzone zdjęciami (kapiel, karmienie, przygotowanie mm. itp.). I w tym poradniku jest ciekawy opis ciąży. Otóż proponują facetom wyobrazić sobie, że wchodzą na K2 i pada pytanie, czy taka wspinaczka jest trudna. Następnie mają sobie wyobrazić, że wspinają się codziennie z mdłościami, torsjami, zgagą itp. I tak przez 9 miesięcy. Na końcu wspinaczki czeka ich silny ból i wreszcie mogą oglądać widoki.
Czekają nas teraz ciężkie dni, ale nie mogę się ich doczekać. W czwartek badanka. W sobotę poradnia laseroterapii i zabieg na oczy. (Mogłoby być już po zabiegu). Pon. to wizyta u gin., wtorek to endo. i kolęda (haha w tym roku mąż sam przyjmuje księdza i jest z lekka przerażony), a w środę tylko przyjemności: montaż szafy w pokoju Grzesia i pierwsze zajęcia w szkole rodzenia.

Cześć dziewczyny :-)
mam pytanie do mam z Wrocławia. Macie już wybrany szpital w którym chcecie rodzić?
Mamusie, które już rodziły powiedźcie proszę czy zwiedzałyście porodówkę przed porodem? Kiedy wiedziałyście, że macie jechać do szpitala?
Wiem, że jeszcze trochę czasu zostało, ale coraz bardziej mnie to wszystko przeraża.

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Ansta ja jestem z Wrocławia, nie mam pojęcia gdzie będę rodzić, chciałabym bardzo w medfeminie ale mój mąż niebardzo, z uwagi na to, że jeśli będziemy z jakichś przyczyn musieli z synkiem zostać dłużej w szpitalu, każda doba więcej kosztuje (a nie wiadomo ile mielibyśmy ew.zostać), nie chciałabym by poród nas wyniósł 20k skoro należy nam się to od Państwa za darmo płacąc składki na ubezpieczenie (niemałe). Z jednej strony wiem, że przy tej opcji wiedziałam wszystko, lekarze byliby i mili i kompetentni a z drugiej myślę sobie, że może bym się gdzieś przemęczyła tylko póki co jestem bez lekarza który może mi zaplanować cc i to jest problem. Teraz wybór nowego waha się między Agnieszką Konieczna z medfeminy a Wasylem Pasławskim, który pracuje na borowskiej. U mnie na pewno odpada poród na kamieńskiego (po poniedziałkowych doświadczeniach) i boję się o brochow (bo tam trzeba wszystkiego pilnować za lekarzy), a jak u Ciebie z nastawieniem? U kogo prowadzisz ciążę? Jesteś zadowolona? Poród sn czy cc?

Hej,
Wreszcie i u nas za oknem biało :) i tylko -8. Ufff. Koniec z syberiadą polską:)
Synio jak zobaczyl to cieszyl sie taką cudowną radoscią. Dzieci sa cudowne, takie prawdziwe! Zjada wlasnie sniadanko i juz zaplanowal lepienie balwana. Zwykle trudno go po sniadaniu wyciągnąć, bo w wolny dzien rytual budowli lego musi sie odbyć, potem dopiero reszta życia;)

Ansta to normalne ze sie boisz, to jedno z najwazniejszy wydarzen w zyciu kobiety, szczegolnie pierwszy raz:) Zwykle najpierw odchodza wody i zaczynaja sie skurcze, albo skurcze nabierajace regularnosci i mocy, potem wody odchodza czesto juz na porodowce.
Ja akurat dzien wczesniej trafilam na patologie bo ktg pokazalo chwilowy zanik tetna i cisnienie mialam duze, wiec zdecydowano wywolac mi porod oksytocyną.
Bedziesz chodzila do szkoly rodzenia? Polozne dobrze opowiadaja o oznakach zbilzajacego się porodu. Ja żałowalam ze nie mogłam w pierwszej ciąży. Teraz pewnie cc u mnie.

Miilano to gratulacje pierwszej czkawki:) Jak sie dzis czujesz? Jak tam brzusio, zmiekl trochę?
Co do terminu z usg to nadal wychodzi nam na 10.04. i tego sie trzymam. z om chyba 15.04.
CC ze wzgledu na lozysko bedzie pewnie zaplanowanowe na 37-38 tc.

kumi moj maz przy mnie nie płakał, widzial ze jak ja wyje ze strachu w szpitalu, ale wiem ze bardzo sie denerwowal mimo, dzielnej i pocieszajacej miny. Teściowa mi wczoraj powiedziala, ze odreagowal dopiero jak wyszedl ze szpitala, tak zebym nie widziala...

