Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Takaona, spróbuj z błonnikiem, on na pewno pomoże. Nie wiem czy jadasz owsiankę, jak nie, to chociaż otręby. Spróbuj dodawac na początek ok. 2-3 łyżek stołowych dziennie do czegoś (serek, jogurt, sałatka), nie wiem co tam jadasz. Albo owsianka" szklanka mleka lub wody, 3-4 łyżki płatków (tylko zwykłe, nie żadne górskie ani broń boże błyskawiczne), do tego 2-3 łyżki otrębów i albo rodzynki czy inne suszone owoce, albo świeżego banana wkrój do tego.

Co do gier, to ja polecam grę dixit - super sprawa i trzeba się czasami nieźle nagimnastykowac.
Rummikub też fajny, i potem można grac już z 5-6 letnim dzieckiem.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Jak to miło tak sobie z Wami ponarzekać przy poniedziałku!:)

Mojej koleżance drętwiały ręce w ciąży, zwłaszcza w nocy i lekarz zdiagnozował właśnie zespół cieśni nadgarstka. Podobno jest to dość typowe i po ciąży całkowicie przechodzi.
Nat34 orientujesz się czy te czopki są dostępne bez recepty? Niedługo będę w Polsce, to bym sobie kupiła, bo tutaj nic takiego nie chcą mi dać. Mam tylko lek na hemoroidy, bo u mnie to już niestety aż taka sytuacja.

I jeszcze potrzebuję waszej rady dziewczyny, bo nie wiem co o tym myśleć... Od wielu tygodni bolą mnie pachwiny, ale nie tu na wysokości jajników, tylko jakby niżej, ciężko mi wytłumaczyć - te miejsca bolałyby gdybym próbowała zrobić szpagat;) Na początku bolało tylko gdy np. podnosiłam nogę żeby ubrać skarpetkę, później gdy zbyt długo chodziłam czy gwałtowanie obracałam się z boku na bok, ale nie zwracałam na to uwagi, wiadomo, rozciąganie więzadeł itp. W sobotę pochodziłam trochę po sklepach, może z 2 godziny i do samochodu to już dreptałam jak kaczuszka, potem leżałam plackiem cały weekend, tak bolało! Dziś już boli znacznie mniej, ale wciąż to czuję. Wizytę u położnej mam w piątek, więc oczywiście zapytam, ale może któraś z Was o czymś takim słyszała?

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Ja rzadko teraz pije inke ale jak wypije to juz odrazu wc wiec u mnie ok.
Moj synek tez kopie ale ja jestem tak zmeczona po calym dniu z corka ze mnie nie budza kopniaki. Wczoraj zasypialismy padnieci i Maluszek zaczal tak kopac ze maz prawie spal jak polozylam jego reke to sie wzruszyl hehe tak fajnie mimo ze juz przezylismy to z corka.
Co do hemoroidow noe wiem czy to mialam, po porodzie chyba 3 mies nie moglam isc na zawolanie do wc bo sama z corka i placz jakis taki okres miala i przez to pozniej tak bolalo i krew leciala po zalatwianiu sie ale minelo po 2 tyg i corce tez placz minal o chodzilam odrazu.
Aa i dziewczyny w ciazy zawsze bedzie uczucie ze siku dalej a nic nie leci nie wymuszajacie bo\sobie tylko boedy narobicie wiadomo czesciej sie chce i ok ale nie wolno do konca do ostatniej wymuszonej kropli. Gdzies czytalam w tamtej ciazy o tym. Takie uczucie do konca nas bedzie trzymał i niektore po porodzie bo nie oszukujmy sie porod zmienia nas fizjologicznie na zawsze

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Gość Paulina Noo

Oj dziewczyny, może głupio to zabrzmi ale dobrze ze nie jestem sama i nie tylko ja mam jakieś problemy zdrowotne. Tylko u mnie to przeszywający ból pleców odcinka piersio-lędźwiowego.. Czasami to taki ból ze spać nie mogę. Innych objawow nie ma. Staram sie ćwiczyć, rozciągać ale pomaga na chwile.. Macie jakieś sposoby na ból pleców?

