Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Zupy Babci Zosi"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Zupy są zazwyczaj potrawami, które jako pierwsze zaczynają jeść dzieci. Najpierw w postaci zmiksowanej papki, potem z małymi kawałkami warzyw aż w końcu w postaci takiej, w jakiej jedzą je dorośli. Po raz kolejny mamy przyjemność ogłosić konkurs, w którym do wygrania są całkowicie naturalne zupy z serii Dania Babci Zosi od firmy SyS.

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/SYS%20Zupa%20Pomidorowa.jpg

Czeka więc na Was 5 zestawów dań:

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Sys-dania.png

Zadanie konkursowe:
Podaj przepis na wyjątkową zupę, którą uwielbia Twoja rodzina i zamieść zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.

Odpowiedzi należy zamieszczać z zarejestrowanych profili w wątku konkursowym do 18 lutego 2015 roku do północy. W ciągu kolejnych dwóch dni roboczych ogłosimy wyniki

Zapraszamy do udziału!

Biorąc udział w konkursie, akceptujesz jego regulamin.

Odnośnik do komentarza

Nasza zupka nazywa się zaczarowany kociołek, dlaczego tak ? dlatego że dodajemy do niej wszystko co lubimy, mój 3 letni synuś ją uwielbia razem ze mną przygotowuje zupke i wkłada do niej to na co ma ochote, dzisiaj mamy tak, kasza jeczmienna, marchewka, pietruszka, seler, cebula, mięsko wierzowe, i dodaliśmy też kapustke kwaszoną! cała rodzinka zajadała ze smakiem!

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_24859.jpg

Odnośnik do komentarza

STAROPOLSKA ZUPA POMIDOROWA PO NOWEMU
- koncentrat pomidorowy
- kilka łyżek śmietany
- ok. 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- duża pietruszka
- jeden ząbek czosnku
- trochę natki
- sól i pieprz
- pół szklanki ryżu
- troszkę ziela angielskiego

W osolonej wodzie gotujemy żeberka, dodajemy ziele angielskie i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i czosnek. Kiedy wywar zacznie się gotować dodajemy przecier rozcieńczony wcześniej ze śmietaną. Następnie wsypujemy ryż i doprowadzamy do wrzenia. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.

Staropolski bo wprowadzony jest przez moją babcie, a po nowoczesnemu dlatego, że zamiast prawdziwych pomidorów używamy przecieru. Chociaż przecier zrobiony jest przez mamę z letnich pomidorów i jest dużo zdrowszy niż kupny. A więc nasza zupka to same witaminki, bardzo dużo w niej marchewki i pietruszki. Cała rodzina ją uwielbia.

Dawno dawno temu kiedy miałam 14 lat babcia kazała mi samej ugotować tę przepyszną zupę. Powiedziała szybko co i jak i pojechała do lekarza. Ja poczułam się jak prawdziwa kucharka i zaczęłam gotować. Wszystko było dobrze tylko, że babcia nie powiedziała mi ile ryżu wsypać. Postanowiłam więc, że sama wymierzę ile potrzeba tego ryżu i na jeden garnek wsypałam 2 szklanki ryżu. To nie była zupa pomidorowa z ryżem, a raczej ryż z odrobinką zupy! :D

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_24900.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

ZUPA CUKINIOWA

*1 cukinia
*2 pomidory
*1 czerwona papryka
*2-3 duże ziemniaki
*1 cebula

*olej
*1 kostka rosołowa
*śmietankowy serek topiony
*bazylia(może być świeża)
*czosnek granulowany
*sól,pieprz

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
W garnku trochę podgotować ziemniaki.Potem dodać cukinię i kostkę rosołową.
Na patelni podsmażyć cebulkę.Dodać pomidory i paprykę.Przyprawić według uznania.Dusić do miękkości.
Gdy się poddusi,wlać do garnka z cukinią i ziemniakami.Włożyć serek topiony.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_24904.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

MARCHEWKOWA Z CURRY

*1 pierś z kurczaka
*bulion warzywny
*8 marchewek
*5 ziemniaków
*2 cebule
*masło
*4 ząbki czosnku
*pół paczki curry
*sól,pieprz

Mięso pokroić w kostkę średniej wielkości.Włożyć do garnka i zalać bulionem.Zagotować.
Warzywa obrać i pokroić w kostkę.Podsmażyć je na rozgrzanym maśle przez parę minut.
Następnie dodać je do gotującego się mięsa.I gotować jeszcze 15 min.
Zupę przyprawić.Przed końcem gotowania doprawić curry.

podawać ze szczypiorkiem lub natką.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_24905.jpg

Odnośnik do komentarza

ROSÓŁ
Składniki:
- 3 l wody
- 2 ćwiartki z kurczaka
- włoszczyzna
- natka pietruszki
- ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy
Wykonanie:
Ćwiartki z kurczaka wkładamy do wrzącej osolonej wody. Następnie dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjmujemy, rosół przecedzamy i dodajemy pokrojone mięso z posiekaną natką pietruszki. Rosół podajemy z makaronem.

