Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Nancy- mi lekarz z ostatniej miesiaczki wyliczyl termin na 07.04 a z ostatniego usg wyszlo ze ciaza jest troche starsza i termin przeskoczyl na 04.04. Wyliczony termin z OM nie pokazuje dokladnego czasu trwania Twojej ciazy, bo jesli np. masz dlugie cykle, do zaplodnienia dochodzi pozniej przez pozniejsza owulacje.

Jagoda, 56cm 3820g, 11.04 godz 23:18

@agabalbina - nie pamiętam kiedy ważyłam 55 kg, kobieto! to jest malutko :P zazdroszczę po stokroć tych cheesburgerów, ja w weekend zjadłam jednego kiedy mąż zabrał mnie na pocieszenie do maka, ale on m zabrania jeść 'śmieci' i jak już się tam kiedyś wybiorę to chyba w tajemnicy :P
Mi 40 tydzień wypada na 15 kwietnia, a gin oznaczył termin porodu na 17stego, nie wiem skąd mu się to wzięło ale dobra :)

Mila- wiekszasc lekarzy wylicza odejmujac od daty ostatniej miesiaczki 3 miesiace i dodajac 7 dni. Stąd moze byc Twoja rozbierznosc.

Ja od dwóch dni nie mam mdlosic, nie wymiotuje i chyba mam wiecej sil, ale boli mnie glowa od rana do wieczora (wiec to z silami ciezko sprawdzic). Dzis wzielam tabletke, bo ile mozna budzic sie i zasypiac z bolem glowy.

Mój też mi mówił że termin jest orientacyjny. I zeby sie nie nastawiac na konkretna date.
Ostatnio stwierdzilismy z narzeczonym ze nasze malenstwo ma zakaz wychodzenia przed wielkanoca :)

Jutro o 17 mam usg i mam nadzieje zobaczyc kto tam we mnie siedzi. Dzis mi sie snilo ze mialam malenkiego synka. Strasznie smutno mi bylo jak sie obudzilam rano i okazalo sie ze to byl tylko sen.

Jeszcze nie pisalam jakie imiona na tym etapie wybralismy...
Dla chlopca: Mikołaj (mam swiadomosc ze jest ich duzo tak jak Tymków), Tymoteusz i Aleksander
Dla dziewczynki: Dominika, Emilia, Maja (typ mojego N, kiedys opowiem dlaczego) i Jagoda (moj typ)

cześć, ale "naprodukowałyście" postów przez kilka godzin:)
Witam nowe kwietnióweczki:). Ja już całkiem zgłupiałam z tymi terminami i przyjęłam sobie średnią, termin z OM 10.04, z 1 USG 16.04, z 2 USG 14.04, a z ostatniego w 13 tyg 09.04, przyjęłam sobie ten 14.04 ale to przecież nie ma znaczenia...chyba. A dziewczynki jak sobie czytacie info o tyg ciąży, to jak macie np. 12w 3 d to czytacie jako 12 czy 13 tydzień ciąży?wiem że to niewiele zmienia, ale ja już bym chciała być tak bardziej "zaawansowana " niż jestem...

Z tymi ruchami jestem dziś zestresowana, bo od czwartku do wczoraj było, smyranie, pukanie, pulsowanie...a dziś cisza..nic... mam nadzieję, że dzidzia się gdzieś przesunęła, macica się rozszerzyła że ma więcej miejsca, ale z tyłu głowy znów mam strach,że coś jest nie tak.. odliczam dni do wizyty ... jeszcze 6.

Powiem wam że brzuszek mi trochę urósł (bardziej tłuszcz na brzuchu ale trudno), ważę w sumie niewiele więcej bo 1,5kg wiecej niż przez ciążą (teraz 52kg) ale wyglądam zupełnie inaczej, bo się nie ruszam i zrobił mi sie meeega celulit, ale przyznam się ze za zdrowo się nie odżywiam a w ostatnim tyg bardzo zasmakowałam w słodyczach, taka mieszanka małych marsików snikersików... pochłonęłam chyba z 1 kg, na pocieszenie podczas przeleżanego weekendu, więc mam mega oponę i pupę coraz niżej:) Po ok 15.00 brzuch mam na tyle wydęty ze widać go pod ubraniami i chyba już wygląda na ciążowy:)

Chce się jakoś z niedługim czasie wybrać na USG 3d/4d ale nie wiem czy jest sens na razie czy poczekać jeszcze aż dzidziuś jeszcze bardziej "zczłowieczeje", a ogólnie to chyba poproszę mojego gina o wizyty co 3 tyg bo 4 to dla mnie strasznie długo i od drugiego tyg po mam już ciągle stres.

