Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Zmienilam troche malej diete. Tzn zwykle po obiadku dawalam jogurt plus jakis nalesnik albo z platkami a teraz to daje na sniadanie. I jedno karmienie nocne nam odezlo i odbija sie lepiej tzn nie budzi sie i nie wierci przez sen.
Jesli chodzi o kapanie to ja miala m na poczatku emolium chyba z miesiac a pozniej nivea 2w1 dostalismy i odkaf zaczelam stosowac to stosuje do tej pory. Jak wycieram ja recznikiem to juz ma milutka skorke a jeszcze z nivea smaruje ja kremikiem. I wtedy i pachnie i jest mieciutka. :) oczywiscie seria niebieska bo biala juz mi tak ladnie nie pachniala i mala miala krostki na buzi.

Ja kp 3 miesiace i jakies 2 tygodnie po odstawieniu mialam dwa dni plamiem potem tydzien nic i znowu dwa dni i w drugin miesiacu tez tak mialam a potem sie unormowalo. Aktualnie biore tabletki anty na wyregulowanie hormonow bo mialam jakies plamienia pomiedzy miesiaczkami.

Jesli chodzi o zabki to dzisiaj w koncu przebila sie prawa gorna dwojka. W ciagu poltora miesiaca mamy 6 zabkow.

Jakby tego bylo malo to Nataszka od wczoraj ma katarek. Bratanica przywiozla z wakacji. Ale poza tym jest pogofna i je spokojnie i spi tez.

Teraz cos mi sie zaczyna wiercic ale moze jej nie wygodnie. Poki palca nie ciumka to jej nie ruszam.

Dzisiaj mimo choroby nawet mi pomagala pranie skladac a raczej wykladac :)

monthly_2016_08/pazdziernikowe-maluchy-2015_50308.jpg

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

U nas kwesta karmienia wygląda podobnie jak u Loki 88. Szymus to mój mały cycoholik i jest milion razy dziennie przy cycusiu, nawet żeby tylko się przytuli. Nie myślę o odstawieniu bo na samą myśl się stresuje jak to będzie :) w każdym razie na pewno nie prędko. I pomyśleć że zarzekałam się ze nie będę karmić hehe
A tak poza tym od tygodnia synuś jest bez smoczka. Stwierdzilam, że skoro w ostaynim czasie korzystamy z niego tak mało, głównie do usypiania to spróbujemy pożegnać się z nim całkowicie. I tak jak myślałam Obeszło się łagodnie, Szymon o niego się nie upominał, wiec wyszło świetnie :)

Natomiast jeśli chodzi o miesiączkę to ku mojemu zaskoczeniu jest dość regularna. Ogólnie przebiega lepiej niż przed ciążą.

Wlasnie stanelam przed problemem jak stosowac czasy czuwania/wyjsciowe kiedy musze wyjsc z domu. Maly jak zwykle obudzil sie o 6. Od dluzszego czasu pierwsza drzemke mial o 9:30. Ale dzis o 9:30 to ja musze gdzies byc. Jego oczywiscie zabrac ze soba. Polozyc wczesniej? Przetrzymac az wroce do ok. 10:30?

Gość gościówka

No chyba tak. Na drugą drzemkę położyłabym wtedy wcześniej, obserwuj dziecko ale myślę że tak 0.5h - może nawet 1h wcześniej niż zwykle. Jest też ryzyko, że nie zaśnie w ogóle na którąś z drzemek, wtedy kładłabym bardzo wcześnie na noc (koło 17).

Mam rozumiec, ze skrocenie drzemek w ciagu dnia wydluzy nocny sen? Juz uporalam sie z problemem i zasypia na druga drzemke na 0,5h-1,5h nawet jak pierwsza drzemka ma ze 2h. Tylko noce mnie zastanawiaja, ze malo kiedy ten sen trwa 10h, zwykle 9,5h z karmieniem lub samym ssaniem przez sen.
Sa tu dzieciaczki ktore tez maja takie krotkie noce?

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09tgf6q1ldij01.png

Ism - moja niestety często ma 9,5 h snu nocnego i wtedy budzi się trochę po 5. Ale widać po niej, że chciałaby spać dłużej tylko nie może :(
Ale muszę się pochwalić, że dziś młoda się obudziła o 6.40 :) więc pierwsza drzemka zaczęła się o 9.45 i tfu tfu jeszcze trwa :P A ja oczywiście od 5 już tylko drzemałam bo się stresowałam, że się zaraz obudzi :P

Gość gościówka

Ism - jak będzie krócej spać w dzień to powinna wcześniej pójść spać na noc, więc tak, powinno to wydłużyć sen nocny. 9h to trochę mało, najlepiej w tym wieku ok 11-12h.