Dzięki Nat, już dopisałam do listy z rzeczami do kupienia w Polsce. Fajnie, że jest coś takiego, bo na mnie dieta absolutnie nie działa. Odżywiam się w miarę zdrowo, dużo warzyw, owoców, otrębów i nic nie pomaga.
My to dzisiaj jak jakieś forum geriatryczne:) Normalnie poczekalnia w ośrodku zdrowia pełna schorowanych staruszek! Co my biedne zrobimy za miesiąc lub dwa?:)

Hej,

Ja tez dzis jskos gorzej, mdlosci wieksze i w domu czas sie mega dluzy. W szpitalu przegadalam z dziewczynami caly dzien i jakos glowa spokojniejsza byla. W domu pusto i mysli znowu uciekaja i stres ze cos sie wydarzy.
Jakos wiecej optymizmu i spokoju mialam jeszcze w sobote:(

W domu tyle rzeczy trzeba zrobic, a ja tylko leze i juz mnie trafia...
Mąz zabiegany, nie ma chwili zeby usciąsc. Kolezanki pracuja i przygotowuja swieta, zyja prezentami i piernikami, nikt mnie nie odwiedzi.
Nie umiem sie niczym zajac leżąc. Znowu jestem nieszczesliwa:(

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Mi hemoroidy zaczęły dokuczać w 9 miesiącu i mąż latał do apteki po posterisan ale niwiele pomogło. Niestetyka jak się cholery pojawią to już zostają z nami.
Co do mrowienia i dretwienia rąk. Mi właśnie się zaczęło w pierwszej ciazy i niestety nie minęło już. Ręce mi dretwieją tylko nocą ale mi pomaga zmiana pozycji i poruszenie szyja bo to dretwienia mize być tez od kręgosłupa szyjnego.
miszka83 mnie tak boli od ok miesiąca ale po jednej stronie tej operowaniej wiec mi ortopeda powiedział ze to więzadła i nic się nie poradzi. Miednica wraca do normy dopiero po 12 miesiącach ale już tak nie boli;)uroki ciazy.
secondtry jak ja musiałam leżeć plackiem po operacji biodra to dla zabicia czasu oglądałam namiętnie zaległości w serialach i innych programach na tvn Player albo nadrabialam zaległości w czytaniu.teraz właśnie magluje 4 cześć millenium.

Dziś mój mąż ma wigilię w pracy.....nie cierpię takich jego spotkań służbowych bo z racji pracy są sami faceci i morze alko. Jak zerwani z łańcuchów normalnie się zachwuja.A potem mi umiera 2 dni.na własne zyczenie!
A do tego dziś ksiądz po kolędzie .....żeby się tak spotkali;)

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Secondtry- Trochę Cię rozumiem. Bo sama zaczynam wariować przez samotne siedzenie w domu... Ty jeszcze masz nakaz leżenia (ja po prostu nie mam sił by cokolwiek robic).

Miszka- mnie pachwiny nie bolą. Czasami tylko coś pociągnie, z którejś strony. Bolały mnie za to boki brzucha, właśnie jakbym przesadzili z rozciąganiem. W sobotę miałam taka kumulacja ze nie mogłam ani siedzieć ani leżeć, że o staniu nie wspomnę.
Mój lekarz powiedział ze to od rozciągania się brzucha, więzadeł i macicy. Przebadał mnie i nic innego nie stwierdził.
Tłumaczył ze więzadła można czuć od rogów macicy ( na tym etapie mniej więcej na wysokości pępka) do pachwin. Więc może u Ciebie tak się to objawia. Ale położnej warto dopytać.

Dziś po comiesięczne wizycie u mojego gina dostałam żelazo, bo hemoglobina spadła do granicy normy.
Mogę się też pochwalić ze od ostatniej wizyty przytylam 3,5kg czyli mam już 3 kg na plusie w porównaniu z waga z przed ciazy.

