Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Haniutku najważniejsze, że Ty nie jestes taka jak Twoja mama. Jestes super babeczka i mama :) smutne to. Moja mama zawsze byla dla mnie ciepla. Zawsze moglam na nią liczyc ( oprocz sprawy z ojcem) i nie raz sie do niej przytule jak mi zle albo jej :) my za to damy naszym dziecia tyle milosci, ze za dwadzieścia parę lat lub więcej beda pisac na podobnym forum, ze maja super mamy ( czyt. Nas ) :D

Olija przytulam mocno - maz sie faktycznie nie popisal :/ powinien Cie wspierac..
Haneczka powinnas wygarnac zarowno mamie jak i tej lasce brata to co myslisz. Kurcze przykre ze wlasna matka tak moze mowic :/ i najlepiej to dac sobie z nimi spokoj skoro tak Cie traktuja.
Jola super ze sprawdzilas jak sobie maluch w brzuszku radzi, dobrze ze przybiera na wadze i jest ok :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

Zastrzykii rozrzedzają krew i jak sa jakies zakrzepy w przepływach albo łożysko soe stazeje to pomaga.
Tak jestem spokojniejsza wiem ze maly ma się dobrze i niue głoduje. Nakrecalam się czy mnie nie wysmieja ale zdrowie małego ważniejsze.
Hania współczuję bardzo sytuacji chyba niic tak nie boli jak najblizsza rodzina...

Sylwia heh dzieki milo mi ze tak sadzisz chociaz dzisiaj jestem " suuuaaa mamucha" bo kazalam mezowi zrobic konfiskate kart do dekoderow i wylaczyc wifi na noc;) wyobrazacie sobie moja mala Agucha-Zgagucha o 1.20 do mnie jeszcze pisala ze ogladaja bajki jak maz w pracy. Oni ze starsza corka na noc zostaja;) wiec dzis bedzie lament;))

http://s5.suwaczek.com/201603091556.png

Dzieki dziewczyny za słowa wsparcia. <3 :-* <br />
Lilijka moj jest tak dobrotliwy i ufny, ze jak go prosiłam o zaświadczenie od nich ze odmalowalismy mieszkanie to wrócił z niczym bo stwierdził ze to dobrzy ludzie i napewno nie maja złych intencji. A niedawno właściciel ni zrobił nalot przed 22 po jakieś tam rzeczy co miał wpaść bo widział, ze sie światło świeciło. I mnie dzwonkiem wyrwał z toalety. Zniesmaczony był jak mu zwróciłam uwagę żeby nie Kotał w butach popularnym orzez nas dywanie i uprzedzał o takich wizytach.
To w temacie mieszkania. Póki co ... Cisza.

Haniutek jej jak ja Cie rozumirm. Ja z moja teściowa miałam wojny na poczatku a teraz sie bardziej mną przejmuje niż moja rodzona matka. Obawiam sie , ze fakt ze wygarnelam mojej Mamie ze mnie wykorzystuje i nigdy nie była dla mnie wsparciem i zawsze mnie krytykowała tak ja do mnie nastawił.
Naprawdę jak któraś z was ma tak toksyczne relacje z matka to polecam wam książkę "matki które nie potrafią kochać" bo otwiera oczy.
Ja juz sobie zrobiłam taki eksperyment ze stanęłam naprzeciwko matki i powiedziałam ze bardzo ja kocham i dziękuje jej za wszystko. Za to ze pokazała mi jak niby kochać i jak za żadne skarby nie traktować osoby dla której sie jest całym światem jak sie jest dzieckiem. I w tej relacji odsunęłam siebie niej.

A tej dupie od brata to powiem co myśle .. Siedzi tyle lat w Polsce i nie mówi po polsku to jej wygrane albo po ang albo hiszpańsku jak sobie przypomnę.
Reakcja mojej rodziny jest typowa na stawiane im "zarzuty/pretensje "
Przelało sie.
Kiedyś ja zapytałam mamę jak wyglada poród. Jak sie zaczął itp. Nakrzyczała na mnie ze nie chce o tym mowić bo dla niej to była trauma i ze ślub z ojcem to była pomyłka od samego poczatku tego żałowała... Spodziewałam sie innej rozmowy

Jola88
Zastrzykii rozrzedzają krew i jak sa jakies zakrzepy w przepływach albo łożysko soe stazeje to pomaga.
Tak jestem spokojniejsza wiem ze maly ma się dobrze i niue głoduje. Nakrecalam się czy mnie nie wysmieja ale zdrowie małego ważniejsze.
Hania współczuję bardzo sytuacji chyba niic tak nie boli jak najblizsza rodzina...

teraz już na spokojnie możesz jeść więcej dla małego i czekać do wizyty.

~kalae
pytanie jeszcze mam do osób które dostają 13 pensje, czy bardzo miałyście okrojoną w stosunku do pensji jaką dostajecie nie będąc na chorobowym?

Mogę wyjaśnić dogłębnie co i jak...

Wg ustawy o DWR otrzymuje się za efektywnie czas przepracowany. Czyli np. za czas choroby nie dostaje się kasiury.

