Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

ja tam uważam, ze kubeczek jest "debeściak" w kwestii materii zabezpieczeń :)

normalnie babcia tez raczej przekarmia, więc za nic bym sie tego nie spodziewała....dziś zostawiłam babci rozpiskę co który kiedy je a starszy ja pilnował i było ok. wczoraj cos zamroczona chyba była....

natomiast wkurzające to jest, bo jak jest gdzies z nami, a dzieciaków jej córki w poblizu nie ma, to zamartwia sie, czy aby rodzice o nie zadbają, czy głodne nie są.... a sama jakoś się zapomniała.

Renia
u nas to wiem, ze gdzieś karmią księdza, ale nie słyszałam o wożeniu :)) ale pewnie w mniejszych społecznościach te wizyty bardziej "prywatne" sa to może i polać tez konieczność :))

o148j44jsuj4r1nc.png

Gość Misiakowata

Moze zamiast koperty ksiadz kielicha dostaje :D w kazdym domu po jednym,to sie nie dziwie,ze wozic trzeba buahaha :D

O ja ale bym sie wkurzyla Peoniu...moja kiedys nie dawala dziecku obiadu,dopoki nie wrocilismy..wiec czasem maly zamiast zjesc 12-13 obiadek..to o paluszkach czy chrupkach czekal na nas.
Musialam powiedziec zeby tak bie robila..bylo dla mnie stresem..robienie szybkich zakupow i biegnięcie do domu zeby dziecko nakarmic. bywalo ze kolacji mu nie dala..bo przeciez zaraz wroce..i serio az mnie piszczela bolaly od biegania do domu..
W koncu sie jakos to wyklarowalo i nie czeka tylko karmi :)

Matiego orzetrzymalam dzis z drzemka..zeby nie spal w dzien i padl o 20.55 :) jeee.oby nie mial w nocy znow ataku jak wczoraj..te krzyki,rzucanie sie..dziewczyny na fb mnie uspokoily ze to taki etap..no oby..bo dla kazdego z nas to masakra jest..i pewnie dla sasiadow.

Renia74
U was też księdza po kolędzie ważą parafianie żeby mógł pić alkohol i po kolei robią gościnną wypasioną kolację?

Ze co?????? :D heheheh Usmialam sie :D heheheh U nas wizyta ksiedza trwa 5 no moze max 10 min i ksidz ucieka :D heheh

Peonia wspolczuje takiego Skurcza! No kuzwa.... A moze ona miazdzyce ma albo inne jakies takie? Nobo ktora normalna kobita bedzie "glodzic" dzieci i siebie?

Widzisz jednak Pani doktor miala racje :D ze moze pod opieka starszakow by nie bylo tak zle mlodemu :D heheheh

Ja powiem Wam mam dosyc 2 dzieci w domu :D Dobrze ze Hania jest juz taka samodzielna :D heheh

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

~Misiakowata
Moze zamiast koperty ksiadz kielicha dostaje :D w kazdym domu po jednym,to sie nie dziwie,ze wozic trzeba buahaha :D

O ja ale bym sie wkurzyla Peoniu...moja kiedys nie dawala dziecku obiadu,dopoki nie wrocilismy..wiec czasem maly zamiast zjesc 12-13 obiadek..to o paluszkach czy chrupkach czekal na nas.
Musialam powiedziec zeby tak bie robila..bylo dla mnie stresem..robienie szybkich zakupow i biegnięcie do domu zeby dziecko nakarmic. bywalo ze kolacji mu nie dala..bo przeciez zaraz wroce..i serio az mnie piszczela bolaly od biegania do domu..
W koncu sie jakos to wyklarowalo i nie czeka tylko karmi :)

Matiego orzetrzymalam dzis z drzemka..zeby nie spal w dzien i padl o 20.55 :) jeee.oby nie mial w nocy znow ataku jak wczoraj..te krzyki,rzucanie sie..dziewczyny na fb mnie uspokoily ze to taki etap..no oby..bo dla kazdego z nas to masakra jest..i pewnie dla sasiadow.