Vena jak tam? Napisz? Ja juz sie boje. Jak ja w tamtej uslyszalam zagrozenie porodem to plakalam\w gabinecie i lekarka tylko ze juz jest o co walczyc 26 tydzien;( ale przetrzymala\dzidzia jakos kilka tygodni.trzymam kciuki.
Dzieeczyny nie martwcie sie tymi ruchami w piereszej do 22 tyg jest czas i ja akurat dotknelam tej granicy w pierwszej w drugiej mjiej wiecej mozna juz w 16 bo matka wie co i jak. Ja jestem w 14 i powiem ze kilka\na\dzien razy cos czuje i nie jestem szczupla ale nie mysle czy to to bo tez mam przewroty w zoladku bo mdlosci takze nie przywiazuje wagi narazie. Jak juz kopnie tak mocniej to juz bede pewna

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Hej hej :)
Rano byłam na wizycie u mojego Gina :)
Wszystkie wyniki w porządku, cytologia tez super... :)
Waga stoi w miejscu...
Wszystko pięknie,ale jak to bywa pojawiło sie jedno ALE... :(
otóż problem z ciśnieniem....
Ogólnie jestem niskociśnieniowcem, moje standardowe ciśnienie to 100/55...
Teraz tez takie mam. Ale tylko spoczynkowe.... Wystarczy ze dusze sie do toalety i ciśnienie skacze do 135/95 :(
Martwi to mnie i lekarza... W ciąży z synkiem miałam podobnie.... I zakończyło sie CC w 34tc z powodu stanu przedrzucawkowego :(
Lekarz wtedy to zlekceważył,bo stwierdził,zw mieszcze sie w normach...
Nie uwzględnił tylko tego,se ja standardowo mam bardzo niskie ciśnienie... Dla mnie taki skok to skok o 40 jednostek. Czyli tak jakby normalny człowiek miał ciśnienie 160/115 czyli stanowczo za wysokie :(
Na szczęście ten lekarz tego nie lekceważy... Podobno jeśli w 1 ciąży był z tym problem to w następnych tez jest duże prawdopodobieństwo...
Dostalam skierowanie do poradni nadciśnienia tętniczego... Ech... Syresuje się tym bardzo :(
W czwartek rano tam pojade... Mam nadzieje,ze uda się cos z tym zrobić...

http://www.suwaczek.pl/cache/2155b714fb.png
Trzy Aniołki 07-2014, 02-2015

agabalbina mi tez termin wypada na 15 kwietnia i tez po jednym usg wskoczyło 17 kwietnia. Termin jest orientacyjny i juz :P

Czytam tak która z Was ile waży i az sama sie poszłam zwazyc.... 68 kg czyli od poczatku ciazy przytylam 3 kg, a od ostatniej wizyty u lekarza, czyli 2 tyg temu, waga stoi w miejscu. No i teraz oczywiscie sie zastanawiam dlaczego nie tyje... byc moze dlatego, ze jem regularnie i to co ciezarnej "przystoi" czyli owoce, warzywa, kasze, owsianka na mlekku, chude miesa, pieczywo pelnoziarniste, jogurty...samo zdrowie, choc nie powiem, zdarza sie pizza czy frytki :P

Jak jest u Was z dieta?

@majtynka88 ja mam dziś 15t+4d więc jak czytam co u dzidziusia się rozwija to czytam o 16 tygodniu, bo ten tydzień rozpoczęłam, kiedy go skończę w piątek, zacznę czytać co się będzie działo w kolejnym, czyli w 17stym.

@Ensueno83 - nie denerwuj się, najważniejsze, że lekarz wie jaka była sytuacja w poprzedniej ciazy i na pewno coś zaradzi, by to się nie powtórzyło. Głowa do góry :)

Moj termin porodu z om to 15.04, ale z usg juz wychodzi szybciej na 10.04!
Moje urodziny;) fajnie byłoby urodzic sobie taki slodki prezent;)

czesc nowe mamuśki

ensueno jak juz wiadomo, ze jest nadcisnienie, to wiadomo, ze trzeba leczyc. Dostaniesz tabletke raz dziennie i wszystko bedzie dobrze. Gorzej nie wiedzieć. Duzo spokoju kochana, bedzie dobrze!

Moj cisnieniomierz narazie pokazuje dobre poziomy, ale kurcze od czasu do czasu pokazuje mi arytmie. Musze isc do kardiologa pogadac o tym. Czasem czuje takie mniej regularne uderzenie serca:( Ach jak nie urok to ....