Pytanie ile czasu przebywałaś na zwolnieniu lekarskim w 2015 roku...

I jeszcze jedno - trzeba min. przepracować pół roku, aby kasę dostać (choć są wyjątki, np. zwolnienia związane z macierzyństwem...).

To tak pokrótce. Jakby co na każde pytanie czy wątpliwość odpowiem.

Dziewczyny jesteście kochane. Macie power i po Waszych postach poczulam tez siłę w sobie. Chociaz wiem ze ja tez nie jestem bez winy:/ Kamila no chyba kazdy jest po troszlu synusiem mamusi. Haniutek udziela sie Twoja energia i siła do ochrony siebie. Ajka bardzo mi przykro i koniec koncow to my jesteśmy w tych sytuacjach poszkodowane bo nie mozemy na nich liczyc:( u nas umowa ze do porodu zero alkoholu i ja sie czuje bezpieczniej.

Witaj Lea!

Misiakowata kuruj sie słońce!

Jolu dobre informacje. Caluje!

Lilijka87
Monika91
Jednak dzisiejsza noc bedzie w stresie, bo nie wiadomo co z tego wyjdzie

W ostateczności? Dziecko :)
8
Lilijka Twoje hasla mnie rozpromieniaja:) wogole prześliczna fotka i zyrafka. Czy tak na zdjeciu wyszlo czy brzuszek masz juz nizej?
W sumie mamy podobne terminy a Twoja Groszka 3160 a to jednak z Neli grubasek 3630g ;) :)

KasiaMamusia

Pewnie nie każdej, ale u mnie fontanna leciała tym bardziej jeśli sutki były podrażniane :D może uznacie mnie za inną, ale jak pomyślałam" mleko zaraz poleci" to tak było :D

Moja kolezanka opowiadala ze jak pomyslala o swoim dziecku to wtedy jej tak lecialo mleko...wiec to chyba instynk dziala i takie reakcje są normalne.

Ja biore wiesiolek od 37tc a dokladnie olej z wiesiolka łyżka stolowa troche chemiczny posmak ale do przejscia. Zaluje ze wcześniej nie zaczelam podobno można juz od 34tc. 100ml ok 25zl wiec troche kosztuje przy regularnym braniu. Cdn.
;)

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

strunka7777
~kalae
pytanie jeszcze mam do osób które dostają 13 pensje, czy bardzo miałyście okrojoną w stosunku do pensji jaką dostajecie nie będąc na chorobowym?

Wg ustawy o DWR otrzymuje się za efektywnie czas przepracowany. Czyli np. za czas choroby nie dostaje się kasiury.

I jeszcze jedno - trzeba min. przepracować pół roku, aby kasę dostać (choć są wyjątki, np. zwolnienia związane z macierzyństwem...).

w zasadzie to dostałam prawie połowe mniej niż mam pensję taką normalną za przepracowany miesiąc tzn bez l4.
na zwolnieniu jestem od sierpnia, tzn w sierpniu byłam jakieś 4 dni w pracy. miałam też krótkie zwolnienia w lipcu tak z 10dni (wtedy też byłam na urlopie, ale urlop to jak praca)
jeszcze w marcu byłam chora i też jakieś 10dni miałam l4

wiedziałam że 13nastka będzie niższa ale jakoś nie spodziewałam się że prawie połowe.

a 13nastka to 80% pensji?

~kalae
strunka7777
~kalae

w zasadzie to dostałam prawie połowe mniej niż mam pensję taką normalną za przepracowany miesiąc tzn bez l4.
na zwolnieniu jestem od sierpnia, tzn w sierpniu byłam jakieś 4 dni w pracy. miałam też krótkie zwolnienia w lipcu tak z 10dni (wtedy też byłam na urlopie, ale urlop to jak praca)
jeszcze w marcu byłam chora i też jakieś 10dni miałam l4

wiedziałam że 13nastka będzie niższa ale jakoś nie spodziewałam się że prawie połowe.

a 13nastka to 80% pensji?

8,5% sumy składników (z całego roku) wchodzących do podstawy trzynastki - nie wszystkie składniki wynagrodzenia wchodzą do DWR.

W sumie to by się zgadzało, że połowę mniej - prawie pół roku zwolnień... :)

~Leniwiecc
~przyjazna
Jola no to super przybiera na wadze :-) a lekarz mówił w jaki sposób clexane pomaga w przybieraniu maleństwu? Pomaga w przepływach czy co ?
U mnie od początku ma za zadanie działać przeciwzakrzepowo.

Olija tak jak dziewczyny piszą olej dziada i nie smutkój. Pomyśli i przeprosi. A rodzina jak to rodzina najlepiej to wqrwić potrafią.. :D wiem cos o tym..

Znow za szybko przeczytalam. Myslalam, ze kolejny olej na szyjke, jak olej z wiesiolka :p

Olej dziada?! Będę lała ile sił :D
Bardzo mi sie spodobal i olej z dziada...nic bym nim nie posmarowała ale ile przyjemnosci z wyciskania...