Obecnie mój 3 letni synek ma zapalenie oskrzeli. Rosołek jest jedyną zupą jaką akceptuje podczas choroby. Na szczęście zjada ją z apetytem.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_24914.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa ziemniaczana z groszkiem ptysiowym

Wywar robię na żeberku (1 żeberko na 1,5L wody) a w skład zupki wchodzą:
1 marchewka pokrojona w kostkę
5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 pietruszka starta na drobnych oczkach
1 mała cebula pokrojona w plasterki wszystkie warzywa wsypuje do garnka i gotuję do miękkości przyprawione solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.Zupę gotuję na małym ogniu okołu 30-35 minut, pod koniec zabielam 1 łyżką śmietany (lub naturalnego jogurtu) i całość miksuje blenderem. Gdy zupa jest już na talerzu posypuje ją groszkiem ptysiowy.
Smacznego

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_24951.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa krem z brokułów
Składniki:
500 g brokułów
2 skrzydełka
4 ziemniaki
1 seler
1 pietruszka
1 cebula
śmietana 18 %
Przyprawy:
3 kostki rosołowe
ziele angielskie
liść laurowy
Ugotować wywar z kostek rosołowych i skrzydełek (2 l wody). Podpalić cebulę na gazie, pokroić i dodać do wywaru. Pozostałe warzywa pokroić drobno i ugotować w wywarze. Dodać przyprawy. Wszystko zmiksować. Doprawić śmietaną.
SMACZNEGO!

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_24968.jpg

Życie jest piękne!

Odnośnik do komentarza

Składniki:
1. 2 łyżeczki - Sos brazylijski Churrasco ( w sumie to wg. uznania i progu ostrości do zjedzenia)
2. ½ kg świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki
3. 100 ml śmietany 18% do zup
4. 750 ml bulionu warzywno-mięsnego
5. 1 łyżeczka cukru
6. 2 marchewki
7. 2 łyżeczki oliwy z oliwek
8. 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
9. 2 ząbki czosnku
10. Cebula czerwona
11. Sól pieprz, papryka chili, majeranek
12. Grzanki
13. Pół Piersi z kurczaka
Przygotowanie Kremu pomidorowego na ostro:

Pomidory świeże umyj i pokrój na cząstki (z puszki odcedź). Marchewkę, cebulę czosnek obieramy i kroimy siekając. W garnczku rozgrzewamy oliwę i przesypujemy pokrojoną marchewkę, cebulę i czosnek dusimy ok .10 minut. Posypujemy cukrem aby s karmelizować. Następnie dodajemy koncentrat, pomidory, sos brazylijski Churrasco, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Ugotowaną zupę zmiksować na gładko. Pierś z kurczaka ugotować w wywarze warzywnym. wyciągnąć posiekać podawać osobno do kremu. Tak mamy przygotowany krem do udekorowania śmietana. Podawać na gorąco z grzankami, paluchem Grissini z rozmarynem i kurczakiem

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25019.jpg

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25020.jpg

Odnośnik do komentarza

To nasz sprawdzony rodzinny przepis na pyszną zupkę dyniową z serem:

Składniki:
duża dynia ok 3,5 kg;
4 duże marchewki;
0,5 litra bulionu warzywnego;
puszka mleczka kokosowego;
łagodny ser żółty ;
łuskane pestki dyni;
szczypta soli i pieprzu do smaku.
Przygotowanie:
Ugotować bulion warzywny wg uznania - może też być kostka rosoł0wa. Obrać i ugotować osobno 4 duże marchewki. Dynie obrać wypatroszyć i pokroić w dużą kostkę. Piec dynię ok 20 min w temp 200 st C aż się zarumieni potem ostudzić. Zmiksować upieczoną dynię i marchewkę blenderem, dodać 0,5 litra bulionu i całą puszkę mleczka kokosowego - zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z startym serem i pestkami dyni.

