Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

dziewczyny, zastanawiało mnie uczucie ciężkości w brzuchu, piszecie, że tez tak macie wiec uspokoiło mnie to.

a macie juz skurcze Johna Braxtona-Hicksa? od dwóch dni czuje takie bóle jakby okresowe i usprawiedliwiam to tymi skurczami, ponoć od 20 tyd są. Tez czujecie takie okresowe bóle?

Masz jeszcze sporo czasu, żeby się na nowo oswoić ze spełnionym marzeniem, taki wcześniejszy prezent mikołajkowy. Bardzo się cieszę, bo pamiętam że czułaś nutkę zawodu. To w jakim wieku są Twoi chłopcy? Dziewczynki będą miały fajnie, dwaj starsi bracia, to było zawsze moje marzenie :D

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Gość PaulinaNoo

Noo i ja od wczoraj zaczęłam 6 miesiąc :) tylko cos zalogować sie ostatnio nie mogę żeby posty dodawać, no ale trudno :)
Ogólnie to do tej pory ciąża przebiega książkowo i mam nadzieje ze tak zostanie.
Takaona ja skurcze BH odczuwam bezbolsnie, jest to tylko kilkunasto sekundowe napięcie macicy i to nie regularnie. Ja czuje je tylko jak leżę i odpoczywam i akurat tak sie złoży ze następują :)

A tak odbiegając, to co sądzicie o szczepieniach i tej całej nagonce żeby nie szczepić dzieci? Wczoraj mój luby czytał jakieś artykuły w gazetach i dlatego ten temat tak u nas wyszedł, chciałabym sie dowiedzieć co wy o tym uważacie?

ps. Pogodnego dzionka! :)

Paulina No ja szczepic dziecko na pewno będę chodzi mi tu o odre rozyczke itd, Nie wiem natomiast co z platnymi szczepionkami ktore mam wrazenie sa rozdmuchiwane przez koncerny farmaceutyczne i strasza ludzi, tj, pneumokoki, rotawirusy. w tym temacie bede musisla doczytac. Bo moze sa to choroby cywilizacyjne i jednak trzeba, ale wg mnie gdyby tak bylo to bylyby obowiazkowe ii refundowane.

Mamatita cudnie! gratuluję córeczki <3<br />
Z tymi skurczami B-H, możliwe, że ja je już mam, napina mi się brzuch na chwile i potem puszcza, często też robi się twardy, ale ostatnio żyję jak na jakimś maratonie, muszę trochę odpocząć, bo wiem, że przesadzam :S

Mamatita gratulacje!!!
A jak Twoje samopoczucie, lepiej choc troche z kregoslupem?

Vena ja tez tak chcialam, najpierw chlopiec potem dziewczynka. Udalo sie, ale po latach stwierdzam ze lepszy bylby odwrotny uklad, przynajmniej w przypadku moch dzieci..

PaulinaNO ja oczywiscie bede szczepic, podstawowe szczepionki wg kalendarza.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Ja będę szczepić tak jak synka czyli podstawowe plus dodatkowe.pełen komplet.
Szczególnie polecam rotawirusy bo dzięki temu syn jak złapał to kończyło się tylko na biegunce 1 dzień. Nigdy się nie odwodnil i nie wymiotowal.
Pneumokoki to najpopularniejsza bakteria przedszkolna wiec tez był u mnie obowiązkowo zaszczepiony.
Meningokoki szczepilam jak skończył rok bo jest tylko 1 dawka a chronią przed zapaleniem opon mózgowych.
Dodatkowo jeszcze szczepilam na zoltaczke typu A i ospę.
W czasach kiedy cześć rodziców niestety zaczyna nie szczepić dzieci to tym bardziej będę szczepić córkę.
Jestem tylko ciekawa jakie zdanie będzie miała matka której dziecko nie zaszczepione zachoruje na polio. ....

