Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Renia83
Zu2ia a gdzie to można sprawdzic?
. Na stronie zusu mozesz założyć konto, wtedy masz wgląd we wszystko, składki jakie pracodawca odprowadza itp i tez zwolnienia... Tylko żeby w pełni to konto aktywować trzeba niestety jechac do zusu i "zaufać" profil... Jak zadzwonisz to ci powinni powiedziec. Ja dzis chyba zadzwonie i tez spytam kiedy moge się spodziewać kasy.

Ja co ciekawe 1 cesarki nie miałam zaplanowanej mimo że ze wskazania. Lekarka chciała żeby się coś samo zaczęło dziać. W 38 tc miałam ktg i badanie. Kazali za 10 dni do kontroli przyjechać i jak przyjechałam (4 dni przed terminem) to tego dnia miałam cesarke, bo mimo braku skurczy rozwarcie postspowalo, szyjka się skracala więc to była kwestia czasu.
Teraz cesarke mam w 38+5 jakoś ustalona, mam nadzieję że dotrwamy :)

Niuska to u mnie to chyba jakos inaczej liczą bo dostaje zawsze za okres na jaki wypisane jest L4. W sensie jesli L4 jest np od 5-25.01 a kolejne 26.01-08.02 to dostaje zawsze za taki okres, chocby okres zwolnienia nie miescil sie w jednym miesiacu no i nie czekam dluzej niz 3 tyg. Poczekam do jutra skoro mówisz ze wt i czw przelewaja;)
Renia Renia dwa tygodnie i dwa dni wszystkie Marcowki tu zwariujemy :) :D

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

Dziewczyny nie straszcie tak Ole budową domu. Bo wychodzi z tego że trzeba mieć milion, aby mieć własny dom. Co jakoś mi się nie chce wierzyć, ja chcę się zmieścić w 300 tys. Bez kupna działki bo dostaliśmy i narazie nie ma spiny bo budujemy za swoje. Inaczej to bardziej by mi się opłacało kupić dom od dewelopera bo w tej cenie kolo nas chodzą.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09piqvv3v7dr48.png

hej :)

noz cholera,chyba mi się net rozłaczył i podczas dodawania i wyrabało post..a taki długi był :(
Co to ja chciałam...aha
Kamilla tez mam wizyte 28go..:D
Renia .za zwolnienie do 7go dostałam kasę dopiero po 2 tyg czyli 20go jakoś..tez się zdarzało takie ślizgi..ale rzadziej..ciekawe którego teraz dostanę w lutym..
a w ogóle to gartuluję kochana,teraz juz ze stromej górki:)Zaraz będziesz tulić maluszka :D jejciu:)

Olka zrobisz jak uważasz..przy jednej wypłacie,nie wnikam jak dużej,na pietrze u tesciow bedzie wygodniej finansowo to fakt..ale czy psychicznie..nie wiem..
Pamietam mieszkanie z teściową..właziła mi sprzatać w pokoju jak spałam po nockach wrrr,pokłócic sie nie mozna bylo,bo biedny synus zaraz padnie na zawał..ja pier..olę..nie nie,nigdy wiecej..lepiej w biedzie ale sami:)
Choć moja obecna teściowa jest wporzo,to jednak obie uważamy,że lepiej osobno..Tu inna sytuacja ,bo pietro wasze..no ale rozważ to na spokojnie,po ciaży najlepiej :)żebys nie płakała i nie wpłynelo to negatywnie na Wasz związek..
a jak tam po obchodzie,wychodzisz dziś,czy jeszcze za mocne te skurcze??Trzymam kciuki:)

Cześć nowym mamom-Bluberry i Miazgakakaowa uważajcie wciągamy :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

~kalae
Haniutek
Witam nowe mamusie :) Widze ze coraz wiecej nas i szansa na "nowe bobo" kazdego dnia :)
Ja nie mam wyjscia bede musiała sama z mezem zajac sie dzieckiem tesciow nie mamy a moja mama.. a duzo by mowic ale liczyc na nia nie moge:)
Reniu widze ze to samo nas czeka mnie tez mowili ze 36tc+ czyli jak liczyła mi moja pani doktor 37 zaczynam 29 lutego heh urodziny co 4 lata? no chyba ze zrobia 1 marca wtedy jesli moja przeczucia sie spełnia Antos urodzi sie w swoje imieniny:) W takim razie ja juz tez nie mam za wiele czasu:)

ja mam 3 terminy 27.02, 01.03 i 05.03 także też może być 29.02, ale jakoś mnie ta data nie przeraża, będzie mieć urodziny 1.03, a 29.02 będą większe :) takie razy 4 :)

niemniej przed 19.02 nie chce rodzić.