SMACZNEGO!!!

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25031.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa z wołowiną na słodko-ostro.
SKŁADNIKI:
800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm
2 cebule czerwone - posiekać w piórka
mix papryk (1 zielona, 1 żółta, 1 pomarańczowa)- pokroić w kostkę
1 papryczka chilli- posiekać
1 por w całości
2 ziemniaki- pokroić w kostkę
świeżo mielony pieprz i szczypta soli
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
2 marchewki- pokroić w talarki
1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki
1/4 selera - pokroić w kosteczkę
250 g pieczarek- pokroić w plasterki
3 ząbki czosnku- posiekać
1 puszka groszku
1/4 ananasa- pokroić w kostkę
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka owoców jałowca
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
1 łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego
2 litry wody

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku, te dwa składniki dodamy do zupy na 10 minut przed końcem) i przemieszać. Ustawić program STEW i czas 60 minut.

Jeżeli gotujesz w garnku to weź dość głęboki garnek i gotuj na średnim ogniu. Tutaj musisz pilnować aby niczego nie przypalić lub tez żeby zupa nie wykipiała. Ważne jest aby gotowała się pod ciągłym przykryciem. Wcześniejsze gotowanie bez multicookera zajmowało mi około 3-4 godzin, aby wołowina była delikatna i miękka.

Odnośnik do komentarza

Wiele zup jemy, jest to nasz główny posiłek zimową porą, ostatnio dość często przyrządzam:
Szybka pożywna zupa:
wersja podstawowa:
- 0,5 kg czerwonej soczewicy
- włoszczyzna / różne warzywa
- puszka mleczka kokosowego
- kawałek imbiru świeżego (może być proszkowy)
- różne przyprawy, u nas curry, czosnek, gałka muszkatołowa
można ją wzbogacić:
- duża ilość ugotowanej marchwi
- pomidory, cebula, kabaczek
- wszystko co spowoduje, że stanie się bogatszym kremem

Sposób przygotowania jest prosty :) włoszczyznę i soczewicę gotuję w garze (wersja bogatsza: z pozostałymi warzywami, oprócz pomidorów), ilość wody zależy od oczekiwanej gęstości zupy. Po 20 min. całość jest już gotowa do przyprawienia i miksowania, dodaję przyprawy, solę, po zdjęciu z ognia dodaję mleczko kokosowe. Gotowe!!!
Ale można dodać grzanki, kawałki piersi z kurczaka podsmażone na maśle, plastry kabaczka grillowane na patelni,... i za pewne jeszcze wiele innych wariacji :)
SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza

Zupa z cyklu:
gdy mama gotuje nic się nie zmarnuje.

Wywar warzywny lub mięsny(może być rosół z dnia poprzedniego)
Pomidory z puszki-u nas pomidory ze słoika zaprawione w sezonie
Mięso mielone (z wczoraj)
czosnek
przyprawy:sól, pieprz, zioła

Do podsmażonego czosnku dodaj pomidory,chwilę podsmaż-dodaj do rosołu i przypraw.
Podawaj z kulkami mięsa mielonego

Gdy i ta zupa zostanie Ci jutro zagęść ją na sos i podawaj z makaronem.

Gdy mama zupę podawała
wiadomo co poprzedniego dnia na obiad miała
siedem dzieci wykarmiła
taka zaradna była
A tą zupę z klopsikami
zajadam do dziś wielkimi łyżkami.
Moim dzieciom ją podaje
i mnóstwo słów zachwytu od nich dostaję.
Gdy ja ją wcinam, dzieciństwo wspominam
.