Julka wspolczuje chorego w domu;) oby szybko mu przeszlo to bedzie Ci lżej.
Fajny opis ciąży, zdobywanie K2 z mdlosciami i zgagą:)

Melly odespij jak Mloda zasnie w ciagu dnia.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Secondtry przetaczanie plytek wyglada jak podanie zwyklej kroplowki tylko kwestia zamowienia przez oddzial w stacji krwiodastwa.
Tylko wlasnie niewiem czy lepiej u mnie w miescie na hematologi, wtedy jestem umowiona na konkretna godzine przetocza i do domu. Minus nie biora poduwage dzidziusia.
Jesli poloze sie na patologii w szpitalu gdzie mam rodzic to niewiem czy nieutchne do rozwiazani. Tak bylo przy starszym synku co mi przetoczyli i chcieli wypuscic to spadaly i stwierdziki ze to bezsensu isc do domu. Wtedy zakonczyli w 38t ciaza,teraz niestety wynki tak o miesiac wczesniej spadaja dlatego nastawiam sie na 34 tc.
Secondry w jakich dawkach bralas Scoplan, jak dokladnie na przemian z nospa?mnie znowu brzuch zaczol meczyc a wtedy mi ciezko bo niewiem co tam nadole sie dzieje, ale juz tyle razy spr u lekarza i bylo ok. wiec jak si niepogorszy to czekam do wtorku.
A ty jutro wizyta trzymam kciuki?
Zaczelam podgladac wozki i mam mentlik, pierwszy raz miala xlandera ale to wielka ciezka krowa. Nieraz utchnelam nim miedzy kasami w sklepie taki szeroki. Podoba mi sie Tutek grander lub Tako laret, tylko one znowu duze i ciezkie. Zastanawiam sie nad mammas&pappas luna (chybatak sie nazywal). A wy macie cos upatrzobego?

Secondtry no to mamy identycznie :) z OM obie 15.04, z usg 10.04 :) brzuch z lewej strony troszkę zmiękł, ale mały jest z prawej strony i tam twarde i trochę ciągnie (on się tak wypycha jak wczoraj któraś dziewczyn pokazała na zdjęciu). Nie wiem jednak co z ta luteiną bo zauważyłam przy myciu, że ona mi się nie rozpuszcza cała w środku a zebrał się taki proszek i biała maź, to normalne czy może źle to wkładam?

Kinia ja mam mima xari, jest lekki i wąski, zgrabny choć troszkę żałuję, że kupiliśmy używany.

Wozki to dla mnie temat trudny:) idealu 3 w 1 nie znam. Synkowi kupilam Bebecar Vector. Super lekki zwrotny. Gondola duza, ale spacerowka mala, dokupilam mu wiec duza spacerowke do spania (ciezka jak krowa) i potem parasolke do szybkich spacerow i zakupow. Ze spacerowek bede korzystac z Mloda mimo ze w kolorach malo kobiecych. Olewam kolory:)
Natomiast chce kupic teraz zwrotny i lekki wozek z duza gondola i maxi cosi fotelikiem. A jak duze gondole to juz ciezkie te wozki i tak w kolo macieju. Hartan Racer albo Vip, ewentualnie Teutonia. Ale chce je zobaczyc i poprowadzic inaczej trudno mi bedzie sie zdecydowac.
Xlandery kilka lat temu to byla straszna tandeta, smierdzialy plastikiem, spacerowki sie psuly kolezankom. Wizualnie i cenowo byly ok, ale wszyscy narzekali, teraz nie wiem moze sie cos zmienilo.

Jeszcze jedna moja refleksja, nie chce wozka produkowanego w chinach. Taka rasistka ze mnie;)

A co doradza Twoj ginekolog z wyborem miejsca do przetoczenia?

scopolan 2x dziennie mialam i nospe rownolegle. Potem przestalo pomagac i zostalam na fenoterolu co 4 x dobe. To pomoglo i zeszlam do kilku twardnien dziennie.

luteina u mnie tez rozpuszczala sie roznie, czasem na tzw mleko, czasem nie dokonca.
Wprowadzac trzeba na lezaco i palcem jadąc po sciance pochwy nie kierujac w szyjke.
Moja gin zabronila uzywac tego wziernika do podawania, zeby plastikiem nie uszkodzic scianek i szyjki.
Niektore dziewczyny maja przepisana doustną luteine do stosowania dopochwowego. Podobno troche tansza jest, moze wtedy jakos inaczej tez sie rozpuszcza. Ja mam taka dopochwowa z Adamedu a Ty Miila?

