Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marty leb obdarty

Miila, piekne te ciuszki, ale ceny z kosmosu, szkoda...
Tabelka z datami bylaby super :)
Takaona - ja biore PregnaPlus, ale nie codziennie bo duzo w nich zelaza i jak biore codziennie to mnie ograniczaja toaletowo ;) czasami wrzuce magnez, moze 1-2 tabletke tygodniowo. Staram sie dostarczac ile moge w jedzeniu wiec duzo warzyw, wapno z jogurtu, i sera (te irlandzkie sa pychota) no i nadal pochlaniam pomarancze i grejfruty jak dzik (jakis egzotyczny dzik) Takze mysle, ze witaminy C mam pod dostatkiem :)
Bole w podbrzuszu w pierwszej ciazy to norma, wszystko sie rozciaga, naciaga, rosnie, nie martw sie. Mi polozna powiedziala, ze dopoki nie boli tak, ze nie moge sie ruszac, albo nie ma plamien/krwawien to wszystko jest w porzadku.
Jeszcze 4 dni do polowkowego, juz nie moge sie doczekac!
Marta (20tc4d)

Takaona nie zmieniałabym dawki sama, na twoim miejscu raczej słuchałabym lekarza. Ja brałam duphaston (progesteron, podobnie jak luteina) mniej więcej od momentu zapłodnienia do 15 tygodnia. Teraz zażywam tylko witaminy prenatalne. Jeśli martwisz się tą dawką, może skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem - zwykle jest jakiś powód przepisania tego leku, np. plamienia, jak było u mnie, ale z tego co słyszałam niektórzy lekarze przepisują go ot tak, na wszelki wypadek.

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Miila

Któraś z Was wrzucała tu kocyk z adaboo (strona), dzięki! jest dużo taniej niż na tych co miałam zapisane - mam na myśli m.in pieluszki muślinowe Aden + Anais itd. zrobię dzisiaj jakieś małe zakupy :)

(

To ja ;) Ja też wczoraj tam zaszalałam ,duuużo taniej na samej wkładce do kàpania w umywalce zaoszczedzilam 50 zł.
Kciuki za polowkowe, daj znaka po : *

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Witam! :) Jestem tutaj nowa i chcę się przywitac :) a więc CZEŚĆ! :) Może kilka słów o mnie i... No właśnie wiemy, że będzie chłopak, ale nie mamy pojęcia jakie nadać mu imię :) Jutro idziemy na połówkowe, ale ja się tak nie cieszę jak przyszly tatuś, bo ja widziałam tydzień temu podczas pobytu w szpitalu :/. Termin przyjścia na świat mamy 10 kwietnia :) Także do zobaczenia, gdyz będę zaglądac często :D  Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia wszystkim przyszłym mamom, bo ja niestety uwięzina w łóżku z mega przeziębieniem :(

Gość Czarna23789

Witam, jestem w 22tyg ciąży. Od jakiegoś czasu czuje takie jakby pulsowanie w samym dole brzucha. Zawsze w tym samym miejscu. Myślałam, ze to może jakieś skurcze. Tylko, że nie czuje spięcia (skuczu) tylko rozkurcz (rozprężenie). Może to czkawka o której pisałyście? Ale dodam, ze jest to punktowe, wyraźnie odczuwalne i mocniejsze niż kopnięcia. Jak wiec myslicie, to prawdopodobnie czkawka maleństwa czy jednak skurcze, które należy skonsultować z lekarzem??

Czarna23789 Mopsik witamy! Zaglądajcie tutaj często :-)
ja od rana męczę się z katarem i ledwo wytrzymuję... na dodatek dzisiaj robię z moim M za nianię jego bratanka i bratanicy. Mam nadzieję, że dam radę :-)

jakieś babcine sposoby na katar? Czekam na M aż przyniesie mi maść majerankową :-) może macie jeszcze jakieś inne :-)

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Nat34 majac na uwadze mije poszukiwania komody idealnej. .. a raczej marne efekty tych poszukiwań, zaczelam sie zsstanawiac nad wykorzystaniem umywalki do kapania... bo przyznam ze nasza jest wielkości malej wanienki;) masz przetestowany trn patent czy będziesz probowac dopiero?

Miila daj znać jak duży juz jrst Jeremii:)

Co do tabletek to ja teraz biore euthyrox na tarczyce i... żurawit. Czasami magnez magnez przez kilka gdy powieka zaczyna drzec. No ale 14.12 mam wizyte wiec omówimy z gin aktualne wyniki badan krwii wiec moze to sie zmienic. Ogolnie, moja lekarka nie zaleca dodatkowej suplementacji o ile wyniki sa ok.