Haneczka i Haniutek jakie podobne Wasze historie. Haneczko jak mama moze mowic jakie bedzie Twoje Dziecko?! Przeciez kazda mama chce zeby bylo jak najszczesliwsze wiec po co ona takie rzeczy Ci indukuje? Haniutek z tymi odwiedzinami to faktycznie smutne. Az nie wiem co napisac:(

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

Arwena może będziesz mieć podobnie cc jak ja. Ja mam na 24.03 i w Niedzielę Wielkanocna jak będzie wszystko ok to do domu.
Ah ci faceci, mój czasem też jak coś palnie bezmyślnie to normalnie jaja urwać Ale ja już olewam... Szkoda mi nerwów, zwłaszcza teraz.
Współczuje relacji z rodziną zzwłaszcza z mamami.... Moja jest moim oparciem od zawsze.... Naprawdę zawsze mogę na nią liczyć i na rodzeństwo choć na codzień każdy żyje swoim życiem też mogę liczyć i u męża to samo. Moj tato mimo że do dzieci zawsze był na dystans do wnuków też, to małego mi odbiera z przedszkola prawie codziennie, tesc wozi na treningi....

Haneczkaa
Strunka a jak ja zaczelam prace z końcem stycznia zeszłego roku i poszłam na zwolnienie w połowie lipca to mi sie należy 13stka? Bo w sumie ominęły mnie wczasy pod grusza a jakiejś zwiększonej pensji nie odnotowałem na koncie

Jeśli nie przepracowałaś min. pół roku (urlop tarufowy itp. tu nie ma znaczenia) to się nie należy. Pytanie od którego stycznia zaczęłaś pracę i czy było to przeniesienie służbowe, czy może powołanie... Są formy umowy lub sytuacje, które nie wymagają min. pół roku przepracowania i wtedy za czas przepracowany (może niedużą) kasiurkę się dostaje.

Haneczka nie pieprz się z ta 'laska' brata tylko jej wygarnij!
Tule!:*
Ajka o reety, ale niefajnie.:/
Wiem co czujesz ...

W tamtym tygodniu mój Michał przyszedł pierwszy raz pijany do domu, tak że nic o tym nie wiedziałam.
Pili sobie w pracy, potem poszli jeszcze na piwo. Ok, myślałam że wróci w normalnym stanie... Ledwo stał na nogach!
I on mi do dziecka podchodzi.. Mówię mu żeby poszedł chód zjeść, a on chamskim tonem "NIE! Zaraz!"
Ja Tobie myślę o Ty kutasie jeden, pijany i jeszcze będzie mnie wkurwial. I ja do niego "spierdalaj di pokoju spac!" później musiałam po leki Majce jechać to go drastycznie budziłam żeby siedział chociaż przy niej ale jej nie brał na ręce w takim stanie, dobrze że mama w domu była.

Za to później jak nas przepraszał, to szok.

Postraszylam go że jeszcze jedna taka akcja to pakuje manatki i spierdziela do Krakowa do Mamusi.

(Ostry rygor, bo kiedyś po pijaku rozwalil przystanek autobusowy, o czym dowiedzialam się jakiś miesiąc później od jego kolegi, całkiem przypadkiem...)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

Aga2801 kolejny powód,że z córki/córek jesteś/możesz być dumna :)

~klara35
I tak zaśniecie przy karmieniu, czy chcecie tego czy nie

To nie jest powiedziane;)ja mam małe, po urodzeniu były duże,karmiłam na leżąco bo tak było wygodnie, mały bokiem,to się nie zachłysnął,teraz mam zamiar karmić na siedząco i do małego samej wstawać,wtedy to mi mąż podawał w nocy synka:)

Aga2801
A ja dzisiaj lody jadłam chyba z 10 kulek :p

Na jedno posiedzenie 10kulek? Wow nieźle:) tylko na gardło uważaj teraz,aby się nie rozchorować teraz

Lea34 witaj:)
Olija,Haneczkaa przytulam wirtualnie
Laski a te tabletki Isla to miętowe miałyście może?
A "Wiesiołek" w tabletkach to te 75szt kupywałyście?Zamówiłam ale jestem tylko ciekawa co wy miałyście
A czy któraś z was pije herbatę z liści malin?oprócz Zu2ia

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

Renia eee no to super :D Wszędzie piszą ,żeby nie pić kawy,bo to rozdraźnia dziecko,no ale wierzyć mi sie nie chciało..Tak jak mój gin spokojnie mówi,żeby pic sobie w ciazy :)
No to przynajmniej wiem,że jedną z rańca będę mogła sobie "szczelić "...ale wiadomo będę obserwować :D

Olija biedactwo..ech noo..tu taka strata a tu jeszcze takie coś..głupol ten Twój mąż..ale sie musiałaś nasłuchac bidulo..Nie przejmuj się..odpoczywaj teraz...a rodziną się nie martw..z nimi najlepiej na zdjęciu :D
Głowa do góry maleńka :* :D

Zu2ia cieszę się,że wyszło wszystko jak chciałaś i jesteście cali i zdrowi :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png