Żelazo dziewczyny ktore przyjmujecie nie wiem czy jestescie swiadome, ale bardzo wazne dla przyswojenia jest to czym popijamy i co wokol jemy. Nabial pieczywo, hrrbata, kawa, magnez, utrudniaja znaczaco wchlanianie tego pierwiastka. A bardzo poprawia wit C, kwas foliowy, wiec najlepiej popic sokiem (nie napojem!) Czy zagryz owocami, cytrusy podobno a teraz najbardziej dostępne. Jesli chodzi o przyswajanie Fe tego z pokarmu to np fajnie mięso, jaja laczyc zwarzywami np papryka, salata, pomidory, sok pomaranczowy przy tym ograniczac ilosc pieczywa i macznych rzeczy, ale ziemniaki sa ok.

Mi gin zupelnie nic nie mowila o przyswajalnosci Fe, a ze studiow wiem ze przyswajanie tego pierwiastka z tabsow jest bardzo trudne, szalenie wazne jest to co jemy.

Jeszcze taka ciekawostka w stylu absurdu: platki sniadaniowe czesto sa wzbogacane w Fe, a jemy je z mlekiem czy jogurtem ktore skutecznie hamują ten dodtatek.

Miila Secondtry tez mam troche problem z przyjmowaniem tej luteiny dopochwowo. Uzywam tego aplukatora, ale boje sie ze cos sobie zrobie niechcacy. Ja mam lekki bialy slad na majtkach domyslam sie ze to resztki tabletki. Moze tez sprobuje bez aplikatora, jesli chodzi o cene to jest szalona roznica. Za ta pod jezyk placilam ok 10 zl za 50 tab. A ta dopochwowa to 54,4 za 30 tab!

Kinia nie wiem co to znaczy ciezki wozek dla Ciebie, ale popatrz na Baby Design Dotty lub Lupo sa zgrabne waskie i maja duza gondole, super spacerowke, bardzo poreczne, te z Tako sa ogromne, szerokie i pisalu zeniby ok 15kg a maz mowil ze zdecydowanie ciezsze i mniej poreczne niz Baby design, czy Bebetto- tez spoko wozek tylko wg mnie spacerowka slaba jakosciowo. My kupilismy baby design dotty mietowo szary i jestem zachwycona! Do tego fotelik cybex aton 4 w ktorym podobno mozna przewozic dziecko na plasko tj lezaco.

Ataa z Luteina dopochwowa to jest ciekawa sprawa, jest ona refundowana do 22tc kidy zagraza poronienie i kosztuje grosze a pozniej Nfz nie refunduje i dlatego jest tka droga. Po 22tc jest juz porod zagrazajacy i wedlug nasego Panstwa mozesz placic 100procent.
Ja wpycham paluchem tez mi jej zawsze troche wylatuje.Teraz mam t co wy, przedtem mialam bialo zielone pudelko i lepiej si rozpuszczala tak mi si wydaje.
Podjezykowa na dluzsza mete ciezko przyjmowac, mdli po niej.
Wozki zaraz bede podgladac. Dzisiaj tez mam dobry nastroj nic nieboli, pelny dom ludzi i snieg.
Secondtry we wtorek bede rozmawiac z lekarzem gdzie lepiej t plytki przetoczyc.
Jesli chodzi o zelzo to ja staram sie naturalnie uzupelniac, niby wina szpiku ale soczek z burakow i warzywny nie zaszkodzi. A ten sok z pokrzywy to gdzi si kupje?

Miila no u mnie nudy, leżę 2 gi dzień z tyłkiem ba poduszce i materacem dmuchany pod materacem lub w salonie na kanapie z nogami na poduszce , kręgosłup mu wysiada od tej pozycji. IWO wyraźnie nie był wczoraj z niej zadowolony bo przewierty się od rana do nocy, dziś parę razy tylko zmienił pozycję i cisza ale idę zaraz na śniadanie to się powinien obudzić- tak dobrze slyszy cie dopiero wstaje. Tak leżąc można się przeraził ile razy macica wstaje w ciągu dnia, nie zdążyłam jej jednak uchwycić na foto, u mnie robi się mega góra z prawej strony i tak ściąga ze ledwo można się ruszyć. . Ale taka moja uroda może. Wczoraj kupiłam parę rzeczy na allegro tj as piratów do nosa zestaw do obcinanie paznokci, pieluchy myślicie tetrowe flanelowe. .. bo stwierdziłam ze do 30 tyg musze być spakowana a będzie trzeba jeszcze wszystko ubrać i uplasował tj. Mąż ;) w 30 tyg zaplanowała ze zamówię tez wózek i mebelki, miałam plan po poniedziałkowej wizycie ale jakoś mnie zgasilo i wprowadzenie niepewności. Dziś poszperać za laktatorem wanienka itd. Idę na śniadanie bo max wola (są reż pozytywne strony unieruchomienie; )