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Gość Czarna23789

Marta, może faktycznie to macica się rozciąga w ten sposób. Ja do lekarza mam za dwa tygodnie dopiero. Tydzień temu miałam połówkowe. I będziemy mieli Synka. Szymuś prawdopodobnie będzie duży chłopak bo w 21 tc ważył juz 500 gramów

Witam wszystkie nowe dziewczyny!

Polowkowe za nami i... mamy ponad 300g zdrowego chłopaka :) łożysko i szyjka ok, mega sie wzruszylam, mąż też :) lekarz mega sympatyczny i dokladnie nam wszystko opisywal i pokazywal, pozniej wizyta u tesciow, i zakupy ale dla mnie, troche przymusowe tj wieksze wygodne staniki musialam znaleźć i kartki świąteczne, a teraz relaks na kanapie z kawa :)

Miila a u Ciebie jak?
Takona ja na poczatku bralam 2 razy dziennie duphaston, bo kiedys mialam problemy z cialkiem zoltym, pozniej miesiac przerwy i bralam luteine podjezykowa 50 dwa razy dziennie ze wzgledu na skurcze i bolesnosc brzucha, do tego suplement pregna plus, no i leki na tarczyce.

Cześć mamusie :)
Dawno się nie odzywałam ale śledzę forum cały czas i notuję potrzebne informacje bo z uwagi na pierwszą ciążę to jestem "zielona" i dopiero się douczam. Obecnie jestem w 19tyg i 3 dniu. Za tydzień mam połówkowe. Mam nadzieję że maleństwo prawidłowo się rozwija i może poznamy płeć bo narazie lekarz nie mógł stwierdzić bo coś przypominającego siusiak jest ale może też to być przerośnięta łechtaczka - więc czekamy!!!!
Też dokuczają mi różne bóle podbrzusza. Najpierw czułam jakieś "skurczyki" i zaczęłam mieć skurcze nocne w nogach więc lekarz zalecił zwiększyć dawkę nospy i zacząć brać aspargin. Trochę się poprawiło ale pojawiają się co jakiś czas zwłaszcza w nocy. Jak leżę w nocy na prawym lub lewym boku to się nasila i ogólnie brzuch robił się obolały i trochę spięty. Miałam uczucia jakby drgania. Teraz jak czytam wasze opisy bólów to stwierdzam że pewnie i u mnie macica się rozciąga i wiązadła też skoro to pierwsza ciąża. Stresowałam się bo dokuczliwe i denerwujące to było.
Powoli czasem czuję ruchy maleństwa ale nie co dziennie i nie często. Mam nadzieję że się rozkręci ;)
Poza tym pogłębia mi się anemia. Biorę żelazo ale to nie poprawia poziomu hemoglobiny. Hematolog twierdzi że tak moja uroda i ponoć jak dalej będzie wynik spadać to transfuzję będę musiała mieć.
Szyjka 3 tyg temu była oki a o łożysku nic nie mówił lekarz więc pewnie w porządku. Ale za tydzień zapytam o nie.
Z ubrankami i kocykami się wstrzymuję aż poznamy płeć. Za to mam już zamówiony wózek i fotelik z bazą. Poszliśmy z mężem pooglądać wózki i skończyło się zakupem.
Rozpisałam się.
Pozdrawiam

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

Dziewczyny po połówkowych - gratuluję i ciesze się, że wszystko super :))

My już też właśnie po :) trochę ulga. Mały zdrowy, wszystko w porządku, nic nie budziło wątpliwości, waży 389g. ma usta po mamie (z czego się bardzo cieszę :)) i chyba jest ślicznym chłopczykiem. Otwierał buzię, ziewał, łapał się za głowę, płeć też nie budzi wątpliwości, lekarka nam kilkukrotnie bardzo wyraźnie pokazała co tam ma między nóżkami.

U mnie ostatnio jakieś płaczliwe dni, mam trochę więcej energii i mogę nawet dużo zrobić ku mojemu zdziwieniu, ale błaha rzecz potrafi doprowadzić mnie do łez, ech te hormony :P

Miila dziękuję i rowniez gratuluję! :-) mam jeszcze do Ciebie pytanko, mowilas wczoraj ze masz jakies opoznienia z colorstories, kontaktowalas siez nimi w tym temacie? Bo mi najpierw napisali ze tam jednej rzeczy nie maja na stanie i trzeba bedzie poczekać (w sobotę) a w poniedziałek napisali ze paczka wyslana a dzis piatek i dalej nic nie mam.. a w miedzyczasie dostalam inna paczke z dpd, a oni nawet nie podali numeru przesylki do sledzenia ..