Odnośnik do komentarza

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę zacierkową, który w naszej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nawet nie wiem jak daleko wstecz sięga jego historia, ale moja mama pamięta, że taką zupę robiła nawet jej babcia. U nas robi się tą najprostszą, niczym nie urozmaicaną wersję, która powstała w czasach, gdy ludzie musieli kombinować co włożyć do przysłowiowego garnka. Wszyscy cierpieli z powodu biedy a składniki spożywcze były ciężko dostępne. Moja prababcia i babcia robiły tą zupę, bo nie miały innego wyjścia. Ja z mamą robimy ją, bo cała nasza rodzina uwielbia jej niepowtarzalny smak.
Przepis na naszą zupę zacierkową:
1. Składniki:
-sól i pieprz,
-około 400 gram mięsa (szynki, boczku, schabu lub łopatki),
-dwie cebule,
-30 dg mąki,
-trzy jajka.
2. Przygotowanie:
-zagotuj wodę przyprawioną solą i pieprzem,
-do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj odrobinę soli,
-wszystko razem dokładnie wymieszaj,
-powstałe w ten sposób ciasto wrzucaj do zagotowanej wody za pomocą małej łyżeczki,
-gotuj około dziesięć minut,
-na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kosteczkę mięso,
-wrzuć mięso do zupy,
-podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę,
-wsyp cebulę do zupy,
-całość gotuj jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu.
SMACZNEGO!
Przepis jest wyjątkowo prosty, szybki, tani, a składniki potrzebne do jego produkcji były ogólnie dostępne nawet w dawnych czasach.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25089.jpg

Odnośnik do komentarza

W naszej rodzinie wszyscy przepadają za zupami owocowymi :-)
Zupa jeżynowo – porzeczkowa.
Jest przepyszna. Można ją podawać na zimno, na ciepło, a także jako deser.
Składniki:
• 25 dag czerwonych porzeczek
• Kilka truskawek
• Garść jeżyn (jagód lub borówek amerykańskich)
• 10 dag cukru
• 3 szklanki mleka
• 150 ml kremówki
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• Listki mięty

Przygotowanie:
• Porzeczki przebierz, opłucz, osacz na sicie, oderwij od łodyżek i wrzuć do garnka (część odłóż do dekoracji). Umyj, osusz i odszypułkuj kilka truskawek, pokrój je na kawałki. Dodaj do porzeczek.
• Przebierz i opłucz pod bieżącą wodą garść jeżyn .
• Owoce w garnku zalej cukrem, poczekaj aż puszczą sok, podlej szklanką wody i gotuj na małym ogniu 5-10 minut, a potem przetrzyj przez sito. Dolej mleko. Doprowadź do wrzenia gotuj jeszcze 5minut.
• Wsyp jeżyny oraz odłożone porzeczki. Gotuj 1-2 minuty, zdejmij z ognia.
• Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Przełóż do rękawa cukierniczego. Zupę rozlej do miseczek, udekoruj listkami mięty i kleksami z ubitej śmietany.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25091.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa malinowa z migdałami.

Składniki:
• 40 dag malin
• 500 ml mleka
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• 20 dag twarogu
• 1 żółtko
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• Skórka z cytryny
• 3 łyżki masła
• 5 dag migdałów

Przygotowanie:
• Maliny przebierz, opłucz delikatnie, osacz na sicie. W niepełnej szklance mleka rozmieszaj 2 łyżki cukru oraz mąkę kukurydzianą. Wlej do garnka, zagotuj.
• Resztę mleka wlej do wysokiego naczynia, wsyp maliny. Zmiksuj na gładki krem. Dolej 500 ml wody oraz przestudzone mleko z mąką kukurydzianą. Starannie wymieszaj, odstaw do lodówki do schłodzenia.
• W tym czasie przygotuj kuleczki. Utrzyj twaróg z żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Dodaj łyżeczkę skórki otartej ze sparzonej cytryny. Rękoma moczonymi w letniej wodzie formuj kulki.
• Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć migdały, krótko smaż na małym ogniu, aby się przyrumieniły. Schłodzoną zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka kulek serowych. Zupę posyp zrumienionymi migdałami.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25092.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa jabłkowo- rodzynkowa.
Składniki:
• 5 dużych winnych jabłek
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
• 2 goździki
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki rodzynek
• 2 kromki pieczywa tostowego
• Cytryna
• Cynamon
• Limonka
• Kilka listków mięty

Przygotowanie:
• Jabłka dokładnie umyj , przekrój na połówki, wykrój gniazda nasienne. 4 jabłka pokrój w kosteczkę, przełóż do rondla, podlej niewielką ilością wody, duś do miękkości (5-8 minut). Rozgotowane jabłka zmiksuj na gładkie puree. Ostatnie jabłko pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię, obsmaż na rozgrzanym maśle.
• Zmiksowana masę jabłkową połącz z litrem wody, dodaj proszek budyniowy, goździki, 1 łyżkę cukru pudru i szczyptę mielonego cynamonu. Wywar doprowadź do wrzenia. Do gotującej się zupy wrzuć opłukane rodzynki i obsmażone kawałki jabłek. Dopraw sokiem i skórką ze sparzonej cytryny.
• Z pieczywa tostowego wykrój foremką do ciastek kwiatuszki. Zrumień na suchej patelni. Oprósz cynamonem oraz resztą cukru pudru. Zupę udekoruj listkami mięty i plasterkami limonki. Podawaj z grzankami.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25093.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa z marchwi i porzeczek.