Kumi i Flawia dziękuję za odpowiedź
pierwszy lekarz który zlecił akurat to badanie jeszcze przed ciążą wynik ANA1 oglądał i ja również jak już byłam w ciąży i tylko powiedział że mogą się robić z tego powodu krwiaki które grożą poronieniem ciąży i można na to podawać sterydy ale lepiej nie i temat zakończył.
Z przyczyn ogólnych zmieniłam lekarza prowadzącego i nowy lekarz zlecił mi jeszcze masę innych badań na przeciwciała glikoproteinowe i jakieś tam inne i te badania wykazały że ich nie mam na szczęście . ANA2 wychodzi mi graniczne a nawet obojętne ale powtarzam badanie co jakiś czas bo jak by wzrastały wskaźniki, czyli jakaś choroba zaczęła się rozwijać, to to mogłoby szkodzić dziecku.
Jak na ostatniej wizycie lekarz zalecił odstawienie accardu to uzasadnił to tym że accard może zaburzać tętno u dziecka później jeśli bym nadal brała i posiłkując się wynikami ANA2 stwierdził że jest bezpiecznie bo nie rosną wskaźniki a narządy się rozwinęły.
Jutro idę na wizytę to jeszcze lekarza z mężem przemaglujemy w tym temacie. Ale z tego co pamiętam na początku to accard pozwolił mi brać dla mojego spokoju bo on jakoś nie był mocno przekonany że w mojej sytuacji jest konieczny.
Staram się nie wariować z tego powodu i komuś muszę ufać a do tej pory lekarz się sprawdzał. Dlatego tak mnie Kumi zaciekawiło dlaczego bierzesz zastrzyki. szukam jakiegoś odniesienia do mojej sytuacji.
Pozdrawiam

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

Milla ja trafiłam na IP na Borowską. I naprawdę zajęli się mną tam. Taki młody stażysta jako jedyny wychodził do mojego męża i informował go o wszystkim co będą robić. Moja sąsiadka teraz leży na patologi tam i jest mega zadowolona. Wcześniej (ma już 2 dzieci) była na Brochowie, ale po zmianie kadry nie poleca nikomu.
Mnie w lux medzie prowadzi dr. Andrzejewski. Jest trochę specyficzny, ale bardzo dobry.
Chciałam cc, ale im więcej czytam to chyba sn. Boję się jak nie wiem... A i w każdą środę o 13:30 można zwiedzić porodówkę. Ja się będę wybierać chyba w przyszłą żeby zobaczyć i porozmawiać z położną.
secondtry dziękuję za opis. :-) właśnie nad szkołą zastanawiałam się i chociaż z początku byłam na nie to teraz chcę się wybrać razem z mężem. Tak jak piszesz tam powinni nakreślić co i jak :-)
Kinia31 jesteś naprawdę dzielna i odważna. Co do wózków my już mamy zamówiony PEG PEREGO BOOK Pop-Up Completo 2016 Modular SYSTEM SL. 4w1. Fotelik z bazą ma 5 gwiazdek co było najważniejsze dla mojego męża aby Zosia była bezpieczna w samochodzie.
Ogólnie wózek jest bardzo funkcjonalny i o to nam chodziło wygląd zszedł na dalszy plan. Myśleliśmy o Hartanie czy Teutoni jednak dla Nas te wózki są ciężkie i mało funkcjonalne. Mieszkamy na 2 piętrze i nie wyobrażam sobie wnoszenia takiej masy kilka razy dziennie. Jednak za tymi wózkami przemawia bardzo dobra amortyzacja.

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Ansta mówisz o borowskiej i dniach otwartych tak? To i ja się przejdę, tylko nie wiem w którą środę, bo na razie muszę leżeć.

Majtynka ja leze drugi dzień i tez mam już dość :) odnośnie wyprawki - tez chce wszystko ogarnąć do 30tc. Potem nas jeszcze malowanie sypialni czeka. Dziś może pozamawiam resztę rzeczy.