Ewee, nie testowałam tej wkładki umywalkowej, ale jak przyjdzie na dniach to może wykąpie w niej kota :D to jest wlasnie patent nawet do małych umywalek.Jak pomyślałam,że będę die nachylać do tej wanienki a mam 185 cm wzrostu to juz mi sie słabo zrobiło a kupować stelarz, dodatkowy grat to tez nie lubię bo jestem minimalistką, więc ta nakładką wydaje się być idealna , dodatkowo zabierzesz ja wszędzie chodzby pod pachę bo jest taka poręczna, cena tez spoko bo zapłaciłam 115 zł,wiec nie ma dramatu.To jest firma PUJ ,Nobel w dziedzinie kapielowej w tym roku razem z wiadrem Tommy tub.Poogladaj jest tego sporo w sieci.

Miila, gratulacje dla pięknego i zdrowego Jeremiego <3<br /> Ja kilka dni temu miałam taki płaczliwy czas, bo chwilę oczy mokre były, to istny hormonalny rollercoaster ;)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Ataa kontaktowali się ze mną w poniedziałek i dostałam informację, że wyślą w piątek, ale tak jak mówisz - nie dostałam żadnej informacji, że paczka została wysłana, więc może im to dzisiaj nie doszło i wyślą w poniedziałek. Na razie nie panikuje, bo widziałam na stronie że czekają na dostawę :)

[Nat34/b] dzięki! <3 ja też jestem wysoka - 179 cm i też nie wyobrażam sobie się nachylać do kąpania malucha w wanience bez stojaka. Myślałam o Beaba ze stojakiem - jest droga, ale można potem odzyskać jeszcze ponad połowę pieniędzy sprzedając ją. Te wkładki u nas odpadają, mamy specyficzną umywalkę jeśli o tym mówisz.

Co do w wahań nastrojów, to u mnie mam wrażenie, że bardziej zaczyna mi dokuczać ogólne wyczerpanie … ta ciąża ciągle wpływa na moje codzienne funkcjonowanie: wymioty, dieta cukrzycowa, ciągłe przeziębienie… nie pamiętam, kursy byłan tak skrajnie zmęczona w ostatnich latach. Dwie ciąże razem mnie tak nie załatwiły jak ta jedna :(
W tym tygodniu jeszcze chyba nie było dnia, żebym nie płakała, bo codziennie mam nowy problem, który trzeba rozwiązać… nie żadne tragedie, ale upierdliwe sprawy, które w ogóle nie powinny się zdarzyć, żeby ludzie dobrze wykonywali swoje obowiązki. I tak, co telefon myślę tylko no, to co tym razem wyjdzie…ech normalnie w ogóle bym się tym nie przejmowała

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Dziewczyny po badaniach gratulacje serdeczne, ciesze sie razem z Wami!

Vena, Miila ja po 3 dniach spokoju, braku stresu i ukladania sobie w glowie "ze bedzie lepiej, bedzie lepiej"
becze dzis co pare minut, rano wstalam wsciekla i rozdrazniona, a potem placze juz...
Zaden szczegolny powod, tylko znowu cos mi dolega, gardlo i katar tym razem, co oczywiscie nasila mdlosci i odruch wymiotny. Wiem ze moze byc gorzej, ale juz mam i tak mega pod gorke w tej ciazy... to mogloby akurat mnie ominać.

Vena ja w ciazy z synem nie mialam, aż takich duzych hustawek nastroju i placzliwosci? Ciekawe czy jest jakas zaleznosc:)

Pytala ktoras o luteinę, ja bede brala 2 x na dobe tabletki 100 dopochwowo. Z dodatkowych tabsów, magnez x 2 dziennie i omegamed pregnal optima dha.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Nat dzięki, robię tak, ale daje radę tylko raz dziennie jak dzieci pójdą spać … mam wrażenie, że najbardziej pomaga mi paracetamol, bo działa przeciw zapalnie i odczułam dużą ulgę jak zaczęłam go brać. Jest trochę lepiej, bo mogę już leżeć na tym boku gdzie jest stan zapalny zatoki wcześniej ból był nie do zniesienia.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)