Nooo prosze jaka wygodna babcia :D Jak moja mama zostaje z Hanula to ja nawet jej zbytnio nie mowie co ona ma jesc. Predzej jak jestem juz w drzwiach to mama sie pyta co ma jej dac na kolacje albo na obiad:D

Jak z tesciowa zostaje to wszystko szykuje lacznie z ugotowanym juz makaronem ( a co dziwne to Hania z nia nie zjada calego makaronu co jej gotuje- a mam miarke taka na raz do zupy i nie powiem bo mnie to wkurza). Wszystko lacznie z miseczka i lyzeczkami zostawiam przy kuchence zeby wiedziala. To samo z kolacja... Choc to raczej sie nie zdarza zeby z nia zostawala na wieczor.

Hanula przesypa ostatnio pieknie nocke tak ze tylko ja sie budze z raz zeby ja przykryc. A tak to budzi sie gdzies po 7 :D Jest to cudne uczucie :D

Od poniedzialku spi w swoim doroslym lozeczku :D I powiem Wam ze jest bardzo zadowolona:D

Dzisiaj mam zamiar zastapic butelke z mlekiem bidonem z mlekiem :D Nie wiem jak to pojdzie ale chce sie wreszcie pozbyc tej butelki :D
Co jest najdziwniejsze to jak Hanula nawet po 18 zje kolacje to i tak dopycha to cala albo prawie cala butla mleka po 19:D Ja nie wiem jak ona to robi :D heheh

A za jakis czas chce odzwyczaic ja od spania ze smoczkiem w dzien bo w nocy widac ze go jeszcze potrzebuje.

Kupilam dzisiaj te bambusowe pieluchy i zobaczymy jak one sie spisza. Byly dzis w promocji w rossku ale drogie sa niestety.
A jak Hanula nie ma problemu z pieluchami to tez nie chce przeplacac:D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Gość Alesandraa

U mnie rodzice prędzej przekarmią niż zagłodzą. Mój tata jest najlepszy, "sprawdza" mnie czy nie za małe porcje daję, a teraz jak Michał jest przeziębiony to komentuje, żeby go nie kąpać i sadzać na nocniku, bo się studzi :))

Michał najpóźniej chodzi spać o 21, dlatego jak wracam z pracy to staram się jak najwięcej czasu z nim spędzić i wszystko inne robię dopiero jak go położę. Za to wstaje najpóźniej o 8, a czasem w weekend z chęcią pospałabym dłużej.

Peonia, zachęciłaś mnie do tego kubeczka. Koniecznie muszę spróbować. Co to za komfort, zwłaszcza jeśli chodzi o zmianę środków higienicznych w pracy.

U nas ksiądz nigdy nie "biesiaduje", po prostu nie ma na to czasu. Kolęda zaczyna się o 16, więc jakby siedział u każdego to nie skończyłby obejść bloku w jeden dzień.

Renia74
U was też księdza po kolędzie ważą parafianie żeby mógł pić alkohol i po kolei robią gościnną wypasioną kolację?

Cześć

No nie mów, że u ciebie tak jest? Rozumiem wypić sobie raz kiedyś, KSIĄDZ i tak pije co mszę, ale żeby tak po kolędzie u każdego w domu.....jestem zniesmaczona :D

Fajnie, że tak normalnie udaje się Michasia bez cyca usypiać :)

Teściowa porażka trochę, ale moja nie lepsza, ona nawet teraz na Dniu Babci u Adasia żałowała mu placki brać czy pomarańcze lub słodycze, kwitując "żresz jakbyś w domu tego nie miał "..... popis dała nie ma co, wiem to od mamy i od koleżanki, która stwierdziła, że tego się po mojej teściowej nie spodziewała!
I wiecie co? Łatkę juz dziecku w rodzinie "przyczepiła " jaki to on zachłanny ;( a ja daje pieniążki na takie cele więc ma prawo brać i jeść pod dostatkiem

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

Kasia
Tak u nas jest. Tylko jest kolejka na te "poczęstunki" i u każdego trafia raz na dwadzieścia kilka lat, a tak to kolęda kilka minut trwa. A ten pijany ksiądz to w innej parafii.
U nas dziś była. Cały dzień czekaliśmy, w końcu o 13.30 zaczęliśmy się zbierać do pracy a tu ksiądz wchodzi. Ledwo się wyrobił, jeszcze chwilę a zostałby drzwi zamknięte. Michaś przez całą kolędę jeździł samochodem wokół stołu :) i skakał na koniku skoczku.