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Witam po spokojniejszej nocy:)

Po wieczornym badaniu narazie panika uspokojona. Szyjka trzyma sie bez zmian. Badanie manualne i usg ok. Dostalam luteine na wyciszenie dronych skurczy, ktore sa nieodczuwalne ale moga zagrazać szyjce i lozysku. Lozysko mam dosc kiepsko ulozone, bo najwieksze naczynie w nim jest akurat nad ujsciem szyjki. Wiec mam nakaz lezenia z 2 powodow:( Jest szansa ze po 24 tc lozysko przewedruje troche w gore. Jesli nie to cc i od 35 tc szpital do rozwiazania:(
Jestem duzo spokojniejsza, bo plamki brazowego sluzu moga byc z malej nadzerki, ktora wczoraj zauwazyla gin. Uffff narazie:)

A stres, kurcze, rzeczywiscie w ciazy sobie z nim nie radzę. Dzis dostane namiar na psychologa/polozną i bede z nia sie spotykac, zeby nie histeryzowac w trudniejszych momentach. Szczegolnie to trudne przy lezeniu, jak czlowiek nie moze dla odstresowania isc do kina, spacer, do kafejki czy glupie zakupy... Czlowiek zostaje sam z histerycznymi myslami, albo pyta dr google, ktory jeszcze bardziej uwypukla tragiczne historie.

Co do szczepień, ja nie bede unikac obowiazkowych i z dodatkowych napewno rotawirusy, szczegolnie polecam. Adaś dwa razy przyniosl do domu ten wirus. Sam mial bardzo lekkie objawy, maż i ja za to umieralismy 3 dni. Ja az wyladowalam w enelmedzie pod kroplowka na kilka godzin:( Maz nie byl w stanie przez 24 podniesc sie z lozka, nie widziałam go nigdy w takim stanie.
Meningo i pneumo nie robilismy, bo wiedzialam ze Adas pojdzie do przedszkola od 4 r. ż. Teraz pewnie warto sie bedzie zastanowic i porozmawiac z zaufanym pediatrą. Drugie dziecko pewnie będzie szybko łapało od starszaka różne wirusy i bakterie, a i pewnie z corcia zastosuje mniej "podkloszowy chów":)))

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Dzięki Flawia :) Twoj wpis jest bardzo pomocny, nigdy nie interesowalam sie dodatkowymi szczepieniami, tyle co z mediow mi sie obilo.. i masz zupelna rację, ze w czasach gdy inni nie szczepia to te choroby sie pojawią.. tylko do tej ospy wietrznej nie jestem przekonana,bo to lepiej by dziecko przeszlo.. szczepionka nie jest trwala, nie wiem tylko czy jak minie czas bezpiecznego chorowania to czy jeszcze mozna pozniej zaszczepić?

Secondtry super ze masz namiary na taka położna, a lezenie moze mile nie jest ale dopoki mozesz byc w domu to najważniejsze bo mozesz czuc sie bardziej swobodnie. Nie zwlekaj z kontaktem z nia. Zobaczysz ze bedzie ok. :) a jak sie lezy to jest duza szansa zw łożysko powedruje wyżej, u mnie sie udało. A luteina nie jest zla, ja jak bralam to faktycznie bolesnosc brzucha taka niefajna i niepokojaca zanikla, badz dobrej mysli, jestes pod dobra opieką wiec musi byc dobrze :)

Heltinne super pomysł z tymi lampkami! Dam sobie spokój z szydełkowaniem (zwłaszcza, że opisy danego wzoru brzmią jakoś czarnomagicznie, jak dla mnie) i zrealizuję się właśnie przy tych mini abażurkach. Przepiękne.

Miila czy przy tych skurczach H-B cały brzuszek robi się bardzo twardy? Wczoraj wieczorem miałam tak pierwszy raz, przyznam, że trochę się wystraszyłam... Nic nie bolało, ale czułam wielkie napięcie, parę minut to trwało. Ale w żaden sposób nie przypomina skurczy okresowych, jak pisze Takaona.

A co do szczepień, to osobiście uważam, że lepiej szczepić. Wiem, że coraz częściej słyszy się o jakichś powikłaniach poszczepiennych, jednak mimo wszystko bałabym się zrezygnować ze szczepień. Nie sądzę zresztą żebym miała wybór - mieszkam w Holandii i nigdy nie słyszałam żeby ktoś kogoś pytał czy chce szczepić... A meningo i pneumokoki są w pakiecie podstawowym.