Składniki:
• 1 duża cebula
• 2 ziemniaki
• 40 dag marchwi
• Curry
• 1 pietruszka
• 3 łyżki masła
• 1 l bulionu warzywnego
• 20 dag czerwonych porzeczek
• 200 g gęstej kwaśnej śmietany 22%
• Pieprz, sól
• Cukier
Przygotowanie:
• Cebulę obierz, posiekaj. Obrane ziemniaki opłucz, pokrój na kawałki. Oczyść i opłucz marchewki oraz pietruszkę. Warzywa rozdrobnij lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
• W dużym rondlu rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę. Zeszklij na złoty kolor. Wsyp szczyptę curry, chwile smaż razem. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki).
• Porzeczki przebierz, opłucz, poodrywaj z gałązek. Do wrzącego bulionu wrzuć ziemniaki, marchew i pietruszkę oraz 2/3 porcji porzeczek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw (około 20 minut).
• Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj na gładki krem razem z gęstą kwaśną śmietaną. Ponownie ustaw na kuchence, podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem posyp odłożonymi porzeczkami.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25094.jpg

Odnośnik do komentarza

Jedna z naszych ulubionych zup - krem z cebuli.
Jest zdrowa, dietetyczna i bardzo szybka w przygotowaniu.

Składniki:
duża marchewka
4 cebule
4 ziemniaki
1,5 litra bulionu
natka pietruszki
sól, pieprz, cynamon
gęsty jogurt naturalny

Warzywa obieramy i myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem (jeśli nie przykrywa warzyw dolewamy wody). Gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25112.jpg

Odnośnik do komentarza

Nasze ulubione zupy to :
POMIDOROWA Z KLOPSAMI I CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
• 2 kg pomidorów
• Cebula
• Marchewka
• 2 łyżki masła
• 40 dag mielonego mięsa drobiowego
• Jajko
• Łyżka bułki tartej
• Łyżka mąki
• Puszka kukurydzy
• Mała cukinia
• Litr rosołu
• Śmietana 18 proc.
• Łyżka mąki pszennej
• Sól, pieprz
• Łyżka posiekanej natki
WYKONANIE:
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a następnie przetrzeć przez sito
2. Mięso doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko i bułkę tartą, wyrobić. Następnie uformować małe klopsy, obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle.
3. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle razem z plasterkami cukinii i marchewki. Wrzucić warzywa do rosołu, a po chwili dodać przetarte pomidory.
4. Gdy zupa zacznie wrzeć, włożyć obsmażone klopsiki oraz odsączoną kukurydzę i gotować około 15 minut.
5. Na koniec zabielić pomidorówkę śmietaną i zagęścić mąką. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25123.jpg

Odnośnik do komentarza

DWUKOLOROWA ZUPA KREM Z CUKINII Z ORZESZKAMI PISTACJOWYMI
SKŁADNIKI:
• 1 średnia cukinia
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 2 ząbki czosnku
• 700 ml bulionu
• 15 dag masła
• 3 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych
• Pół serka topionego kremowego
• Sól, pieprz
• Chili
WYKONENIE:
1. Zupy przygotuj w dwóch patelniach. Na każdej z nich zeszklij na maśle połowę cebuli i czosnku. Do jednej patelni dodaj połowę obranej i pokrojonej w kostkę cukinii oraz pokrojoną marchewkę. Do drugiej dodaj pokrojoną w kostkę cukinię ze skórką. Duś warzywa przez 5 minut, następnie wlej do każdej patelni po 350 ml bulionu i duś przez kolejne 15 minut.
2. Zblenduj obie zupy, dodaj pokrojony w drobną kostkę ser. Nalewaj zupy jednocześnie z dwóch przeciwnych stron talerza, posyp orzeszkami i sproszkowaną chili.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25124.jpg