W mojej rodzinnej parafii tak jest, że ksiądz dostaje obiad, ma to głównie związek z tym że kolęda trwa od 8/9 do 20/21. A jeżeli gospodarz poda do obiadu wino czy inny alkohol to i może ksiądz wypije. Wg mnie wizyta księdza, to wizyta gościa, mniej lub bardziej chcianego to można go poczęstować, albo nie, jak kto uważa.

misiakowata, twardy zawodnik z Matiego, że bez drzemki zasypia przed 21, Tosia jak nie pójdzie spać w ciągu dnia to o 19 już śpi. W sumie to coraz częściej się jej to zdarza, że nie chce spać w dzień i zaczęłam jej odpuszczać.

Kalae
Owszem, ale nie za bardzo wypada żeby "gość" przychodził pijany i bezwładnie wymachiwał kropidłem bełkocząc coś pod nosem :))) buachacha, wyobraźnia mnie poniosła...
Rozumiem, że jeżeli kolęda trwa wiele godzin to ksiądz ma prawo być zmęczony i głodny. Sama bym była. Chodziło mi o to że ludzie przeginają na maksa i wyprawiają wielką ucztę jakby to jakiś książę był, a nie kapłan. No ale ich sprawa, częstują czym chcą.

Michaś też nie zawsze chce zasnąć w dzień, albo co gorsza robi się zmęczony dopiero po 16 i wtedy zasypia. Wolę żeby ok 13 się zdrzemnął i poszedł normalnie spać po 20. Jeszcze trochę to te nasze maluszki wcale już nie będą potrzebowały spania w dzień.
Jutro będzie tydzień jak nie karmię młodego w dzień !!! Ale w nocy jeszcze jak się obudzi i się domaga i nie chce wody to daję mu cycka. Z tego będę też się powoli wycofywać, ale stopniowo.

Gość Świętoszka

~strrunka
Poza tym raz w roku jest koleda... :) to czemu by nie ugoscic...?

Popieram! A na koniec takiej wizyty, należy pamiętać aby wręczyć księdzu kopertę z odpowiednim banknotem, bo mógłby się jeszcze szanowny gość poczuć urażony. W końcu kolenda tylko raz w roku, co nie?

Po co te złośliwości? :/ i znowu anonimowo... każdy robi, jak uważa. U nas ksiądz będzie w sobotę, ale w blokach to inaczej, bo chodzi parę godzin i już, a na wsi u mojej babci np jest jedna rodzina, która zawsze gości obiadem. Myślę, że to powinno się dogadać, bo jak w każdym domu uczta, to księdzu głupio odmawiać, a w końcu może pęknąć :p
U nas też bez drzemki w dzień to koło 19 -19:30 już lulu.
Kasia, no po prostu kochana babcia! Współczuję...
Jejku, pierwsza noc od kilku dni z jedną pobudką i bez gorączki... a już myślałam, że do lekarza rano, bo 4 noce z rzędu nurofen jej dawałam i budziła się milion razy... dziś wreszcie trochę odpoczęłam. Wczoraj od rana straszna maruda, nie bawiła się w ogóle, widać że bardzo źle się czuła, to chyba było apogeum choroby, dziś już jest w miarę ok, choć dalej katar cieknie strasznie i kaszel męczy. Dobrze, że jest poprawa. A ja powoli zaczynam mieć sraczkę z przygotowaniami, bo kurczę naprawdę nic nie mam gotowe! A za 3,5 tygodnia już będę w terminie! :O aaaa chyba zaraz zacznę biegać z rękami w górze... :D

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Zdziwiona jestem, że u Was kolędy są dopołudnia, u nas zaczynają po 15, bo inaczej w mało którym domu kogoś by zastali. Jak u nas była kolęda, to mały chodził i wyciągał rękę po obrazki i każdemu z nas przynosił :-) Ksiądz szybko się zbierał, bo miał wymówkę, że mu obrazków nie wystarczy ;-P Też uważam, że to indywidualna sprawa jest, kto chce to gości jak chce. No ale pijanym to nikomu nie wypada przychodzić w gości... ;-)
A jeszcze co do kubeczka. Mam mieszane uczucia, niby fajne, bo bez chemii i ekologiczne. Ale bałabym się, że np przy opróżnianiu mogłabym zabrudzić łazienkę albo ubranie. Poza tym np w nocy nie działa na to grawitacja i nie wylewa się tam. I czy to jest zdrowe, jak to tak tyle godzin się nie wydali i to tam się jakoś nie zakazi czy coś?