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Gość Marty leb obdarty

Widze, ze prawie jednoglosnie wszystkie beda szczepic i ja sie dolaczam. Nie biore pod uwage innej opcji.
Dziewczeta, ile juz przytylyscie?
Ja w 20tc dopiero 3kg (niecale), tylko przed ciaza nie bylam najszczuplejsza wiec z tego co mowi dr Google nie musze tyc tak bardzo jak te, ktore byly bardzo szczuple przed...
Zapytam na moim polowkowym w przyszlym tygodniu...
Marta

Dziękuję wszystkim za gratulacje,ciesze się z tej zmiany w córkę,mimo że usłyszałam że na 100%,to już do porodu będę w niepewności,czy nic nie odrosło :D
Vena chłopczycami pewnie będą :D albo wręcz odwrotnie,jak chłopcy będą je bronić,to będą szukały opiekuńczego mężczyzny. Chyba wolę pierwszą wersję :)
Moje chłopaki 5 i prawie 2.
Nie szczepiłam dodatkowymi,bo źle policzyłam przy 1-szym i nie zdążyłam z rotawirusami do 6 tyg. Pneumo sobie darowałam bo był czas do 5 rż,a ostatecznie synek poszedł do państwowego ale kameralnego przedszkola,ok.50 dzieci więc automatycznie mniejsze prawdopodobieństwo epidemii. Widzę po innych chorobach,że dużo łatwiej zapanować,rodzice się znają,szybko izolują i dzieci nie chorują tak zbiorowo. Przy młodsxym czujność już uśpiona,bo skoro starszy tak nie chorował,to..., a poza tym zawsze ta kasa :)
Teraz będzie większy dylemat,bo na 3-cie rota i pneumo darmowe.
BH nie wiem czy mam. Brzuch twardnieje,ale raczej od nadmiernego lub nagłego wysiłku.

http://www.suwaczek.pl/cache/c0496431c5.png

Heltinne mój kręgosłup lepiej,ale po drodze z przygodą. Jak już się poprawiało to ratowałam młodszego przed upadkiem. Wtedy często wyłącza się myślenie,szarpnęłam i wyrwałam coś na plecach koło łopatki.Od razu na przeciwbólowych,plastrach rozgrzewających (dopytałam wczoraj gin i te bez leku można,w składzie sól,węgiel,żelazo i woda, piszę jakby któraś potrzebowała).
Tyle podsuwasz inspiracji robótkowych,że człowiek nie wie na co się zdecydować,żeby spróbować zrobić :) wszystko takie piękne

http://www.suwaczek.pl/cache/c0496431c5.png

nat34 przykro mi ale nie zgadzam się z Tobą. Szanuje Twoje zdanie ale ja będę chronić moja córkę od pierwszych dni zycia szczególnie ze mam starsze przedszkolne dziecko i z doświadczenia jakie nabrałam przy synku nie żałuję ani jednej dawki szczepionki.
Moje dziecko od urodzenia jest pod opieką pediatry neonatologa głównego konsultanta i orzecznika w dziedzinie pediatrii któremu ufam bezgranicznie i ona jest bezwzględnie za szczepieniem dzieci.
ataa nawet nie wiedziałam że szczepionka na ospę nie jest trwała. U mnie w przedszkolu był przypadek ze dziecko dostało sepsy bo organizm nie wytrzymał po tym jak po szkarlatyne od razu dostało ospy. Przedszkole to istna wylegarnia wirusów i bakterii oraz niepowaznych rodzicow ktorzy przyprowadzaja chore dzieci i dkatego tez jestem jak najbardziej za tym żeby wprowadzić zakaz przyjmowania nieszczepionych dzieci do przedszkoli.
secondtry najważniejsze że nie jest gorzej. Łożyskiem sie nie martw tak bardzo bo jest jeszcze spora szansa ze się podniesie. Mi się podniosło przy synku.

Juupi....od piątku przychodzi do mnie na stałe pani do sprzątania. Kolejny obowiązek z glowy:)

Dziewczyny wybralyscie juz bank krwi pępowinowej? Nie mogę się zdecydować na żaden konkretny a zestaw do pobrania trzeba zamówić wcześniej i podpisać umowę

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.