Odnośnik do komentarza

ZUPA DYNIOWA Z DYNIOWYMI KLUSECZKAMI
SKŁADNIKI:
• 1 kg dyni bez miąższu i skóry
• 3 szklanki mleka
• Sok z 1 pomarańczy
• 3-4 łyżki cukru
• Pestki dyni i płatki migdałowe do dekoracji
KLUSKI:
• Szklanka surowej dyni, startej na tarce o drobnych oczkach
• Szklanka mąki
WYKONANIE:
1. Dynię przekroić na dwie połowy, oczyścić z nasion, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do garnka, zalać mlekiem, gotować, aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać sok z pomarańczy, doprawić do smaku cukrem.
2. Do startej na tarce dyni dodać mąkę i dokładnie wymieszać . Do wrzącej wody zsuwać łyżką małe porcje ciasta, tworząc kluseczki, gotować 2-3 minuty.
3. Gotowe kluski włożyć na talerze zalać zupą, posypać pestkami dyni i płatkami migdałowymi.

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25125.jpg

Odnośnik do komentarza

AJNTOPF

Przepis na AJTOPF? Jest bardzo prosty - do wywaru z kości (najbardziej lubię schabowe) dodajemy te warzywa, które akurat mamy w domu. Ja dzisiaj dodałem kapustę stożkową, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, por, groszek zielony, brukselkę i na koniec koperek. Wszystko gotujemy, aż warzywa zrobią się miękkie. Ot i cały przepis. Ale o jeszcze nie koniec. Oto rymowanka, którą chciałbym zachęcić wszystkich do zjedzenia tej zupy:

Ajntopf to jest gęsta zupa,w jednym garnku gotowana
To zup wszystkich jest królowa,przez rodzinę mą kochana
Sezonowe w niej produkty,zawsze to,co jest w spiżarni
Inne zupy to jedynie jej kuzyni całkiem marni

W mej dzisiejszej wersji zupy, jest kapusta, jest i groszek,
I marchewka jest z pietruszką, seler do niej też zaproszę,
Por, ziemniaki pokrojone i brukselka - to co lubię,
Oto nasz kochany Ajntopf - myślę o niej jak o cudzie.

To pożywna bardzo zupa, daje ona moc energii,
Wprost na jesień jest stworzona, lepszej szukać jest daremnie.
Są w niej mikroelementy, dużo jest witamin w zupie,
Mama kocha ją i tata, lubi bardzo babcia z wnukiem.

To tradycja w mej rodzinie, to nostalgia za przeszłością,
Chociaż jest jednogarnkowa, wcale nie wstyd podać gościom.
Musi gęsty być mój ajtopf, wkładasz łyżkę - ona stoi,
Tylko taka gęsta wersja wszystkich w domu zadowoli.

Szybko z garnka zniknie zupa, każdy o dokładkę prosi,
Dużo z nią jest też radości, dobry humor nam przynosi.
Więc gotujmy wszyscy ajntopf, nie zapominajmy o nim,
Reklamować go nie muszę, on się przecież smakiem broni!

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25172.jpg

Odnośnik do komentarza

Zupa Brokułowa Kremowa.
Kremowa, gdyż mój syn od małego nie trawił zupy i kolorze zielonym.. dodanie sera i miksowanie zdecydowanie pomogło, a bagietka maczana w zupie tak mu smakuje, że nie zwraca uwagi na kolor. Dla niego jest to rodzaj bagietki z sosem niż samego określenia "zupa". Zupę lubi cała rodzina. Gotuje ją także jako starter dla gości. Nie wymaga wiele pracy i fantastycznie rozgrzewa w chłodne dni. Smacznego!
Składniki :
Brokuł 1 sztuka, mały kubeczek śmietany 18 % lub więcej (można także użyć jogurtu naturalnego jeśli nie używamy śmietany), 0,5 l bulionu z kurczaka (można przygotować samemu lub wykorzystać kostki rosłowe), żółty ser (ok. 3 - 4 plasterków), łyżka masła lub oliwy z oliwek, cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jak przygotować :
Dusić cebulę na maśle. Wlać wcześniej przygotowany bulion i dodać posiekany duży brokuł. Jeśli po bulionie został nam kurczak warto obrać go z mięsa i dodać do zupy. Po ok 12 minutach brokuły zmiękną. Odstawić, dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Dodać do smaku pieprz i gałkę muszkatołową. Ja dodaję ser przed miksowaniem. Należy pamietać, że ser sam w sobie jest dość słony i zanim dosolimy należy sprawdzić smak. Na koniec zmiksować. Najlepiej smakuje z bagietką!

monthly_2015_02/konkurs-zupy-babci-zosi_25188.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...