Mnie tez nie przeraza:) ale z racji tej ze zazwyczaj u mnie wtorek sroda robia planowe cc jest duza szansa:)tym bardziej ze beda sie bac bo to 4 cc z cukrzyca i astma w tle.
Mam strasznego cyka przed zabiegiem. Wczoraj rano właczyłam tv i pierwszy program jaki trafiłam to "Nasz nowy dom" a tam rodzinka gdzie tata wychowuje 3 dzieci bo mama zmarła przy 3 cesarce...az mnie zmroziło

Olka ja na Twoim miejscu 4 razy bym to przemyslała jak bedziesz juz tam i tesciowa bedzie czuła kontrole moze byc nieciekawie . Mowie to po własnym doswiadczeniu z moja była tesciowa w 6 miesiacu ciazy sie wyprowadzalam w 5 min tak mi zycie umiliła. A na odległosc jaka była słodka co to ona nie zrobi dla dzieci i wnuków...teraz z wnuczka widuje sie raz na kilka miesiacy i to tylko dlatego ze mieszka tam jej syn i corka czasem jezdzi. To co tam przezyłam nie zycze nikomu po poronieniu usłyszałam" jestes jakas niedorobiona i felerna kiedys to kobiety w polu rodziły a Ty nie umiesz dziecka donosic w pracy biurowej." po czym dodał tesc ze jego "Jadzia" to bez problemu dwóch chłopaków urodziła i przed porodem worki z ziarnem nosiła po 50 kg . Wiec Olu nie chce Cie straszyc ale wiem ze to nie odosobniony przypadek gdy z tesciami słodko nie jest.Oby na Twoim przykładzie nie opierało sie tez tej teorii. Lepiej złamana łyzka i zalewajka w garnku a na swoim bo wiesz ze to co masz Twoje i to co miedzy Toba a mezem miedzy Wami zostaje. Nie wiem czy wiesz ale synusie przy mamusi tez czesto sie zmieniaja niz na swoim. Po co Ci nerwy?Jak tesciowa chce Wam pomoc niech sprzeda dom skoro za duzy i kupi Wam i sobie mieszkania jak taka dobra:)

http://s5.suwaczek.com/201603091556.png

kamillla
a jeśli ja mam zwolnienie od 09.01- 28.01 to na kaske moge liczyc 09.02 czy tera kolo 29??

ja to i tak pojde zrobic konto, tzn zarejestruje się na platformie EPUAP , pojde gdzzies zaufac to konto, a potem jak juz bede miala zaufane konto na e puap to zrobie zus- jak ma sie zaufany profil na epuap to zarejestruje sie na zusie

Mogą ci przelać 28 ale wątpię, szybciej 02.02 lub 04.02 za ten okres zwolnienia.

Olija
Niuska to u mnie to chyba jakos inaczej liczą bo dostaje zawsze za okres na jaki wypisane jest L4. W sensie jesli L4 jest np od 5-25.01 a kolejne 26.01-08.02 to dostaje zawsze za taki okres, chocby okres zwolnienia nie miescil sie w jednym miesiacu no i nie czekam dluzej niz 3 tyg. Poczekam do jutra skoro mówisz ze wt i czw przelewaja;)
Renia Renia dwa tygodnie i dwa dni wszystkie Marcowki tu zwariujemy :) :D

Zgadza się, czasami jeśli zwolnienie kończy się na początku miesiąca to przelewają razem, tak jak u cb np 26.01 - 08.02 to wypłaca pewnie 09.02, ale nie zawsze tak robią, noga je podzielić na dwa (26.01-31.01, 01.02-08.02)

Hej!
Ja soczewki tez kupuje w rossmannie. Juz pare ladnych lat i jestem zadowolona:)
Ola, pewnie ten szpital zmienil Twoje priorytety, ale moze jak wyjdziesz, to spojrz jeszcze raz na trzezwo na pomysl przeprowadzki do wkurzajacej tesciowej. Jak jej wnuczka sie urodzi, to dopiero Wam wejdzie na glowe:/ ale oczywiscie musicie brac wszystko pod uwage- i spokoj i kase.
Ja jednak (pomimo tego, ze tesciowej nie moge nic warzucic) nie zdecydowalabym sie na mieszkanie z trzecim pokoleniem...no chyba, ze miesiac, dwa, na przeczekanie.
Ja chcialam zzo, ale teraz sie waham, ze wzgledu na to spowolnienie akcji. Czy konsultacja u anestezjologa jest obowiazkowa? Czy np. Jesli przy 3cm rozwarciu bede chodzila po suficie to bedzie szansa na zzo bez wczesniejszej konsultacji?
Ja tez bym juz chciala wrocic do pracy- nie pracuje od kwietnia 2015 i mi strasznie tego brakuje :/ ostatnie pare miesiecy pracowalam zdalnie i to nie to samo, ciezko nazwac to praca... Chcialabym wrocic do nauczania, choc pare godzin w tygodniu..no ale zobaczymy. Jak nie, to poszukam czegos za rok, juz po Toruniu:)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5scwa1654n41yi.png

Cześć mamuśki i nowe mamy. Nie było mnie od piątku ale czytałam na bieżąco. Złapałam lekkiego doła bo mój łobuziak prawie zero aktywności wykazuje. Zaraz jadę do położnej, a i moja gin wrazie co dziś przyjmuje.
Haniutek wyglądasz rewelacyjnie. Barcelona i cała reszta super brzuszki.
Ja z zusu pierwsze dostałam w dniu kiedy kończyło mi się zwolnienie. Drugie miałam opóźnione ale to była wina źle wpisanego zwolnienia, a teraz mam do 4 lutego więc dopiero się okaże.

Dziekuje Aga:) Wiesz ja mam problem od 3 dni w druga strone tak nie kopało i nie było aktywne zadne z dzieci boli mnie juz od kopniaczków wszystko a maluch niemal wgl nie spi. Az mnie to zaczeło martwic bo wczoraj non stop aktywny przez 17 godz przerwa 3 godz i znow do rana.
Leniwcu ja juz tez głupieje bez pracy tym bardziej ze ja miałam wypełniona kazda chwile a teraz nagle wolne i czas sie dłuzy. Ilez mozna sprzatac gotowac szyc i wgl

http://s5.suwaczek.com/201603091556.png