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Dziewczyny, chcę córeczkę...
zakochałam się...
https://www.zalando.pl/carter-s-3-pack-body-multicolor-cj223d014-t11.html?size=62

zna któraś z mam tę firmę, jak z jakością?? wrzuciłam już do ulubionych i jakby okazało się za tydz na wizycie że córeczka (jak nie rozpozna płci to sie chyba zapłaczę), to chyba kupię...sobie...pocieszacza

ensuenoja juz jestem po diagnostyce NT i biorę dopegyt.z synkiem tez miałam wysokie NT i urodziłam w 37+5.nie Mart się tylko mierz ciśnienie 2-3 razy dziennie i bierz leki. Ja mam codziennie po lekach 140/85.i ja razie przepływy w tętniącach I kreatyna i kwas moczowy ok.
Trzeba tylko mocno pilnować ciśnienia.
Wspieram Cię!

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

@majtynka88 mam to samo, chciałabym już znać płeć, bo jak pomyślę ile mamy do kupienia, to chcę to rozłożyć w czasie, listopad zleci, potem będę zalatana, bo święta, bo gwiazdkowe prezenty i będziemy mieć styczeń, gdzie maks do końca lutego chcę kupić większość i na spokojnie prać/prasować, szykować i się tym cieszyć. Z moją astmą na bank chodzenie po sklepach w ostatnich tygodniach będzie niemożliwe.

No to jestem, dzięki za kciuki i ciepłe słowa … czuję się trochę lepiej. Objawy zupełnie nie ustąpiły, ale nie jest gorzej. Liczę na to, że tak jak mówiła położna organizm wcześniej wszytko przygotowuje, bo ma "wprawę". Choć inaczej to psychicznie odczuwałam kiedy ostanio pojawiło się w 7 miesiącu, a indziej na początku 18tc. Trzeba tylko odpoczywać i uważać na razie będziej niż do tej pory.

witam nowe mamy!

Z tymi terminami to jest tak, że do porodu obowiązuje termin z OM,a pozostałe służą są wypadową z wielkości dziecka. Owulacji z tego co powiedział mi w tej ciąży doktor ma znaczenie jedynie na początku ciąży przy ustaleniu kiedy na pewno powinno być serce. Z USG wychodziło mi ostanio, że Klara jest młodsza o 7 dni, ale lekarz stwierdził, że to nie wpływa na termin porodu.

Tygodnie ciąży to lekarze liczą pełne, a często się mówi, że jak masz 15tc+1 to 16tc się to tak naprawdę zaczęty 16. Ja mam 18 tc właśnie dlatego, bo bardzo nie lubię bycia w ciąży i lubię widzieć ten tydzień szybciej ;) choć i tak mam pewną datę porodu z racji cc tydzień wcześniej, czyli w lany poniedziałek. Zrobię jeszcze śniadanie Wielkanocne dla rodziny i w spokoju pójdę urodzić :D

Enseuno wygląda,że Twój gin jest do rzeczy i jesteś w dobrych rękach. Teraz trzeba kontrolować ciśnienie i będzie dobrze. Choć mam wyobrażenie o czym musisz, bo ja zwykle przed kawa 95/60 a czasem jak już byłam w trzecim trymestrze i zaszłam do lekarza to 140/75 i moje uczucie, że zawału dostanę. Musiał mierzyć na koniec wizyty, żeby było realne.

Emigrntka ja mam od początku dietę cukrzycową, więc jestem bardzo "grzeczna" w pełni zbilansowane posiłki 3 główne plus 3 przekąski. Waga 3,5 na pulsie i ostanio spada :/
Dopóki dziecko dobrze rośnie to waga jest drugorzędną rzeczą. U mnie jest trochę problem, bo po 12 tygodniach gwałtownych wymiotów z trudem ruszyłam wagę do przodu i lekarze nie chcą u mnie spadku … cóż trudno.

Z imieniem nam teraz kliknęła Klara, jak przy pierwszym synu (jest Szczepan), ale z drugim to długo był Henio,a dwa miesiące przed urodzeniem stanęło na Robert :D

Za dwa tygodnie połówkowe i myślę, że w ramach nagrody za obecne stresy mama zrobi małej zakupy ;)

Dziewczyny ruchy to bardzo indywidualna sprawa: zależy od wielkości i ruchliwości dziecka, twoich warunków, wyczucia czego tak naprawdę " słuchać ", jeśli łożysko jest na przedniej ścianie podobno ruchy są wyczuwalne z opóźnieniem. Spokojnie każda z nas dąży się nimi zmęczyć ;) ale też są dobre na ocenę czy jest ok z dzieckiem, bo mimo że mam skurcze to Klara zachowuje się normalnie i jestem trochę spokojniejsza przez to.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)