Skocz do zawartości
Forum

Bonus za milczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem typem kasiarza. To znaczy – nie chodzę z walizką pieniędzy, nie inwestuję w kryptowaluty, nie śledzę promek w bankach. Jestem monterem klimatyzacji. Latem nie mam rąk do pracy, zimą – zastój. W zeszłym roku luty był taki, że przez dwa tygodnie siedziałem w domu i liczyłem, czy starczy mi do pierwszego. Zebrałem wtedy wszystkie monety z samochodu, żeby kupić chleb i ser. Nie zapomnę tego uczucia, jak stoisz przy kasie, a karta mówi „insufficient funds”. Dla mnie to był dzwonek. Nie dramat, ale taki policzek, po którym już nie chcesz drugiego.

Postanowiłem wtedy odłożyć chociaż tysiąc złotych na zapas. Na złą godzinę. Ale jak tu odłożyć, skoro rachunki zjadają wszystko? Trafiłem na ogłoszenie o dodatkowej robocie – montaż na zlecenie, wieczory, weekendy. Wziąłem to. I przez trzy miesiące harowałem jak wół. Jadłem kanapki w samochodzie, nie piłem na mieście, nie kupowałem głupot. Udało się. Przez trzy miesiące odłożyłem dwa tysiące. Dla mnie – majątek.

Pieniądze leżały na osobnej karcie, której nawet nie nosiłem w portfelu. Schowałem do szuflady. I w sobotę wieczorem, po całym tygodniu na budowie, coś we mnie pękło. Nie wiem, co to było. Może ta świadomość, że mam „zapas” i że mogę zrobić coś tylko dla siebie. Dawno nie grałem w nic. Nie dla wygranej, po prostu – dawno nie czułem tego luzu, kiedy stawiasz coś i czekasz, czy los się uśmiechnie.

Włączyłem laptopa. Bez celu. Przejrzałem kilka stron. Większość wyglądała jak jarmark – kolorowo, głośno, wyskakujące okienka. Ale jedna mnie zainteresowała. Nie wiem, czemu. Może czytelny układ. Może to, że nie krzyczała „Daj nam wszystkie pieniądze!”. W każdym razie znalazłem vavada pl. Zarejestrowałem się w minutę. Nie musiałem wysyłać dowodu, nie pytali o zdjęcie z moim psem. Normalnie – login, hasło i do roboty.

Wpłaciłem dwieście złotych. Tylko tyle. Z tego „zapasowego” konta. Bałem się, wiesz? Bałem się, że to początek głupoty. Że stracę kontrolę. Ale powiedziałem sobie jasno: „Dwie stówy. To twoja granica. Jeśli spalisz, zamykasz i zapominasz”.

I grałem. Wolno. Nie klikałem jak automat. Patrzyłem na symbole, analizowałem, co wypada. Wiem, że w kasynie nie ma strategii, ale potrzebowałem tego złudzenia, że to nie tylko ślepy los. Po godzinie miałem trzysta złotych. Po dwóch – czterysta. Czułem, jak rośnie we mnie to dziwne napięcie, które zna każdy, kto kiedykolwiek grał – z jednej strony chcesz przestać, z drugiej – boisz się, że jeśli przestaniesz, przegapisz coś wielkiego.

Wtedy postawiłem więcej. Pierwszy raz od początku – sto złotych w jednej rundzie. Palce mi drżały. Kliknąłem. Ekran zatrzymał się. I nagle… nic. Pusta runda. Przegrałem. Serce stanęło. Przez chwilę myślałem, żeby dorzucić następne sto. Ale coś we mnie powiedziało: stop.

Przestałem. Wypłaciłem to, co miałem – trzysta złotych na plus. Wiedziałem, że to nie jest fortuna. Ale to był mój mały sukces. Nie dlatego, że wygrałem, tylko dlatego, że przestałem w porę. A ta decyzja – to było coś, czego wcześniej w sobie nie widziałem. Zawsze byłem typem „jeszcze jedna próba, jeszcze jeden rzut”. Tym razem – kliknąłem „wypłata”. I poszedłem spać.

Następnego dnia rano otworzyłem vavada pl jeszcze raz. Nie, żeby grać. Tylko żeby zobaczyć, czy wypłata faktycznie przeszła. Przeszła. Kasa leżała na koncie. Czułem satysfakcję, jakbym wygrał dużo więcej. Bo nie chodziło o pieniądze. Chodziło o to, że nie dałem się porwać.

Historia z tych małych, nieważnych. Dla kogoś – śmieszna. Dla mnie – najważniejsza lekcja w tym roku. Od tamtej poty w vavada pl wchodzę rzadko. I zawsze z limitem. I zawsze wiem, kiedy powiedzieć „dość”. Moja żona nawet nie wie o tym epizodzie. Ale ja wiem. I wiem też, że te trzysta złotych wydałem na porządną kurtkę zimową. A reszta zapasu dalej leży w szufladzie. Na prawdziwą złą godzinę. Tę, która nie ma nic wspólnego z grą.