Jagoda, 56cm 3820g, 11.04 godz 23:18

Cześć Współczuje wam, że tak źle się czujecie.
Mam dzisiaj dobry humor, bo w księgarni dostałam wymarzone prezenty dla siostrzeńca: puzzzle i zestaw do malowania piaskiem na podstawie jego ulubionej bajki o księżniczce Zosi. Wczoraj kolezanka podarowała ubranka po swoich dziewczynach. Razem z mężem je posegregowalismy i okazało sie, że większość nadaje się też dla chłopca. Dużo body, pajacow, czapeczek itp. Cieszę się z tego podarunku. Oczywiście mama zrobiła już wykład, że za wcześnie na zbieranie wyprawki i jej zdaniem należy zaczekać do marca, bo inaczej coś złego się stanie. Takie zabobony.
A co do ciekawych gier. Ostatnio mężowi na urodziny kupilam Gierki malżeńskie. Można sprawdzić swoją wiedzę ogólną ze świata, sprawdzić czy dobrze znamy swoją drugą połowę, pozbawić się w skojarzenia i kalambury. I przy okazji można grać z mężem albo w większej grupie.
I oczywiscie nieśmiertelny remik - gra dla całej rodziny.

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi! Takie już uroki ciąży widocznie... Najbardziej współczuję tym leżącym, bo ja świruję już od samego przebywania w domu, a co dopiero w łóżku.
Anawee czy ten ból nasila się w czasie chodzenia? U mnie, jak już się rozkręci, to boli też wzgórek łonowy, a przynajmniej takie mam wrażenie.

dziękuję bardzo za wszelkie porady zaparciowe;)
dzisiejsze wpisy jak z kołka emerytów to boli tam szczyka;)) dobre jesteśmy.

układałam sobie dziś ubranka, które dostałam. Jakie to wszystko malutkie, słodkie, rozczulające.
Przyznam Wam się, ze nie przepadam za dziewczynkami ubranymi całymi na taki kolor barbie róż ostry, Oczywiście to kwestia gustu.
Pewnie ciuszki kupowane z kolekcji wiosennych będą jakieś szaro miętowe, pudrowe, łososiowe- na takie coś czekam.

To ja na szybko:
- dużo zdrowka narzekajacym:)
- co do gier: polecam Abyss, Magnum sal, Pociagi, Letnisko, tabu, 5 sekund :)
- na wzmocnienie pleców - z jogi: pies z glowa do dolu + pozniej sklon (paluchy u stop złączone, kolana szerzej i robimy skoln tak aby brzuszek wszedl nam miedzy nogi. Uwaga: staramy się mieć proste plecy- nie zaokrąglone). Ale to tylko gdy nie czujecie ucisku na brzuch i zawrotow glowy. Ew. Wyprostowanie rak do gory i na przemienne wyciaganie ramion do góry

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Rany Dziewczyny, to dopiero połowa ciąży, a już się sypiecie… dziś tu narzekania jak w 9 miesiącu bym się mogła spodziewać ;)

Secondtry jak chcesz to dajesz na priv i będziemy ratować psychikę! Ja mam zwykle sporo czasu i w nocy też mało śpię …

Co do gier polecam: "wsiąść do pociągu", " Carcassonne ", " Jungle speed", "Puerto Rico", " Dixit", "Kolejka"

A ja dziś jadę zaraz po śniadaniu do spa :D dwa dni dla siebie! Życie jest piękne!

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Tez o tym pomyslalam co powiecie w 9 moesiacu. Ja 9 nie doczekalam wiec dla mnie to bedzie tez nowosc choc juz 8 byl ciezki ale uzbroicie sie w cierpliwosc. Ja na poniedzialek nie narzekam, nawet paczka zalegla juz do mnie idzie. Prezent dla corki.
Takaona no ja tez nie przepadam ale czasem wychodzi ze jest cala na\rozowo. Co prawda kurtke ma na zime granatowa w kwiaty ale ze w pospiechu nie zabralismy na wykazd to po drodze kupilismy w reserved i tylko byla brzydka brazowa i rozowa. Hehe ale na poczatku miala duzo jasnych pastelowych ubranek i mietowy plaszcz do chrztu i na potem a teraz sie brudzi to czasem na rozu noe widac ale ma tez duzo innych kolorow. Czasem nie ma\wyboru w sklepach. Taki stereotyp.
Julka rob jak uwazasz, mi tesciowa tez gadala cala ciaze i gdybym ja sluchala to bym zostala z niczym a ur miesiac wczesniej i moja mama prala mi ciuszki. Dobrze ze miala co wyprac. Tesciowa przezywala, ja kupowalam i moja mama z chrzestna tez mimo ze juz miala wnusie. A dzien przed polozeniem do szpitala kupilismy lozeczko 3 mies przed terminem a 2 przed porodem. TeSciowa przezywala tak jakbym miala wrocic bez dziecka. Teraz az mi zle z tym ze tyle czeka mnie kolmpletowania\wyprawki w sumie ciuszki malowanie pokoju i tapczanik dla corki. Reszta jest.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Anawee, wygląda na to, że mamy to samo lub przynajmniej coś bardzo podobnego. Rzeczywiście objawy pasują do rozchodzącego się spojenia, ale z tego co czytałam, to trochę musi się poluzować, może po prostu my to jakoś szczególnie odczuwamy. Nie martw się na zapas, zobaczymy co powie Twój lekarz i moja położna. Daj znać, proszę.

