Skocz do zawartości
Forum

Jak często zdarzają się porody przedwczesne?

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w 33. tygodniu ciąży i jak dotąd nie mam żadnych oznak zbliżającego się porodu. Podchodzę do wszystkiego na spokojnie i kompletuję wyprawkę powoli – właśnie kupiliśmy fotelik samochodowy, to nasz pierwszy zakup. Nie zaczęliśmy jeszcze nawet sprzątać ani prać ubranek dla dziecka.

Czytałam dziś artykuł o ryzyku przedwczesnego porodu. Jak często zdarzają się porody przed 40. tygodniem?

Czy przygotowanie domu do 35. lub 36. tygodnia to dobry termin?

Czy przedwczesny poród – albo poród na tydzień czy dwa przed planowanym terminem – daje jakieś szczególne sygnały, na które powinnam zwrócić uwagę? 

Porody przedwczesne dotyczą około jednego na dziesięć ciąż na całym świecie, dlatego świadomość czynników ryzyka i odpowiednia opieka prenatalna są bardzo ważne. Regularne wizyty u lekarza pomagają wcześnie wykryć ewentualne problemy i zwiększyć bezpieczeństwo mamy oraz dziecka.
[reklama usunięta]

Edytowane przez Dziubala
[reklama usunięta]

Przygotowanie wyprawki można rozłożyć na spokojne etapy, ale dobrze wcześniej skonsultować z lekarzem lub położną objawy, które mogą wskazywać na zbliżający się poród. W razie niepokojących dolegliwości, regularnych skurczów lub odejścia wód najlepiej od razu skontaktować się z personelem medycznym. 
[reklama usunięta]

Edytowane przez Dziubala
[reklama usunięta]