Angel, a nie za późno kładziesz na noc? Przez to też są wczesne pobudki rano. Ale 6.40 super :)

Aaach, doczytalam na blogu, ze tylko w przypadku zepsutego rozkladu w ciagu dnia.
Angel nie wiem jak teraz u Ciebie ale moja najczesciej w ciagu dnia odsypia, szczegolnie pierwsza drzemka. I jest tak od stycznia chyba, ze pierwsza drzemka dluga (kiedys 3h, teraz 2h), a pozniej z 1h. Tyle, ze odkad byla noworodkiem jeszcze to walczylam o kazda chwile snu dla niej, bo jak miala 2tyg to przyjechala moja matka,sporo zamieszania wprowadzila jej obecnosc i Madzia spala mi tylko 10h na dobe (noworodek!). To wydluzanie snu, udalo sie do 14-15h, bylo ciezkie.
I tak od poczatku roku ma, spi tylko troche mniej 12,5-13h, ale noce ciagle krotko. Czytalam, ze naturalnie ma sie sam sen w nocy wydluzac, a tu nic. Tez widze, ze spalaby jeszcze a nie moze.

A nie bedzie wieczorem marudzenia przed snem, skoro i rano niewyspana, a potem tez drzemki skrocone? Czy te 3h starczy jej zeby odpoczac na tyle by ze 2,3h jeszcze posiedziec i w miare spokojnie ja uspic? No i najbardziej sie boje ze przyzwyczajona ciagle do tych 9h snu bedzie sie budzic o 4 w nocy. Ale sprobuje znow. Zeby tylko jeszcze przestala sie tak wiercic po lozku, bo co jakis czas wpada na cos i wybudza ja to.

PePePe tak samo z siebie? Fajnie Ci. U mnie to nie przejdzie, tylko raz zasnela mojej mamie w wozku zmeczona spacerem a mnie nie bylo w poblizu. Co za mala cwaniara z Madzi.

Moja tez nie spi w nocy dluzej niz 9-9,5h. Zasypia o 21 lub chwile pozniej (tak, wiem, ze zbyt pizno jak na niemowle, ale wczesniej zadna sila nie da rady jej ululac), a budzi sie 6-7. W dzien zazwyczaj 2 drzemki- pierwsza ok 2 godz, pozniej jeszcze ok1 h.
Okresu tez nie mam wiec nie pomoge :)
Myje mala w Ziajce- natluszczajacej dla niemowlat, wlosy tez, ale nie ma ich zbyt duzo. Zadnej oliwki, ani kremu nie stosuje, a skore ma mieciutka. Kapiemy sie co dzien, bo strasznie sie poci, zwlaszcza glowka i nie wyobrazam sobie polozyc ja nie umyta. Zreszta ona bardzo lubi kapiele.
Loki88 malin nie probowalam, bo sama mam na nie uczulenie, ale jak bedziemy w weekend u tescia na dzialce to sprobujemy :) Niestety babcia tez polegla w probach jej nakarmienia :/ juz nie mam pomyslow. Jedyne na co otwiera buzie to chrupki kukurydziane, chiciaz ich za wiele nie poje, bardziej poskrobie i wypluje. Ida kolejne zeby, bo znow marudzi i bije sie po twarzy i uszkach. Oczywiscie probowalam karmic ja na wszystkie sposoby- w krzeselku, na kolanach, na kocu, w domu, na dworze, itp. Nic. Jedyne co ugryzla to ciastko z maszynki, sle doslownie okruszek i chyba nawet zjadla, a wczoraj polizala dwa razy chrupka cheetosa ketchupowego. Zadne owoce, warzywa, kaszki, nic... Pozostaje mi czekac i probowac, chyba kiedys cos zacznie jesc. Do pracy wracam pod koniec roku, wiec wyjscia nie bedzie miala

http://www.suwaczki.com/tickers/1usavcqgksnzvxwk.png

Ancia dziekuje juz lepiej dzisiaj. Nie cieknie katar i latwiej sie go pozbywa z noska. Ku mojemu zaskoczeniu jak mowie do malej czy da mi nosek wyczyscic to sie przekrecani czeka az wyczyszcze. A jak nie mowie to sie woerci az placze. :)
Zaczela pokazywac palcem co chce i moze to za wczesnie ale zaczelam ja uczyc odkladania zabawek na miejsce. Oczywiscie sama nie ma checi odlozyc ale jak powien ze odkladamy klocki do pudelka to bierze i odklada :) nie moze tylko pojac jeszcze zeby nie probowac schodzic z lozka przodem zawsze sie ze mnie smieje :) tak samo jak mowie "nie" taki ja smiech ogarnia ze szok :D

