Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~kalae
macie pomysł na masę do tortu na roczek?
nie wiem jeszcze czy zamówię czy zrobię, a tak mnie dziś naszło, jaką można by zrobić masę.?

Ja zawsze robię ze śmietany i żelatyny plus smak np.waniliowy, czekoladowy, kawowy lub owocowy jakiś. Wczoraj zamiast żelatyny dałam śmietanfix, jak zjemy to ci napiszę jaki był efekt. A spody kupuję gotowe bo jakoś mi biszkopt nie wychodzi.

KasiaMamusia
Witam
Wszystko ładnie pięknie tylko coś poszło nie tak.....Jaki garnek najlepszy by był? Mając mąkę 2kg ile waszym zdaniem 3/4 kg mąki to szklanek?

jest taka strona ilewazy.pl tam masz zwazone np 1 szklanke maki. Jak nie mialam takiej wagi kuchennej to czesto korzystalam. Wage kupilam najtansza na allegro i tez polecam.

Gość Alesandraa

Ja tort robię z bitą śmietaną i owocami (w sezonie truskawki, maliny, jagody, w zimie brzoskwinie). Czasem do śmietany dodaję mascarpone, a do biszkoptu kakao). Zawsze wychodzi. Albo robię torcik tiramisu, też pyszny.

Jak nie miałam wagi kuchennej to też miałam problem z przeliczeniem na szklanki. Wtedy musiałam posiłkować się internetem.

Renia74
~kalae
Miałam jeszcze napisać i zapomniałam, ja nie kupuję tych gotowych spodów, ale polecam wypróbować biszkopt rzucany, przepis można znaleźć na moich wypiekach :) :)

u nas 71 cm i 8060 g było pod koniec grudnia na bilansie

A jak moje płytki w kuchni przegrają z blachą ? :))

gorzej jakby przegraly z biszkoptem ;)

daje recznik, ale ostatnio rzucam na blat

Nikodem też zaliczył przygodę z wiadrem z mopa i wodą :-) Urodzony 4.03 waży 9300, mierzy coś około 77.
A masę do tortu kiedyś robiłam na gotowanych jajkach, taka jakby jajecznica i potem się z czymś mieszało. Nie pamiętam dokładnie, ale wiem że dobre było, takie inne. Przepis był na wielkim żarciu. Spróbuję poszukać.

Kalae zwykle do tortu robię krem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki. Czekoladę rozpuszczam, dodaję do niej mascarpone. Ubijam śmietankę i do tego dodaje masę z czekolady i mascarpone.
Do tortu Ani zrobię bez czekolady. Dodam jedynie trochę cukru pudru.
Wczoraj zrobiłam pierwszą próbę dekoracji. Zawaliłam bo krem był za ciepły, powinnam to schłodzić. A tak co zrobiłam różę to się rozwaliła. Za tydzień kolejna próba. Kupuje też nowe tylki (to te końcówki do szprycy /rękawów) i rękaw cukierniczy. I tu dla was hit! Nie wpisujcie na allegro "tylka" :D

Ania z 18 marca. Dwa tygodnie temu miała 8150 g i 73 cm.

Hey dziewczyny:D Nie pisalam bo wsobote wracalismy do domku... Ale nie obylo sie bez przygod...

Hanula z piatku na sobote dostala temperatury 39.4 i nie moglam jej zbic. Wojowalam pol nocy z nia. Do tego w dzien caly czas jej powracala ta temperatutlra do 37.5 a w aucie to wiecie jak sie umeczylam z nia....
Pojechalismy odrazu na swiateczna pomoc siedzielismy 2h a pani przyjela 3 dzieci i powiedziala ze idzie na przerwe bo nic nie jadla. A przed nami 4 dzieci jeszcze....
Wiec zabralam moje misie z tamta i wrocilismy do domu....

Wieczor vyl spokojny i spalismy do 4 spokojnie (my przed 21 tez juz spalismy :D ) a o 5 38.8 i znowu ciezko bylo zbic. Potem o 9 miala 37.4 i pojechalismy na inna swiateczna pomoc a tam juz szybko poszlo.

Teraz Hanula spi i mam nadzieje ze to jakas 2 dniowka byla... Ale nie wiem jak sie nazywam...
I jeszcze ta wysypka na brzusiu i na buzi sie pojawila...

Zobaczymy co to bedzie jakby co to w sr wezwe swojego lekarza bo we wtorek ma byc juz w Polsce.

Nie wiem co pisalyscie i pewnie jutro Was podczytam ale nie obiecuje bo jestem sama w domu a Mezulek nie wiem czy bedzie zagladal do domu w tym tygodniu :D Tyle roboty teraz ma. A ja mam sterte prasowania po wyjezdzie :D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png