Mialam dzis wizyte u gin, na razie wszystko dobrze, wyniki ok, test z glukoza w nowym roku, tylko nie dalo sis umowic wizyty, bo nie maja jeszcze grafiku.. nie lubie tak, tylko zebym czasem nie zapomniala o tym przy okazji przygotowan swiatecznych..
W koncu cos przytylam, od ostatniej wizyty 2,7 kg w sumie troche ponad 4 kg.
Z bolem bioder jakos sobie radzę, ale spanie z poducha chyba najbardziej pomaga.
Dzis ploty z kolezanka, i drapie mnie teraz gardło, dosyc mocno, tak sie zastanawiam czy od gadania, czy od wvzorajszego calowania sie z wujostwem.. troche sie wkurzulam ze nie protestowali i nic nie mowili ze sa mocno zaziebieni..
Dzis nie wytrzymalam i ugotowalam kompot z suszu, i do tego mialam ogromna ochote na kaszotto z karmelizowana marchewka i pieczarkami, do tego kurczak i brokuły. Kaszotto to jest kasza jeczmienna peczak robiona jak risotto- bajka..
No i kupilam sobie inke bo po kawie cisnienie mocno mi skacze.
Wspolczuje Wam tych boli i innych powodów do narzekań, i jednocześnie srwierdzam ze mi jakos tak daje energie wiara ze bedzie dobrze, i trzymam sie kurczowo tego bo wiem ze hormony dzialaja w obie strony..
Jesli chodzi o gry to u nas prawo dzungli, remik i poker texas hold'em.

Miszka, Anawee objawy macie typowe, wiem boli (w pierwszej ciąży myślałam, że będą minutę drutować, bo mi się kości rozejdą;)) ale niestety kości spojenia i miednicy męża się trochę rozejść. Polecam delikatne rozciąganie z ćwiczeń yogi, możecie w ostatecznie wziąć coś p/bólowego… okłady z lodu na spojenie łonowe. Popytajcie lekarza co jeszcze może Wam przynieść ulgę, ale się nie martwcie!

Gosia jestem przed 3cc. Jest ona ustalana zwykle 14-7 dni przed terminem porodu OM. Przy pierwszej było trudno, bo miałam operację ginekologiczną i skończyłam z drenami na 24h. Wstałam po 36h w sumie pierwsze 3 dni dość uciążliwe, bo wszytko ciągnie i boli, ale z rozmów z koleżankami po SN odczucia miałyśmy podobne. Pomaga moim zdaniem pas poporodowy po zabiegach CC. Druga CC była bez komplikacji i dodatkowych zabiegów, więc zajmowałam się dzieckiem (karmienie, przewijanie), jak tylko wyjechałam z sali operacyjnej, a syn wrócił z badań i szczepień. Nie musiałam leżeć płasko, cc rano, wieczorem wyjęty cewnik, wstałam po pierwszym siusiu, kąpiel samodzielna 24h po cc. Myślę, że każdy z nas ma inny próg bólu, inną motywację do aktywacji, ale jeśli wszytko idzie dobrze rekonwalescencja nie jest długa.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

To co mnie rozwala, to to ze szybko sie męczę, kazdy najmniejszy ciężar tj zakupy jest problemem, podróż tramwajem czy autobusem dalej zle znoszę, jeszcze teraz przesadnie grzeja, i momentalnie brakuje powietrza.
Do tego zaczelam sie garbic, zmusza mnie do tego uczucie jakby mi skóry brakowalo na brzuchu, choc pewnie prawdziwym powodem sa slabe miesnie grzbietu...
No i tym sposobem i ja marudze, a tak chcialam zarazic Was radoscia i optymizmem..