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

No tak sam z siebie. Poszlismy do urzednika, wybila 9:35 a on oczy zamknal, glowe odwrocil i w kime. Po 40 min pobudka. Musialam cos zalatwic, wiec on ze mna. Minely rowne 3h, on oczy zamknal, glowe odwrocil i w kime, ale niestety tylko 20 min.
Ostatnio takie rzeczy sie zdarzaly dawno temu jak pionowalam czasow drzemek. Teraz od jakiegos czasu znow pilnuje i widac, ze wrocil na wlasciwe tory :)

U nas choroby ciag dalszy. Wczoraj zlapalo jeszcze mojego Piotrka dzisiaj jeszcze ja sie katarze. Na szczescie mala i ja nie mamy goraczki. Nataszka spi i je spokojnie tylko katarek podczas zabawy troche przeszkadza ale ladnie daje sciagac gilka. Poza tym jest radosna i to chyba najwazniejsze. Siedze z nia przy zabawkach i co chwile daje jej pic i poklepuje :) dzisiaj troche ppzniej na drzemke poszla spac ale spi juz 1.5h to pewnie drugiej drzemki juz nie bedzie a wczesniej pojdzie spac.
A i znowu znalazlam kolysanke uspokajajaca i wczoraj i dzis dwa razy obejrzala i przesluchala i sie przytulila i zasnela. Tytul na yt.pl kolusanka dorotka :D moze i u was zadziala :)

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Ja juz nie wiem co mam robić żeby moje dziecko zasypialo normalnie. Nigdy jej się nie zdarza zasniecie bez płaczu. Teraz jeszcze od 40 minut walczę żeby zasnęła - jej czas czuwania dobija juz do 4 godzin a ona na zmianę albo płacze albo się bawi. Kołysanka Dorotką wywołała u niej atak śmiechu.

Angel, wspolczuje Tobie i małej, nie wiem jak bym sie trzymala jakby Madzia tak miala..
U mnie pomaga to z youtube'a:♥ Songs To Put A Baby To Sleep Lyrics-Baby Lullaby Lullabies for Bedtime Fisher Price 2 HOURS♥, ale puszczam jej tylko jak ma klopoty zasnac na noc, w dzien w ogole, bo od razu telefonu by szukala.
A usypiasz ciagle przy piersi czy juz samodzielnie probujesz? Ja przy piersi ciagle i jak nie chce mi zasnac to klade ja na lozku, ona harcuje a ja ignoruje, az sama do mnie podchodzi z marudzeniem, i tym razem juz przy piersi zasypia.
A moze chodzi o to jak spedza swoj czas czuwania? Moze zbyt intensywnie go przezywa i stad problemy ze spokojnym zasnieciem? Gdzies czytalam tez, ze nawet tv puszczone chocby w tle moze zbytnio meczyc niemowle..
Madzia ma tez czasem trudnosc zasnac jak za duzo ja samopas puszczam, czy to na podlodze, zeby sobie raczkowala czy to wsrod zabawek w lozeczku. Potrzeba jej wtedy chwile sam na sam ze mna, w spokoju i jakos sen przychodzi.

Ism - samodzielnie próbuje ją usypiać - niby taka nauka trwa 3-5 dni. Nie wiem tylko czemu u mnie to trwa już prawie 4 tygodnie. Strasznie się na to patrzy. A od piersi ją odstawiłam już zupełnie - za bardzo mnie to wykańczało psychicznie. Mam trochę wyrzuty sumienia, ale z drugiej strony czuję taką wolność :)
A co do intensywności czuwania mojego dziecka to rzeczywiście to czuwanie jest strasznie intensywne, bo ona chyba ma adhd - nie wiem skąd nam się wzięło takie żywe dziecko, bo my oboje tacy kanapowcy raczej :P

Nasze tez zywe, ale jak kazde chyba dziecko, ciekawskie :P ale chodzilo mi, ze moze za duzo wrazen ma jak nie spi i to stad klopoty? Jak tsk to moze troszke wiecej spokoju jej wprowadzic i tulenia, noszenia czy ogolnie blizej siebie? Nie wiem jak pomoc, duzo przyczyn moze byc a na odleglosc ciezko ocenic. Wazne, ze troszke lepiej jest niz bylo? Za rok pewnie juz nie bedzie zadnych problemow ze snem:)

Teraz narzekamy, ze nasze dzieci nie chca spac, a za kilka lat bedziemy narzekaly, ze nie chca do przedszkola czy szkoly wstawac rano ;) Ja swoja wciaz usypiam na rekach glownie, jesli nie usnie przy piersi. wiem, ze to nie jest dobre przyzwyczajenie, ale nie moge zniesc jej placzu jak ma zasnac sama. Na szczescie u nas nie ma wiekszych problemow z zasypianiem, jak jest zdrowa i zabki nie przeszkadzaja

http://www.suwaczki.com/tickers/1usavcqgksnzvxwk.png